Ako sa naučiť angličtinu rýchlejšie ako v škole?

Ako sa naucit anglictinu rychlejsie ako v skole - titulny obrazok

Možno ste videli moje video, v ktorom tvrdím, že školský systém učenia sa (nielen) jazykov je neefektívny a drvivej väčšine žiakov a študentov nevyhovuje. Veď si zoberte, že prvý jazyk sme sa začali učiť v piatej triede, 5 rokov sme sa ho učili na základnej škole, potom ďalšie 3 – 4 roky na strednej. To je 8 – 9 rokov učenia sa jazyka. Za taký dlhý čas by sme ho mali predsa ovládať plynule!

No aj tak si určite pamätáte, koľko spolužiakov z jazyka síce zmaturovalo, no nebolo to vďaka skvelým výkonom na skúškach, ale preto, že učitelia privreli oči.

Každý, kto má maturitu, by mal po správnosti ovládať aspoň jeden jazyk minimálne na úrovni B1, no nie? 

Tak prečo sú jazykovky plné dospelých ľudí, ktorí nevedia po anglicky ani ceknúť? 

Niečo je zle. 

Pravdou je, že spôsob, akým sa učíme v škole, je neprirodzený. Preto len málo študentov vyjde zo strednej s plynulou angličtinou či iným jazykom a tento deficit doháňajú v dospelosti. 

Ako je to možné, vysvetlím na mojej obľúbenej metafore o vyfarbovaní papiera. Dobrou správou je, že každý z nás to vie zmeniť. Stačí tradičný spôsob učenia nahradiť efektívnymi metódami a rokom trápenia na hodinách bude koniec. A tak dosiahnete výrazné pokroky vo svojej angličtine rýchlejšie. V článku spomínam hlavne angličtinu, rovnaký spôsob môžete uplatniť na akýkoľvek jazyk.

V škole sa jazyk učíme podľa štvorčekov

Predstavte si, že máte list papiera a fixkou ho rozdelíte na štvorčeky. Papier reprezentuje cudzí jazyk, napríklad angličtinu, a štvorčeky sú jednotlivé oblasti jazyka. Tak sa ich učíme v škole, napríklad prítomný čas priebehový alebo nepravidelné slovesá. Papier je na začiatku celý biely, to znamená, že z jazyka nevieme nič. Postupne, ako sa jazyk učíme, papier vyfarbujeme, až kým nie je celý farebný. Vtedy sme sa jazyk naučili.

V škole sa danom období učíme a precvičujeme jednu oblasť. Vždy vyfarbujeme len jeden štvorček a až keď je perfektne vyfarbený, posunieme sa ďalej. Ak ste boli začiatočník a náhodou ste niekde v texte natrafili na predprítomný čas, učiteľka vám povedala, nech si tým nelámete hlavu, to vás čaká o rok až dva. Ale vy ste to chceli vedieť vtedy!

V škole rozdelia papier na štvorčeky a učia nás ich postupne. Vďaka tomu síce vieme niekoľko štvorčekov perfektne, ale z ostatných oblastí jazyka nevieme vôbec nič a veľmi dlho sa nedokážeme ani trochu dohovoriť.
V škole rozdelia papier na štvorčeky a učia nás ich postupne. Vďaka tomu síce vieme niekoľko štvorčekov perfektne, ale z ostatných oblastí jazyka nevieme vôbec nič a veľmi dlho sa nedokážeme ani trochu dohovoriť.

Tento rozkúskovaný prístup spôsobuje, že ani po roku netušíte, že existuje nejaký predprítomný čas, hoci naň narážate v textoch. Nedáva predsa zmysel, aby ste s takou frekventovanou gramatikou čakali 2 roky!

To je len jeden príklad z mnohých. Zrazu keď sa stretnete so živým jazykom, ktorý nie je umelo prispôsobený učebnici, nájdete v ňom príliš veľa neznámych. Pozrite sa, koľko štvorčekov máte stále celkom bielych aj po rokoch štúdia a vôbec nič o nich netušíte. 

Najhoršie je, že kým sa v škole dostanete na desiaty štvorček, dávno ste zabudli prvých päť, lebo ste ich odložili ako naučenú látku – už si ich neopakujete. To znamená, že v skutočnosti máte tých bielych štvorčekov oveľa viac, než sa zdá. A takto sa k plynulosti dostanete len ťažko.

Niet sa čomu čudovať, že ani po rokoch štúdia angličtine nerozumiete a neviete ju použiť v praxi.

Využívajte metódy polyglotov a naučte sa angličtinu rýchlejšie

Predstavte si polyglota, ktorý má 40 rokov a ovláda 10 jazykov. Myslíte, že sa každý z nich učil 8 rokov v škole? Ako by vtesnal 80 rokov učenia do svojich odžitých 40 rokov?

Kdeže, polygloti venujú jednému jazyku maximálne 2 roky, nie viac. 

Polygloti sa totiž jazyky neučia v škole. Nevypĺňajú štvorčeky jeden po druhom, ale učia sa prirodzene, tak ako sa jednotlivé gramatické javy a slovíčka vyskytujú v bežných textoch, ktoré čítajú a materiáloch, ktoré používajú. 

Vždy, keď sa niečo naučia, na pomyselnom papieri si spravia bodku bez ohľadu na to, či ide o začiatočnícku alebo pokročilú problematiku. Ako pridávajú nové vedomosti, tieto bodky sa im postupne spájajú, vytvárajú čiarky a machule a papier pomaličky prirodzene vypĺňajú.

srafovanie papiera

Ak chcú vedieť, ako sa povie “stredomorský”, jednoducho si slovíčko vyhľadajú, hoci v škole by sa s ním stretli až po niekoľkých rokoch.

Opakovane sa stretávajú s javmi, ktoré sa v jazyku bežne používajú, a s témami, ktoré ich zaujímajú. Vďaka opakovaniu si najužitočnejšie veci vryjú rýchlo a hlavne trvalo do pamäti.

Vďaka tomu sú schopní viesť jednoduchú konverzáciu už po pár mesiacoch – nečakajú, kým im učiteľ všetko postupne vysvetlí, ale objavujú veci sami tak, ako k nim prichádzajú. 

Zároveň si učenie prispôsobia podľa seba a nie podľa osnovy predpísanej od niekoho iného. Výsledkom je, že ich učenie oveľa viac baví. 

Bodky a machule jednoznačne vyhrávajú

Následky vidno na prvý pohľad: väčšina maturantov vyjde zo strednej školy a ledva sa dohovoria v cudzom jazyku, ktorý by podľa papiera mali mať na úrovni B1-B2. Zato polygloti sa učia jeden jazyk za druhým.

Našťastie, metódy polyglotov dokážu napodobniť aj “bežní smrteľníci”. Nemusíte mať ambíciu naučiť sa čo najviac jazykov. Tiež si hovoríte, že by vám stačilo zvládnuť aspoň tú angličtinu či nemčinu, ktorá vás máta už od školy?

Ako na to? Ak chodíte do jazykovky či školy, určite do svojho učenia doplňte aktivity, vďaka ktorým si budete udržiavať kontakt so živým jazykom aj mimo hodín:

  • nájdite si materiály, ktoré vás zaujímajú, 
  • čítajte texty v cudzom jazyku, 
  • pozerajte videá
  • počúvajte podcasty vhodné pre vašu úroveň, 
  • spracovávajte si slovnú zásobu napríklad pomocou kartičiek,
  • a nebojte sa konverzácií v cudzom jazyku.

Vďaka prirodzenému učeniu si svoj papier vyfarbíte rýchlejšie a hlavne, budete vedieť cudzí jazyk využiť v praxi oveľa skôr, než keby ste šli len podľa štvorčekov. A o to sa predsa všetci snažíme, no nie?

vyfarbeny papier

Viac o tom, ako sa jazyky učia polygloti a ako si namiešať ten správny mix efektívnych metód, ktoré vás budú baviť a motivovať, sa dozviete v mojom bezplatnom webinári. Zaregistrujte sa naň na tejto stránke a uvidíte, že naučiť sa jazyk naozaj nemusí trvať dlhé roky. Stačí, ak na sa do učenia pustíte správne.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová