VIDEO: Ako začať rozumieť cudziemu jazyku? Skúste podcasty!

preco pocuvat podcasty

Viete, ktorá je moja najobľúbenejšia metóda na zlepšenie porozumenia cudziemu jazyku? Predsa podcasty! Objavila som ich niekedy v roku 2011, keď ešte neboli zďaleka také populárne ako dnes a nebolo ich tak veľa. No keď som zistila, že si viem vďaka nim krásne zlepšovať porozumenie v cudzom jazyku, otvoril sa mi úplne iný svet a odvtedy fičím na podcastoch skoro každý deň. 

Pozrite si moje video, v ktorom hovorím, prečo sú podcasty super metóda na učenie sa jazyka a aké podcasty sú vhodné pre začiatočníkov. Ak radšej čítate ako počúvate, pod videom nájdete jeho prepis. 

Počúvanie sa zanedbáva už na školách.

Žiaľ, počúvaniu sa v škole nevenuje dostatočná pozornosť. My sme mali možno 1 – 2 nahrávky týždenne, nejaký 5-minútový rozhovor, ktorý bol hraný, umelý a nezáživný.

V skutočnosti potrebujeme počúvať:

  • oveľa viac,
  • nahrávky prirodzenej reči, ktoré vás osobne zaujímajú.

Prečo by ste sa mali učiť jazyk aj cez počúvanie?

1. Ak nerozumiete, s nikým sa neporozprávate.

A na to sa ten jazyk predsa učíme, nie? Aby sme vedeli komunikovať.

Možno si viete v hlave pripraviť pár slovíčok, zlepiť ich gramatikou a potom to povedať. Ale zároveň potrebujete rozumieť, čo hovorí druhá strana. A to si precvičíte jedine intenzívnym počúvaním. 

Veľa ľudí robí chybu, že čakajú, kým začnú jazyku rozumieť a myslia si, že až potom môžu pozerať filmy či seriály. V skutočnosti to však funguje opačne: najprv musíte čo najviac počúvať a potom sa zlepší vaše porozumenie. Keď budete veľa počúvať, postupne sa zlepší aj vaše porozumenie.

2. Rýchle výsledky vás motivujú vytrvať.

Keď začnete intenzívne počúvať, výrazné zlepšenie porozumenia uvidíte už o pár týždňov.

Počúvanie je totiž najvďačnejšia činnosť – stačí vám počúvať 20 – 30 minút denne a veľmi rýchlo pocítite, že rozumiete viac. Nahrávky prestanú byť len zmes zvukov, ale začnete rozoznávať často opakované slovíčka.

3. Počúvanie si viete ľahko zaradiť do života.

Všetci máme toho veľa a vyčleniť si 20 minút denne na učenie sa jazyka môže vyzerať nereálne. Našťastie, na počúvanie si nemusíte vyčleniť extra 20 minút, keď nerobíte nič iné, len sa sústredíte na učenie. Počúvať môžete aj popri umývaní riadu, venčení psa, v autobuse, v aute (ak zvládate počúvať pri šoférovaní), kdekoľvek a kedykoľvek. 

4. Počúvaním si zlepšujete aj rozprávanie.

Počúvanie je s rozprávaním úzko prepojené – keď si zlepšíte porozumenie, uvidíte pokrok aj v rozprávaní. Pri počúvaní totiž vnímate, ako má vyzerať plynulý prejav vo vašom cudzom jazyku a zároveň zisťujete, ako sa ktoré slovíčko vyslovuje. 

Čo mám teda počúvať, aby som si zlepšil/a cudzí jazyk?

PODCASTY! Podcasty sú pre mňa revolúcia!

Čo sú podcasty?

Predstavte si, že v rádiu počúvate zaujímavý rozhovor, no každú chvíľu ho prerušujú pesničkami či reklamou. A podcasty sú v podstate tie relácie, ale bez otravných prerušení, a viete si ich vypočuť kedykoľvek cez mobil či tablet.

Podcasty existujú na akúkoľvek tému, aká vás zaujíma – pestovanie kvetov, osobná produktivita, kvantová fyzika, výchova detí, čokoľvek.

Hodiny a hodiny materiálu na pár ťuknutí na displeji.

Každý tvorca podcastu má vlastný podcastový kanál, v ktorom vydáva jednotlivé epizódy každý (druhý) týždeň. Zároveň sú v tom kanáli dostupné aj všetky minulé epizódy, takže ak vás zaujme podcast, ktorý už vychádza dlhšie, tak získate k dispozícii napríklad 100 epizód, ktoré vyšli za posledné roky a máte na veľmi dlho vystarané.

Narozdiel od rádia, ktoré vysiela konkrétne relácie v konkrétnych časoch, podcast si môžete pustiť kedykoľvek a kdekoľvek chcete.

Témy podcastov sú neobmedzené.

Pred pár rokmi som si uvedomila, že mi chýba finančná gramotnosť a potrebujem sa vedieť postarať o svoje peniaze a šetriť si na dôchodok. Nič som o tom nevedela a práve podcasty o osobných financiách ma neskutočne veľa naučili. 

Začala som ich počúvať vo viacerých jazykoch (dodnes počúvam jeden poľský). Vďaka tomu som sa v tejto téme neskutočne posunula, dala som si financie do poriadku, a zároveň mám  prirodzený kontakt s jazykom. Pre mňa super riešenie.

Čo zaujíma vás? Starostlivosť o pleť? Vedenie firmy? Novinky zo sveta motorizmu? Čokoľvek vám napadne, pravdepodobne je o tom podcast.

Zhrňme si teda výhody podcastov:

  1. zadarmo.
  2. ľahko dostupné cez jednoduchú appku v mobile.
  3. Keď objavíte dobrý podcast, získate obrovskú zásobu materiálu v cudzom jazyku, ktorý môžete využívať mesiace až roky.
  4. Dajú sa počúvať aj offline – stačí si ich stiahnuť do mobilu, kým ste na wi-fi, a potom môžete počúvať na cestách, aj keď nemáte dáta.
  5. Môžete si ich zastaviť, spomaliť či zrýchliť.
  6. Mnohé podcasty majú na svojej stránke prepisy (transkripty), ktoré tiež využijete pri učení.
  7. Existujú podcasty špeciálne určené pre ľudí, ktorí sa učia jazyk. Často sú zjednodušené (pomalé, moderátor hovorí veľmi zreteľne). Ak máte obavu, či budete podcastom rozumieť, odporúčam vám začať práve od tých jednoduchých. Ktoré to sú?

Kde nájdem jednoduché podcasty pre začiatočníkov?

Zoznam jednoduchých podcastov pre začiatočníkov v 7 najčastejších jazykoch (EN, DE, ES, FR, RU, IT, PO) nájdete v našom ebooku, ktorý si môžete stiahnuť úplne zadarmo. Stačí, ak zadáte svoju mailovú adresu vo formulári nižšie. Ku každému podcastu sme pridali aj popis a odkaz, stačí kliknúť a započúvať sa.

Okrem toho v e-booku nájdete stručný návod na našu obľúbenú podcastovú appku Pocket Casts a dozviete sa, ako si stiahnuť podcasty do mobilu, aby ste mohli počúvať aj offline na cestách.

Držím vám palce, aby ste sa nadchli pre podcasty ako ja, aby ste našli ten, ktorý vás bude baviť a aby pre vás učenie nebola drina, ale zábava, na ktorú sa tešíte.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová