Chcem začať rozprávať, no som perfekcionista a bojím sa, že spravím chybu

ako prekonat perfekcionizmus a strach z chyb titulna fotka

Kráčate po ulici a oproti vám ide zmätene vyzerajúci pár. Obzerajú sa a zrazu si všimnú vás. S neistým úsmevom vám vykročia v ústrety a vám stuhne krv v žilách. 

‚Len nech to nie sú zahraniční, nech to nie sú zahraniční…‘

„Sorry, hi! Can you tell us how to get to the bus station?“

‚Dokelu, čo teraz? To bude trapas.‘

Najradšej by ste sa pod zem prepadli, v hlave vám šrotujú časy, podmety, prísudky a nejako ich lámanou angličtinou podporovanou rukami a nohami odnavigujete na stanicu a pritom vám ide hlavou:

‚Taká hanba, určite si myslia, že nemám ani základnú školu. Pekne reprezentujem veru…‘

Párik cestovateľov odíde smerom, kam ste ich poslali, vy si utierate spotené ruky do trička a cítite sa ako v škole, keď vás skúšali a vy ste nič nevedeli. A zrazu vám to spätne začne naskakovať, trikrát ste použili zlú predložku, v každej vete ste mali zlý slovosled, o členoch radšej pomlčať… Bohvie, či vám vôbec rozumeli a určite rýchlo oľutovali, že si vyhliadli práve vás.

Máte pocit, že ste zlyhali. Veď už dávno ste mali mať tú angličtinu na takej úrovni, aby ste im odpovedali sebavedome a bezchybne. 

Ja však žiadne zlyhanie nevidím. Viete, čo vidím ja? Vidím, že ste aj pomocou svojej obmedzenej angličtiny a (nesporne) pod veľkým stresom dokázali niekoho odnavigovať tam, kam potreboval ísť. A to je VEĽKÝ úspech!

Vaša pohoda je dôležitejšia ako dokonalá gramatika.

Neveríte? Pozrite si toto video. Odpadnete. 🙂 Má len dve minútky, vystupuje v ňom chalan, ktorého možno poznáte z YouTubu a myslím, že sa dobre pobavíte. 

Aký pocit máte z Pištu vy? Rozčuľuje vás, že sa vôbec odvážil hovoriť po slovensky, hoci robí toľko chýb a musí premýšľať nad gramatikou a slovíčkami? Radšej by sa mal niekam zahrabať a vyliezť, až keď bude vedieť poriadne skloňovať… Či?

Alebo sa usmievate od ucha k uchu tak ako ja? Aj u vás rozhoduje Pištova energia a zmysel pre humor? Lydka ho prepadla na konferencii, nech sa s ňou porozpráva po slovensky a on namiesto toho, aby zmrzol, sa v pohode rozhovoril o šenku a vínku (hneď vieme, kde sa po slovensky naučil 🙂 ). 

Bol úplne uvoľnený a síce sa zamýšľal nad skloňovacími koncovkami, no skôr to bral ako hru než niečo, čo musí za každú cenu trafiť správne, lebo ho bude Lydka posudzovať. No a čo, že robí chyby? Dokáže sa dohovoriť a neberie sa príliš vážne.

A tak je to vždy. Robíte chyby? A kto nie? Veď sa predsa učíte! Keď sa dieťa učí rozprávať a použije nejaké slovíčko zle, tiež ho nikto nehreší. Opravíme ho a ide sa ďalej.

Na čom reálne záleží, je energia, ktorá z vás vyžaruje. Ak ste v pohode, aj váš komunikačný partner si bude konverzáciu užívať. Ak je z vás klbko nervov, aj pre ostatných to bude náročné.

Perfekcionizmus sabotuje vašu snahu na ceste za plynulosťou.

Možno si to pamätáte zo školy aj vy. Keď sa angličtinárka niečo spýtala a neboli ste si istí odpoveďou, radšej ste pozerali do lavice a spoľahli ste sa, že tá bifľoška z prvej lavice určite odpovie správne. Radšej nič nepovedať, než spraviť chybu a zosmiešniť sa pred celou triedou. 

Niet divu, že dnes máme epidémiu perfekcionizmu. V škole sa každá chyba trestala zníženou známkou. A kto nemá dobré známky, nedotiahne to ďaleko… Však?

Preto ak si nie sme istí, že niečo spravíme hneď perfektne, ani sa do toho nepúšťame. Veď čo ak spravím chybu a budem vyzerať hlúpo?

A tak nikdy nenájdeme odvahu rozprávať v angličtine či nemčine. Veď všetci uvidia moje chyby. 

ALE! To je obrovský problém.

Nič vás v jazyku neposunie tak rýchlo ako rozprávanie. Nič. 

Pri rozprávaní uplatňujete v praxi to, čo ste sa možno naučili prácou s cvičebnicou alebo slovíčkovou appkou. Všetky nové frázy, súvislosti, syntax, kultúrny kontext, toto všetko pri rozprávaní zabetónujete na svoje miesto. Tým, že tieto znalosti používate, upevňujete si v mozgu nervové prepojenia a zlepšujete sa míľovými krokmi. A so zlepšením prichádza stále menej a menej chýb. 

A tým, že odmietame rozprávať, sa o toto rapídne zlepšenie pripravujeme. Nikdy sa nezlepšíme natoľko, aby sme sa prestali báť rozprávať. To príde až s hodinami a hodinami rozprávania. 

Takže aby som to zhrnula, bojíme sa rozprávať, lebo ešte nie sme dosť dobrí a robíme chyby. Ale bez rozprávania sa nikdy nezlepšíme a budeme sa báť navždy. Vidíte, aké je to zacyklené? 

bludny kruh - ako prekonat perfekcionizmus a strach z chyb

V Jazykovom mentoringu tomuto javu hovoríme Bludný kruh nerozprávania (BKN). A jediným spôsobom, ako ho prelomiť, je (prekvapenie!) začať ROZPRÁVAŤ. 

Hocijako! Aj s chybami! Aj s prestávkami, kým si premyslíte gramatiku. Jednoducho ZAČNITE. Viete, koho vaše chyby hnevajú najviac? Vás samých. Nie človeka, s ktorým sa rozprávate. Rovnako ako vás vôbec neiritovalo počúvať Taiwanca Pištu a jeho chybnú, ale sebavedomú, slovenčinu. 

Najväčší kritik je vo vašom vnútri.

Keby vás vaši priatelia tak tvrdo kritizovali, ako sa kritizujete vy sami, chceli by ste sa s nimi priateliť aj naďalej? Pochybujem. Buďte na seba milší.

Je načase, aby sme ako spoločnosť prestali vnímať chyby ako niečo zlé a nežiaduce. Veď nejde o život! Chyby sú schodíkmi na ceste k plynulosti. Stačí sa z nich poučiť.

citát chyby su schodikmi na ceste k plynulosti

Tak prečo ste na seba takí prísni len za to, že ste použili nesprávnu predložku? Nabudúce ju už použijete správne. A možno nie. Možno to chvíľu potrvá. No a? Hlavne, že sa dohovoríte, užívate si proces učenia a postupne sa zlepšujete.

Pamätajte, dôležitá je energia, ktorá z vás ide. Nebuďte v kŕči a uvidíte, že rozhovory v angličtine budú príjemnejšie pre vás aj vášho konverzačného partnera. A postupne bude tých chýb menej a menej… Máte sa na čo tešiť!

Chcem rozprávať, idem do toho! Ale… AKO?

Dobrá otázka. Ak si myslíte, že teraz nutne musíte nájsť nejakého rodeného hovoriaceho a platiť mu veľké peniaze za konverzačné hodiny, tak si môžete vydýchnuť. Nie je to potrebné. Existujú viaceré spôsoby, ako si precvičovať rozprávanie za rozumnú cenu alebo dokonca zadarmo. O niektorých už máme napísané aj staršie články, napríklad vás možno prekvapí, že sa môžete rozprávať aj sami so sebou. Alebo si spravte učiteľa z niekoho vo svojom okolí!

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Milá pani Lýdia!
    Ste veľmi zlatá, a o učení sa cudzích jazykov viete hovoriť tak úžasne, že som sa istý čas aj rozhodoval, či to skúsiť. Mám však pred sebou veľký balvan, vek 84 rokov. A tak veľmi by som chcel aspoň trochu rozumieť angličtine!
    Tak Vám teda aspoň želám, aby ste boli naďalej nielen krásna, ale aj veľmi úspešná v práci, ktorú robite.
    S úctou Ján

    1. Dobrý deň, pán Kortiš.
      Ďakujeme za váš komentár a tešíme sa, že vám páčil náš blogový článok.
      Na našom blogu nájdete množstvo ďalších užitočných tipov, ako sa začať venovať jazyku ako samouk. Verím, že si v článkoch nájdete zaujímavé informácie, ako sa zlepšiť v angličtine. Prajem vám veľa zdaru.
      Daša z tímu Jazykového mentoringu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová