„Táto komunita ma doslova dvíha zo stoličky a búra moju komfortnú zónu.” 

rozhovor s Adreou

Andrea je zaneprázdená mamina dvoch synov na rodičovskej dovolenke. Na angličtinu si nachádzala čas len veľmi ťažko. Dnes však už nemá rozprávať sa s cudzincom či pozerať seriály bez titulkov. Angličtina sa jej dostala do ucha. Chcete vedieť, ako si našla na angličtinu čas a aké metódy na učenie využívala? Prečítajte si jej príbeh a zistite, ako môžete podobný úspech dosiahnuť aj vy.

Andrea s nami absolvovala 3 interaktívne kurzy Akadémia samoukov a svoju angličtinu v každej posunula na nový level. A posun zažila nielen s jazykom, ale aj v bežnom živote.

Akademistka Andrea.

“Prestala som hľadať výhovorky a začala som hľadať dôvody, prečo áno. Zlepšila sa mi nielen angličtina, ale aj bežný život. Lepšie plánujem, som dôsledná a nie som osamelá. S Akademistkami podebatíme o živote, deťoch a nemusím ani nikam chodiť. Táto komunita ma doslova dvíha zo sedačky a búra moju komfortnú zónu. Idem, riešim, kartičkujem, študujem, speakujem.” 

Andrea je zaneprázdnená mamina dvoch synov na rodičovskej dovolenke a jazykový nadšenec. Vo voľnom čase rada číta, cvičí, a keď deti konečne spia, s manželom hrajú spoločenské hry a vedú normálne plnohodnotné konverzácie. 

Silný dôvod, prečo sa chcete jazyk naučiť, vám pomôže vytrvať 

Úspešné učenie sa jazyka sa začína zvolením si toho správneho dôvodu, ktorý nám pomôže vytrvať, a aj Andrea našla svoju motiváciu. 

“V partii našich kamarátov sa objavil cudzinec a tak veľmi som sa s ním chcela rozprávať. Rozumela som, ale to rozprávanie… V hlave som si vravela, že povedz aspoň niečo a nakoniec to vždy skončilo pri tichu s trápnym úsmevom na perách. Hnevalo ma to. A to bol pre mňa zlom, keď som si povedala, že je čas niečo zmeniť.”

Andrea bola už vtedy na materskej dovolenke a najprv sa naplno pustila do nášho online kurzu Majster jazykov. Prelúskala inštruktážne videá, začala počúvať podcasty, pracovať s Goldlistom a zapisovať si svoje prvé výsledky na papier. Motivácia vedieť v pohode viesť rozhovor a bez problémov sa vyjadriť ju poháňala vpred.

“Veď v rodnom jazyku som taká spoločenská, tak prečo nie aj v angličtine? A vďaka tejto motivácii učenie začalo u mňa naozaj napredovať.”

A čo motivuje vás pustiť sa do jazyka naplno? Túžite po lepšej práci, cestovaní bez stresu, že sa niekde stratíte alebo by ste radi nadviazali nové kontakty? Predstavte si, ako sa vám vďaka plynulosti otvoria nové možnosti, o ktorých ste doteraz snívali, ale nemohli ste ich zrealizovať.

Zábava namiesto nudy a trápenia

Keď sa konečne začnete učiť spôsobom, ktorý naozaj funguje, výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Navyše vás učenie bude doslova baviť… nie ako v škole či v jazykovke.

“Pri klasickom učení sa jazyka je akási bariéra, nepochopenie študenta a nuda. Pri Jazykovom mentoringu vládne sloboda. Som paňou svojho času. Sama si určím, ktoré oblasti chcem zlepšiť, koľko času im denne venujem a aké materiály využijem. Navyše, Jazykový mentoring nie je len o jazyku, ale doslova koučing, ako môžem zlepšiť svoj deň a byť viac produktívna.”

Andreine učebné materiály: učebnice, zošity, kartičky a k tomu dobrá káva.

V Jazykovom mentoringu je zábava na prvom mieste. Veríme, že každý sa môže naučiť cudzí jazyk s ľahkosťou, ak si zvolí metódy, ktoré ho osobne bavia a zaujímajú. Andrea nedá dopustiť na podcasty.

“Milujem podcasty, doslova si pri nich prečistím hlavu. Počúvam, keď deti spia, prípadne večer pri upratovaní, žehlení či varení. Vyberám si podcasty, ktoré mám len na oddychové počúvanie, a potom také, ktoré počúvam viackrát a zameriavam sa na slovnú zásobu alebo na nejaký jav.”

Čas na učenie aj pri nabitom rozvrhu

Andrei pomáha vyrábať kartičky jej dieťa.

Andrea je dôkazom, že aj pri dvoch malých deťoch sa dá jazyk prispôsobiť nabitému programu. Len treba byť kreatívny a nevzdať sa pri prvej prekážke.

“Ráno sa venujem slovnej zásobe, preferujem kartičkovú metódu. A cez deň po malých dávkach opakujem. Najprv som si kartičky položila na parapetu v obývačke, ale kedy sa matka dvoch detí dostane do obývačky? Tak som ich premiestnila na kuchynskú linku a začali sa diať divy. Do desiatej ráno mám zmáknutých 20 – 30 minút s kartičkami ani neviem ako.”

Pozrite sa, koľko času dokázala Andrea venovať angličtine za dva mesiace v Akadémii samoukov, kde sa vďaka individualizovanému učebnému plánu naučila šikovne prepájať každodenné činnosti s jazykom.

Grafy z Motivačnej tabuľky, ktoré znázorňujú, ako sa Andrea v Akadémii učila.
Grafy z Motivačnej tabuľky, ktoré znázorňujú, koľko času Andrea strávila s jednotlivými prioritami.

Keď sa rozprávanie zmení z nočnej mory na srdcovku

Andrea vďaka Akadémii samoukov prekonala svoj strach z rozprávania a konečne sa jej rozviazal jazyk. Teraz si konverzácie doslova užíva.

“Rozprávanie – moja srdcovka! Keby mi niekto pred pár rokmi povedal, že budem rozprávať anglicky s “cudzími” ľuďmi, tak prevrátim očami. ? Teraz sa teším, keď deti zaspia, nechám domácnosť domácnosťou, pripravím kávu a už píšem mojej speaking partnerke, či môžeme ísť na to. A preberieme všetko – domácnosť, deti, svetové dianie, módu a globálne otepľovanie.”

Konverzácie v angličtine sú vďaka Akadémii samoukov úplná pohoda.

Viete si predstaviť, že by sa rozprávanie v cudzom jazyku stalo vašou srdcovkou? V Akadémii samoukov vieme, ako na to. Aj keď si väčšina našich študentov na začiatku myslí, že to nezvládnu, výzva Prehovor ma! ich doslova nakopne.

“Pred prvou konverzáciou som si kládla otázku, či som sa nezbláznila a po konverzácii som si povedala, že jeej, veď to som mohla už dávno speakovať. Teraz ku každej konverzácii pristupujem s tým, že si idem precvičiť rozprávanie a nezapodievam sa svojou úrovňou jazyka. Každým dňom je to lepšie a lepšie. Okrem toalety som mala konverzácie už asi v každej izbe.”

Rozprávanie sa so samým sebou

Konverzácie s jazykovým parťákom nie sú jedinou cestou, ako si zlepšiť svoje rozprávacie zručnosti. Vďaka metóde self-talk (rozprávanie sa sám so sebou) sa účastníkom Akadémie darí nahovoriť hodiny bez toho, aby si museli s niekým dohadovať konverzácie. 

Pre Andreu je self-talk záchranou, keď sú deti choré alebo niečo neočakávané príde do cesty.

Premyslím si tému a vyjadrujem svoj názor alebo prerozprávam svojimi slovami podcast, ktorý som počúvala. Niekedy si predstavím konverzáciu s mojou speaking partnerkou a už to ide. 30 minút rozprávania mám za sebou a nemusím sa baviť len o tom, čo som robila cez deň s deťmi.”

Neviete si predstaviť, že by ste sa rozprávali sami so sebou, nieto ešte v cudzom jazyku? Ide to ľahšie, ako si myslíte. 

“Chodíme s deťmi na prechádzku na pole a teda niekedy len postávam a sledujem deti. Tak si pohotovo nachystám mobil do ruky a telefonujem akože mám hlasitý posluch. Alebo to vyzerá, že nahrávam svoje myšlienky, a takto sa tiež dá 15 – 20 minút rozprávať.” 

Motivačná tabuľka a komunita samoukov zaručene nakopnú

Povedzme si ale úprimne, nie vždy je jednoduché prinútiť sa a aktívne sa učiť. No aj na to máme v Akadémii samoukov overené tipy a triky v podobe Motivačnej tabuľky či rôznych súťaží.

Motivačná tabuľka je doslova moja závislosť. Je pre mňa neskutočne motivujúce vidieť, že som tento týždeň zvládla 4 hodiny, ďalší 6 hodín. A postupne to išlo samé od seba hore. Ja som dosť súťaživá, takže súťaže sú tiež skvelé a samozrejme aj výzvy s odmenami, pretože kredity na iTalki potešia vždy, ako aj hodinka s mentorkou.”

Silným aspektom Akadémie samoukov je jednoznačne komunita ľudí, ktorí sú odhodlaní na sebe zamakať. Aj keď sa každý učí jazyk samostatne, nie je v tom sám. Andrea objavila čaro komunity samoukov a nadviazala nové priateľstvá. 

Komunita je pridaná hodnota Akadémie samoukov.

Komunita je pridaná hodnota Akadémie. Ja som v každej Akadémii stretla veľmi silné ženy, ktoré ma motivovali k lepším výkonom a mala som chuť sa s nimi rozprávať nielen raz, ale aj každý deň, pretože sme prebrali veľa užitočného a dôležitého pre náš život a ešte aj v cudzom jazyku. A každá z nich ma neskutočne obohatila na mojej ceste k lepším výkonom.” 

Angličtina na dennom poriadku

Andrea má už dnes angličtinu na dennom poriadku a naplno ju využíva v bežnom živote.

“Našla som si na YouTube videá na cvičenie a cvičím skoro každé ráno. Chcela som upiecť cheesecake, recept som si našla v angličtine a aj pekne s postupom. Manžel mi púšťal stand-up video v angličtine a ja som rozumela a smiala sa. Angličtina sa jednoducho stala súčasťou môjho života. A to hlavné, už sa teším, ako ju využijem na cestovanie a spoznávanie rôznych kultúr a krajín.”

Angličtinu Andrea uplatňuje v bežnom živote - napríklad cvičí podľa anglických YT videí.

Predstavte si, že posuniete svoj jazyk na nový level za 9 týždňov ako Andrea. Odbúrate strach z rozprávania, vytvoríte si efektívny systém a učenie vás bude doslova baviť. Zaujala vás Akadémia samoukov? Chcete lepšie pochopiť, ako takéto učenie funguje a v čom je iné od klasického učenia sa v škole a na jazykových kurzoch?

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

1 Komentár

Jedna odpoveď

  1. Dobrý večer! Veľmi oceňujem Vašu snahu a prístup k učeniu sa cudzích jazykov. Zdôrazňujete efektívne princípy, pretože metódu si musí zvoliť každý sám, nekladiete dôraz na akcenty, keďže štandardná forma jazyka je dostačujúca.
    Dovolím si ale jednu malinkú drobnú poznámku, v ktorej s Vami nesúhlasím. Nie je pravda, že na zvládnutie cudzieho jazyka nie je potrebný talent. Dôležitosť talentu nepriamo naznačil aj slovenský polyglot z Košíc pán Vladimír Škultéty.
    Pri učení sa cudzieho jazyka, metóde self-talk je veľmi dôležitá predstavivosť, tvorivý prístup, aby naučené frázy boli naozaj koherentné a posúvali učiaceho sa vpred. Naviac platí, že ludia, ktorí sú technické typy, nemajú talent na cudzie jazyky. Nie je to všeobecné pravidlo, ale platí vo veľa prípadoch. Mám kamaráta, ktorý ovláda pasívne 15 jazykov, ale on má naozaj talent. Talent umožňuje človeku vynájsť sa v rôznych situaciách spôsobom, ktorý je pre bežného človeka nepredstaviteľný. Ja sám som technický antitalent, ale cudzie jazyky mi celkom idú. S angličtionu som sa trápil dlhé roky, vycestoval som, obklopil som sa jazykom a veľa som rozprával. Trúfam si povedať že som dosiahol pohodlnú plynulosť, ale stálo ma to veľmi veľa času.
    Myslím si ale, že na úroveň B2 sa dá dostať aj usilovnou drinou za použitia efektívnej metódy, ale talentovaní ludia su s cudzím jazykom úplne niekde inde.
    Inak Vás veľmi obdivujem a fandím Vám, ste pre ľudí učiacich sa cudzie jazyky veľkým prínosom.
    Prajem všetko dobré a veľa úspechov! martin janosik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová