VIDEO: Q&A: Čo ste o mne (možno) nevedeli

Titulná fotka k článku: Q&A: osobný život.

Chcete vedieť, akých ľudí si vážim a obdivujem? Ako si budujem vzťahy? Keby som mala dieťa, vychovávala by som ho viacjazyčne? Aká je moja ďalšia vášeň okrem jazykov? Toto a mnoho iného sa o mne dozviete vo videu. 

Pred pár týždňami som vám predstavila video, v ktorom som odpovedala na vaše otázky o mojom podnikaní. Dnes tu mám pre vás druhú časť – odpovede na osobné otázky. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis. 

Otázka #1: Akých ľudí si vážite a obdivujete vo svojom živote?

Veľmi obdivujem ľudí, ktorí sú aktívni v pomoci iným. Takých, ktorí robia niečo, čo nie je pre ich vlastný úžitok, ale slúži v prospech iných. V poslednom období ma napríklad neskutočne inšpirovala jedna pani, ktorá sa angažovala v pomoci Ukrajincom.  

Možno viete, že keď sa začala vojna na Ukrajine, založila som občianske združenie Buddíci pre Ukrajincov. V rámci neho učíme Ukrajincov slovenčinu tak, že ich prepojíme so Slovákmi, ktorí ich hodinu týždenne vyučujú. V našej skupine je veľa ľudí, ktorí sú v pomoci Ukrajincom veľmi aktívni. Spoznala som v nej aj pani Máriu, ktorá pre nich vybavovala ubytovanie, materiálnu pomoc a rôzne ďalšie veci. Už vtedy som jej pomoc považovala za úžasnú – vedela som, že jej vybavovanie určite zaberá veľa času a fascinovalo ma, že si ho popri práci našla. 

Čítajte aj: Ako mi vojna na Ukrajine premiešala životné priority

Až neskôr som zistila, že pani Mária má ťažké štádium rakoviny. Má za sebou niekoľko ťažkých operácií, chodí na chemoterapie do Bratislavy a trpí vážnymi vedľajšími účinkami. Napriek nepriazni osudu však výrazne pomáha inými ľuďom. Vo svojom meste už pomohla viac ako 200 Ukrajincom, mnohých učí slovenčinu a začína stále nové a nové projekty, aby pomohla ešte viacerým. 

Práve z takýchto ľudí mi padá sánka. Sú to úžasné osobnosti a mňa samu inšpirujú k tomu, aby som sa snažila svoj život na zemi využiť na pomoc iným. 

„Obdivujem ľudí, ktorí pomáhajú iným. Aj mňa inšpirujú k tomu, aby som svoj život prežila produktívne a pomáhala tým, ktorí to potrebujú.”

Otázka #2: Ako budujete vzťahy, aby ste mali okolo seba správnych ľudí, a ako budujete svoje osobné vzťahy?

Svoje vzťahy budujem dosť aktívne. Keď spoznám niekoho, kto ma zaujme nejakou myšlienkou, postojom či hodnotami, ozvem sa mu, aby sme išli spolu pokecať na kávu alebo na obed. Takýto systém mi funguje naozaj veľmi dobre, s mnohými ľuďmi sa pravidelne stretávam a udržiavam s nimi vzťah aj niekoľko rokov. 

Mne osobne pomohlo, keď som si pri dlhodobejšom plánovaní spísala zoznam ľudí, s ktorými chcem tento rok pravidelne udržiavať kontakt. Priebežne si ho pozerám a ak som sa s niekým dlhší čas nestretla, ozvem sa mu. Jednoducho, na vzťahoch treba pracovať a starať sa o ne. 

„Svoje vzťahy budujem aktívne. Som presvedčená o tom, že na nich treba pracovať.” 

Otázka #3: Keď ste sa s manželom spoznali, vedel, kto si alebo čo je Jazykový mentoring? (Alebo niekto z jeho okolia?)

Nevedel. S mužom sme sa spoznali cez online zoznamku. Dosť mi záležalo na tom, aby o mne nezistil nejaké veci z internetu skôr, ako sa stretneme. Samozrejme, že už keď sme si četovali, pýtal sa ma, čo robím, ale ja som vždy jeho otázku zahrala do outu. 

Keď sme sa potom stretli osobne, povedal, že dúfa, že nie som influencerka ani blogerka. Zasmiala som sa a povedala som, že tak trochu obidve. Mám blog, ktorý ľudia odoberajú a nakrúcam videá, ale neoznačila by som sa ako influencerka. Porozprávala som mu o Jazykovom mentoringu, nič o ňom nevedel. Keď sme začali spolu chodiť, chvíľku mu trvalo, kým si zvykol, že ma ľudia spoznávajú na ulici. Ale nemá s tým problém, nestáva sa mi to až tak často. 

Otázka #4: Kdybyste ste měla dítě (nebo pokud ho máte), chtěla by ste ho vychovávať multilingválně, případně jak by ste ho chtěla podporovať v učení jazyků?

Určite, keď budeme mať deti, chceli by sme ich vychovávať viacjazyčne, konkrétne v angličtine a v slovenčine. Môj muž hovorí po anglicky plynule, využíva ju každý deň v práci. Preto si myslím, že s takouto výchovou nebude problém, ale uvidíme až v praxi. 

Priznám sa, že zatiaľ som túto problematiku veľmi neštudovala, ale plánujem sa v nej vzdelávať, ak to jedného dňa bude aktuálne. Môj tím si už teraz robí žarty, že svet si musí počkať, aby som mala deti, lebo potom konečne vymyslím metódy učenia sa jazykov aj pre ne. 😉

Otázka #5: Používa tvoja rodina nejaké princípy alebo metódy Jazykového mentoringu? 

Moja rodina momentálne princípy Jazykového mentoringu nevyužíva. Ako sa hovorí, obuvníkove deti chodia bosé. 😉 Nikto z našej rodiny sa teraz jazyky aktívne neučí, hoci si myslím, že by mali, ale nechcem ich do toho nútiť. Vedia, že ak budú potrebovať moju pomoc, som im k dispozícii. 

Ja osobne princípmi Jazykového mentoringu dosť žijem. Celý Jazykový mentoring som vytvorila na základe toho, ako žijem svoj život a aké sú moje hodnoty. Učím sa jazyky tak, aby ma to bavilo, aby som učeniu sa venovala dosť času, efektívne a systematicky. Tieto princípy sa snažím aplikovať aj v práci, v plánovaní života a v rôznych ďalších aktivitách. Mám pocit, že sú receptom na úspech v hocičom, nielen v učení sa cudzích jazykov.

Čítajte aj: Ako sa naučiť cudzí jazyk? 4 pravidlá

Otázka #6: Okrem jazykov, čo je tvoja ďalšia vášeň? 

Mojou veľkou vášňou, ktorá je spojená s jazykmi, je cestovanie. Celé svoje dvadsiate roky som sa v podstate len učila jazyky, cestovala a využívala jazyky pri cestovaní. Napríklad ruštinu alebo swahilčinu som sa začala učiť kvôli tomu, že som chcela niekam vycestovať. Španielčinu som zas veľmi často využívala v Latinskej Amerike. 

Teraz po covide som si pripomenula, ako veľmi mám rada cestovanie. Po dvoch rokoch som konečne vycestovala do Bangkoku na podnikateľskú konferenciu. Keď už som bola v Ázii, výlet som si predĺžila a na týždeň som si odbehla pozrieť sa do Vietnamu. Pripomenula som si, ako milujem ten pocit, že môžem niekam ísť, spoznať nových ľudí a nové miesta. Oddýchnem si a úplne vypnem. 

Cestovanie je pre mňa najlepší relax, najlepšia forma dovolenky, akú poznám. Zároveň sa pri ňom veľa učím, pretože sa dostanem mimo svoju bublinu a nestretávam tých istých ľudí, ktorí riešia tie isté problémy. Vidím, ako niekde v Hanoji žije na pár metroch štvorcových 6-členná vietnamská rodina a je to úplne iný svet. Cestovanie mi dáva veľmi veľa, vždy mi otvorí oči a pomáha mi zamyslieť sa nad tým, aké vymoženosti máme k dispozícii a byť vďačná, ako dobre sa tu máme. 

„Mojou vášňou je cestovanie. Cudzie jazyky som sa častokrát učila kvôli tomu, aby som mohla niekam vycestovať.”

Ďakujem vám za všetky otázky, ktoré ste nám poslali. Teším sa, že vás zaujímajú aj takéto osobnejšie veci. Ak by ste si chceli viac prečítať o mne a o Jazykovom mentoringu, viac informácií nájdete v sekcii O nás.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová