Čo robiť, aby učenie sa jazyka nebola drina

Titulná fotka - Čo robiť, aby učenie sa jazyka nebola drina

“O minútku zvoní, na dnes končíme. Na domácu úlohu sa naučte všetky slovíčka z tejto lekcie, máte ich vzadu v knihe. Zajtra si dáme rýchly testík.”

Pamätáte, ako sme na strednej prevracali očami vždy, keď učiteľka spomenula “rýchly testík”? Samotný test bol na 5 minút, no pre nás to znamenalo celý večer zabitý sedením nad tou hlúpou knihou. 

A o týždeň sme si z tých slovíčok aj tak pamätali len zlomok. Tak načo?

Odvtedy ubehlo pár rokov, no s angličtinou či nemčinou je všetko po starom. Všetky pokusy naučiť sa ju zlyhali, veď po celom dni v práci a druhej šichte pri domácich prácach a deťoch  by sme najradšej len spadli tvárou dole do postele. Ťažko ešte nájdeme energiu na bifľovanie gramatických poučiek. Makať takto 5-10 rokov, kým sa budeme cítiť ako-tak plynule? Ani náhodou. 

A čas letí. A stále viac cítime, že nám neznalosť jazyka zatvára pred nosom množstvo dverí, o ktorých možno ani netušíme…

Je to aj váš prípad?

Ak máte pocit, že učenie sa jazyka je jedna veľká makačka, potom vám v učení chýbajú 2 zo 4 základných pilierov: zábava a efektívne metódy. (Podrobnejšie info o všetkých 4 pilieroch nájdete v našom článku Ako sa naučiť po anglicky?) Našťastie sa tohto problému dá pomerne ľahko zbaviť. Áno, učenie sa cudzieho jazyka si vyžaduje snahu, no určite nie drinu. Ako na to?

Štyri základné piliere Jazykového mentoringu

1. Zábava je alfa-omega

Učenie sa jazyka môže byť zábavné?? Samozrejme! Len vám to nikto nepovedal.

Zahoďte za hlavu nudné učebnice natrieskané nezáživnými poučkami. Nekonečné zoznamy slovíčok nechajte v minulom tisícročí. Nikam vás nedostanú.

Dôležité je:

  • aby pre vás učenie nebolo len nekonečná drina či stratený čas,
  • aby vás učenie bavilo, lebo keď vás niečo baví, váš mozog si zapamätáva oveľa efektívnejšie,
  • aby sa stalo z učenia vaše hobby, na ktoré sa tešíte každý deň,
  • aby ste pri učení dosiahli “flow” – ten úžasný stav, keď vás učenie tak baví, že pri ňom stratíte pojem o čase.

A TO SA AKO DÁ??

Základ je, aby ste si učenie spríjemnili. Na to sú dva hlavné spôsoby:

Vyberte si metódy, ktoré vás vtiahnu do učenia.

Príklad zo života:

Erik sa 20 rokov snažil naučiť po anglicky, no stále narážal na to, že mu to nejde a nebaví ho to. Na gramatiku a slovíčka mu Lydka odporučila fantastickú cvičebnicu English Grammar in Use, tak ju začal používať, robiť si cvičenia a čítať si príklady v knihe. 

Stále to však nebolo ono – vždy, keď sa mal z knižky učiť, prokrastinoval a nechával si to až na večer. Knižka mu jednoducho nesedela, mala príliš veľký formát a nemohol ju mať hocikde so sebou a celkovo, písanie ceruzkou do knihy ho nebavilo.

Keď mu Lydka povedala, že táto knižka existuje aj ako appka na mobil, zasvietili mu oči. Hneď si ju stiahol a zistil, že appka mu vyhovuje oveľa viac – telefón má stále poruke, čiže kedykoľvek má minútku čas, môže si spraviť cvičenie a navyše, appka mu sama vyhodnotí aj výsledky, tak si nemusí riešenia kontrolovať vzadu v knihe. 

Stačilo len zmeniť učebnú metódu za zábavnejšiu a zrazu sa Erik od učenia angličtiny ako samouk nevedel odtrhnúť, robil si cvičenia aj na záchode, kedykoľvek mohol. A dnes v angličtine podniká, dokonca píše úspešné reklamné texty. Viac o Erikovom učení si môžete prečítať v článku na našom blogu.

Čo z toho vyplýva?

Ak vás učenie nebaví, zamyslite sa, čo vám na ňom tak prekáža. A nájdite si metódu, ktorá bude pre vás neodolateľná. Nebavia vás seriály, no YouTubové videá by ste pozerali od rána do večera? Tak si zrušte Netflix a ponorte sa do pozerania svojho obľúbeného kanálu na YouTube. A tento prístup viete vo svojom učení uplatňovať všade.

Vyberte si materiály podľa toho, čo vás najviac zaujíma.

Rozbiehate vlastnú firmu a učíte sa viesť biznis? Biznisových podcastov je v hociktorom jazyku kvantum, len nájdite svoj obľúbený. Čakáte bábätko a z každej strany vstrebávate informácie o výchove? Čo tak si prečítať nejakú knižku od zahraničných psychológov v origináli? Radi cestujete? Pohľadajte si cestopisné blogy v jazyku, ktorý sa učíte, a naštudujte si svoju najbližšiu destináciu!

Pri výbere učebných materiálov je princíp rovnaký ako pri metódach. Pokiaľ vás s tým konkrétnym materiálom nebaví pracovať a netešíte sa naň, vymeňte ho za iný, zábavnejší. Uvidíte, čoskoro pre vás učenie prestane byť drina a zmení sa na radosť! Rovnakú skúsenosť má aj naša klientka Ema, ktorá sa vďaka materiálom podľa vlastného výberu vrhla na angličtinu plná nadšenia. Prečítajte si jej príbeh.

OK, už vieme, že jedným zo zaručených prostriedkov proti drine sú zábavné metódy/materiály. To však nestačí. Aj také Duolingo je zábavné, no len s ním samotným sa ďaleko nedostanete. Totižto… 

Referencia Petra - mám po rokoch z učenia konečne radosť, potešenie a motiváciu
Referencia Anna absolútny prelom v učení sa, začala zábava a radosť
Referencia Karol - učenie sa jazyka môže byť zábavné

2. Nie všetky metódy sú si rovné

Presne tak. Ak sa chcete dostať na plynulú úroveň jazyka a neničiť si pritom už aj tak krehkú motiváciu zbytočnou drinou, potrebujete používať metódy, ktoré sú efektívne. Čo to znamená?

Vyššie som spomínala príklad, že bifľovanie sa slovíčok naspamäť je hlúposť. Ak by ste sa chceli naučiť 100 slovíčok, museli by ste sa s nimi trápiť neskutočne dlho a bojovať s frustráciou, lebo je to nuda a nejde vám to. A o týždeň v hlave po nich aj tak neostane ani stopa, resp. si ich budete pamätať len zopár. Stálo by vám to za tú drinu? 

Pri používaní efektívnych metód je to presne naopak – naučíte sa viac za kratší čas a s menšou námahou. A to sa oplatí!

Prečo teda bifľovanie nefunguje? 

Lebo keď sa slovíčka bifľujeme, podľa vedeckých poznatkov už po 18 minútach zabudneme takmer polovicu! A po týždni si pamätáme len asi 30 %. Znázorňuje to tzv. Ebbinghausova krivka zabúdania. 

Ebbinghausova krivka zabudania

Práve preto je opakovanie v správnych časových intervaloch pre zapamätávanie absolútne nevyhnutné. S každým opakovaním si totiž slovíčka pripomíname a postupne si ich pamätáme viac a viac.

Ebbinghausova krivka: Vďaka pravidelnému opakovaniu v správnych odstupoch (na začiatku častejšie a neskôr menej často) si postupne zapamätáte aj slovíčka, ktoré by ste inak zabudli.

Viac informácií o Ebbinghausovej krivke a učení sa slovíčok nájdete v našom staršom článku.

“Už viem, že bifľovanie je neefektívne. Ale ako zistím, ktoré metódy sú efektívne?”

Najlepšie je inšpirovať sa tým, čo už niekto dokázal pred vami – v prípade jazykov je dobré pozrieť sa na polyglotov. Mnohí z nich ovládajú 10-20 jazykov a sú majstrami v tom, ako si učenie uľahčiť a urýchliť – vkladajú doň len zlomok času a námahy oproti nám ostatným, no aj tak sa dokážu učiť jeden jazyk za druhým. Typickými metódami obľúbenými medzi polyglotmi sú napríklad kartičky, Goldlist alebo niektoré appky. 

My v Jazykovom mentoringu efektívne metódy milujeme, preto sme vybrali vyše 40 z nich a vytvorili k nim podrobné návody, ktoré nájdete spracované pekne pokope v našich videokurzoch Kľúč k jazykom (pre začiatočníkov) a Majster jazykov (pre mierne pokročilých a vyššie). Kompletné info o týchto kurzoch nájdete TU.

Chce to hlavne cvik

Ďalšou vychytávkou, ktorá vám rapídne zníži množstvo času a námahy na ceste k plynulosti, je tréning. Samotné učenie sa slovíčok či robenie si cvičení sú síce užitočné aktivity, no dôležité je používať znalosti v praxi – rozprávať, rozprávať, rozprávať. Jazyk je v prvom rade zručnosť, rovnako ako hra na klavíri či šoférovanie. A zručnosti sa najlepšie naučíme ich aktívnym používaním, nie neustálym opakovaním teoretických vedomostí. 

Referencia Janka - HR z Paríža nevedel pochopiť, že sa francúzštinu učím sama doma

Nájdite, čo funguje práve vám

Viem, že by ste boli najradšej, keby existoval jeden presný univerzálny zoznam činností, čo a kedy potrebujete robiť, aby ste sa naučili jazyk. Pravda však je, že každému z nás vyhovuje niečo iné – iné metódy, materiály, časy učenia… 

Preto sa nebojte s učením experimentovať a sledovať, aké výsledky dosahujete rôznymi spôsobmi. Uvidíte, že sa vám to dlhodobo veľmi vyplatí. Inšpiráciou vám môže byť napríklad príbeh našej klientky Danky, ktorá si vyskúšala viacero metód, kým prišla k tej správnej, no potom to už šlo ako po masle.

Učenie vás musí baviť a byť efektívne

Univerzálny zoznam na učenie síce neexistuje, čo však univerzálne je, sú 4 piliere, na ktorých by ste mali svoje učenie založiť, ak chcete dosiahnuť plynulosť: 

  • zábava, 
  • veľa kontaktu, 
  • efektívne metódy
  • systém. 

Ak máte teda zafixované, že učenie sa jazyka je ťažká drina, skúste sa zamyslieť: Kedy vás učenie naposledy bavilo? A kedy vám prinášalo také výsledky, že ste si povedali, že to má zmysel? 

Že nikdy? Tak to vám gratulujem, lebo máte pred sebou krásnu a vzrušujúcu cestu: 

  1. Nájdite si metódy a materiály na učenie, ktoré budete milovať a budete sa k nim s radosťou vracať každý deň. 
  2. Sledujte svoje pokroky a uvidíte, že ako sa budete zlepšovať, bude sa zvyšovať aj vaša motivácia do učenia. 

Skúste to ako absolventi našich online jazykových kurzov: na začiatku kurzu neverili, že dokážu učeniu venovať viac ako 15 minút denne no časom ich to tak chytilo, že dávali aj 2 hodiny denne. Myslíte, že by to dokázali, keby bolo pre nich učenie drina? Asi nie. A výsledky stoja za to:

Referencia Natália - predtým som mala odpor k učeniu sa jazykov, teraz sa na to vyslovene teším
Referencia Magdaléna - odteraz učenie bude zábava, sami od seba sa začnete učiť
Referencia Mária - nesmierne zábavné metódy, veľmi rýchlo prinášajú výsledky, motivujúce

Veľa šťastia!

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová