Ako sa naučiť plynulo rozprávať v cudzom jazyku napriek niekoľkoročnému nezdaru?

02_Ako sa naucit...

Drvivá väčšina ľudí (hovoríme o asi 90 – 95 %), ktorí sa učia cudzí jazyk, vidí najväčší problém v tom, že nevie v danom jazyku rozprávať. Niečomu rozumejú, niečo by vedeli povedať, ale nedokážu viesť zmysluplný rozhovor.

Veľa ľudí, s ktorými sa stretávam, sa mi zdôveruje s tým, že sa celé roky učia cudzí jazyk, ale keď príde na rozprávanie, boja sa, nie sú si istí, majú pocit, že robia veľa chýb, sú v strese, keď majú niečo povedať, nebodaj sa rozprávať s rodenými hovoriacim.

Jednoduché riešenie

Ak aj vy máte tento pocit, prezradím vám jedno pomerne jednoduché riešenie.

Jediný spôsob, ako začať rozprávať v cudzom jazyku, je začať v ňom skrátka rozprávať.

Je to síce úplne zjavné a očividné, no len veľmi málo ľudí si to naozaj aj uvedomuje. Ak sa chceme totiž naučiť vyjadrovať naše myšlienky v cudzom jazyku, nestačí, že vieme čítať texty, hráme hry na mobile, alebo si precvičujeme slovíčka. Aby sme sa pri rozprávaní cítili isto, potrebujeme mať veľa narozprávaného.

V prvom rade si treba uvedomiť, že na rozprávanie nepotrebujeme rodeného hovoriaceho. Od rozprávania nás tak nemusí odrádzať fakt, že nikoho takého nepoznáme.

Kde nájsť partnera na rozhovor?

Prezradím vám dve miesta, ktoré má prakticky každý z nás na dosah ruky, a je tam možné nájsť partnera na rozhovor:

  • Práca: bez problémov sa môžete porozprávať s kolegom alebo kolegyňou v práci, cez obednú prestávku, pri čakaní na spoj a spoločnom cestovaní, alebo počas inej vhodnej voľnej chvíle. Stačí sa spýtať, či sa niekto neučí, alebo nechce učiť daný jazyk.
  • Doma: partner, dcéra alebo syn, mama… Spýtajte sa členov svojej rodiny, či by sa s vami nezačali rozprávať v cudzom jazyku.

Stačí si nájsť niekoho, kto by sa s vami rád porozprával v cudzom jazyku, a je pritom úplne jedno, či pôjde o rodeného hovoriaceho alebo nie. V našej facebookovej skupine Učíme sa učiť sa jazyky máme mnohých samoukov, ktorí možno čakajú práve na vás. Partnera na rozhovor totiž nepotrebujete nevyhnutne na to, aby vám opravil každú chybičku. Oveľa dôležitejšie je, že si opakovane vyskúšate vyjadriť svoje myšlienky, zas a znova.

Rozprávať, rozprávať a ešte raz rozprávať

Keď máte možnosť opakovane vyjadriť svoj názor, viackrát vyslovovať celé slovné a vetné spojenia, postupne získavate sebavedomie, ktoré využijete neskôr, keď sa ocitnete v stresovej situácii. Vďaka narozprávaným hodinám tak i rozhovor s rodeným hovoriacim zvládnete s oveľa väčšou istotou.

Na záver teda už len zopakujem to jediné riešenie, ako zvládnuť rozprávanie v cudzom jazyku: „Musíte začať rozprávať!“.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová