Splnený sen o podnikaní v zahraničí vďaka plynulej angličtine

ako jazykovy antitalent nataca videa v anglictine

“Ja na tie jazyky jednoducho nemám talent.” 

Toto počúvam veľmi často, keď sa ľudí pýtam, prečo ani po rokoch trápenia sa s angličtinou či nemčinou nevidia výsledky. Znie vám to povedome? Presne to si hovoril aj Erik Hoffmann, ktorý žil 20 rokov v presvedčení, že jazyky nie sú preňho.

Ale dnes je všetko inak. Erik bez problémov fičí v angličtine každý deň a vedie úspešný biznis so zákazníkmi z celého sveta. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa Erik dostal z večného začiatočníka na sebavedomého používateľa angličtiny. A ako to dokážete aj vy! 

“Ja sa tú angličtinu nikdy nenaučím.”

Ako väčšina z nás, Erik začal s angličtinou v škole, ale kým jeho spolužiakom to išlo bez problémov, on dostával z písomiek trojky. “Myslel som si, že som odsúdený na to, že sa po anglicky nikdy nenaučím,” hovorí dnes už s úsmevom Erik. 

Erik je známa tvár medzi slovenskými podnikateľmi a vynikajúci odborník v oblasti internetového marketingu, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako podnikať. Jeho veľkým snom bolo pomáhať ľuďom celosvetovo a rozbehnúť svoj biznis v zahraničí. Ale bez angličtiny? To ťažko.

“Stále som sa vracal k tej angličtine, snažil som sa ju nejakým spôsobom naučiť, hľadal som rôzne metódy, avšak drvivá väčšina z nich nefungovala a vždy to bol pre mňa dril a trápenie.

Všetka snaha mu namiesto vysnívanej plynulosti priniesla tak akurát frustráciu, odpor k angličtine a pocit, že jednoducho nemá talent.

Ruku na srdce, koľkokrát ste si pri učení jazykov s povzdychom povedali, že chyba je určite vo vás a potom ste to vzdali? 

Večný začiatočník

Všetko sa zmenilo v roku 2017, keď sme sa s Erikom zoznámili na podnikateľskom stretnutí. Priznal sa mi, že sa už roky motá v bludisku večného začiatočníka a nevie sa z neho dostať von. Po rokoch učenia sa stále dobre nerozumel a chýbala mu istota.

V rámci rozhovoru som navrhla, nech prepneme na chvíľu do angličtiny a to ste mali vidieť. Komunikatívny a sebavedomý Erik sa v momente zmenil na vystresovaného a neistého človeka, ktorý nevedel zo seba dostať jednu poriadnu vetu.

Strach z rozpravania

Poznáte ten pocit, keď na vás niekto začne nečakane hovoriť v cudzom jazyku a vás odrazu obleje pot a najradšej by ste sa prepadli pod zem?

Erik sa tohto pocitu chcel navždy zbaviť, tak sme sa dohodli, že mu pomôžem. Mojím cieľom nebolo ho tú angličtinu naučiť, ale pomôcť mu nájsť si vlastnú cestu k učeniu. Takú, vďaka ktorej si učenie zamiluje a bude sa naň doslova tešiť. 

Klasický školský spôsob Erikovi nevyhovoval, no našťastie existujú aj iné metódy

Začali sme tým, že som Erikovi porozprávala o nekonečných možnostiach na zlepšovanie sa v jazyku a hľadali sme, čo ho vlastne bude baviť. Učenie sa slovíčok pomocou metódy Goldlist alebo kartičiek? A keď kartičky, tak papierové či elektronické? Zlepšenie porozumenia cez seriály na Netflixe či videá na YouTube?

Erik sa rozhodol, že v rámci svojho učenia bude sledovať televíznu show o podnikaní Shark Tank a čítať knihu o marketingu. Vďaka tomu zabil dve muchy jednou ranou – zlepšoval sa v angličtine a zároveň sa vzdelával o svojej vášni – podnikaní.

Na gramatiku som mu odporučila skvelú knižku English Grammar in Use. No čoskoro sme zistili, že ho nebaví vypĺňať cvičenia na papieri a potom si ich kontrolovať vzadu v kľúči. Našťastie existuje táto knižka aj v podobe appky na mobil, do ktorej sa úplne zamiloval a s radosťou si s ňou prechádzal gramatiku každý deň!

Také učenie znie super, však? A práve vtedy Erik pochopil, že existuje omnoho prirodzenejší a efektívnejší spôsob učenia sa jazykov než ten, na ktorý sme zvyknutí zo školy. Namiesto čítania nudnej učebnice môže čítať knihu podľa vlastného výberu? Wau!

Učenie sa angličtiny ma môže aj baviť?!

Erik si vďaka zmenenému prístupu k učeniu vytvoril úplne nový vzťah k angličtine a zistil, že s metódami, ktoré si sám vyberie, je to zábava a radosť.

“Som naozaj rozčarovaný z toho, ako to funguje, pretože som sa stal závislým na učení sa angličtiny, v tom pozitívnom slova zmysle. Angličtinu mám teraz ako hobby.”

Erik si dnes užíva učenie pomocou zábavných metód. Dokonca si obľúbil aj gramatiku, ktorú dovtedy neznášal.

Erik Hoffmann jeho metody Anki, selftalk, TV show Shark Tank, knihy o marketingu

A čo vy? Aký máte vzťah k učeniu? Pokiaľ vás to nebaví, chýba vám motivácia a trápite sa, tak je niečo zle a treba hľadať iné spôsoby. Pretože učenie musí byť v prvom rade zábava.

Bifľovanie na test je out. Slovíčkové appky sú in!

Ďalším prirodzeným krokom pre Erika bolo nájsť efektívny spôsob, ako sa naučiť to kvantum nových slov z kníh a seriálov. Zistil, že síce im pasívne rozumie, ale nevie ich použiť v praxi. Poznáte to aj vy?

Vtedy som Erikovi vysvetlila, ako funguje naša pamäť a zabúdanie. A prečo je veľmi dôležité si slová, ktoré vidíme, čítame a počúvame, zaznačovať a pravidelne sa k nim vracať. 

Takéto učenie je oveľa efektívnejšie ako len vypisovanie si slovíčok do stĺpcov a bifľovanie sa na test, ako si to pamätáme zo školy. Po písomke sme sa k tým slovíčkam už nevrátili, a tak sa nám dostali len do krátkodobej pamäti. Odkiaľ už o pár dní vyfučali. Znie vám to povedome?

Erik s radosťou vymenil bifľovanie slovíčkových zoznamov za zábavnú aplikáciu Anki založenú na systéme pravidelného opakovania a učenia sa do dlhodobej pamäti. A aj vďaka tejto efektívnej metóde ho učenie ešte viac chytilo. Dôkazom toho je aj graf Erikovho učenia v appke, kde je vidieť, že sa slovíčkam počas 1 mesiaca venoval krásnych 305 minút. Úžasné, však?

Erik Hoffmann graf jeho ucenia v appke - 305 minut za 30 dni

Ale ako si na jazyk nájsť čas?

Aktivít a metód postupne pribúdalo a Erik za mnou prišiel s logickou otázkou: “Ale ako si na jazyk nájdem dostatok času pri svojom plnom programe?” 

Erik to nakoniec poriešil veľmi svojsky – začal sa učiť slovíčka na záchode. ? Počas práce v kancelárii si s mobilom odskočil na WC a tam si na pár minút v appke zopakoval slovíčka. Dokonca ho to tak začalo baviť, že chodil na prestávky stále častejšie a častejšie.

Slovicka sa mozete ucit cez appku aj na WC

Môžete si povedať, “som zaneprázdnený/á, budem sa učiť, keď budem mať čas”. A nikdy ten čas mať nebudete a nikdy sa jazyk nenaučíte. ALEBO si vytvoríte čas na jazyk v bežnom dni. Pri rannej kávičke si vypíšete slovíčka, pri varení alebo upratovaní si zapnete podcast a večer si pozriete jeden diel seriálu v angličtine.

Tak s jazykom poľahky strávite aj 30 minút denne bez toho, aby ste sa museli do učenia nútiť. A čím viac času mu budete venovať, tým väčší pokrok na sebe uvidíte. A to vás bude ešte viac motivovať!

Chcete sa zlepšiť v rozprávaní? Musíte viac rozprávať!

Erik si učenie užíval, cítil na sebe zlepšenie, a to ho krásne hnalo vpred. Počas marketingovej konferencie v USA bez problémov rozumel všetkým prednáškam a materiálom a vôbec sa nebál cestovať. Ale zároveň prišiel na to, že jeho konverzácie s ľuďmi ešte zďaleka neboli plynulé. Ako je to možné?

Erik zistil, že sa jednoducho rozprávaniu dostatočne nevenoval, a preto sa v ňom veľmi neposunul. Aby to napravil, začal natáčať videá. Len tak, sám pre seba. Hovoril v nich na témy marketingu tak, ako to v budúcnosti plánoval robiť pre zahraničných klientov. 

Každý deň natočil jedno video a navyše pri šoférovaní naplno využíval metódu self-talk – rozprávanie sa so sebou samým. Už po pár mesiacoch systematického učenia bola jeho angličtina oveľa sebavedomejšia. 

Dlhodobé pokroky v učení pocítime vtedy, ak sa systematicky venujeme tomu, čo potrebujeme zlepšiť. Je dôležité stanoviť si plán na najbližšie obdobie a určiť si, čomu a kedy sa budete venovať. Plán vám pomôže učiť sa jazyk pravidelne a mať v učení systém. Presne, ako to spravil Erik.

System v uceni kalendar s farebnymi stitkami

Keď to zvládol Erik, dáte to aj vy

Aj Erik bol na tom kedysi rovnako ako vy. 20 rokov sa trápil s angličtinou na hodinách v škole, v jazykovke a pomocou najrôznejších kníh, bez toho, aby sa niekam posunul. Až kým vďaka Jazykovému mentoringu neobjavil úplne nový prístup k učeniu sa jazykov a neskončil s klasickými školskými metódami. A konečne začal robiť obrovské pokroky.

Erik sa za dva roky zmenil z “beznádejného prípadu” na sebavedomého používateľa angličtiny. Vďaka plynulosti si splnil svoj celoživotný sen a rozšíril svoje podnikanie do celého sveta. Dnes má klientov z Ameriky, Austrálie, Anglicka, Kanady i Južnej Afriky. Bez problémov píše e-boky, poskytuje konzultácie, organizuje webináre a natáča digitálne kurzy. A to všetko v plynulej angličtine. Fantastické, však?!

Som v úžase z toho, ako Lýdiin spôsob učenia funguje. Vďaka nej som našiel metódy učenia sa, ktoré ma maximálne bavia. Pochopil som, že to je pre úspech v učení sa jazykov absolútne nevyhnutné. Za pol roka som sa v angličtine posunul ďalej ako za 20 rokov večného začiatočníka. Som Lýdii vďačný, že mi otvorila brány do sveta.“

4 PILIERE JM zabava kontakt metody system

Erik sa angličtinu naučil presne podľa mojich 4 pilierov učenia sa jazyka:

  • Neskutočne ho to bavilo,
  • využíval na učenie každú voľnú chvíľku, takže nazbieral obrovské množstvo kontaktu s jazykom,
  • používal efektívne metódy
  • a v učení mal vytvorený systém.

To všetko sa odzrkadlilo na jeho úžasných úspechoch.

Želám vám veľa energie a motivácie do učenia a verím, že aj vám sa vďaka plynulosti podarí splniť si vytúžené sny.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová