7 tipov, ako vytrvať v učení vďaka jednoduchému systému

7 tipov, ako vytrvat v uceni vdaka systemu

Učíte sa jazyk, no cítite, že prvotná motivácia akosi opadá? Čo robiť, aby ste vydržali aj naďalej a dotiahli svoje učenie až do cieľa? To si povieme v dnešnom videu.

(Ak radšej čítate ako počúvate videá, v článku nižšie nájdete voľný prepis videa.)
Štyri základné piliere Jazykového mentoringu

Ak nás už nejakú tú chvíľu sledujete, určite viete, že Jazykový mentoring je postavený na štyroch pilieroch:

  1. zábava,
  2. dostatok kontaktu s jazykom,
  3. efektívne metódy,
  4. systém.

Všetky 4 tieto zložky sú dôležité, no myslím, že najväčšie problémy mávajú ľudia práve so systémom. Možno sa to stalo už aj vám – s učením sa cudzieho jazyka ste začali plní elánu, tešili ste sa z neho, no po pár týždňoch nadšenie opadlo a zrazu ste sa do učenia nevedeli dokopať. Po niekoľkých ďalších dňoch presviedčania sa ste nad tým definitívne mávli rukou s povzdychom, že „zase mi to nevyšlo“.

Aby ste sa vyhli tomuto sklamaniu, potrebujete si v učení vytvoriť systém. Učenie sa jazyka je dlhodobý proces. Na tom sa nič zmeniť nedá. Nezáleží ani veľmi na tom, či už máte skúsenosti s učením sa cudzieho jazyka (alebo deviatich 🙂 ) – cudzí jazyk sa za víkend nenaučíte. Niečo také nedokážu ani tí najskúsenejší polygloti na svete. Mne osobne trvá naučiť sa cudzí jazyk na plynulú úroveň (teda takú, že sa viem bez problémov dohovoriť) zhruba dva roky. Dva roky sú dosť dlhý čas, takže pokiaľ si nevytvoríme na učenie systém a neosvojíme si tie správne návyky, ľahko sa nám stane, že ostatné aktivity a nečakané vplyvy z okolia nám učenie sa cudzieho jazyka vytlačia z hlavy. 

V tomto článku vám poviem o siedmich konkrétnych tipoch, ako si môžete svoj systém učenia nastaviť tak, aby bolo pre vás automatické a nemuseli ste myslieť na to, že ste sa chceli jazyku venovať.

1. Učte sa v pravidelnom čase.

Môj prvý tip je, učte sa v pravidelnom čase. Úplne najlepšie je stanoviť si konkrétnu časť dňa, keď sa jazyku budete venovať a dodržiavať tento čas ideálne každý deň. Pre mňa osobne sú na učenie najvhodnejšie rána. Prv než si začnem pozerať e-maily a rozmýšľať nad tým, čo všetko v ten deň musím vybaviť, vyčlením si aj keď len dvadsať minút, ktoré strávim s jazykom. V pokoji si spracujem slovíčka v zošite alebo v aplikácii, prečítam si dve-tri strany z knižky v cudzom jazyku, pozriem si seriál… 

Učte sa každý deň v rovnaký čas.
Učte sa každý deň v rovnaký čas.

Keďže viem, že sa tomu jazyku ráno budem venovať, nájdem si na to čas. Spojím si to trebárs s raňajkami alebo s niečím iným. Takto dostane cudzí jazyk priestor hneď ráno a po zvyšok dňa mám zo seba dobrý pocit, že som si na daný deň splnila úlohu.

2. Spojte si učenie s konkrétnou činnosťou počas dňa.

Spojde učenie s nejakou inou činnosťou dňa.
Spojte vaše učenie s nejakou inou činnosťou dňa.

Druhý tip trošku súvisí s tým prvým – spojte si učenie s inými pravidelnými činnosťami počas dňa. Možno je pre vás náročné povedať si, že sa jazyku budete venovať v konkrétny čas každý deň. Napríklad máte príliš rôznorodý program alebo máte malé deti, ktorým nemôžete len tak povedať, aby vám o desiatej ráno dali pokoj, lebo vy sa idete učiť angličtinu… 🙂 V takom prípade si spojte učenie s nejakými inými pravidelnými činnosťami, ktoré by ste v ten deň aj tak robili. Napríklad spomínané mamičky, ak chodíte kočíkovať dieťa, počas toho môžete počúvať nejaký podcast. Alebo keď prídete z práce domov, budete sa pätnásť minút venovať slovnej zásobe. 

Vyberte si nejakú činnosť, či už je to večera, alebo raňajky, alebo čokoľvek iné, čo pravidelne vykonávate a spojte si učenie s ňou. Keď začnete tú činnosť vykonávať, pripomenie vám, že ste sa chceli venovať angličtine. Nebudete tak musieť stále myslieť na to, že ste sa chceli učiť. 

3. Nechajte si jazykové materiály na očiach.

Čudovali by ste sa, aký obrovský vplyv bude mať na vaše učenie, ak si necháte jazykové materiály na očiach. Každý deň sme zahltení rôznymi podnetmi a úlohami, neustále myslíme na to, čo ešte musíme spraviť. Popri tom všetkom nie je vôbec prekvapivé, že si jednoducho ani nespomenieme na to, že sme dnes chceli čítať dve strany z knižky. Ale ak si tú knižku necháme položenú vedľa seba na nočnom stolíku, keď sa ráno zobudíme, pripomenie nám, aby sme si prečítali dve strany predtým, než vstaneme z postele.

Nechajte si napríklad knižku na nočnom stolíku, ktorá vám pripomenie váš cieľ.
Nechajte si napríklad na nočnom stolíku knižku, ktorá vám pripomenie váš plán.

Ja to niekedy robím tak, že keď sa určite chcem tomu jazyku ráno venovať, tak si mobil s budíkom zastrčím do vnútra knižky alebo zošita so slovíčkami. Je to pre mňa super pripomienka, že sa mám učiť.

4. Nastavte si pripomienky.

Nalepte si post-it papierik s pripomienkou učenia na počítač.

Vytvorte si pripomienky na mobile či počítači, aby vám pomohli spomenúť si, že ste sa chceli niečomu pravidelne venovať. Napríklad si môžete na počítač prilepiť obyčajný lepiaci papierik (post-it), a vždy, keď ho otvoríte, tak tam uvidíte pripomienku – napríklad „teraz sa 10 minút uč slovíčka cez aplikáciu Anki“. Či už to bude „prečítaj si teraz niečo z knižky“ alebo „pozri si jedno video na YouTube“, papierik na počítači vám to vždy pripomenie. Alebo využite spomínanú technológiu a rôzne aplikácie na pripomienky, ktoré vás upozornia, že v nejaký konkrétny čas sa máte venovať cudziemu jazyku. 

Mám pre vás ešte jeden špeciálny tip – dajte si pripomienku aj na to, že si chcete dať s niekým konverzáciu. Veľakrát si takto povieme, že vo štvrtok večer by som mala čas si s niekým „pospíkovať“ v angličtine, ale pokiaľ sa na to nepripravíme a nedohodneme sa s niekým na konkrétny čas, tak príde štvrtok večer a zrazu zistíme, že si vlastne nemáme s kým pokecať. Zabudli sme sa vopred dohodnúť a náš konverzačný partner takto na poslednú chvíľu nemá čas. Takže pokojne si dajte pripomienku aj na to, že „do utorka večera si musím dohodnúť konverzáciu“, aby bolo všetko na štvrtok pripravené.

5. Nájdite si parťáka na učenie.

Som obrovský fanúšik samostatného učenia sa. Myslím si, že na naučenie sa cudzieho jazyka nepotrebujeme vyslovene učiteľa, ktorý by nás ťahal. Máme toľko dostupných metód a zdrojov na internete, že si vieme sami krásne povyberať to, čo sa nám páči a tomu sa venovať. Napokon, o tom je učenie sa jazyka. My sami sa tomu jazyku musíme venovať, nikto iný nám ho do hlavy nenaleje.

Avšak samoučenie vie byť aj trošku osamelé, ak sme v tom úplne sami a nemáme sa ani s kým poradiť, pochváliť sa alebo aj posťažovať. Práve preto veľmi odporúčam nájsť si niekoho, kto sa tiež chce učiť nejaký jazyk sám. Pokojne to môže byť úplne iný cudzí jazyk, nemusí to byť ten istý, ktorý sa učíte vy. Ale navzájom sa budete motivovať, podporovať a hlavne jeden druhého informovať o tom, ako vám to ide

Nájdite si "parťáka" na učenie
Nájdite si „parťáka“ na učenie.

Toto je aj jednou z hlavných misií Jazykového mentoringu. Snažíme sa spájať ľudí a vytvárať tak komunitu samoukov, ktorí sa navzájom podporujú, aby to samoučenie nebolo až také osamelé. Organizujeme online kurzy, v ktorých spájame desiatky až stovky ľudí, ktorí sa takto spolu učia a navzájom sa ťahajú, hoci každý sa venuje jazyku sám. Ak je takáto komunita práve to, čo vám chýba, prečítajte si viac o našich online jazykových kurzoch.

6. Zapisujte si svoje učenie. 

Šiesty tip, ktorý vám výrazne pomôže zlepšiť systematickosť v učení, je zapisovať si svoje učenie. Pokiaľ s týmto ešte nemáte skúsenosť, budete prekvapení, aký obrovský vplyv to bude mať. Stačí, ak si vytvoríte jednoduchú tabuľku či kalendárik, kde si budete zapisovať čas strávený s jazykom. Pokojne na to využite aj aplikácie v telefóne, je to úplne na vás. Vyberte si to, čo vám vyhovuje viac. 

Zapisujte si svoje učenie napríklad do papieroviej tabuľky.
Zapisujte si svoje učenie napríklad do papierovej tabuľky.

Je však neskutočne motivujúce, keď si každý deň zapíšete, že ste sa jazyku venovali, aj keď to bolo len 15 – 20 minút. Budete mať čierne na bielom, že ste si splnili úlohu. A keď na konci týždňa uvidíte, že ste si všetkých sedem dní našli čas na jazyk, je to nesmierna motivácia. Bude vás to povzbudzovať, aby ste neprerušili tento reťazec a aby ste sa učili aj naďalej. 

7. Nevynechajte dva dni po sebe. 

Posledný tip, ktorý vám môže naozaj výrazne pomôcť v tom, aby ste na učenie nezabudli a pokračovali dostatočne dlho, je jedno veľmi jednoduché pravidlo – nikdy nevynechajte dva dni po sebe. Bežne sa môže stať, že budete mať veľmi ťažký deň alebo príde niečo nečakané a na jazyk si jednoducho nenájdete čas. Nehnevajte sa za to na seba, je to úplne v poriadku. Hlavne spravte na ďalší deň naozaj všetko preto, aby ste si na jazyk čas našli. O tom je pravidlo „nevynechať dva dni po sebe“.

Snažte sa nevxynechať dva dni po sebe.
Snažte sa nevynechať dva dni po sebe.

Takto sa nestane, že bol výnimočný deň, keď sme nestíhali, za ním ďalší výnimočný deň keď sme nestíhali, a potom už z takéhoto kolobehu nevieme vypadnúť. Máme pocit, že stále nestíhame, stále je toho veľa. Preto je naozaj veľmi dôležité, aby sme si nasledujúci deň čas určite našli. Aj keď to bude len desať minút. Nemusíme úplne splniť náš denný plán, v ktorom sme si presne určili, čo máme v ktorý deň robiť. Stačí aspoň nejaký kontakt s jazykom, každá minúta sa počíta. 

Je to veľmi dôležité pre našu psychiku, aby sme boli stále nastavení na to, že sme učenie neprerušili, neskončili sme úplne, iba máme teraz také obdobie, že nevieme náš plán splniť úplne na sto percent. Keď nevynecháte dva dni po sebe, tak bude oveľa pravdepodobnejšie, že v učení budete pokračovať aj naďalej, a že to len tak nevzdáte. 

Ktorý tip vyskúšate?

Takže si to zhrňme ešte raz. Mojich 7 tipov na zlepšenie systematickosti v učení sa jazyka:

  1. Učte sa v pravidelnom čase.
  2. Spojte si učenie s konkrétnou činnosťou počas dňa.
  3. Nechajte si jazykové materiály na očiach.
  4. Nastavte si pripomienky.
  5. Nájdite si parťáka na učenie.
  6. Zapisujte si svoje učenie. 
  7. Nevynechajte dva dni po sebe.

Skúste sa nad nimi zamyslieť, ktoré z nich vo svojom učení neuplatňujete a viete, že vám pomôžu to s jazykom nevzdať a radšej sa mu venovať po malých dávkach, aby ste na sebe videli výsledky. 

Určite nám dajte vedieť v komentároch, ako vám to ide, a ktorá vec vám najviac pomohla vydržať v učení dostatočne dlho. Alebo sa pochváľte v našej facebookovej skupine samoukov Učíme sa učiť sa jazyky, aký je váš rekord, koľko sa vám podarilo učiť nepretržite a vďaka akým metódam. Možno tak povzbudíte mnohých, ktorí práve potrebujú dávku novej motivácie. Prajem vám veľa vytrvalosti v učení!

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová