10 kníh, ktoré zmenia váš pohľad (nielen) na podnikanie

10 knih biznis

Jednou z mojich najobľúbenejších metód na učenie sa cudzích jazykov je čítanie kníh. Všetkým mojim priateľom aj študentom odporúčam čítať knižky v jazyku, v ktorom sa chcú zlepšiť, pretože tak získajú až dvojnásobnú výhodu. Na jednej strane sa dozvedia zaujímavé informácie a na strane druhej si precvičia cudzí jazyk.

Zároveň odporúčam radšej čítať literatúru faktu, teda nie beletriu, lebo si myslím, že je to jednoduchšie pre jazykové účely a zároveň sa niečo aj naučíme.

Keďže sa na mňa ľudia často obracajú s otázkou, aké knižky som pri učení sa čítala ja, a aké čítať vôbec, rozhodla som sa predstaviť vám moje najobľúbenejšie knihy o podnikaní, ktoré ma za ostatné obdobie najviac posunuli dopredu.

V dnešnom videu a článku by som vám chcela predstaviť desať kníh, ktoré podporili môj profesionálny a podnikateľský rast.

Russel Brunson: Expert Secrets

O podnikaní a marketingu vôbec som sa najviac dozvedela z knihy Russela Brunsona Expert Secrets. Odporúčam ju každému, kto podniká, a to bez ohľadu na to, v akej oblasti. Obsahuje totiž užitočné informácie, ktoré môžete ihneď aplikovať do praxe.

Jason Fried: Rework

Druhú knihu o podnikaní som čítala na čítačke v elektronickej podobe a ide o knižku pod názvom Rework. Je to asi najpraktickejší návod na podnikanie v dnešnej dobe, aký som kedy čítala. Je vhodná pre každého, koho aspoň trošku zaujíma podnikanie, hlavne start-upy a všetko týkajúce sa modernej firmy. Ide o priamočiary návod, ako to robiť, a aj ako to nerobiť.

Vypočula som si ju aj ako audioknihu a pri každej kapitole som si hovorila, že je to presne to, čo som potrebovala počuť. Ak by ste si ju chceli vypočuť vo zvukovej forme, odporúčam vám využiť službu Everand.

Michael E. Gerber: Podnikateľský mýtus

Ďalšia knižka Podnikateľský mýtus (v angličtine e-Myth) je vhodná pre každého, kto sa chce pustiť do podnikania. Je veľmi vhodná aj na jazykové účely, pretože je písaná jednoduchým spôsobom. Na príbehu hlavnej postavy Sáry vysvetľuje, ako funguje podnikanie. Sára, ktorá sa pokúša rozbehnúť svoju firmu, sa borí s rôznymi problémami a expert jej radí, ako si ju vybudovať.

Toto bola jedna z prvých kníh, ktorú som čítala v ruskom preklade a nemala som s ňou žiadne jazykové problémy. Ak sa aj nechystáte vyslovene podnikať, ale radi si prečítate niečo zaujímavé, čo vás obohatí a rozšíri vaše obzory, určite po nej siahnite.

Brendon Burchard: Milionový expert

Knihu o podnikaní Miliónový expert som čítala v španielčine a týkala sa infopodnikania, teda presne toho, čomu sa venujem v rámci Jazykového mentoringu. Vysvetľuje, ako také podnikanie funguje, ako sa stať expertom v určitej oblasti a rozbehnúť vlastnú online firmu.

Michal Truban: Support

Chcela by som spomenúť aj jednu slovenskú knižku, konkrétne Support od Michala Trubana. Odporúčam ju všetkým slovenským podnikateľom, či už začínajúcim, ale aj budúcim, a taktiež aj všetkým ostatným. Ide o zaujímavý príbeh Michala Trubana, ktorému sa podarilo vybudovať úspešnú firmu, aj keď pôvodne začínal z obývačky svojich rodičov. Michal v nej opisuje, ako podnikateľ rozmýšľa, aj s akými problémami sa musí boriť, o čom to podnikanie vlastne je a ako to vyzerá v praxi. Aj keď zatiaľ nebola preložená do cudzieho jazyka, i tak ju odporúčam prečítať si aspoň na všeobecný rozvoj.

Ďalšie dve knižky sú určené všetkým, ktorých zaujíma digitálne nomádstvo – vybudovanie si takého živobytia, pri ktorom môžete pracovať odkiaľkoľvek.

Timothy Ferriss: Štvorhodinový pracovný týždeň

Mimoriadne ma inšpirovala knižka Štvorhodinový pracovný týždeň (v angličtine The 4-hour Work Week), ktorú som konkrétne čítala v poľskom preklade. Možno ju už budete poznať, pretože ide o veľmi populárnu knihu (nie len) o podnikaní, v ktorej Timothy Ferriss prezrádza svoje triky na zrýchlenie rozmanitých činností. Po jej prečítaní budete mať chuť hneď začať niečo robiť, zefektívniť všetky činnosti, ktoré robíte a vytvoriť si viac času a priestoru na skutočný život. Ak sa aj možno nechystáte stať digitálnym nomádom, ide o zaujímavé čítanie, pretože sa dozviete, ako hľadať skratky, robiť veci rýchlejšie a hlavne efektívnejšie.

Johnny FD: Life Changes Quick

V ďalšej knihe môj kamarát Johnny FD opisuje svoj vlastný príbeh, ako sa stal digitálnym nomádom. Táto kniha o podnikaní je inšpirujúca práve tým, že na príklade konkrétneho človeka vám ukáže, ako zmeniť svoj život od základov. Johnny FD, Američan z Kalifornie, ktorý prišiel do Thajska a živil sa ako potápač s nízkym príjmom, si postupne vybudoval zaujímavé podnikanie s rôznymi typmi produktov.

Svoj život opisuje veľmi živo a pútavo, preto je to nielen poučné, ale aj zábavné čítanie. Ak uvažujete, ako vo svojom živote dosiahnete väčšiu slobodu, je to pre vás tá správna voľba. Knižka je okrem toho tenučká, takže ju zhltnete pokojne aj za jedno popoludnie.

David Allen: Getting Things Done

Ako ďalšiu knižku o podnikaní v poradí by som chcela spomenúť Getting Things Done od Davida Allena, známu aj pod skratkou GTD (vyšla aj v českom jazyku). Ide o celosvetový bestseller vhodný pre každého, kto sa snaží robiť veci efektívnejšie. Dočítate sa v nej o produktivite a zorganizovaní si celého života a to nielen v pracovnej sfére. Cieľom nie je totiž to, aby sme robili viac, ale aby sme mali v živote poriadok, dokázali si vychutnať prácu aj oddych a nemuseli naraz myslieť na tisíc drobností.

Posledné dve knižky ma posunuli v profesijnej oblasti dvoma konkrétnymi smermi, a to v oblasti rečníctva a jazykového vzdelávania.

Chris Anderson: TED Talks

Keďže rada prednášam a delím sa o svoje poznatky, zaujímalo ma, ako to robiť dobre. Keď ma pozvali prednášať do New Yorku na podujatie TED, poslali mi knižku Chrisa Andersona práve o prednášaní na pódiu pod hlavičkou TED (dostupná je taktiež aj v češtine). Ide o úžasnú knihu, ktorú som zhltla za jeden víkend. Pomohla mi ujasniť si, o čom prezentovanie myšlienok na verejnosti vlastne je, ako odovzdať jednu hlavnú myšlienku a zaujať poslucháčov. Odporúčam ju každému, kto prezentuje na verejných podujatiach, v práci alebo hoci aj v oblasti vzdelávania.

Steve Kaufmann: The Linguist

Poslednú knihu v tomto výbere spomínam predovšetkým ako jazyková mentorka. Steve Kaufmann je totiž neuveriteľne inšpirujúci polyglot, ktorý sa intenzívne začal učiť jazyky až po šesťdesiatke. V knihe opisuje svoju cestu k jazykom ako aj názory na ich učenie sa. Ak hľadáte knižku, ktorá vám poodhalí tajomstvá učenia sa cudzích jazykov, potom je The Linguist určite dobrou voľbou.

Dúfam, že ste si v mojom výbere našli aspoň jednu knihu o podnikaní, ktorá vás zaujala. Mnohé z nich sú preložené do viacerých cudzích jazykov, preto sa ich pokúste prečítať v tom vašom, v ktorom sa zdokonaľujete.

V priebehu najbližšieho týždňa si vybranú knižku zaobstarajte v elektronickej, papierovej alebo audio forme a začnite ju čítať alebo počúvať. Pustite sa do toho a posuňte sa vo svojom živote nielen po jazykovej stránke. Dnes totiž tvoríte základ vašej budúcnosti.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová