Ako sa namotivovať do učenia sa jazyka?

Ako-sa-namotivovat-do-ucenia-sa-jazyka-blog

Na hojdačke. Aj vaša motivácia tak vyzerá? Raz ste do učenia sa jazyka celí hrrr, no potom sa vám nechce a robíte radšej hocičo iné? To je aj prípad Jaroslavy, ktorá nám napísala mail o tom, ako bojuje s motiváciou a hľadá rady, ako sa motivovať do učenia sa jazyka.

“Ako mám vytrvať v učení? Mám napozerané všetky tvoje videá ako vytrvať, ale nedarí sa mi ich napĺňať. Prvé týždne som úplne nabudená a potom to pre povinnosti odsúvam, až skončím len pri počúvaní, no chcem viac. Ďakujem. Jaroslava”

Milá Jarka a všetci, čo sa stretávate s problémom vrtkavej motivácie, v prvom rade by ste mali vedieť, že je to úplne normálne. Stáva sa to každému, aj Lydke, aj všetkým ostatným polyglotom. A nielen pri učení sa jazyka. Či ide o cvičenie, hru na hudobný nástroj, programovanie – keď začnete s hocijakým dlhodobejším projektom, je pravdepodobné, že budete mať obdobia, keď sa vám JEDNODUCHO. NEBUDE. CHCIEŤ. Netreba sa za to hrešiť. Je to prirodzená súčasť učenia sa.

Problém však nastane, ak vám takéto obdobia reálne bránia v postupovaní za svojím cieľom. Dobre vieme, že jazyk sa treba učiť ideálne každý deň po troške a na to treba výdrž. Tak čo s tým? Ako sa dokáže samouk namotivovať a vydržať aj po tých pár akčných týždňoch prvotného nadšenia?

Dôvodov pre poklesy motivácie je viacero, my sa v tomto článku pozrieme na 6 základných:

  1. Nemáte plán
  2. Syndróm “Veľkých očí”
  3. Zaspávate pri učení
  4. Máte monogamný vzťah s učebnými metódami
  5. Učíte sa len tak, aby ste sa učili
  6. Syndróm “Vlka-samotára”

1. Nemáte plán

ak zlyhavate v planovani, planujete zlyhanie

Na začiatku si nadšene posťahujete appky do telefónu a hurá do učenia? A postupom času sa vám postavia do cesty povinnosti, lenivosť, aktuálna nálada? Hovoríte si, “dnes bol ťažký deň, tak to nechám tak, ale zajtra to dobehnem.” Ale nedobehnete. A učenie ide do stratena…

Našťastie, na takéto situácie existuje liek. Volá sa PLÁN. Vytvorte si na začiatku učenia plán a dodržiavajte ho. Ako by mal taký samoučebný plán vyzerať? 

  • Pri raňajkách si prejdem 10 slovíčok v aplikácii. (5 minút)
  • Cestou do práce si pustím audioknihu v cudzom jazyku. (20 minút)
  • Pri obede pokecám so zahraničnou kolegyňou. (20 minút)
  • Cestou z práce si znova pustím audioknihu. (20 minút)
  • Po večeri si spracujem nové slovíčka z audioknihy do appky. (15 minút)

Toto je, samozrejme, len príklad. Váš deň možno vyzerá úplne inak a nájdete si v ňom iné okienka na učenie. Možno ste na materskej a počúvať audioknihy či podcasty budete pri uspávaní drobca a krátku konverzáciu si dáte s kamarátkou mamičkou na ihrisku, kým sa deti hrajú.

Dôležité je vytvoriť si v učení udržateľný systém. Keď viete, že každý utorok ste dohodnutí na stretnutí s konverzačným partnerom na Skype, nebudete sa musieť rozhodovať, či sa vám chce alebo nie. Jednoducho v dohodnutom čase otvoríte Skype a konverzujete.

Keď máte záväzok, že si ráno po zobudení spravíte filtráciu goldlistového zoznamu, nebudete nad tým rozmýšľať, zoberiete zošit z nočného stolíka, urobíte to a hotovo. Viete, koľko energie ušetríte tým, že sa nebudete musieť stále dokola rozhodovať? Môžete ju radšej investovať do učenia a vaša angličtina či nemčina bude rozkvitať aj po tom, ako vaša prvotná motivácia opadne.

2. Syndróm “Veľkých očí”

radsej sa ucte polhodinu denne pocas dvoch rokov nez 5 hodin denne a po tyzdni vyhoriet

Očarí vás krása taliančiny a chcete sa ju okamžite naučiť, aby ste sa budúce leto na dovolenke dohovorili s domácimi? Tak si vytvoríte plán, ráno hodinka s Anki, cez obed hodinka youtubových videí, každý večer hodinová konverzácia cez internet, dva diely seriálu a polhodinka s gramatickou cvičebnicou. Cítite, ako vo vás narastá stres už len keď to čítate? Naozaj toto dokáže niekto stihnúť a nezblázniť sa? 

Príliš ambiciózny plán je častou príčinou, prečo nevydržíme s učením dlhodobo. Príliš veľa aktivít nás stresuje a keď náhodou deň nevyjde podľa plánu, musíme zajtra doháňať. Ale náhodou musíme ostať dlhšie v práci a zas to nevychádza a takto sa to nabaľuje a nabaľuje… až kým si nepovieme, že na to učenie nemáme čas a vykašleme sa na to. Takto teda pohodové učenie sa nevyzerá, však?

A ako to má teda vyzerať?

My odporúčame stráviť s jazykom približne hodinku denne. To je taký zlatý stred, ktorý sa dá relatívne ľahko vtesnať do života a zároveň s ním v krátkom čase uvidíme výsledky, ktoré nás motivujú ďalej a poháňajú vpred. Ak je pre vás hodina nepredstaviteľná, začnite s 20 alebo 30 minútami denne. Stačí to, aby ste si z učenia vybudovali návyk, a zároveň si tých pár minút dokáže bez problémov nájsť naozaj každý. 

Ak máte teda problém, že sa do dňa snažíte zmestiť príliš veľa a ste akurát pod stresom, prehodnoťte svoj učebný plán. Zvoľnite a nechajte sa unášať príjemným a zábavným učením. 

Aj tu však platí základné pravidlo: Nikdy nevynechajte viac ako jeden deň. Ak vynecháte dva dni a viac, uvidíte, že vrátiť sa k učeniu bude extrémne ťažké a vtedy to ľudia najčastejšie vzdajú. Okabáťte preto svoju lenivosť a pokojne si dajte pauzu na deň, no nikdy nie viac!

3. Zaspávate pri učení

samoucenie je taka zabava, ze vas nenecha spat!

Zaspávate pri učení? Okrem neskorej večernej hodiny za tým bude pravdepodobne nesprávny výber materiálov. Ak vám kamarát odporučil fascinujúci youtubový kanál o podmorskom živote, no vás chobotnice zaujímajú len na tanieri, ťažko si z pozerania takýchto videí niečo odnesiete. Skúste radšej kanál o varení. 🙂

Zmyslom zábavných a zaujímavých materiálov je, aby ste sa na učenie každý deň tešili a vlastne, aby ste ho ani nevnímali ako učenie! Čím viac vás kontakt s jazykom bude baviť, tým viac času si naň nájdete. A to je dobrá správa pre vaše pokroky.

Navyše, veľa ľudí motivuje, ak sú ich materiály vizuálne príťažlivé. Učíte sa španielčinu? Kúpte si goldlistový zošit s motívom Kanárskych ostrovov. A nezabudnite na úhľadný a starostlivý rukopis!

4. Máte monogamný vzťah s učebnými metódami

ucebna metoda nie je zivotny partner. vzdy ju mozeme vymenit za inu

Zamilovali ste sa do Goldlistu a každý deň ste si s nadšením robili nové zoznamy a filtrácie? Vytešovali ste sa, ako vám nové slovíčka zo zošita krásne naskakujú pri konverzáciách?

Po pár mesiacoch však vaša zaľúbenosť možno opadla a vy ste sa museli nútiť, aby ste otvorili zošit. Vypísať si 14 či 20 nových výrazov sa rovnalo priam mučeniu. Tak ste to nechali tak, veď čo sa budete trápiť. A to, čo ste sa stihli naučiť, pomaly vyprcháva a všetka vaša námaha vychádza nazmar… Chyba!

Učebné metódy sa po pár mesiacoch opozerajú. To je fakt. Ale viete, čo je na tom super? Že sa môžeme zamilovať do ďalšej metódy! Goldlistový zošit nebude žiarliť, ak ho vymeníme za kartičky. A keď nás omrzia tie, stále môžeme vyskúšať appku. A potom sa zas môžeme vrátiť ku Goldlistu, ktorý nás znova privíta s otvorenou dvojstranou. Dôležité je, že nás učenie stále baví a vidíme na sebe zlepšenie.

5. Učíte sa len tak, aby ste sa učili

Nebolo by cool vedieť po japonsky? 

Áno, vedieť po japonsky je určite cool. Ale stačí to na to, aby ste s japončinou odteraz na dva-tri roky strávili každý deň hodinu? Dovolím si pochybovať, ale ak vám to stačí, klobúk dole. 

A čo tak sa radšej zamilovať do japonskej kultúry a kuchyne? Kúpiť si letenky do Tokia s cieľom dohovoriť sa s domácimi ich jazykom? Prihlásiť sa na certifikát na úrovni A2 z japončiny, pričom skúšky budú o pol roka? 

To už znie ako trošku lepšia motivácia než si len povedať, “chcem vedieť po japonsky, tak sa idem učiť.” Ako hovorí Simon Sinek, náš obľúbený autor, “Začnite otázkou PREČO.” Vždy potrebujete mať pred sebou nejaké PREČO a NAČO.

zacnite otazkou preco

Stanovte si cieľ, prečo sa tento jazyk učíte, ktorý vám bude zároveň odmenou. Veď čo môže byť lepšie než ísť objavovať japonské ostrovy po tom, ako ste sa rok poctivo venovali japončine? 

A ak máte skromnejšie ciele a chcete oživiť tú maturitnú angličtinu či nemčinu kvôli práci, aj s tým sa dá krásne pracovať. Máte nejakú vysnívanú firmu, ktorá sa skvele stará o zamestnancov, no nespĺňate jazykové požiadavky na prácu v nej? Dajte si cieľ, že o pol roka sa v nej budete uchádzať o miesto. A za ten čas si tú angličtinu či nemčinu vymakáte a na pohovore všetkých ohúrite. Tešíte sa? Tak smelo do toho!

6. Syndróm “Vlka-samotára”

Samoučenie môže byť neviem aké efektívne, no ak vás to samých nebaví, nevydržíte pri tom. No neznamená samo-učenie to, že sa učíte sami? Nie nutne. Samoučenie, ako ho prezentujeme my v Jazykovom mentoringu, znamená, že sa učíte po svojom. Sami ste pánom/paňou svojho učenia, sami si vyberáte metódy a materiály a nikto vám nič nepredpisuje.

To však neznamená, že sa musíte rozlúčiť so spoločnosťou! Vo vesmíre nie sme sami, ale nájdeme v ňom kopec ďalších samoukov, s ktorými si môžeme proces učenia spríjemniť a navzájom sa potiahnuť a podporiť, keď práve motivácia pokrivkáva. Každý deň si môžeme zazdieľať, čo sa nám dnes podarilo a porovnávať si časy strávené s jazykom. Nebudeme predsa horší než kamoš, nie? Navyše, ak sa učí rovnaký jazyk ako my, môžeme to využiť na spoločné konverzácie. Zadarmo. Win-win.

Spolu je nám vždy veselšie

Dokonalý motivačný nástroj? Komunita!

Vo dvojici sa to ľahšie ťahá, to všetci vieme. Ale čo tak získať podporu komunity, v ktorej bude samoukov až niekoľko desiatok? Toľko potenciálnych konverzačných partnerov a priateľstiev! Presne takúto komunitu nájdete v našich interaktívnych kurzoch Akadémia samoukov a Cesta samouka.

Ako tieto kurzy fungujú? V skratke: niekoľko desiatok až stoviek samoukov sa učí každý svoj jazyk pomocou metód a princípov Jazykového mentoringu a pod dohľadom skúsených jazykových mentoriek. 

Každý týždeň dostanú špeciálne úlohy a svoje učenie si zapisujú do krásnej Motivačnej tabuľky či špeciálneho Denníka samouka, vďaka čomu presne vidia, ktorým aktivitám sa venujú dostatočne a na čom potrebujú ešte popracovať. Krásne jednoduché, zato však extrémne účinné.

ako-sa-namotivovat-do-ucenia-sa-jazyka

My od našich Akademistov vyžadujeme hodinu učenia denne 6 dní v týždni, no hádajte, koľko sa dokázala učiť naša skupinka 163 samoukov, ktorí sa zúčastnili Akadémie na jar 2021. Priemerne sa učili približne 9 hodín týždenne, čiže prekonali naše očakávanie o polovicu! Dohromady sa učili vyše 11 000 hodín, čiže za dva mesiace nazbierali viac ako rok učenia! Neskutočne nás tieto čísla tešia, lebo so sebou prinášajú aj parádne pokroky v jazyku každého zapojeného samouka. 

A viete, čo je ešte zaujímavé? Až 29 % z nich sa rozhodlo ísť do Akadémie samoukov znova a znova si prežiť ten skvelý pocit podpory a zlepšiť sa v jazyku ešte viac. Takú silu má komunitné učenie. Chcete si to zažiť na vlastnej koži?

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Asi jsem nějaká divná… Plán nemám. Pokud bych si stanovila že tehdy a tehdy udělám to a to, mám téměř 100% jistotu, že budu dělat něco jiného. Mám jen jediné rozhodnutí – ani jeden den bez nějaké aktivity. A aktivity mám takové, abych procvičovala čtení (knížka), poslech (seriály, podcasty), mluvení (self-talk) i psaní (deník). A gramatika… to jsem už vzdala, protože k té se prostě nedokopu. Ale základy už znám z dřívějška. Aktivity si píšu do diáře. Čím víc aktivit se mi v daný den podaří udělat, tím víc mě to namotivuje. Tak asi tak…

    1. Dobrý deň, Lenka, skvelé, že ste si našli vlastný systém, ktorý vám vyhovuje. Prajeme vám veľa zdaru do učenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová