Mám plný diár. Ako si nájsť čas na učenie sa jazyka?

zápisník na zapisovanie si poznámok pri učení

Aj vy ste sa rozhodli zlepšiť si angličtinu či naučiť sa od nuly francúzštinu, ktorá sa vám odjakživa páčila? Zatiaľ ste však pre to nič neurobili? Dobrá správa: môžete začať aj dnes, ALE budete si na to musieť vyhradiť nejaký čas. Hovoríte si: “Deň má len 24 hodín, kde mám ten čas zrazu vziať”?

Ako si vytvoriť čas na učenie aj popri deťoch, práci a iných aktivitách, ktoré vás počas dňa zamestnávajú? Čítajte ďalej a v článku nájdete niekoľko praktických tipov, ako si počas dňa nájsť viac času na učenie. Dozviete sa, že ho možno nebudete potrebovať až toľko, ako ste si pôvodne mysleli. Množstvo kontaktu s jazykom môžete totiž nazbierať aj popri iných aktivitách. Ako začať?

Ako si nastaviť ciele v učení?

Kľúčové je určiť si ciele v danom cudzom jazyku, prečo sa chceme daný jazyk učiť a na akú úroveň sa chceme dostať. Potom si vypracujeme podrobný plán na učenie, koľko hodín týždenne sa chceme jazyku venovať, ktorým konkrétnym aktivitám (metódam na učenie) a dátumy odkedy dokedy budeme tento plán dodržiavať.

Kľúčové je určiť si ciele, prečo sa daný jazyk chceme učiť a na akú úroveň sa chceme dostať

Dôležité je, aby naše ciele boli “SMART” = teda:

  • špecifické (Specific),
  • merateľné (Measurable),
  • dostatočne ambiciózne (Ambitious),
  • ale zároveň realistické (Realistic) a
  • časovo ohraničené (Time-bound).

Keďže samotné plánovanie je trochu komplexnejšie, nepôjdeme veľmi do detailov. Ak by ste si chceli takýto plán spraviť pod vedením jazykovej mentorky, vo videokurze Majster jazykov tomu venujeme celý modul.

Ak už máte plánovanie za sebou, jediné, čo vám chýba, je “vytvoriť” si čas na samotné učenie.

Na začiatok si treba uvedomiť, že všetky aktivity a metódy, ktoré budete na zlepšenie sa v cudzom jazyku potrebovať, si môžeme rozdeliť na dve skupiny:

  1. koncentrované štúdium (napr. práca s učebnicou či cvičebnicou,  prepisovanie slovíčok metódou Goldlist alebo konverzácie)
  2. kontakt s jazykom (všetko od podcastov, seriálov a audiokníh až po beletriu v cudzom jazyku či blogy, facebookové skupiny a instagramové účty)
Koncentrované štúdium vs. kontakt s jazykom

Ako si nájsť čas na koncentrované štúdium?

Ak ste sa niekedy pokúšali zdravšie stravovať, asi ste po veľmi krátkom čase zistili, že vlastne nie je ťažké nejesť múku. Problém nastáva, keď si idete robiť obľúbenú praženicu a doma nemáte bezlepkovú alternatívu chleba. Tak ste sa sústredili na to, čo nebudete jesť, až ste zabudli, čo namiesto toho budete jesť, však?

S každou novou aktivitou, ktorú sa snažíme zaviesť do nášho denného programu, je to podobné. Aj s učením sa cudzieho jazyka. Pred začatím je dôležité vytvoriť si vhodné podmienky. Ak je váš denný program už taký plný, že sa vám zdá, že do neho nič “nezmestíte”, budete ho musieť na najbližšie 2 – 3 mesiace trošku upraviť.

Dôležité je určiť si priority a možno niečo na tých pár mesiacov aj obetovať. V tomto samozrejme neexistuje univerzálny recept na úspech. Preto pridávame len pár príkladov, ktoré pomohli účastníkom našich kurzov nájsť si čas na učenie sa cudzieho jazyka.

  • Ak každý večer pozerám 2 hodiny novinky na Facebooku, čo tak ísť spať o hodinu skôr a ráno jednu hodinu venovať učeniu?
  • Ak 2x do týždňa chodím na celý večer tancovať salsu, čo tak chodiť najbližšie dva mesiace tancovať len raz týždenne? Budem mať 1 večer voľný na konverzáciu.
  • Ak každé ráno trávite hodinu v posilňovni, čo tak 3x do týždňa posilňovňu vymeniť za domáce 10-minútové cvičenie? Tak môžete venovať získané 2,5 hodiny práci s učebnicou.

Ale nebojte sa, že by ste sa tancovania či posilňovne vzdávali navždy. Po 2 – 3 mesiacoch aktívneho učenia si môžete opäť prehodnotiť priority. Znova si zvolíte, čomu sa budete v ďalšom období aktívnejšie venovať.

Napíšte si do kalendára, odkedy do kedy budete plán dodržiavať.
Napíšte si odkedy dokedy budete plán dodržiavať

Dobrá správa: Času na koncentrované učenie sa nebudete potrebovať až toľko, ako ste si možno mysleli. Pokojne postačia aj 2-3 hodiny do týždňa, ak ich správne doplníte prirodzeným kontaktom s jazykom.

Ako byť v prirodzenom kontakte s jazykom?

Jazyk sme sa v skutočnosti začali učiť preto, aby sme ho mohli využívať, všakže? V tejto časti sa pozrieme na to, ako tráviť s jazykom hodiny bez toho, aby sme mali pocit, že sa vôbec učíme.

Stačí dodržať niekoľko zásad:

1. Bavte sa!

Prirodzený kontakt je o zábave. O tom, ako si hovoríte “už len jednu stranu” v obľúbenej knižke či “už len jednu časť” napínavého seriálu. O sledovaní obľúbeného youtubera či inšpiratívneho instagramového účtu.

2. Zamerajte sa na svoju oblasť!

Ste výživový poradca a chcete si rozširovať obzory z anglických materiálov? Tak začnite pozerať videá na YouTube či čítať blogy a štúdie zamerané na zdravú výživu. Textom a videám z oblasti, o ktorú sa zaujímate, budete ľahšie rozumieť aj na nižšej úrovni v jazyku. Čo je najlepšie, v čase, keď pozeráte takéto videá a čítate články, sa vlastne vzdelávate aj vo vašej oblasti. Dve muchy jednou ranou!

3. Menej je niekedy viac!

Nesnažte sa naraz pracovať s čo najväčším počtom zdrojov. Naopak, vyberte si napríklad jeden youtubový kanál či jednu stránku s prednáškami a venujte sa jej niekoľko týždňov. Oveľa rýchlejšie na sebe uvidíte pokroky z pohľadu jazyka (zvyknete si na prízvuk, naučíte sa niekoľko fráz, ktoré autor často používa) a zároveň oveľa rýchlejšie budete mať pocit, že ste niečo dosiahli. (Prečítali všetky jeho články za posledný rok či videli všetky videá, ktoré nahral o vašej téme.) BONUS: Po skončení vášho aktívneho učebného obdobia (2-3 mesiacoch, ktoré ste si na začiatku určili), je oveľa pravdepodobnejšie, že budete tohto človeka sledovať aj naďalej a zachováte si úplne prirodzene pravidelný kontakt s cudzím jazykom.

4. Ostaňte sami sebou!

Nikdy vás nebrali knihy a čítate radšej blogové články? Tak sa netrápte knihami ani v cudzom jazyku, radšej si nájdite zaujímavý blog. BONUS: Keďže si vyberiete aktivity, ktoré by ste bežne robili aj vo voľnom čase, zbavíte sa pocitu, že sa “musíte učiť”. Namiesto toho sa budete na učenie tešiť a stane sa súčasťou vášho životného štýlu.

5. Obklopte sa jazykom!

Nebojte sa, týmto vám neodporúčame dať výpoveď v práci, kúpiť si letenky do Španielska a tam sa pol roka venovať len španielčine. Vďaka internetu si španielske prostredie môžete vytvoriť aj tu u nás, na Slovensku. Stačí pri veciach, ktoré bežne robíte v slovenčine, prepnúť do cudzieho jazyka – pozerať seriály v angličtine, počúvať podcasty v nemčine, písať si denník v španielčine, možností je veľa. Napadá aj vám niečo, čo by ste vo svojom živote mohli prehodiť do cudzieho jazyka?

Zábavné metódy na učenie sa - čítanie kníh, pozeranie seriálov, počúvanie podcastov, učenie slovnej zásoby pomocou metódy Goldlist či kartičiek
Udržte si kontakt s jazykom pomocou príjemných metód

Na záver ešte malé povzbudenie od Ingrid, účastníčky nášho kurzu. Pred začiatkom kurzu nám napísala, že popri práci, dvoch deťoch a doktoráte si na angličtinu možno nebude môcť vyčleniť ani 20 minút denne.

Učenie ju však začalo tak baviť, že sa dnes angličtine venuje aj niekoľko hodín denne a hovorí: “Najlepšie je, že som do učenia sa jazykov zapojila celú rodinu. Manželovi sa zapáčilo, keď sa rozprávame doma po anglicky, a moji synovia (7 a 13 r.) boli takí zvedaví na moje kartičky na učenie sa slovíčok, že teraz ich chystáme aj pre nich.”

Pokiaľ sa po prečítaní článku pustíte do učenia s konkrétnym plánom na určité časové obdobie aj vy, rozdeľte si všetky aktivity na aktívne, ktorým sa budete venovať aspoň 2 – 3 hodiny do týždňa a menej aktívne, ktoré vám zabezpečia kontakt s jazykom kedykoľvek počas dňa. Možno budete prekvapení, koľko času na učenie si dokážete nájsť. Je to len o prioritách a rozhodnutí pustiť sa do toho naplno!

cas nie je niečo co mozeme mat. cas si mozeme jedine vytvorit

A ak máte stále pocit, že potrebujete, aby nad vami stál niekto „s bičom“, tak presne pre vás je náš najpopulárnejší kurz Akadémia samoukov! Naši samoukovia sa v ňom učia pod dohľadom vyškolených jazykových mentoriek a už po dvoch mesiacoch na sebe vidia väčšie výsledky ako za roky trápenia sa v jazykovke.

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová