4 úrovne znalosti jazyka, ako ich nepoznáte

4 urovne jazyka Lydka ilustracny obrazok

Ak ste sa už niekedy učili cudzí jazyk, istotne ste si kládli otázku, na akú úroveň by ste sa chceli dostať, a ako dlho vám bude trvať, kým ten jazyk budete skutočne vedieť.

Mám pre vás dve správy – jednu dobrú a druhú, ktorá by vám mohla pomôcť pozrieť sa na vec triezvo.

Tá dobrá je, že pravidelným a systematickým prístupom, s dostatkom kontaktu s jazykom a v neposlednom rade so zábavnými metódami, sa môžete dostať na akúkoľvek úroveň angličtiny, nemčiny, ruštiny, či iného jazyka, akú si len zaumienite. 

Na druhej strane si treba uvedomiť, že učenie sa jazyka je beh na dlhé trate. Často nás práve naše skreslené predstavy zastavia kdesi na polceste a nedosiahneme náš jazykový cieľ.

Preto by som vám v dnešnom videu a článku chcela povedať o 4 hlavných úrovniach jazyka, a tiež o tom, akú dlhú cestu by ste mali prejsť, kým si budete môcť povedať, že už ste sa zo začiatočníka posunuli na určitú úroveň. Mnohí ste sa už určite stretli s takzvaným Spoločným európskym referenčným rámcom pre jazykové znalosti, ale označenie A2, B1, či C1 vám veľa nehovorí. Vďaka rozdeleniu úrovní v tomto článku si môžete spraviť lepšiu predstavu, ako na tom s jazykom práve ste. Taktiež sa pozrieme i na to, koľko bude trvať, kým jazyk opäť zabudnete, ak sa mu nebudete venovať dlhodobo.

cestovatelska jazykova uroven

1. úroveň znalosti jazyka: Cestovateľská úroveň

Ak sa chcete dorozumieť napríklad na dovolenke v zahraničí, naučíte sa pár základných fráz ako pozdrav, poďakovanie, niekoľko viet, aby ste sa nestratili pri nakupovaní. Tejto úrovni hovorím cestovateľská.

Zaobstarajte si šikovnú konverzačnú príručku pre turistov alebo knihu pre samoukov a naučte sa frázy, ktoré vás zaujímajú. Budete sa tak vedieť v obchode spýtať, koľko to stojí, pozdravíte sa alebo poďakujete. Ešte však nie ste schopní viesť plnohodnotnú konverzáciu. Aj keď už dokážete niečo povedať, nebudete rozumieť tomu druhému, čo hovorí, pokiaľ sa pustí do dlhšieho vysvetľovania.

  • Ako dlho potrvá, kým dosiahnete cestovateľskú úroveň? Približne dva až štyri týždne.
  • Ako rýchlo túto úroveň opäť stratíte? Ak sa jazyku nebudete venovať ďalej, už o pol roka si nemusíte pamätať prakticky nič.
orientacna uroven jazyka

2. úroveň znalosti jazyka: Orientačná úroveň

Na orientačnej úrovni sa už jazyku venujete dlhšie a intenzívnejšie. Vykročili ste z okruhu základných fráz a už sa venujete gramatike a spoznávate ďalšiu slovnú zásobu. Začínate sa teda v jazyku orientovať.

Pri čítaní už chápete podstatu textu, keď na vás niekto prehovorí primeraným tempom, dokážete porozumieť a primerane zareagovať. Je to skrátka pevný základ, na ktorom sa dá stavať.

  • Ako dlho potrvá, kým dosiahnete orientačnú úroveň? Približne jeden mesiac až jeden rok.
  • Ako rýchlo túto úroveň opäť stratíte? Bez ďalšieho kontaktu s jazykom oň prídete za približne trištvrte roka.
uroven pohodlnej plynulosti v jazyku

3. úroveň znalosti jazyka: Úroveň pohodlnej plynulosti

Mojou najobľúbenejšou úrovňou je práve tretia úroveň na tomto zozname, a to úroveň pohodlnej plynulosti, v angličtine medzi polyglotmi známa aj ako “comfortable fluency”. Už si môžete povedať, že jazyk ovládate, dokážete sa dorozumieť, prečítať si článok v časopise či knižku, sledovať seriál, a keď vás niekto na ulici osloví v cudzom jazyku, viete mu odpovedať. 

Samozrejme, ešte stále môžete spraviť chybu, ale v konverzácii už reagujete plynulo a kontakt s jazykom si môžete naplno užívať.

Na tejto úrovni je najlepšie to, že po jej dosiahnutí už jazyk nestratíte. Vysvetlím vám, ako to funguje, na mojej obľúbenej metafore z filmu Stroskotanec. Učenie sa jazyka je ako plavenie sa z opusteného ostrova. Na začiatku s ľahkosťou prekonávate malé vlnky, ale čím ďalej pádlujete, tým sú vlny väčšie. Vašou úlohou je zamakať, prekonať aj tú poslednú obrovskú vlnu a dostať sa na šíre more, kde sa už len nechávate unášať. Tá posledná vlna zodpovedá práve úrovni pohodlnej plynulosti.

  • Ako dlho potrvá, kým dosiahnete úroveň pohodlnej plynulosti? Približne jeden až tri roky.
  • Ako rýchlo túto úroveň opäť stratíte? Jazyk už nezabudnete. Stačí si do svojho každodenného programu zaradiť udržiavacie aktivity, aby ste zostali v kontakte s jazykom. Ale i po menšej prestávke dokážete krásne opäť nabehnúť a nadviazať tam, kde ste pred časom prestali. Prekonali ste totiž takzvanú “poslednú vlnu”, ktorá vás stále hádzala naspäť na ostrov jazykovej neznalosti a vyplávali ste na šíre more, kde si už môžete vychutnávať plody svojho úsilia.
profesionalna uroven jazyka

4. úroveň znalosti jazyka: Profesionálna úroveň

Profesionálna úroveň sa vyznačuje tým, že okrem slovíčok potrebných na bežný život máte bohatú slovnú zásobu aj z iných oblastí, s ktorými sa stretávate predovšetkým v práci alebo pri štúdiu. Dosiahnuť túto úroveň potrebujú predovšetkým ľudia, ktorí pracujú s jazykom profesionálne: tlmočníci, prekladatelia, ľudia zúčastňujúci sa medzinárodných konferencií či rokovaní, zostavovatelia dokumentov v cudzom jazyku.

Na profesionálnej úrovni ste zvládli gramatiku, ovládate rozmanité výnimky, a aj keď ešte stále máte prízvuk, vaše jazykové schopnosti sú naozaj špičkové.

  • Ako dlho potrvá, kým dosiahnete profesionálnu úroveň? Ďalšie dva až päť rokov.
  • Ako rýchlo túto úroveň opäť stratíte? Aj keď treba na svojich jazykových zručnostiach neustále pracovať, túto úroveň už prakticky nestratíte. 

Tip o úrovniach jazyka na záver

Pokiaľ by ste si mali zapamätať iba jednu vec, potom vám odporúčam naučiť sa jazyk aspoň na úroveň pohodlnej plynulosti. Ak sa naučíte iba základy a neprekonáte poslednú vlnu, bez ďalšieho kontaktu s jazykom oň prídete. Všetok čas, ktorý ste do učenia investovali, by ste ste tak stratili.

Či už ste začiatočník alebo na pokročilejšej úrovni, vezmite po prečítaní tohto článku a pozretí videa do ruky knihu pre samoukov, ktorá možno zapadá prachom na poličke a spravte si ďalšiu lekciu. Pozrite si ďalšiu časť rozpozeraného seriálu, či sa choďte prejsť s ďalšou epizódou podcastu v ušiach. A určite si nájdite príležitosť na ďalšiu konverzáciu.

So systematickým a pravidelným prístupom, s dostatkom kontaktu s jazykom a zábavnými metódami sa vám istotne podarí dosiahnuť vaše jazykové ciele.

A ak máte vysnívaných cudzích jazykov viac, alebo ich už niekoľko ovládate a chcete si ich udržiavať, tak si pozrite moje ďalšie video, v ktorom vysvetľujem, ako to funguje, ak sa chcete učť viac jazykov naraz.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová