VIDEO: Ako sa učiť viac jazykov naraz?

Viac_jazykov_naraz_titulny_obrazok_blog

Chceli by ste vedieť viacero jazykov a rozmýšľate, či sa ich učiť postupne jeden za druhým alebo radšej naraz? Veď keď sa ich naučíte naraz, zaberie vám to oveľa menej času oproti postupnému učeniu, nie? Pozrite si moje video, v ktorom vám pomôžem spraviť si lepšiu predstavu o učení sa viacerých jazykov naraz a aké výhody či nevýhody tento prístup prináša.

Ľudia mi často kladú otázku, aký jazyk by sa mali učiť. Je lepšie venovať sa jazykom, ktoré sa učili v minulosti a dostať ich na vyššiu úroveň alebo začať s úplne novým jazykom? 

Veľmi sa mi páči, že u nás ľudia riešia otázku, ktorý cudzí jazyk sa majú učiť alebo ktorý sa majú učiť skôr. Toto vo svete nie je úplne bežné. Napríklad Američania neberú učenie sa cudzieho jazyka ako štandardnú súčasť svojho života, ale skôr ako hobby pre dôchodcov. Ja sa z tohto nášho nastavenia veľmi teším. Ak riešite túto dilemu aj vy a neviete sa rozhodnúť, dúfam, že toto video vám pomôže. 

Aký jazyk sa učiť, ak si neviete vybrať?

Ľudia, ktorí sa chcú učiť cudzie jazyky, hľadajú odpovede na dve zásadné otázky. Prvú z nich riešia tí, ktorí sa chcú učiť nový jazyk. Snažia sa zistiť, ktorý z nich bude najlepšou voľbou. Ak k nim patríte aj vy, pozrite si moje video, v ktorom vám s touto otázkou veľmi rada poradím. 

Pozrite si aj: VIDEO: Aký jazyk sa mám učiť, ak si neviem vybrať?

Väčšina z vás však pravdepodobne patrí do druhej skupiny ľudí, ktorí sa už učili viacero jazykov a chceli by sa v nich zlepšiť. Neviete sa rozhodnúť, či sa máte venovať angličtine a vytiahnuť ju na pohodlnú úroveň? Alebo sa radšej máte vrátiť k nemčine, ktorú ste sa učili v škole pred desiatimi rokmi? Prípadne by bolo lepšie začať s úplne novým jazykom? V nasledujúcich riadkoch poradím práve vám. 

Učenie sa cudzieho jazyka je ako čítanie kníh

Neodporúčam učiť sa intenzívne dva jazyky naraz. Vyberte si jeden hlavný jazyk, ktorému sa budete venovať intenzívne minimálne 2 – 3 mesiace, ideálne aj pol roka. 80 % svojho času sa zaoberajte týmto jazykom a druhý si vo zvyšných 20 % času len udržiavajte.

Učenie sa jazyka je totiž ako čítanie kníh. Ak chcete za mesiac prečítať jednu knihu, pričom čítate hodinu denne, keď pridáte ďalšiu knihu, na obe vám ostane len polhodina. O mesiac budete mať z každej knihy prečítanú len polovicu. 

Ak budete čítať len jednu knihu, celú ju prečítate za mesiac, a nie za dva. A podobne, ak sa intenzívne ponoríte do jedného jazyka, budete na sebe rýchlejšie vidieť pokrok, ktorý je zásadný pre vašu motiváciu.

Motivácia pri učení sa jazyka je veľmi dôležitá. Učenie sa cudzieho jazyka je dlhodobá činnosť, ktorej sa treba pravidelne venovať. Ak máte pred sebou dlhú cestu, musíte vnímať svoj pokrok. V opačnom prípade vás prepadnú myšlienky, že túto cestu nezvládnete, čo vás od učenia odradí.

Ak sa chcete učiť viac jazykov naraz, vyberte si jeden hlavný jazyk, ktorému budete venovať 80 % svojho času. Druhý jazyk si v tomto období len udržiavajte.”

Ak však máte motiváciu učiť sa dva jazyky a chcete sa učiť oba naraz, pretože vás bavia, aj takéto učenie sa dá zvládnuť. Nechcem vás od tohto spôsobu učenia sa odrádzať, len si musíte uvedomiť, že takýto spôsob učenia sa vám bude trvať dlhšie. Ak ste na to pripravení a viete byť trpezliví, môžete sa učiť aj dva jazyky naraz. Nesmiete sa však po pol roku vzdať, ak budete mať pocit, že ste sa v nich poriadne neposunuli.

Možno sa pýtate, či sa vám budú pri učení miešať. Odpoveď je, nie, ak sa budete učiť dva dostatočne rozličné jazyky na rôznych úrovniach. Neodporúčam napríklad naraz začať s taliančinou a španielčinou. Tieto jazyky sú si veľmi podobné, takže sa vám miešať budú.

Čítajte aj: Ako sa namotivovať do učenia sa jazyka? 

Pri výbere jazyka počúvajte svoje srdce

Máte dilemu, ktorý jazyk si vybrať? Viete, že angličtina by sa vám zišla, ale láka vás taliančina alebo španielčina? V tom prípade počúvajte, čo vám hovorí vaše srdce. Pretože ak máte k niektorému cudziemu jazyku blízky vzťah, určite sa mu oplatí venovať. Učenie sa vás bude baviť a nebude pre vás náročné, ale stane sa vaším hobby. 

Pri rozhodovaní o výbere jazyka si však položte aj otázku, či dokážete konkrétny cudzí jazyk využiť aj v reálnom živote. Čo s ním budete robiť po tom, ako ste mu venovali približne dva roky svojho života? Budete sa mať s kým porozprávať? Budete môcť navštíviť krajinu, v ktorej sa daným jazykom hovorí? Ak si vyberiete jazyk, ktorý nedokážete využiť, bude pre vás veľmi ťažké udržiavať si ho.

Ak neviete, ktorý jazyk si vybrať, riaďte sa srdcom. Zároveň však zvážte, či budete vedieť jazyk využiť v reálnom živote.”

Máte napríklad blízky vzťah k taliančine, pretože chodíte do Talianska každý rok na dovolenku a raz by ste sa tam chceli presťahovať? Potom sa určite pustite do taliančiny. Ale ak ide len o rozmar, napríklad pozeráte japonské anime, a preto sa chcete učiť japončinu, takáto motivácia vám pravdepodobne dlho nevydrží. No a v prípade, že vás jazyk vyslovene neláka, ako mnohých ľudí napríklad nemčina, radšej počúvnite srdce, ktoré vám piští po španielčine, taliančine či portugalčine, lebo sa vám budú učiť lepšie. 

Nehovorím, že týmto výberom musíte „odrovnať” nemčinu alebo angličtinu. Dajte učeniu sa nového jazyka aspoň pol roka a zistite, či vás bude baviť. Keď budete mať potom pocit, že už ste sa španielčiny trochu presýtili, zamerajte sa zasa hlavne na angličtinu a nový jazyk si udržiavajte na 20 %. Takto môžete jazyky striedať a ja verím, že učenie sa vás bude baviť. 🙂

Pozrite si aj: VIDEO: Dajú sa učiť dva jazyky naraz?

3 metódy, s ktorými vás bude učenie baviť

Zábava pri učení sa jazykov je základ. Keď vás niečo baví, váš mozog si informácie zapamätáva oveľa efektívnejšie. Z učenia sa jazykov sa tak stane vaše hobby, na ktoré sa budete každý deň tešiť a bude vás baviť natoľko, že pri ňom stratíte pojem o čase. Akým spôsobom však tento stav dosiahnuť? Zaregistrujte sa na webinár zdarma, kde vám s radosťou prezradím 3 efektívne metódy, s ktorými je učenie zábava. 🙂

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová