VIDEO: Aký jazyk sa mám učiť, ak si neviem vybrať?

aky-jazyk

Ste zavretí doma a chcete sa venovať sebe a svojim jazykovým znalostiam? Učili ste sa v škole dva jazyky a neviete, na ktorom máte popracovať? Alebo sa chcete pustiť do nového jazyka a zvažujete, s ktorým začať? Pozrite si video, ktoré vám pomôže s rozhodovaním.

Ako jazykovej mentorke mi ľudia často kladú otázku, aký jazyk by sa mali učiť

Existuje viacero dôvodov, prečo sa učiť cudzí jazyk. Z môjho pohľadu sú to predovšetkým tieto:

#1 Chcete sa učiť jazyk kvôli cestovaniu

Prvým dôvodom, pre ktorý sa ľudia často učia cudzí jazyk, je, že ho chcú využiť pri cestovaní po svete. Ja osobne som vášnivá cestovateľka, precestovala som už viac ako 50 krajín a myslím si, že základným jazykom pre cestovanie je angličtina. Ak cestujete kamkoľvek vo svete, bez angličtiny sa dnes zaobídete len ťažko.

Druhým užitočným jazykom na cestovanie je španielčina. Pokryjete ním všetky krajiny Južnej Ameriky okrem Brazílie. Ak vás teda láka cestovanie tým smerom, určite ju využijete. Španielčina je zároveň krásny, ľahký a príjemný jazyk a veľmi dobre sa učí. Navyše, s angličtinou si v Južnej Amerike až tak dobre neporadíte. 

Ak sa však chcete vydať skôr do juhovýchodnej Ázie alebo niekam úplne inam, španielčina vám nepomôže. Vždy sa zamyslite nad tým, kde chcete jazyk využiť. Neučte sa čínštinu len preto, že ju ovláda najviac ľudí na svete. Samozrejme, ak chcete ísť do Číny, čínština bude pre vás zaujímavá. Tento jazyk sa však nepoužíva ani v susedných krajinách Číny a obyvatelia ázijských krajín sa medzi sebou bavia v angličtine.

Tretím jazykom, ktorý som vybrala do cestovateľskej trojky, je ruština. Ruštinou pokryjete pomerne veľkú časť sveta, hlavne strednú Áziu. Ak vás láka cestovanie do akejkoľvek krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, Gruzínska, Kirgizska, Kazachstanu, Uzbekistanu, určite vám ju odporúčam. Ruština vám môže trošku pomôcť dokonca aj na Balkáne. Nám Slovanom sa učí pomerne ľahko, prinajmenšom jej dobre rozumieme. Keď sa naučíte ruskú abecedu – azbuku, využijete ju vo viacerých jazykoch. 

Ako najlepšie jazyky pre cestovanie odporúčam angličtinu, španielčinu a ruštinu.

#2 Chcete sa učiť ľahký jazyk

Ľudia sa často chcú učiť čo najľahší jazyk, ktorý im zaberie najmenej času. V takomto prípade odporúčam esperanto – plánový, čiže umelo vytvorený medzinárodný jazyk. Nerozpráva sa ním v žiadnej krajine, takže pri cestovaní ho nevyužijete. Esperanto je však neskutočne zaujímavé tým, že sa ho naučíte naozaj rýchlo. Ak ovládate aspoň jeden alebo dva cudzie jazyky, veľmi ľahko mu budete rozumieť. Mne trvalo naučiť sa esperanto jeden mesiac, človeku bez jazykových skúseností zaberie učenie približne 3 – 6  mesiacov.

Pri učení sa esperanta získate skúsenosť, že ste sa dokázali naučiť nový jazyk, že ho viete použiť, že mu rozumiete. Toto všetko je pri učení sa jazykov veľmi dôležité. A vy zistíte, že sa cudzí jazyk zvládnete naučiť. 

Čítajte aj: Jazyk esperanto, najľahší na svete

Niekedy sa odporúča učiť sa ako základ pre iné jazyky latinčinu. V Nemecku majú napríklad kvôli tomu na gymnáziách latinčinu povinnú. Priznám sa, že tento argument úplne nechápem. Strávite 4 roky učením sa nejakého jazyka, ktorý aj tak nebudete dobre vedieť, lebo latinčina je veľmi ťažká, neviete sa s nikým porozprávať a má vám slúžiť len ako základ pre ďalšie jazyky? Ak máte takúto potrebu, učte sa radšej esperanto. Poslúži vám ako základ pre románske aj germánske jazyky a obsahuje slovnú zásobu aj z iných jazykových skupín. Esperanto dáva rozhodne väčší zmysel. Učenie vám zaberie pár mesiacov a viete ho využiť v reálnom živote napríklad na esperantských podujatiach, pri čítaní kníh, počúvaní podcastov či pozeraní videí na YouTube. 

Ak sa chcete učiť ľahký jazyk, ktorý však využijete aj konkrétnej krajine, odporúčam španielčinu, taliančinu, prípadne nórčinu. 

#3 Chcete sa učiť ťažký jazyk

Ak sa, naopak, chcete popasovať s náročnou jazykovou výzvou, učte sa ázijské jazyky, ktoré sú pre nás komplikovanejšie ako európske jazyky. Z európskych sú ťažšie najmä fínčina, estónčina a maďarčina. Tieto jazyky sú lingvisticky odlišné od ostatných európskych jazykov, majú úplne inú gramatiku, ale dajú sa zvládnuť. Ak ste však z južného Slovenska a od detstva ste mali kontakt s maďarčinou, naučiť sa po maďarsky bude pre vás podstatne jednoduchšie ako pre niekoho, kto začína úplne od nuly.   

#4 Chcete mať prístup k informáciám

Ak sa túžite vzdelávať v odborných témach, určite vám odporúčam jazyk internetu – angličtinu. Odhadom 55 – 80 % všetkých textov na internete je dostupných práve v tomto jazyku. Angličtina je jazykom vedy a výskumu, takže ak chcete prístup k informáciám, k článkom o rôznych témach, v angličtine ich pravdepodobne nájdete najviac. 

#5 Chcete zapôsobiť profesným životopisom 

Na Slovensku i v Čechách získate lepšie možnosti na trhu práce predovšetkým s angličtinou. Angličtina je základ, bez nej nemôžete pracovať pre žiadnu medzinárodnú spoločnosť. 

Dnes sú už samozrejmosťou dva jazyky. Pre dosiahnutie profesnej výhody by ste mali mať teda na veľmi dobrej komunikatívnej úrovni B2 angličtinu a ešte aj jeden ďalší jazyk. Vďaka využitiu v automobilovom priemysle sú u nás najžiadanejšie najmä nemčina a francúzština.  

Základom pre prácu je angličtina na úrovni B2. Pridajte k nej ešte ďalší jazyk – napríklad nemčinu alebo francúzštinu.

#6 Chcete sa učiť jazyk ako základ pre iné jazyky

Význam esperanta a latinčiny pre učenie sa ďalších jazykov sme rozoberali z hľadiska gramatiky. Pozrime sa však na tento problém z hľadiska materiálov. Najmä polygloti často riešia, ktorý jazyk sa majú naučiť ako prvý, aby sa prostredníctvom neho mohli učiť ďalšie. Z tohto pohľadu odporúčam určite angličtinu

Ďalším vhodným jazykom je francúzština. Práve vo Francúzsku existuje vydavateľstvo Assimil, ktoré publikovalo veľké množstvo výborných kníh na učenie sa jazykov. Ja sama som sa napríklad práve cez francúzskou knižku Assimil učila swahilčinu.

Pozrite si aj: VIDEO: Metóda Assimil: Ako som sa ňou učila swahilčinu

Ako sa učiť dva jazyky naraz

Verím, že si podľa môjho videa vyberiete jazyk, ktorý je pre vás momentálne najlepší. Ak si však stále nie ste istí a chcete to risknúť s dvoma naraz, pozrite si moje ďalšie video, v ktorom hovorím, ako sa učiť dva jazyky naraz, resp. si ich udržiavať, ak už ich vieme.

A ak chcete vedieť, ako by ste sa svoj zvolený jazyk mali učiť a kde vlastne začať, pozrite si môj bezplatný webinár, v ktorom dávam užitočné tipy na učenie sa jazykov doma.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová