Konverzácie v angličtine (či inom jazyku) zvládnete, ak sa zbavíte týchto 5 mýtov o rozprávaní

Konverzácie v angličtine budú jednoduchšie - 5 mýtov o rozprávaní titulná foto

Aj vám konverzácie v angličtine či inom jazyku spôsobujú návaly tepla, hrču v krku, totálne zamrznutie či dočasné zatmenie mozgu? Nie ste sami. 

Ak sa pri konverzácii vždy zaseknete, neznamená to, že ešte nie ste na dostatočne pokročilej úrovni. To, čo vás brzdí, sú v skutočnosti len mýty spojené s rozprávaním, ktoré máte možno v mysli zakorenené aj vy

Mýtus je predstava, ktorá nie je podložená faktami, ako napríklad presvedčenie, že keď spravím pri konverzácii v angličtine chybu, ľudia sa mi budú smiať (a preto čakám, kým budem rozprávať perfektne).  

5 mýtov o rozprávaní ilustračný obrázok ako rozprávam v predstave v hlave a ako reálne

Podobné mylné predstavy sme postupne nadobúdali počas učenia sa jazyka, a preto sa teraz mnohí z nás pri každom pokuse o konverzáciu cítia ako na tomto obrázku: v hlave si pripravíme krásnu sofistikovanú vetu, no z úst nám vyjde tá úplne najzákladnejšia slovná zásoba, akú poznáme. Ak vôbec aspoň tá.

Ak tento pocit dôverne poznáte aj vy, čítajte ďalej a odhaľte 5 najčastejších mýtov, ktoré vás brzdia pri konverzáciách v angličtine (alebo inom jazyku), a ako sa ich zbaviť, aby sa vám konečne rozviazal jazyk. 

Mýtus č. 1: “Keď sa naučím gramatiku a slovíčka, rozprávanie sa nejako zlepší samo.”

Od školských čias máme v sebe zakorenenú predstavu, že ak budeme gramatické poučky sypať z rukáva a slovíčka recitovať naspamäť, automaticky nadobudneme aj konverzačné schopnosti. No keď máme jazyk reálne použiť v praxi, nestačíme sa čudovať, že nevieme zo seba dostať súvislú vetu. 

“Ale veď som zo slovíčok mal/a vždy jednotky, aj textom rozumiem úplne v pohode,” vzdychnete si, “tak prečo neviem rozprávať?” Presne v tom, že ste sa zameriavali na všetky oblasti jazyka, okrem rozprávania.

Ako to zmeniť?

Zlepšuje sa to, čo si cvičíme. Pri seriáloch a podcastoch pracujeme na porozumení, keď vypĺňame cvičenia v učebnici, prehlbujeme si vedomosti o gramatických javoch. Na to, aby sme sa zlepšili v rozprávaní, musíme mať konverzácie. Veľa konverzácií. Inak to jednoducho nejde.

Ale pozor, chodenie na angličtinu neznamená hneď aj cvičenie rozprávania! Rozhodujúce je, koľko času strávime samotnými konverzáciami, nie absolvovaním kurzu. 

Zamyslite sa na chvíľku. Koľko minút prerozprávate na hodine v škole či počas lekcie na jazykovom kurze? Reálne sa k slovu dostanete možno na 5 minút. Ak máte hodinu 2-krát do týždňa, to je dokopy 10 minút. Keby ste cvičili vo fitku 10 minút týždenne, asi by ste neočakávali, že budete mať na bruchu pekáč s buchtami, však? A to isté platí o rozprávaní. 

Nespoliehajte sa, že sa rozprávanie nejako zlepší samo. Začnite sa mu aktívne venovať a uvidíte úžasné pokroky.

Mýtus č. 2: “Na zlepšenie konverzácie v angličtine musím poznať rodeného hovoriaceho, alebo vycestovať do zahraničia.”

Štúdium v zahraničí, výmenné programy a konverzácie s native speakrom môžu byť skvelou príležitosťou, ako si zlepšiť jazyk, ale určite nie sú zázračnou pilulkou, ktorá vám zabezpečí plynulosť. 

Veľa ľudí verí, že podobná skúsenosť je riešením ich jazykových problémov. Minú kopec peňazí na zahraničné pobyty a po pár mesiacoch sa vrátia so zistením, že až tak veľmi nepokročili. Zažili ste niečo podobné? Strávili ste nejaký čas v cudzej krajine, ale jazyk sa na vás zázračne nenalepil? 

Ako to zmeniť?

Spôsobov, ako cvičiť konverzácie bez kontaktu s rodeným hovoriacim, je veľa. Počuli ste už o metóde self-talk? Ide o rozprávanie so samým sebou. Myslíte si, že to znie hlúpo? Self-talk je skvelým riešením, ako nabrať sebavedomie pri vyjadrovaní svojich myšlienok. 

Metódu self-talk dokážete poľahky zaradiť do vášho bežného dňa a spojiť ju s inými činnosťami. Cestou do práce si nahlas poviete, čo vás dnes čaká, pri príprave večere si prerozprávate dej filmu, ktorý ste videli včera, a pred spaním si v krátkosti zrekapitulujete uplynulý deň.

Mýtus č. 3: “Nezačnem rozprávať, kým nebudem vedieť poriadne rozprávať.”

Uf, tak tento mýtus už na ceste za plynulosťou zastavil nejedného študenta. Znie vám to povedome? Aj vy si hovoríte, že na konverzácie v angličtine ešte nie je ten správny čas, lebo vám to zatiaľ veľmi nejde? 

Nie ste sami. Bojíme sa rozprávať, lebo ešte nie sme dosť dobrí a robíme chyby. Ale bez rozprávania sa nikdy nezlepšíme a budeme sa báť navždy. Vidíte, aké je to zacyklené? Ak sa spoliehate, že jedného dňa sa zobudíte a odrazu budete v pohodičke rozprávať, sklamem vás, tak to nefunguje. 

Ako to zmeniť?

5 mýtov o rozprávaní ilustračný obrázok bludný kruh nerozprávania - nebudem rozprávať, kým sa nenaučím rozprávať. No nenaučím sa rozprávať, ak nebudem rozprávať.

Rozprávanie je zručnosť, rovnako ako šoférovanie, hra na hudobný nástroj či maľovanie, a zlepšuje sa len opakovaním a praxou. Keď ste sa rozhodli spraviť si vodičák, nepovedali ste si, že sa do toho pustíte až vtedy, keď budete vedieť šoférovať. Stres, oči na stopkách, zdochnutý motor na križovatke… aj to patrí k tomu. 

Presne tak je to aj s rozprávaním. Pri konverzáciách vlastne trénujete v praxi všetky tie nové slovíčka, frázy a gramatické javy, ktoré ste sa naučili. Je úplne normálne, že na začiatku to pôjde pomalšie, zaseknete sa a spravíte chyby. 

Ale čím viac budete trénovať, tým istejšie sa budete cítiť. So zlepšením prichádza stále menej a menej chýb, a po nejakom čase aj vytúžená plynulosť. 

Mýtus č. 4: “Nemá význam rozprávať, keď ma nikto neopravuje.”

Ak konverzácie v angličtine, tak len s učiteľom alebo lektorom, ktorý je na plynulej úrovni a bude mi opravovať chyby. Aj vy máte v hlave zakorenenú túto predstavu? V tom prípade sa oberáte o zábavnú a efektívnu možnosť, ako sa poriadne zlepšiť v rozprávaní – konverzácie s iným samoukom. 

Veľa ľudí si myslí, že nielenže im iný samouk neopraví chyby, ale navyše pochytajú aj jeho chyby. A namiesto zlepšenia dosiahnu pravý opak. Ide len o ďalší z mýtov, ktorý vás brzdí na ceste za plynulosťou.

Ako to zmeniť?

Konverzácie s iným samoukom (aj keď vám neopravuje chyby) majú obrovskú výhodu – nie ste pod stresom (teda ani zďaleka nie pod takým, ako keď sa bavíte s lektorom či s cudzincom). 

Môžete sa uvoľnene rozprávať na tému, ktorá vás baví, a dokonca sa na téme môžete dohodnúť vopred, aby ste sa obaja pripravili. Nezameriavate sa pri tom na chyby. Hlavne, že rozprávate a opakovane skúšate vyjadriť svoje myšlienky. 

5 mýtov o rozprávaní dve ženy rozprávajúce sa pri kávičke

Kde takého kamoša na konverzácie nájsť? Rozhoďte siete v práci, v kruhu svojich priateľov či známych. A o rozprávaniachtivých samoukov nie je núdza ani v našej FB skupinke Učíme sa učiť sa jazyky.

Navyše, počas konverzácií s iným samoukom poľahky prerozprávate aj niekoľko hodín za týždeň, ani neviete ako (to sa v jazykovke nestane). Stále si to neviete predstaviť v praxi? Inšpirujte sa úžasnými skúsenosťami účastníčok našich kurzov. 

Mýtus č. 5: “Keď ešte neviem hovoriť plynule, ostatní sa mi určite smejú a len sa strápňujem.”

Aj vám sa už len pri tej predstave, že by ste sa mali rozprávať s rodeným hovoriacim, spotia dlane? Ste presvedčení, že v momente, keď sa zaseknete, alebo spravíte chybu, dotyčný/á sa bude v duchu smiať a myslieť si o vás, že ste trápni?

Takéto nepodložené scenáre si vymýšľame v hlave na dennom poriadku. A nesúvisia len s rozprávaním v cudzom jazyku. Dôležitý pracovný meeting, rande, akákoľvek nová situácia… náš mozog sa nás týmto spôsobom snaží ochrániť pred “nebezpečenstvom”. V skutočnosti nás však blokuje.

Ako to zmeniť?

V prvom rade si treba uvedomiť, že táto predstava totálneho trapasu je len vo vašej hlave. Tak schválne, koľkokrát sa vám to už stalo v skutočnosti?

Veľa z nás má tiež na začiatku nastavené až príliš veľké očakávania. Najradšej by sme už po pár týždňoch plynule spíkovali či šprechovali. Ale tu sa opäť sa vraciame k tomu, že jazyk je zručnosť, ktorá sa zlepšuje precvičovaním. Najprv potrebujeme položiť základy a na tie postupne nabaľovať.

Takže je úplne normálne, keď sa na začiatku budete vyjadrovať jednoducho, alebo sa popletiete. Hlavne, aby ste odkomunikovali myšlienku. Preto zahoďte perfekcionimus za hlavu a komplikované frázy jednoducho nechajte na neskôr. Aj na ne príde čas.

Ak je práve tento mýtus vašou najväčšou prekážkou, ktorá vám zväzuje jazyk, inšpirujte sa krátkym videom, v ktorom si Lydka pokecala s Taiwančanom Pištom po slovensky.

Aký máte pocit z videa? Máte chuť sa mu posmievať za jeho nesprávne skloňovanie? Alebo sa tešíte, že sa učí náš jazyk a je vám sympatická jeho energia a to, že sa neberie príliš vážne? Nabudúce, keď sa budete snažiť v cudzom jazyku niečo povedať, dajte sa do pohody a bude to ľahšie pre vás aj pre konverzačného partnera. 

Konverzácie v angličtine vám pôjdu oveľa lepšie, keď sa im budete aktívne venovať (namiesto toho, aby ste sa im vyhýbali)

Aktívne používanie jazyka je alfou-omegou na ceste k plynulosti. Vďaka nemu si ho poriadne zautomatizujete, aby vám frázy, gramatika, slovosled a syntaktické konštrukcie samy prichádzali na jazyk. 

Je načase raz a navždy zbúrať všetky mýty o tom, že na konverzácie ešte nie ste pripravení, zahodiť výhovorky o tom, že vás nemá kto opravovať a pustiť sa do toho. Či už využijete metódu self-talk, alebo si nájdete konverzačného parťáka, ručíme vám, že čoskoro si už nebudete musieť v hlave prekladať každú vetu, odbúrate strach a dokážete pohotovo reagovať. A to je ten najlepší pocit!

Ak ho chcete zažiť aj vy, pridajte sa do našej facebookovej skupinky Učíme sa učiť sa jazyky, kde zdieľame kopec tipov na učenie sa jazyka, ale nájdete v nej aj ďalších nadšených samoukov, s ktorými si môžete precvičovať rozprávanie!

Cover FB skupiny Učíme sa učiť sa jazyky

Tagy:

Podobné články

1 Komentár

Jedna odpoveď

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová