Ako si ľahko nájdete rodeného hovoriaceho na konverzácie v pohodlí domova?

Italki

Niet lepšej aktivity, ktorá vás pri učení sa cudzieho jazyka dokáže posunúť priam míľovými krokmi dopredu, akou je práve rozprávanie. Ak však pracujete na svojom cudzom jazyku ako samouk, môžete mať na prvý pohľad pocit, že nájsť si partnera na rozhovor je zložité. Preto sa vo väčšej miere venujete pasívnejším aktivitám, ako je čítanie či počúvanie. 

Lenže nedostatok komunikácie v cudzom jazyku je práve ten dôvod, prečo môžete mať problém sa v ňom vyjadriť a odkladáte okamih, kedy začnete používať jazyk aktívne. 

Pamätáte si ešte, ako ste sa naučili čítať či počúvať v cudzom jazyku? Boli to len a len hodiny napočúvaného a desiatky ba priam stovky stránok prečítaného textu. Pri rozprávaní to platí rovnako – rozprávať sa dá naučiť iba rozprávaním.

„Pri učení sa cudzieho jazyka je dôležité rozprávať čo najviac a zároveň pravidelne.“

Ako si však zabezpečiť dostatok aktívneho kontaktu s jazykom, keď vám návšteva jazykovej školy alebo kaviarne nevyhovuje, dochádzať za lektorom nemáte čas a v okolí nepoznáte nikoho, kto by vám pomohol pri učení sa jazyka? Pomoc je oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

Predstavujeme vám skvelú platformu Italki, na ktorej nájdete lektora snáď na každý jazyk. Od rozhovoru v cudzom jazyku ste tak vzdialení už len na pár kliknutí.

V našom článku sa okrem iného dozviete:

  • ako si nájsť vhodného lektora, aby vyhovoval presne vašim potrebám;
  • ako pracovať s Italki a dokonca získať bonusový kredit;
  • ako sa pripraviť (nielen) na prvú lekciu online;
  • akčný plán na 3 dni, ako začať rozprávať na rôznych úrovniach – od začiatočníkov až po pokročilých.

Prvé kroky s Italki

Stránka Italki je veľmi intuitívna a prehľadná, takže nebudete strácať čas zbytočným hľadaním. Taktiež si môžete zvoliť jazyk rozhrania (na výber je viac ako 15 jazykov), vďaka čomu sa ľahko zorientujete, aj keď ste v cudzom jazyku na začiatočníckej úrovni.

Aby sme vám vstup do sveta online konverzácií ešte viac spríjemnili, po kliknutí na obrázok nižšie a zaregistrovaní sa ako nový používateľ, môžete získať bonusový kredit v hodnote 10 dolárov. Po registrovaní si dobite kredit v hodnote aspoň 20 dolárov (= približne 18 eur) a Italki vám daruje ďalších desať dolárov. Za 30 dolárov si budete môcť bez problémov objednať 2-3 lekcie s lektorom. 

Po vyplnení základných informácií o sebe, časovej zóny, v ktorej sa nachádzate, aký jazyk sa chystáte učiť, a aké ďalšie jazyky už ovládate, máte vytvorený vlastný profil, ktorý si môžete priebežne aktualizovať. 

Samotnú stránku môžete samozrejme používať aj bez dobitia kreditu; listovanie v zozname lektorov, využívanie fóra a čítanie článkov je bezplatné. Ak sa však chcete pustiť do aktívneho učenia, odporúčame tento krok neodkladať a dobiť si kredit podľa možnosti čo najskôr. Tak budete motivovaní ho aj použiť a objednať si svoju prvú lekciu. 

Zoznamujeme sa s Italki

Italki ponúka databázu s tisíckami učiteľov pre desiatky rôznych jazykov a snáď niet jazykového zamerania, ktoré by ste tu nenašli. Skôr než sa pustíte do hľadania toho správneho lektora alebo lektorky pre vás, tu je pár základných informácií, ktoré je dobré vedieť na začiatku.

Na stránke Italki nájdete dva základné typy jazykových partnerov:

  • Platení profesionálni lektori – ide o vyštudovaných učiteľov preverených stránkou Italki, ktorí svoje vzdelanie a odbornosť museli doložiť diplomom alebo certifikátom. Sú vhodní obzvlášť pre začiatočníkov, prípadne pre študentov hľadajúcich odbornejšie vedenie.
  • Platení komunitní tútori – väčšinou rodení hovoriaci alebo tútori s vysokou úrovňou vyučovaného jazyka, hoci bez certifikácie. Sú vhodní napríklad na precvičovanie konverzačných zručností, ponúkajú neformálnejšie hodiny a rozmanité témy a bývajú cenovo dostupnejší. Na účely konverzácie, ktorej cieľom je precvičovať si rozprávanie, ich vnímame na rovnakej úrovni ako profesionálnych lektorov.

Ceny sú rôzne a rovnako nájdete lektora ponúkajúceho lekciu za 8 dolárov, ako aj za 30.

Môžete to striedať, dajte si niekoľko hodín s komunitným tútorom a náročnejšie otázky si nechajte na hodinu s profesionálnym lektorom raz za čas, keď potrebujete vysvetliť zložitejšie veci v cieľovom jazyku.

Pri hľadaní lektora na Italki použite filter

Vyhľadávanie v profiloch lektorov vám uľahčí nastavenie šikovného filtra, do ktorého zadáte svoje požiadavky.

Zvoliť si môžete jazyk, ktorý sa chystáte učiť, krajinu, odkiaľ lektor pochádza, ako aj ďalšie jazyky, ktorými hovorí. Toto je dôležité v prípade, že potrebujete mať s lektorom spoločný komunikačný jazyk, napríklad slovenčinu alebo češtinu, alebo iný cudzí jazyk, ktorý už máte na vyššej úrovni. Napríklad, ak sa učíte španielčinu, a viete už dobre po anglicky, isto sa vám zíde nájsť si učiteľa španielčiny, ktorý sa pohodlne dorozumie anglicky. V tejto časti filtra si viete aj zadať, či chcete, aby bol lektor rodeným hovoriacim vášho cieľového jazyka.

Ďalej si môžete zvoliť cenové rozpätie a časovú dostupnosť, uprednostnený typ lektora (profesionálny učiteľ alebo komunitný tútor) ako aj zameranie lekcie.

Italki má šikovný filter, cez ktorý si môžete jednoducho vybrať toho správneho učiteľa.
Šikovný filter vám pomôže nájsť toho správneho lektora alebo lektorku.

TIP: Ak si chcete dať hodinu hneď teraz, v prehľade lektorov zakliknite možnosť Instant Lesson. Vyfiltruje vám lektorov, ktorí sú k dispozícii hneď.

Je ten konkrétny lektor niečím špecifický?

Pri výbere lektora je vhodné pozrieť si v profile aj jeho špecializáciu, pretože niektorí majú odborné zameranie (napríklad medicína, Business English, príprava na rôzne typy jazykových skúšok) a ponúkané lekcie môžu byť preto drahšie.

Všetky dôležité informácie nájdete v jednotlivých profiloch lektorov. Od zoznamovacieho videa a krátkeho predstavenia, cez ponúkané lekcie až po časovú dostupnosť. V kalendári vidíte časy „prepočítané“ na vašu časovú zónu, takže nech sa lektorka nachádza hoci aj v Austrálii, ľahko si viete vybrať vhodný termín v ponúkanom rozvrhu.

Ak vás zaujíma odbornosť a dosiahnuté vzdelanie, jednotlivé informácie nájdete rozpísané nižšie v profile, vrátane štatistík odučených hodín. Ak nemáte vôbec skúsenosti s online lektormi, odporúčame nájsť si niekoho, kto má odučených niekoľko stoviek hodín, ako napríklad Kamile na obrázku (2840 odučených hodín). 

Referencie vám pomôžu vybrať si správneho lektora na Italki

A aby ste si spravili ešte lepšiu predstavu, prečítajte si aj referencie od študentov, ktorí s daným lektorom absolvovali hodinu. Hľadáme učiteľa, ktorého študenti o ňom povedali, že je milý, trpezlivý a jeho hodiny sú zábavné a zaujímavé.

Vyberáme lektorov

Na Italki si môžete objednať si až tri takzvané „skúšobné“ lekcie s tromi rôznymi lektormi. Ide spravidla o polhodinové lekcie za výhodnejšiu cenu, ktoré vám umožnia vyskúšať si lektora „naživo“ a rozhodnúť sa, či by ste s ním alebo s ňou chceli pokračovať v ďalšom učení.

Pri výbere vhodných lektorov je dobré zvážiť aj tieto kritériá:

  • Miesto – veľa jazykov má špecifickú výslovnosť, ktorá sa viaže na určité geografické miesto. Ak sa chystáte napríklad do Mexika, je pre vás vhodnejšie nájsť si španielčinára z tejto oblasti.
  • Čas – Italki vám v rozvrhu zobrazuje časy „prepočítané“ na vašu lokalitu, ktorú ste zadali pri registrácii. Niektorí lektori sa môžu nachádzať v inej časovej zóne, preto si zvážte, v akom čase sa chcete učiť. Ak vám niektorý z lektorov z tohto hľadiska nevyhovuje, aj keď sa vám na prvý pohľad pozdáva, nezdržiavajte sa s ním a hľadajte ďalej. Nezabudnite, že všetky časy, ktoré uvidíte na stránke Italki, sú časy vo vašej časovej zóne. Nemusíte teda nič prepočítavať.
  • Cena – všetko závisí od vášho rozpočtu a cieľa, ktorý sa snažíte dosiahnuť. Pri cenovo dostupnejších hodinách sa môžete cítiť uvoľnenejšie bez finančného tlaku, že ste z drahej hodiny nevyťažili viac. Ako sme spomínali vyššie, môžete preto lektorov striedať a kombinovať. Dajte si niekoľko hodín s jazykovým tútorom, precvičujte svoje konverzačné zručnosti a raz za čas si objednajte lekciu u profesionálneho lektora, s ktorým si prejdete odbornejšie otázky.
  • Komunikačný jazyk – ak ste na trochu vyššej úrovni jazyka a nepotrebujete vysvetľovať napríklad základné gramatické javy, nie je spoločný komunikačný jazyk až tak dôležitý. Viete sa dorozumieť opisom. Ak však ešte len začínate alebo si potrebujete niektoré veci ozrejmiť a prejsť do hĺbky, je dobré zvoliť si niekoho, s kým zdieľate iný spoločný jazyk.

Objednanie prvej lekcie

Po výbere vhodného lektora niet viac na čo čakať. Skontrolujte, či máte vo svojej peňaženke dostatočné kredity a hor sa na objednanie prvej lekcie. O svoje kredity sa nemusíte obávať, Italki chráni rovnako vás ako aj lektorov. Ak by sa lektor na hodinu nedostavil, peniaze sa vám nestrhnú. Na konci každej hodiny musia obe strany potvrdiť, že hodina prebehla bez problémov. V prípade nejakého problému s lekciou vám podpora stránky ochotne pomôže.

V závislosti od ponuky konkrétneho lektora si môžete vybrať 30, 45, 60, či dokonca 90 minútovú lekciu. Ak sa chystáte mať s jedným lektorom hodiny opakovane, oplatí sa objednať si uňho alebo u nej cenovo výhodný balíček. 

Lekciu si musíte objednať si aspoň 12 hodín vopred. Do určitého času môžete požiadať o zrušenie či preloženie hodiny, pri kratších časoch však túto možnosť nemusíte mať.

Zelené políčka v rozvrhu predstavujú voľné termíny, z ktorých si môžete vybrať. Stačí kliknúť do príslušného políčka a pokračovať ďalej vo výbere.

Po úspešnom objednaní lekcie dostanete do schránky aj potvrdzovací mail so všetkými podrobnosťami. Teraz je na rade lektor, aby rezervovanú hodinu potvrdil.

Objednané! Kde nájdem info o lekcii?

Všetky podrobnosti o naplánovaných lekciách nájdete prehľadne rozpísané vo svojom profile. Rovnako tam nájdete informácie, akým spôsobom bude lekcia prebiehať – napríklad za použitia služby Skype alebo iných obdobných služieb. Ak sa pri videohovore necítite príjemne, môžete lektorovi samozrejme navrhnúť iba audio.

Vo svojom profile taktiež nájdete šikovné „odpočítavanie“ času do začatia vašej potvrdenej hodiny, ako aj prehľad o vašich doteraz absolvovaných lekciách.

Objednať si prvú lekciu býva často ten najťažší krok. Odteraz to pôjde už ľahšie a s každou ďalšou hodinou sa budete pri komunikácii s lektormi online cítiť pohodlnejšie. Preto pamätajte, že nervozita na začiatku je úplne prirodzená. Ide o cudzieho človeka, komunikujete neobvyklým spôsobom a občas nemusí spolupracovať technika. Počiatočný nepokoj väčšinou opadne, keď sa rozhovoríte a naberiete viac sebavedomia. Preto sa netreba báť tohto „kroku do neznáma“. Ak vám lektor nesadne, pochopiteľne si s ním už nemusíte dohodnúť ďalšiu hodinu.

Príprava na prvú lekciu

Čas, ktorý vám zostáva do objednanej lekcie, využite efektívne a pripravte sa dopredu. Keďže potrebujete rozprávať čo najviac v cieľovom jazyku, tu je niekoľko tipov, ako využijete každú minútu:

  • Naučte sa zdvorilostné a komunikačné frázy v jazyku, ktorý sa učíte, napríklad:
    • Ahoj/Dobrý deň/Dovidenia!
    • Ďakujem/Prosím.
    • Ako sa povie…? 
    • Čo to znamená?
    • Prepáč, nerozumel/a som. 
  • Naučte sa kontrolné frázy pre prípad, že niečo nefunguje:
    • Počuješ/Vidíš ma?
    • Nepočujem/Nevidím ťa.
    • Niečo sa pokazilo.
    • Môžeš to napísať do četu?
  • Naučte sa potvrdzovacie frázy:
    • Je to správne? 
    • Môžeš to zopakovať?
    • Môžem to tak povedať?
    • Ako sa to píše/vyslovuje?

Čo by mal o vás lektor vedieť?

Dopredu si taktiež premyslite, aké informácie o sebe by ste chceli lektorovi poskytnúť, aby vám dokázal pripraviť lekciu ušitú na mieru. Aj keď tieto tipy možno nevyužijete hneď na prvej hodine, pamätajte na ne, keď sa rozhodnete objednať si ďalšie lekcie u toho istého lektora či lektorky:

  • Dajte lektorovi vedieť, s akými materiálmi pracujete, a akú máte slovnú zásobu. Napríklad, čo čítate alebo pozeráte vo voľnom čase, či sa učíte podľa konkrétnej učebnice alebo pripravujete na jazykovú skúšku. 
  • Virtuálnu učebňu prepojte s reálnym svetom a lektorovi prezraďte, čo vás zaujíma, aké máte učebné a pracovné návyky a prečo sa učíte cudzí jazyk. Bude vám tak lepšie vedieť navrhnúť vhodný obsah. Lekcia sa samozrejme nemusí obmedzovať len na klasické učivo – ak sa napríklad chystáte na dovolenku, sledujete športové podujatie, alebo ste sa prihlásili na odborný kurz, venujte danej téme aspoň časť lekcie.
  • Dohodnite sa na systematickom precvičovaní slovnej zásoby. Slovíčka sa totiž najlepšie učíte tak, že sa s nimi stretávate v kontexte a na to sú lekcie ako stvorené. Pri aktívnej komunikácii dokážete totiž „uhádnuť“ ich význam namiesto toho, aby ste každé jedno hľadali v slovníku. Online lekcie skombinujte s rôznymi aplikáciami ako Anki, Memrise alebo s Goldlistom a po každej hodine si spracujte novú slovnú zásobu.

Pred samotnou lekciou nezabudnite na tieto dôležité body:

  • Nájdite si pokojné miesto, kde vás počas hodiny nebude nikto vyrušovať. Taktiež si skontrolujte, aký výsek z vašej izby za vami bude snímať kamera a v prípade potreby počítač natočte iným smerom alebo zmeňte miesto.
  • Buďte pri počítači včas, najlepšie s niekoľkominútovým predstihom. Ak máte prvú lekciu a lektor sa s vami spája napríklad cez Skype, budete musieť potvrdiť jeho žiadosť o kontakt.
  • Skontrolujte, či je vaše pripojenie na internet v poriadku a napríklad na pozadí nesťahujete veľké súbory, ktoré by mohli vaše spojenie spomaľovať.
  • Pripravte si slúchadlá a skontrolujte, či vám funguje kamera (ak ide o videohovor).
  • Pripravte si zošit a pero na poznámky, alebo zdieľaný online dokument, prípadne iné učebné materiály, na ktorých ste sa s lektorom dohodli.
  • Po spojení s lektorom v dohodnutom čase sa lekcia môže začať.

Po skončení lekcie potvrďte na stránke Italki, že všetko prebehlo v poriadku. Ak bol technický alebo iný problém, môžete to uviesť tiež. Ohodnoťte lektora a napíšte krátke slovné zhodnotenie. Aj vaše referencie pomáhajú ostatným študentom zvoliť si vhodných lektorov.

Pre ktoré jazykové úrovne je Italki vhodné?

Skôr ako uzavrieme tému Italki, chceli by sme vyvrátiť ešte jeden mýtus, a to, že rozprávať sa dá až od určitej úrovne v jazyku. Opak je totiž pravdou. Rozprávať môžete začať prakticky od prvého dňa, treba len zvoliť správny prístup.

Ako teda využiť lekcie na Italki na rôznych jazykových úrovniach? 

Začiatočníci:

  • Ak pracujete napríklad s učebnicou pre začiatočníkov, približne viete, akou slovnou zásobou disponujete, a aké témy ste už spracovali. Ak si vediete slovníček alebo podobným spôsobom spracúvate slovnú zásobu, pošlite kópiu lektorovi.
  • Pripravte si svoje vlastné predstavenie, kto a odkiaľ ste, čo robíte a čomu sa venujete vo voľnom čase. Taktiež si pripravte základné otázky, pomocou ktorých zistíte tieto informácie aj o svojom lektorovi.
  • Od určitej slovnej zásoby sa už dokážete porozprávať o veciach, ktoré ste robili alebo videli, a na ktoré sa chystáte. Slovíčka si samozrejme môžete pripraviť ešte pred hodinou a počas nej už len aktívne precvičovať ich použitie.
  • Na začiatočníckej úrovni je vo všeobecnosti veľmi vhodným spôsobom kladenie otázok a odpovedanie na ne, ideálne na vopred dohodnutú tému, prípadne v kombinácii s učebnicou, ktorú preberáte.

Mierne pokročilí:

  • Vaše rozhovory začínajú byť komplexnejšie, a tak o veciach, o ktorých ste sa vedeli porozprávať na začiatočníckej úrovni, dokáže hovoriť do väčšej hĺbky a dlhšie.
  • Na tejto úrovni by mala väčšia časť lekcie už prebiehať v cieľovom jazyku, pričom vám lektor môže do zdieľaného dokumentu značiť novú slovnú zásobu. 
  • Dokážete tvoriť hypotézy a sami klásť otázky v jazyku o veciach, ktoré vás zaujímajú.
  • Ak v tejto fáze zistíte, že jestvuje oblasť, o ktorej by ste sa chceli s lektorom rozprávať, no ešte vám chýba slovná zásoba, sú to presne tie slovíčka a frázy, ktoré sa potrebujete naučiť. Upozornite na to svojho lektora a začnite rozvíjať túto oblasť.

Pokročilí:

  • Pokúste sa viesť lekcie výhradne v cieľovom jazyku; tu je vhodné nájsť si lektora, s ktorým nemáte iný komunikačný jazyk, a ste tak nútení sa vynájsť.
  • Neobmedzujte sa na učebnicu a prejdite na témy, ktoré vás osobne zaujímajú (aktuálne dianie, pracovná oblasť, osobné záujmy, …).
  • Zlatým pravidlom na pokročilej úrovni by malo byť, že väčšiu časť lekcie hovoríte vy. Lektor vám môže klásť doplňujúce otázky, či primeraným spôsobom opravovať výslovnosť, chybičky alebo vysvetľovať neznáme slovíčka.

Ďalšie tipy a triky na učenie sa cudzieho jazyka

  • Ak by ste chceli získať ešte viac praktických a konkrétnych tipov, ako vyťažiť z online lekcií a zo samostatného učenia čo najviac, odporúčame náš prepracovaný kurz Majster jazykov. Je určený práve vám, samoukom, od stredne pokročilej úrovne a predstaví vám návody na rozvíjanie všetkých jazykových zručností, vrátane rozprávania. Majster jazykov taktiež obsahuje inštruktážne video, ako používať Italki, takže vás krok za krokom a v priebehu niekoľkých minút prevedie zákutiami tejto stránky.

Je len na vás, čo si vyberiete: komplexný kurz na zdokonaľovanie všetkých zručností, alebo sa hneď odhodláte spraviť krok do online sveta a nájsť si individuálneho lektora na Italki. Rozhodne vám však odporúčame nič neodkladať a pustiť sa do učenia teraz.

Akčný plán na najbližšie tri dni

Deň 1:

  • Po dočítaní nášho článku kliknite na tento ODKAZ a hneď teraz sa zaregistrujte na Italki. 
  • Vytvorte si profil, vyplňte údaje, nastavte časovú zónu. Môžete pridať aj peknú profilovku a nezabudnite uviesť, akou formou budete komunikovať s lektorom (napríklad Skype). 
  • Podľa možnosti si hneď aj nabite kredit, aby vás naplnená peňaženka vo vašom účte motivovala k objednaniu prvej lekcie. Ak sa zaregistrujete cez náš odkaz a dobijete si aspoň 20 dolárov, Italki vám daruje bonusový kredit v hodnote 10 dolárov. Bonus nabieha spravidla do siedmich pracovných dní, takže ho už zanedlho budete môcť využiť na ďalšiu lekciu. Pozor, platí to len pre nové profily zaregistrované cez tento odkaz. Ak už profil máte, ale ešte ste ho nevyužívali, odporúčame založiť si nový.

Deň 2: 

  • Vyčleňte si čas na nájdenie lektora. Z ponuky si vyfiltrujte tých učiteľov, ktorí vyhovujú vašim potrebám a pozrite si ich predstavovacie videá. Ak je vám ich prejav sympatický, pozrite si ich ponuku (typy lekcií a cena) ako aj rozvrh voľných termínov. 
  • Italki vám umožňuje objednať si až tri takzvané „skúšobné“ lekcie, ktoré vás nezaväzujú objednať si u daného lektora ďalšie hodiny. Jednoducho si lektora vyskúšajte a po lekcii sa rozhodnete, či s ním chcete pokračovať ďalej. 
  • Objednajte si po jednej skúšobnej lekcii u jedného až troch rôznych lektorov (za zohľadnenia vašich časových možností) a napíšte lektorovi správu, aké máte očakávanie.

Deň 3: 

  • Absolvujte svoju prvú lekciu na Italki.
  • Keďže je lekciu potrebné spravidla objednať s 12-hodinových predstihom, nie vždy sa vám ju podarí absolvovať v rovnaký deň po objednaní. Snažte sa však zvoliť si čo najbližší termín, aby ste to zbytočne neodďaľovali. 
  • Ak ste si lekciu objednali počas druhého dňa akčného plánu, môžete ju absolvovať už dnes a začať tak aktívne pracovať na svojom cudzom jazyku. 

Ak máte práve teraz dostatok času, môžete úlohy z prvého aj druhého dňa vybaviť naraz a lekciu si dohodnúť hneď na zajtra. Nebudete tak strácať ani minútu a o krok sa priblížite k plynulosti v cudzom jazyku. Nezabudnite:

Rozprávať sa dá naučiť iba rozprávaním!

Alternatívy k Italki

Ak by ste si chceli pozrieť aj iné platformy, ktoré ponúkajú podobné služby ako Italki, nižšie uvádzame niekoľko zaujímavých tipov.

Tutoroo.co spája študentov a jazykových tútorov na celom svete. Podľa údajov na stránke sa k dnešnému dňu môže popýšiť s viac ako 100.000 súkromnými jazykovými tútormi a umožňuje nájsť si rodeného hovoriaceho vo vašej blízkosti. Momentálne sa síce ponuka zameriava skôr na oblasť Austrálie, Ázie či Južnej Afriky, no rozsah sa rozširuje každým dňom.

V porovnaní s podobnými službami Tandem.net vás spojí nielen s platenými lektormi, ale umožní vám nájsť parťákov aj na jazykové tandemy. V súčasnosti viac ako 5 miliónov používateľov ponúka okolo 150 jazykov, takže poľahky si nájdete niekoho na konverzáciu aj v tom vašom. Šikovná aplikácia do mobilu podporuje videohovor, posielanie okamžitých správ, či zdieľanie obrázkov a dokonca aj hlasové správy.

Na podobnom princípe ako Italki funguje aj stránka Preply.com. Zaregistrujte sa, nájdite si lektora, ktorý vyhovuje vašim potrebám a začnite sa zdokonaľovať v cudzom jazyku. To všetko z pohodlia domova.

Učenie sa s lektorom na Italki či prostredníctvom podobnej platformy je jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť, aby bolo štúdium jazyka ušité vám na mieru a pomohlo vám rozvíjať všetky zručnosti. Okrem praktických výhod spojených s učením vám totiž umožní spoznať ľudí z celého sveta, nadviazať skutočne zaujímavé a obohacujúce priateľstvá, či dozvedieť sa informácie o iných krajinách a rôznych kultúrach z prvej ruky.

Zdroj ilustrácií: italki.com / unsplash.com

09/2019

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Mám tento dotaz: existuje nějaká možnost kontaktovat rodilého mluvčího jazyka, který se chci učit – který by měl zároveň zájem naučit se můj rodný jazyk?
    Děkuji za vaši reakci. Polák.

    1. Dobrý deň, odporučila by som vám vyskúšať aplikáciu Tandem, ktorú spomíname aj v tomto článku. Umožňuje hľadať partnerov na jazykový tandem a čeština je jedným z jazykov, ktoré ponúka. (Michala z Jazykového mentoringu).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová