VIDEO: 3 jednoduché metódy, s ktorými sa môžete pustiť do učenia hneď teraz

Titulná fotka k článku: 3 metódy na učenie sa jazyka

Chcete sa učiť cudzí jazyk ako samouk? Jazyková mentorka Lýdia Hric Machová vám ukáže 3 úžasné metódy, ktoré vám pri tom pomôžu. Môžete ich využiť na to, aby ste sa začali učiť jazyk úplne sami. Pozrite si video, ktoré metódy odporúča, alebo si prečítajte prepis pod videom.

Pravdepodobne už viete, že na naučenie sa cudzieho jazyka na plynulú úroveň potrebujete 4 jednoduché veci. Ja im hovorím 4 piliere učenia sa jazyka. Mali by ste:

  • brať učenie ako zábavu,
  • využívať efektívne metódy,
  • si nájsť systém v učení,
  • venovať jazyku dostatok času.
4 PILIERE JM zabava kontakt metody system

Dnes si povieme o 3 skvelých metódach, pri ktorých dokážete tieto 4 veci s ľahkosťou uplatniť.

Metóda #1: Čítanie dvojjazyčných kníh

Bilingválne alebo dvojjazyčné knihy sú publikácie, kde je na ľavej strane uvedený text v cudzom jazyku a na pravej strane text v slovenčine alebo češtine. V Česku sa tento systém označuje výstižným názvom zrcadlová četba.

Dvojjazyčné knihy sú ideálnym nástrojom, ako začať čítať v cudzom jazyku. A to aj v prípade, že si ešte nedôverujete a netrúfate si pustiť sa do komplikovaných kníh. Ak niečomu nerozumiete, pozriete sa na pravú stranu, kde nájdete preklad.

Ako pri bilingválnych knihách uplatníte 4 piliere učenia sa jazyka?

  1. Zábava: Keď si vyberiete knižku, ktorá vás aspoň trošku zaujíma, táto metóda vás bude baviť.
  2. Zároveň budete využívať efektívnu metódu.
  3. Vytvoríte si systém. Stanovte si reálny a nie príliš ambiciózny cieľ. Ak si naplánujete, že každý deň prečítate 1 – 2 strany, zvládnete ich za pár minút.
  4. Čas: Pokrok vás tak namotivuje, že často zvládnete aj viac strán. S knihou tak strávite viac času a prečítate ju omnoho rýchlejšie, ako ste si pôvodne mysleli.

„Dvojjazyčné knihy sú ideálne, ak chcete v cudzom jazyku začať čítať.”

Veľa ľudí sa snaží neznáme slovíčka podčiarkovať alebo vypisovať do zošita. Po niekoľkých stranách majú napísané stovky slov, ktoré predtým nepoznali a čítanie vnímajú ako veľmi ťažké.

Skúste iný spôsob. Na každej strane si vyberte maximálne 3 výrazy, ktoré sa chcete naučiť. Podčiarknite si ich v origináli aj v preklade a spracujte ich napríklad vo forme Goldlistu. Hlavne, aby ste sa k nim ešte vrátili.

Svoju pozornosť zamerajte na výrazy, nie na jednotlivé slová. Je oveľa dôležitejšie vypisovať si spojenie 2 – 3 slov ako iba jedno slovíčko. Nenapíšete si napríklad iba „hovoriť”, ale „o ničom inom nemohla hovoriť”. Slovné spojenia alebo krátke vety sa vám budú učiť oveľa lepšie. A pri rozprávaní alebo písaní si často spomeniete, v akej situácii ste sa s nimi stretli.

Takto si dokážete dvojjazyčnú knihu prejsť za pár týždňov. Zozbierate z nej užitočnú slovnú zásobu, ktorá sa vám uloží do dlhodobej pamäti.

Čítajte aj: Nerozumiete? Čítajte dvojjazyčné knihy

Metóda #2: Nájdite si konverzačného partnera

Máte pocit, že neviete v cudzom jazyku rozprávať? Máte pomerne bohatú slovnú zásobu z čítania a počúvania, ale neviete sa vyjadriť? Cítite stres, ak sa ocitnete zoči-voči rodenému hovoriacemu alebo keď máte jazyk použiť v praxi? Potom bude sa vám bude určite páčiť naša druhá metóda.

Ak chcete vedieť v jazyku rozprávať, musíte začať veľa rozprávať. Neexistuje žiadna iná zázračná metóda. Aby ste sa zlepšili v rozprávaní, nemusíte vycestovať do zahraničia ani nepotrebujete native lektorov. Ak chcete začať rozprávať systematicky a pravidelne, nájdite si konverzačného partnera, ktorý sa učí ten istý jazyk ako vy.

„Ak sa chcete naučiť rozprávať, musíte začať VEĽA rozprávať.“

Váš konverzačný partner by mal mať podobnú jazykovú úroveň ako vy. Môže to byť váš kolega v práci, kamarátka, dcéra, mama, partner alebo sused – ktokoľvek z vášho okolia, kto sa práve učí cudzí jazyk a rád by sa v ňom zlepšil. Dohodnite si pravidelné konverzačné stretnutia. Ako? Úplne jednoducho. S kolegyňou v práci sa napríklad dohodnete, že každý utorok a štvrtok sa budete na obede rozprávať po anglicky. 🙂 Ľahko realizovateľný systém, ktorý zároveň poskytuje dostatočný čas na precvičenie rozprávania a aktivizáciu vašej pasívnej slovnej zásoby.

Ale čo ak sa od konverzačného partnera naučím chyby?

Neobávajte sa, že vás konverzačný partner nebude opravovať alebo že sa od neho naučíte chyby. Pri rozprávaní je oveľa dôležitejšie, že svoje myšlienky sformulujete a poviete ich nahlas. Najväčšia pridaná hodnota spočíva v používaní jazyka v praxi. Takže ak chcete, môžete sa pokojne rozprávať aj sami so sebou. 🙂 Rozprávanie sám so sebou alebo po anglicky self-talk je jednou z obľúbených metód mnohých polyglotov.

Čítajte aj: Ako sa naučiť rozprávať v cudzom jazyku úplne sám

Pre väčšinu ľudí je však jednoduchšie nájsť si partnera, s ktorým si budete jazyk pravidelne precvičovať. Pokroky uvidíte už o 2 – 3 týždne. Pasívna slovná zásoba sa začne aktivizovať, budete vedieť tvoriť vety a vaše rozhovory budú postupne plynulejšie. Keď sa potom stretnete s native speakrom, jednoducho sa s ním začnete prirodzene rozprávať. Ide skrátka o krásny systematický spôsob, ktorý vám pomôže zlepšovať sa v rozprávaní.

Náš tip: Neviete, kde nájsť konverzačného partnera? Vyskúšajte ho pohľadať v našej facebookovej skupine Učíme sa učiť sa jazyky

Metóda #3: Goldlist

Metódu Goldlist naši absolventi milujú a potvrdzujú, že naozaj funguje. Prečo? Hlavne sa táto metóda úplne odlišuje od toho, čo sme sa učili v škole.

Autorom metódy Goldlist (teda metódy Zlatého zoznamu) je polyglot David James, ktorý ju šíri po celom svete. O čo vlastne ide? Kúpite si veľký zošit a zapisujete si doň slovíčka bez toho, aby ste sa ich učili. O 2 týždne skontrolujete, ktoré z nich ste si zapamätali. Slovíčka, ktoré ste nevedeli, prepíšete na druhú stranu. Zistíte, že bez učenia si zapamätáte až 30 % slov! Neuveriteľné, ale táto metóda naozaj funguje.

Pri metóde Goldlist sa slovíčka nesnažíme učiť, vďaka čomu sa zapája naša dlhodobá pamäť, ktorá funguje podvedome. Sama sa učí, čo sa jej páči a vy vôbec netušíte, ktoré slovíčka si vyberie. Keď si slovíčka o 2 týždne skontrolujete, zistíte, že ste si naozaj zapamätali 30 % výrazov. To isté zopakujete o ďalšie 2 týždne a potom o ďalšie 2 týždne. Zoznam neznámych slov sa vám bude postupne skracovať.

Tisícky slov bez bifľovania

Takto dokážete systematicky prejsť tisícky slov a výrazov, ktoré ste našli v textoch, seriáloch či nahrávkach. Vaša slovná zásoba bude krásne rásť bez toho, aby ste sa slová zámerne učili či nebodaj bifľovali.

Ide o neskutočne jednoduchú a efektívnu metódu, len je trošku zložitejšia na vysvetlenie. Práve preto som pre vás napísala detailný ebook, v ktorom vám vysvetlím metódu Goldlist polopate. Zadajte svoju mailovú adresu do formulára a my vám ho zadarmo pošleme.

Tak čo, zaujali vás tieto 3 metódy? Čítanie dvojjazyčných kníh, rozprávanie sa s inými ľuďmi či písanie si slovíčok pomocou metódy Goldlist? Tieto tri metódy sú u polyglotov veľmi populárne a môžete ich začať využívať aj vy. Samoučenie sa jazyka je naozaj jednoduché. Stačí si povedať, akým metódam sa budete venovať, vytvoriť si systém a dodržiavať ho určitý čas, až kým nedosiahnete plynulosť. Sami uvidíte, že učenie je oveľa jednoduchšie, ako ste si mysleli. 🙂

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová