Ruský prízvuk ľavou zadnou! – 2. časť (seriály)

počúvanie - ruské seriály

prvej časti našej série článkov o tom, ako zdolať ruskú výslovnosť a osvojiť si správny prízvuk, sme vám poradili, ktoré podcasty stoja za vyskúšanie, aby ste sa v „nekonečnom mori“ možností a zdrojov nestratili. A pozreli sme sa aj na to, prečo by ste sa ruštinu vlastne mali učiť. Pokiaľ vás zaujíma podrobnejší návod, ako sa naučiť po rusky od začiatočník, pozrite si aj tento článok.

Dnes sa pozrieme na populárne ruské seriály. Síce nie sú vhodným zdrojom na počúvanie pre úplných začiatočníkov, ale ak ste aspoň mierne pokročilý, pokojne sa do toho pustite. Hoci nebudete zo začiatku rozumieť veľa, ak vytrváte, vaše porozumenie sa bude s každou epizódou zlepšovať a ani sa nenazdáte, už sa budete smiať na vtipoch. Navyše, seriály sú skvelým zdrojom aktuálneho živého jazyka, hovorovej reči a slangu – to v žiadnej učebnici nenájdete. A nabudúce môžete týmito novými výrazmi ohúriť svojich konverzačných partnerov. ?

Poďme teda na to:

Кухня (Kuchňa)

Seriál Kuchňa mnohí z vás už určite poznajú, keďže sme ho neraz odporúčali ako vhodný zdroj na počúvanie aj pre mierne pokročilých, či už na Facebooku, alebo v našich online jazykových kurzoch. Je to veľmi populárny sitkom, ktorý sleduje osudy personálu v prestížnej francúzskej reštaurácii Claude Monet. Hlavným hrdinom je mladý kuchár Max, ktorý sa po vyučení a varení pre armádu vydal hľadať šťastie do Moskvy a podarilo sa mu „skončiť v kuchyni“ práve v Claude Monet. Kolektív reštaurácie sa častokrát ocitá v komických aj dramatických situáciách a my môžeme sledovať pracovný aj súkromný život hrdinov až v 6 sériách, takže o materiál na počúvanie rozhodne nebudete mať núdzu a postavy tohto seriálu si určite hneď obľúbite.

Navyše si môžete pozrieť aj dva celovečerné filmy – Кухня в Париже* (pokračovanie 3. série) a Кухня. Последняя битва* (pokračovanie 6. série).

“Kuchňa bola mojím každodenným spoločníkom v čase, keď som sa aktívne učila ruštinu. Začala som ju pozerať po asi 5 mesiacoch samoučenia (začínala som pritom úplne od nuly), a pokroky v porozumení som videla už v priebehu prvých dvoch či troch týždňov. Veľmi sa mi na tomto seriáli páči, ako je natočený – všetko je moderné, pekne vyobrazené, medzi scénami často ukazujú krásne zábery na jedlo v reštauračnej kuchyni. Nie som z tých, čo by si potrpeli na kvalitu filmografie, ale tu som si všimla, že seriál točili experti, a je to skrátka iné ako klasické americké seriály, na ktoré sme zvyknutí. Okrem toho je to neskutočne vtipný seriál, riadne som sa pri ňom nasmiala. Vrele odporúčam.” Lýdia Machová, zakladateľka Jazykového mentoringu

A ak ste už všetky časti videli a máte chuť na niečo podobné, odporúčame voľné pokračovanie v podobe seriálov Отель Элеон a Кухня. Война за отель*.

*Pri týchto stránkach si dávajte pozor a neklikajte na reklamy. Zároveň odporúčame sledovať seriály cez obdobné stránky, len ak máte dobrý antivírusový program.

seriál Kuchňa (Кухня)
zdroj: 112.ua

Отель Элеон (Oteľ Eleon)

V päťhviezdičkovom hoteli Eleon sa opäť stretávame s niektorými hrdinami seriálu Kuchňa – Seňa preberá miesto šéfkuchára v reštaurácii Victor po Viktorovi Barinovi, ktorý odišiel do dôchodku a jeho žena Marina je povýšená na hlavnú účtovníčku.

Eleonora Andrejevna je už z vedenia hotela unavená, a tak ho odovzdáva svojmu ľahkovážnemu synovcovi Pavlovi. Pavla však viac ako hotel zaujímajú večierky a krátkodobé známosti, preto do hotela dotiahne vysokokvalifikovanú manažérku z Bruselu, Sofiu, ktorá od prvého dňa prevracia naruby nielen zabehnutý systém fungovania hotela, ale aj osobný život jeho zamestnancov.

Nasťu povyšuje na riaditeľku reštaurácie, zatiaľ čo Kosťa je len hlavným barmanom. A objavuje sa aj nová hrdinka seriálu, Daša, ktorá naletela svadobnému podvodníkovi a po tom, ako ju obral o všetko, sa v Eleone zamestná ako chyžná.

„Hotel Eleon je môj najobľúbenejší ruský seriál, každú ďalšiu časť som čakala s napätím a pozerala hneď, ako vyšla! Tvorcovia ponechali všetky obľúbené postavy z Кухне a rozvinuli dej na celý hotel, aby sa stále netočil len okolo kuchárov a čašníkov. Originálne vtipy a jednoduchý jazyk sú už samozrejmosťou, takže seriál odporúčam pozerať aj na nižších úrovniach v jazyku, keď si na rýchlosť ruštiny ešte len zvykáte. ? Veronika, manažérka tímu a Akadémie samoukov

seriál Oteľ Eleon (Отель Элеон)
zdroj: kino-teatr.ru

V prípade, že vám tri série tohto seriálu nestačili, môžete si pozrieť jeho priame pokračovanie v podobe seriálu Гранд (Grand).

Как я стал русским (Kak ja stal russkim)

Po tom, ako mladý americký novinár Alex z American Post napíše provokatívny článok o jednom zo senátorov, redakcia ho pošle na dlhodobú pracovnú cestu do Moskvy, kým sa situácia neupokojí a senátor „nevychladne“.

Alex sa už od pristátia ocitá v množstve komických situácií, ktoré väčšinou pramenia v rozdieloch medzi americkou a ruskou kultúrou. No okrem rozdielnej kultúry ho do problémov častokrát „namočí“ aj šofér limuzíny redakcie, Roman, keď Alexa ešte pred nástupom do práce opije vodkou u známeho oligarchu a zároveň otca svojej priateľky, príde o peniaze určené na prenájom jeho bytu, či pozve do Moskvy jeho ex-priateľku, čím značne skomplikuje Alexove snahy o srdce Anny, Romanovej sestry.

„Kak ja stal russkim je skvelý seriál plný nečakaných a zábavných situácií, hovorového jazyka a slangu, takže sa popri pozeraní naučíte aj množstvo zaujímavých fráz. Ja ho preto vždy pozerám s perom a papierom poruke, a potom si ich prepisujem do Goldlistu. Okrem toho je taký napínavý, že málokedy zostanem len pri jednej epizóde. ?“ Baška, jazyková mentorka

Jediným mínusom tohto seriálu je, že má len jednu sériu, a tak si po jej skončení budete musieť nájsť nejaký iný. Alebo si môžete pozrieť jeho rovnomennú filmovú adaptáciu, ktorá síce nemá so seriálom veľa spoločného, ale ak máte radi komédie, prídete si na svoje.

seriál Kak ja stal russkim (Как я стал русским)
zdroj: sergey-stasenko.livejournal.com

Екатерина (Jekaterina)

Jekaterina je historický seriál o ruskej cárovnej Kataríne Veľkej. Dozviete sa z neho množstvo zaujímavých faktov o neľahkom živote tejto významnej panovníčky, o ktorých ste doteraz zrejme nevedeli. Nikdy sa nedočkala lásky zo strany svojho manžela, Petra III. a cárovná Alžbeta Petrovna ju považovala len za nástroj na rodenie potomkov, syna jej vzali hneď po narodení a niekoľko rokov ho vôbec nevidela. Napriek tomu bola veľmi silnou ženou, ktorá Rusko milovala a po nástupe na trón ho mocensky posilnila, zreformovala a významne sa zaslúžila aj o rozvoj kultúry.

„Je to úžasný seriál. Ja milujem historické romány a filmy. Začala som s tým, že si pozriem pár minút, a o tri hodiny neskôr som si uvedomila, že v sobotu poobede stále ležím v posteli v pyžame! Ale to najlepšie je, že toto vôbec nie je preleňošený deň, lebo ja sa predsa učím ruštinu! ? Je to oddych + zábava + zlepšovanie sa v ruštine + učenie sa fakt zaujímavých vecí o ruskej histórii. Naučila som sa krásne výrazy ako ваша светлость (čítaj „vaša svetlosť“, teda „vaša výsosť“) a zistila som, že keď v stredovekej ruštine kňazi hovoria žalmy a modlitby, znie to skoro úplne ako slovenčina!“ Lýdia Machová, zakladateľka Jazykového mentoringu

Ak Jekaterina chytila za srdce aj vás, nenechajte si ujsť ani druhú (Взлёт) a tretiu sériu (Самозванцы).

Chcete sa o ruskej histórii dozvedieť ešte viac? Pozrite si aj seriály Годунов (Godunov), Романовы (Romanovovci), či София (Sofia).

seriál Jekaterina (Екатерина)
zdroj: youtube.com

Троцкий (Trockij)

Tento 8-dielny historický seriál predstavuje život Leva Trockého a jeho úlohu v politických udalostiach 20. storočia. Príbeh rozpráva kanadskému novinárovi Frankovi Jacksonovi sám Trockij. Začína kľúčovými momentmi zo svojho života a zrazu pocíti potrebu porozprávať ľuďom o mnohých udalostiach to, čo prežíval on sám.

„Veľmi pekne a moderne spracovaný seriál s krásnymi zábermi prírody, autentickými kostýmami a scénami. Páčilo sa mi, že Trockého nechali jeho príbeh vyrozprávať cez rozhovory s novinárom akoby v súčasnosti a len v spomienkach sa vracia k historickým udalostiam. Určite odporúčam!“ Veronika, manažérka tímu a Akadémie samoukov

seriál Trockij (Троцкий)
zdroj: helenasemenyaka.wordpress.com

Мажор* (Mažor)

Mažor (pozn. slangové pomenovanie policajného podporučíka) je detektívno-kriminálny seriál. Hlavný hrdina, Igor Sokolovskij, je syn oligarchu a vyštudovaný právnik, no namiesto toho, aby využíval svoje vedomosti, utráca otcove peniaze po baroch. Až dovtedy, kým sa na jednom z večierkov nedostane do konfliktu s políciou. Otec ho chce uchrániť pred väzením a tak ho posiela pracovať práve na dané policajné oddelenie. Igor to zo začiatku berie ako drobnú dočasnú nepríjemnosť a dúfa, že otec si to rozmyslí. No postupne sa z neho „stáva chlap“, nájde si medzi kolegami skutočných priateľov, zamiluje sa a stanoví si aj jasný cieľ – nájsť vraha svojej matky.

seriál Mažor (Мажор)
zdroj: yesasia.ru

Ищейка* (Iščejka)

Tento detektívny seriál je ruskou adaptáciou rovnomenného amerického seriálu The Closer. Vyšetrovateľku, podplukovníčku Alexandru Kušnir, preložia z Moskvy na nové pracovné miesto – do malého mestečka Divnomorsk pri Čiernom mori, kde má viesť kriminálne oddelenie. Navyše, jej novým priamym nadriadeným je jej bývalý spolužiak a ex-priateľ, Pavel Mišin, ktorý ju rozhodne nečakal. Noví kolegovia ju nazvú „pátracím psom“, pretože má neštandardné logické myslenie a vyšetrovacie metódy, vďaka ktorým rýchlo a úspešne odhaľuje aj zložité a zapletené prípady a prináša oddeleniu skvelé výsledky.

*Aj toto je stránka, na ktorej si treba dávať pozor na reklamy a neklikať na nič okrem prehratia seriálu.

seriál Iščejka (Ищейка)
zdroj: ivi.ru

Интерны (Interny)

Interny je komediálny seriál, ktorý sleduje prácu čerstvých absolventov medicíny – sebavedomého a samoľúbeho syna hlavného lekára kliniky, botanika, ktorý nepozná nič okrem bifľovania, tretí sa o svoju profesiu vôbec nezaujíma, a štvoricu uzatvára pôvabná a súcitná slečna. Všetci sú mladí, neskúsení začínajúci lekári a neustále sa ocitajú v komických a absurdných situáciách. Vedúci oddelenia, doktor Bykov, známy svojím cynizmom a neznesiteľnou povahou nemá ani najmenší záujem venovať sa im a dohliadať nad nimi. A akoby to nestačilo, ešte si z nich aj uťahuje.

seriál Interny (Интерны)
zdroj: sochi24.tv

Ani jeden zo seriálov ma nezaujal…

Nevadí, nájdite si vlastný, ktorý vás baviť bude! Ako? Veľmi jednoducho: zadajte do Googlu napr. „лучшие российские сериалы“ a pozrite si, ktoré sa páčia samotným Rusom a aké majú hodnotenia. Keď vás nejaký zaujme, skopírujte si názov a pozrite sa, či je možné sledovať ho zadarmo na YouTube. Ak nie, opäť vám pomôže Google, stačí napísať „[názov seriálu] + смотреть онлайн“. Rovnako si môžete vybrať aj z ponuky Russian TV Shows na Netflixe. Budeme radi, ak sa s nami potom podelíte o vaše tipy v komentároch pod článkom. ?

Mám pozerať s titulkami alebo bez?

Dobrá otázka! Snažte sa pozerať čo najviac bez titulkov, prípadne striedať pozeranie s nimi a bez nich. Dávajte si však pozor na to, aby sa z hodiny počúvania nestala hodina čítania! Kedy sú titulky vhodné a ako vyťažiť z pozerania seriálov čo najviac, nájdete podrobne rozpísané v e-booku Angličtina s nohami na stole, ktorý je bonusovým materiálom k videokurzom Kľúč k jazykom (pre začiatočníkov) a Majster jazykov (pre mierne pokročilých a vyššie úrovne).


Páči sa vám tento blogový článok a chcete získať množstvo ďalších skvelých tipov, ako si vďaka počúvaniu výrazne zlepšiť porozumenie v cudzom jazyku? Prihláste sa na odber našej série 3 videí špeciálne o počúvaní a spravte z počúvania nahrávok v cudzom jazyku svoju novú závislosť!


Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová