NARODENINOVÁ ZĽAVA 60%

na všetky kurzy s kódom NARODENINY

dní
hodín
minút
sekúnd

VIDEO: Kedy jazyk naozaj ovládate a ako sa naučiť ROZPRÁVAŤ?

Preco duolingo nestaci

“Chcem sa naučiť po španielsky, tak sa budem každý deň učiť cez Duolingo!”

Skvelý nápad. 

Prekladáte vetičky jedna radosť. Otázky už poriadne ani nečítate a spájate slovíčka rýchlosťou svetla. Motivácia vás neopúšťa. Učenie sa jazyka nikdy nebolo ľahšie.

Naskakuje vám skóre a šplháte sa po rebríčku hore. Vravíte si, že vám to ide, ale keď príde na lámanie chleba, tak vás ani zelená sovička nespasí. Nedokážete ceknúť ani pol slova. 

Vŕta vám v hlave, prečo? 

Dôvod je jednoduchší, než si myslíte. 

Pri učení sa jazyka totiž existuje 7 hlavných zručností : 

Grafika sedem oblastí učenia sa jazyka
  • Počúvanie
  • Čítanie
  • Slovná zásoba
  • Gramatika
  • Písanie
  • Výslovnosť
  • Rozprávanie

Čo myslíte, ktorá z týchto zručností je tá najdôležitejšia? Nebudem vás naťahovať. Je to ROZPRÁVANIE. 

A tu sú tri dôkazy, prečo to tak je: 

1. Dôkaz ovládania jazyka: Ako ovládame jazyk

Koľko jazykov vieš, toľkokrát…

… toľkokrát sme to už počuli. Keď sa vás však niekto spýta, či ovládate cudzí jazyk, ako sa vás to opýta? 

Napríklad: 

Do you speak English? (Hovoríte po anglicky?)

Sprichst du Deutsch? (Hovoríte po nemecky?) 

Parlez-vous français? (Hovoríte po francúzsky?)

Hablas español? (Hovoríte po španielsky?) 

HOVORÍTE… ? Nikto sa vás predsa nespýta, či poznáte francúzsku gramatiku alebo či dokážete čítať po nemecky. Každého zaujíma, či viete v danom jazyku hovoriť. 

Žeby náhoda? Vôbec nie. Rozprávanie je tá najdôležitejšia zručnosť zo všetkých. 

2. Dôkaz ovládania jazyka: Úroveň jazyka v životopise 

Ak ste posielali životopis na nejakú pracovnú pozíciu, možno ste zaváhali pri časti Jazykových znalostí. Jazyku môžete dobre rozumieť, gramatiku máte skoro v malíčku, pozeráte filmy bez titulkov a surfujete po zahraničných stránkach. Ale predsa sa neodvážite napísať si úroveň vyššiu ako B1. Čo ak si vás, nedajbože, na pohovore otestujú a vy nebudete vedieť zareagovať? То ani v tom najhoršom sne! Nechcete sa predsa strápniť. Sami vidíte, že rozprávanie je tá najdôležitejšia zručnosť. 

3. Dôkaz ovládania jazyka: Nemusíte byť ani chodiaci slovník 

Ak ste tipovali, že najdôležitejšie pri ovládaní jazyka sú slovíčka, vyvediem vás z omylu. Teda nie ja, ale Nigel Richards. Tento novozélandsko-malajzijský hráč Scrabble zvíťazil na majstrovstvách sveta vo francúzskom Scrabble a doslova zahanbil svojich francúzskych súperov. Ale viete, čo je na tom najlepšie? Že hoci mal francúzsky slovník zmáknutý od A po Z, po francúzsky sa nedokázal vôbec dohovoriť. Dokonca aj za potlesk po skončení súťaže sa hľadisku poďakoval pomocou prekladača

Takže slovíčka môžete pokojne sypať z rukáva, ale nie sú zárukou pre plynulé rozprávanie.   

Okej, rozprávanie je teda najdôležitejšie. 

Ako sa teda naučíte v jazyku rozprávať?

Tak ako všetky ostatné nové zručnosti v živote. 

Ako sa učíme hrať na klavíri? Zoznámite sa s prvými notami a ťukáte do klávesov. A od Kohútika jarabého sa postupne vypracujete až po Čajkovského Labutie jazero. Pozeranie videí na YouTube nestačí. Hrať sa naučíte hraním. 

Ako sa učí chodiť malé dieťa? Začne ťarbavými krôčikmi, sem-tam spadne, ale postaví sa a ide ďalej. Až kým jedného dňa nielenže chodí, ale utečie vám rovno pred nosom. 

Spomínate si ešte na autoškolu? Všetci sme si pomýlili spojku s brzdou. Ale nestačilo sa o jazde iba rozprávať s kamošom, ani ju precvičovať na trenažéri. Museli ste ju zažiť na vlastnej koži za volantom. 

Každú novú zručnosť sa učíme vykonávaním tej samotnej zručnosti. 

Rovnako to funguje aj pri učení sa jazyka. V jazyku si zlepšujeme vždy to, čo si cvičíme. Pri pozeraní seriálu sa nám zlepšuje porozumenie. Gramatické cvičenia nám zdokonaľujú gramatiku. A teda je jasné, že rozprávaním si zlepšujeme rozprávanie. 

Je to jednoduché! Nemusíte sa hneď s Duolingo sovičkou lúčiť. Je s ňou predsa zábava, motivuje vás v učení, každý deň sa k nej vraciate, doslova si k učeniu vytvárate návyk. Duolingo vám síce pomôže doplniť zásobu slovíčok a neraz vás vety typu: “Vaša kačka je moja večera” aj rozosmejú, ale k tomu, aby ste začali plynule a sebavedome rozprávať, rozhodne nestačí. Začnite rozprávať. A to bez appky. Tak, čo na to HOVORÍTE?

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

3 Komentáre

3 Odpovede

  1. Dobrý den paní Machová,
    právě jsem soustředěně, částečně i se slzavým údolím, vyslechla dvakrát za sebou, vaše poutavé vyprávění. Moje hlava se nyní chová jako pátrací balon na cizím území. Nevím zda se budu umět orientovat v nabízených možnostech. Nicméně jsem kurz zaplatila, jako moji poslední investici vloženou do ovládnutí německého jazyka,
    Jsem ročník 1937. S německou části moji rodiny si přes letitou snahu sama nedokáži souvisle ani popovídat ani si vyměnit názory.
    Vám a vašemu kolektivu přeji z celého srdce další a další úspěchy.
    M.Fricová

    1. Dobrý deň, pani Fricová,
      ďakujeme za váš komentár a tešíme sa, že sa púšťate do učenia s nami. Pokojne si nastavte svoj učebný plán, aby vyhovoval vám a učili ste sa primeraným tempom.
      Na začiatok si istotne pozrite úvodné videá v kurze, v ktorých Lydka Machová vysvetľuje základné princípy učenia sa jazykov ako samouk, a na ktorých je postavený kurz, aby ste sa v ňom ľahšie zorientovali.
      Učenie sa jazykov je dlhodobá záležitosť, ale keď sa mu budete venovať pravidelne a systematicky, s efektívnymi metódami, a bude vás to hlavne baviť, istotne dosiahnete svoje jazykové ciele.
      Prajem vám veľa zdaru! Daša z Jazykového mentoringu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *