Chýba vám čas aj motivácia na učenie sa jazyka? Inšpirujte sa Zuzkiným príbehom!

ucenie sa spanielciny popri nabitom rozvrhu

Tiež máte rozvrh nabitý na prasknutie a vediete aktívny životný štýl? Neviete si predstaviť, ako doň vtesnať cudzí jazyk? Čítajte ďalej a dozviete sa nielen to, kde začať, ale aj ako ostať motivovaní a dotiahnuť učenie do úspešného konca.

manazerka Zuzka sa uci spanielcinu ako samouk popri praci na plny uvazok

Zuzka Ralbovská pracuje ako manažérka v oblasti IT a po práci pomáha ľuďom napredovať pomocou business koučingu. Minulý rok sa po angličtine a nemčine pustila do španielčiny. To, čo začalo ako hobby, prerástlo do veľkej lásky a Zuzka žije španielčinou takmer každý deň. 

Po 7 mesiacoch učenia sa Zuzka úspešne absolvovala španielsky certifikát DELE B1. Wau, neuveriteľné! Jej cieľom je vyjadrovať sa plynulo a vedieť v španielčine aj koučovať. Takže popri náročnej práci, koučingu a milióne ďalších aktivít, vrátane thajského boxu, salsy a tenisu, ďalej maká na svojom jazyku.

„Jazykový mentoring positive“

Zuzka sa k Jazykovému mentoringu dostala pred 5 rokmi, keď sa kvôli práci učila nemčinu.

“Na kolegovo odporúčanie som si vygooglila Lydku, poobdivovala som ju, aká je skvelá, keď vie toľko jazykov, že aj ja by som raz chcela, no nechala som to tak, lebo veď na to nemám čas a peniaze.” 

Ale Zuzke to predsa len nedalo a o pár mesiacov neskôr sa zo zvedavosti prihlásila na Lydkin webinár. Po webinári začala aplikovať Lydkine tipy a učenie nabralo úplne nový smer. Oveľa zábavnejší a efektívnejší.  

Ku kurzom sa dostala až neskôr, na začiatku pandémie. Začala s Cestou samouka zameranou na počúvanie a hneď po nej nasledovala slovíčková Cesta samouka, s ktorou si rovno kúpila aj Majstra jazykov. A ako sama hovorí: “Odvtedy som Jazykový mentoring positive.” 🙂 

Zuzka s nami tiež absolvovala 3 interaktívne online kurzy Akadémia samoukov, kde objavila čaro podpory od jazykových mentoriek, premakaného učebného systému a komunity ľudí. 

Revolučné učenie sa jazykov

Učenie sa jazykov štýlom Jazykového mentoringu je úplne odlišné od klasického učenia, na aké sme zvyknutí zo školy alebo jazykovky. A tento rozdiel rýchlo pochopila aj Zuzka.

Klasickým spôsobom to trvá veľmi dlho. Učia sa nie úplne potrebné pravidlá do hĺbky, k rozprávaniu sa človek dostane na hodine na pár sekúnd, v lepšom prípade minút. A najhoršie je, že študent je hodnotený za chyby. Potom sa bojíme rozprávať, lebo čo ak nejakú spravíme.”

pohodove ucenie sa cudzieho jazyka s knihami v spanielcine

Znie vám to povedome? Aj vy máte v sebe zakorenenú podobnú skúsenosť ešte zo školských čias? Ale jazyky týmto spôsobom nefungujú. Veď inak by sme ich už dávno vedeli. 

Zuzkin AHA moment nastal, keď prišla na to, že pri učení si môže vybrať zdroje a materiály, aké jej osobne vyhovujú. 

“Zistenie, že si vlastne môžem vybrať to, čo ma baví a zaujíma, bolo pre mňa úplne prelomové. Veľmi mi tiež pomohlo vysvetlenie princípov, ako sa učiť, ako často opakovať, aké metódy vlastne vôbec existujú a ako ich využiť, aby sme sa aj niečo naučili.” 

Jazyk na dennom poriadku

Dôležitou súčasťou učenia sa je vytvorenie si učebného plánu, ktorý vám pomôže dostať jazyk do každodenného života. 

Zuzka sa začala učiť ráno pred prácou, kým ešte bola “čerstvá”. Vyblokovala si v nabitom pracovnom kalendári čas od 8 do 9 pre seba a buď vtedy mala konverzáciu, alebo sa učila. A nielen to… 

Obklopila som sa jazykom tak, že som v podstate nič neriešila v slovenčine. Všetko som mala v španielčine – hudbu, filmy, seriály, videá s receptami, knihy. Nainštalovala som si španielsku klávesnicu do mobilu aj offline prekladač. A rozprávala som sa sama so sebou.”

knihy na ucenie sa spanielciny

A čo je úplne najlepšie, v podstate to Zuzku nestálo žiadny čas navyše, takže učenie v pohode zvádla aj pri milióne ďalších povinností.

“Len som zmenila jazyk pri činnostiach, ktoré som tak či tak bežne robila.”

Predstavte si ten úžasný pokrok v jazyku, keď ho máte na dennom poriadku. Bez toho, aby ste museli sedieť nad knihami, alebo niekam dochádzať.

Zábavné jazykové metódy podľa vlastného výberu

S efektívnymi metódami sa učenie poľahky zmení z trápenia na zábavu. Už nemusíte ísť podľa nudnej predpísanej učebnice, ale nájdete si to, čo vám osobne vyhovuje. 

“Všetky metódy som skúšala už počas prechádzania si Majstra jazykov. Vždy som si pozrela nejakú metódu a venovala som sa jej týždeň, kým som išla ďalej, aby zo mňa nebol len teoretik. Metódy som si potom vyberala podľa toho, či ma bavili a či som sa na ne tešila.”

Neskôr, v Akadémiách samoukov, si Zuzka začala metódy šikovne prispôsobovať svojmu učeniu popri práci, koučingu a koníčkoch.

“Do self-talku (metóda rozprávania sa so samým sebou) som zapojila postavičky z kinderka. Slovíčka si vypisujem do zošita metódou Goldlist a odtiaľ si ich pridávam do Anki (aplikácia na slovnú zásobu). Zvládnuté výrazy si vypisujem zvlášť a vymýšľam si na ne rôzne príbehy. Stačí pár vetičiek, aby som si ich znalosť utvrdila.” 

Zuzka naplno využíva aj počúvanie a čítanie, odkiaľ čerpá slovnú zásobu a rozprávanie si zlepšuje na stránke Italki, kde si pokecáte s rodenými hovoriacimi.

Vďaka zábavným metódam sa Zuzka do procesu učenia úplne zamilovala. 

Už to vôbec neberiem ako nutné zlo, ktoré potrebujem k práci. Teším sa zakaždým, keď sa niečo nové naučím a keď sa mi podarí použiť nejaké nové slovíčko v praxi.”

Ako sa motivovať do učenia a nepoľaviť

ucenie sa spanielciny z pohodlia domova ako samouk

Aj so zábavnými metódami a skvelým učebným plánom sa stane, že sa nám jednoducho do učenia veľmi nechce. Ale Zuzka má svoje overené triky aj na to, ako sa namotivovať a nevzdať to: 

  • rezervovať si konverzácie vopred, nech ich máte v rozvrhu,
  • učiť sa hneď ráno, predtým, ako človek otvorí pracovný e-mail,
  • nechať si jednu knihu na nočnom stolíku a druhú v obývačke, aby ste ich mali na očiach,
  • v prehliadači na počítači mať otvorené rôzne články, aby ste do nich zaručene nazreli.

A má ešte jeden šikovný tip… 

Aplikujem ‘pravidlo dva’. Poviem si, že idem niečo robiť len na 2 minúty, prečítať si len 2 stránky, spraviť si len 2 cvičenia… Keď to spravím, som spokojná. No väčšinou už keď niečo začnem robiť, ponorím sa do toho a vydržím dlhšie. Takto sa prekabátim, keď sa mi nechce.”

Niekedy stačí na nakopnutie motivácie naozaj málo a užitočné tipy nájdete aj v tomto článku.

Motivuje ma, keď si minúty zapisujem do appky Boosted a potom na konci dňa vidím, koľko veľa som spravila. Aj keď je to len pár minút.” 

Podpora vďaka Akadémii samoukov

V Akadémii samoukov Zuzke veľmi pomohla vymakaná motivačná tabuľka, v ktorej videla svoje každodenné pokroky a štatistiky. Zuzkin graf učenia z Akadémie ukazuje, že sa jazyku venovala v priemere 13,5 hodín za týždeň. Popri vyčerpávajúcej práci na plný úväzok. Úžasné, však? 

graf casu straveneho ucenim sa spanielciny

“A keďže som súťaživý tvor, nakopli ma aj rôzne súťaže a výzvy. Najmä tabuľka ‘Ako nám ide učenie’ s počtom odučených hodín.”

Najdôležitejší faktor celej Akadémie bola pre Zuzku podpora mentoriek a úžasná komunita ľudí. 

Mentorky sú vždy pripravené pomôcť a poradiť. Ak nám niečo nejde, alebo nám nevychádza plán podľa predstáv, podporia nás a nasmerujú. Mám pocit, že som súčasťou nejakého väčšieho tímu a nadšenie iných účastníkov prežívam spolu s nimi. Vždy sa usmievam od ucha k uchu, keď počujem ich úspechy.”

Cudzí jazyk brána do sveta

Cudzie jazyky nám nepopierateľne otvárajú brány do sveta možností – lepšia práca, vytúžené povýšenie, podnikanie v zahraničí, cestovanie… Zuzka je úžasným príkladom toho, že sa oplatí na jazyku zamakať, lebo nás v živote posúva vpred. 

Vďaka angličtine môžem pracovať v IT v medzinárodnom prostredí. Rannú kávičku si dám s filipínskymi kolegami a cez deň obedujem s Angličanmi, Holanďanmi a Nemcami. Poobednú kávu si vychutnám s Američanmi a Brazílčanmi.” 

Vďaka jazyku Zuzka tiež precestovala polovicu sveta a nikde nemala problém niečo vybaviť. Spoznala veľa zaujímavých ľudí, dozvedela sa kopu informácií zo zahraničných zdrojov a dokonca sa z anglických návodov naučila háčkovať a šiť oblečenie.

“Plus príjemný bonus – nemusím čakať na titulky k novým filmom a viem, o čom sa spieva v pesničkách.” 

Úžasný pocit z každého pokroku v jazyku

Nejde len o zážitky a skúsenosti, ale aj o ten úžasný pocit zo seba a zvýšené sebavedomie, ktoré automaticky prichádza, keď si pridáte na konto cudzí jazyk. 

“V španielčine som mala napríklad osobný cieľ zvládnuť oficiálny certifikát na úrovni B1 za 7 mesiacov a keď som sa dozvedela, že sa mi to podarilo, tak som chodila týždeň ako páv.” 

certifikat spanielciny uroven B1

A my dodávame, že samozrejme zaslúžene. Zuzka si myslela, že pri B1 ostane a bude už len ďalej zdokonaľovať konverzácie. No nedávno sa prihlásila na certifikát DELE B2, ktorý ju čaká v novembri 2022. A čo ju k tomu nakoplo?

“Aby som mala takú poriadnu motiváciu zamakať a časom vedieť v španielčine aj koučovať. Chcela by som sa vyjadrovať plynulo a vedieť španielčinu používať automaticky, bez väčšej námahy. A hlavne, byť vtipná v cudzom jazyku. To je pre mňa úplný strop akéhokoľvek jazyka.”


Ako by sa zmenil váš život vďaka plynulej angličtine, nemčine či španielčine?

Máme pre vás skvelú správu – keď to zvládla Zuzka so svojím extrémne nabitým rozvrhom, zvládnete to aj vy. Ako? Presne podľa našich 4 pilierov učenia sa jazyka

  • Učenie vás musí v prvom rade baviť
  • Pri učení využívate efektívne metódy, ktoré fungujú. 
  • Jazyku sa venujete systematicky popri každodenných povinnostiach,
  • takže dokážete nazbierať obrovské množstvo kontaktu s jazykom.

Motivoval vás Zuzkin príbeh a radi by ste aj vy získali také úžasné pokroky ako ona? Tak v tom prípade vás radi privítame v kurze Akadémia samoukov, vďaka ktorému Zuzkina španielčina vystrelila do výšin!

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová