Zabúdate slovíčka napriek tomu, že ste sa ich len nedávno učili?

Zabúdate slovíčka napriek tomu, že ste sa ich len nedávno učili - titulná ilustračná fotka

V súvislosti s jazykom ľudí často trápi, že si nevedia na slovíčka v rýchlosti spomenúť, keď ich chcú použiť. Majú pocit, že im úplne vyfučali z hlavy napriek tomu, že si ich len pred pár dňami pozerali. V tomto článku sa dozviete, že na vine nie je „deravá“ pamäť a odhalíte niekoľko efektívnych spôsobov, ako na slovíčka bez zabúdania. 

Prečo si tie slovíčka nepamätáme

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie učenie sa slovnej zásoby? Pravdepodobne si vybavíte dlhé zoznamy slovíčok, bifľovanie sa na test či podčiarkovanie slovíčok v knihe alebo slovníku. Všetky tieto spôsoby majú spoločnú jednu vec – každému slovíčku venujeme minimum pozornosti v snahe naučiť sa ich čo najviac v čo najkratšom čase. Nečudo, že nám z hlavy tak rýchlo vypadnú. 

Ako rýchlo sa to deje? Ak sa slovíčka bifľujeme, už po 18 minútach z nich zabudneme takmer polovicu! Pýtate sa, ako je to vôbec možné? Nemecký psychológ Herman Ebbinghaus vytvoril tzv. krivku zabúdania, ktorá krásne ukazuje, ako naša pamäť funguje. A podľa tejto krivky by sme si po týždni pamätali už asi len tretinu z toho, čo sme sa učili. To neznie práve povzbudivo. Ale dobrá správa je, že my presne vieme, čím to je.

ebbinghausova krivka zabudania

Málo opakovania = veľa zabúdania

Ruku na srdce, koľkokrát ste sa len naučili slovíčka na test a potom ste sa k nim už vôbec nevrátili? Alebo ste raz počuli nové slovíčko vo filme, no už o pár hodín ste si ho nepamätali. Keď sa slovíčka bifľujeme a neopakujeme si ich, dostávajú sa nám len do krátkodobej pamäti a zakrátko ich zabudneme. Áno, presne ako pri tom učení sa na písomku z angliny.

To isté platí, keď sa snažíme naučiť veľa slovíčok naraz a sústredíme sa vždy len na tie nové. Veľakrát naše učenie stroskotá práve na tom, že sme si zaumienili zmáknuť 50 slovíčok každý deň a na konci týždňa zistíme, že nemáme šajnu, čo bolo v pondelok. Myslíme si, že chyba je v našej zlej pamäti, a tak to čoskoro vzdáme. 

Problém nastáva aj vtedy, keď si slovíčka len čítame. Poznáte to? Prechádzate po zozname alebo knihe očami a spoliehate sa, že každou minútou sa vám slovná zásoba krásne rozširuje. Ale keď sa pri slovíčkach nezastavíme, nepovieme si ich nahlas a pravidelne ich neopakujeme, už onedlho nám vyfučia z hlavy.

Málo opakovania = veľa zabúdania - ilustračný obrázok

4 spôsoby, ako na slovíčka efektívne

Cieľom nie je ovládať celý slovník angličtiny či nemčiny naspamäť, ale vedieť naučené slovíčka bez problémov použiť v praxi. Súhlasíte? Teraz už viete, že na vine nie je vaša pamäť, ale spôsob, akým ste to doteraz so slovíčkami skúšali. 

Ak sa chytáte za hlavu zakaždým, keď sa snažíte spomenúť si na slovíčko, pomôžu vám naše 4 jednoduché tipy, vďaka ktorým zmeníte bifľovanie na efektívne osvojenie si slovnej zásoby. A slovíčka konečne nebudete zabúdať.

1. Učte sa menej nových slovíčok a viac opakujte

Viem, že predstava učenia sa stále nových a nových slovíčok je lákavá, ale čo z toho, ak nám tie slovíčka vzápätí vyfučia z hlavy? Nie nadarmo sa hovorí, že opakovanie je matkou múdrosti a to platí pri slovíčkach dvojnásobne. Uberte z množstva slovnej zásoby, ktorú si chcete naraz osvojiť a poďte sa namiesto toho sústrediť na pravidelné opakovanie a precvičovanie slovíčok, ktoré ste sa učili nedávno.

Čím viac si slovíčka budete opakovať, tým viac sa dostanú do dlhodobej pamäti, kde ich poľahky nájdete, kedykoľvek ich budete potrebovať. Vyberte si 5 – 10 slovíčok a vráťte sa k nim aj 2 – 3x počas dňa. A nezabudnite sa pozrieť aj na tie z predošlého týždňa. Kľudne pri tom môžete použiť metódu Goldlist či zábavnú aplikáciu. Hlavne opakujte, a ešte raz opakujte.

2. Zamerajte sa na konkrétne slovíčka v praxi

Učenie sa slovíčok často ostáva len pri učení. Možno si ich aj opakujete, hovoríte nahlas a skúšate sa z nich, ale keď ich máte reálne použiť, opäť zamrznete. V čom je teda problém? Práve v tom, že ste ich pri učení nikdy nepoužili v rámci vety, textu alebo dokonca rozhovoru.

Vyberte si pár konkrétnych slovíčok, na ktoré sa najbližšie dni zameriate v praxi. Dajte si za úlohu, že musíte tieto slovíčka použiť pri konverzácii s lektorom, jazykovým parťákom alebo pri metóde self-talk (rozprávanie sám so sebou). Snažte sa tiež pomocou týchto slovíčok vytvoriť príkladové vety alebo napíšte krátky textík, ktorý musí tieto slovíčka obsahovať. Budete prekvapení, ako parádne si slovíčka osvojíte, keď ich budete pri učení reálne používať.

Zamerajte sa na konkrétne slovíčka v praxi - ilustračný obrázok

3. Vyskúšajte tematické konverzácie

Všetci sa túžime v jazyku dostať na úroveň, keď budeme môcť s ľahkosťou komunikovať bez toho, aby sme zúfalo lovili slovíčka v hlave. Podobne ako pri predošlom bode, aj tu platí, že bezproblémové používanie slovíčok dosiahneme len vtedy, keď pasívne bifľovanie vymeníme za aktívne pracovanie so slovnou zásobou.

Jedným z efektívnych spôsobov, ako zamakať na slovnej zásobe sú tematické konverzácie s lektorom alebo jazykovým parťákom, na ktoré sa vopred pripravíte. Zvoľte si tému alebo sa dohodnite, že si v rámci prípravy prečítate článok na webe, kapitolu z knihy či pozriete film. Vašou úlohou bude prerozprávať obsah s použitím vybraných slovíčok, na ktorých práve pracujete. Práve takýto „nácvik“ rozprávania a používania slovíčok vás perfektne pripraví na konverzácie v reálnom živote. 

4. Venujte sa slovíčkam každý deň. Po troške.

Poznáte to, nabiflili ste sa dlhé zoznamy slovíčok na test a na ďalší deň ste si z nich už nič nepamätali. Nárazové učenie má za následok, že sa nám informácie ukladajú iba do krátkodobej pamäti. Preto vymeňte 3-hodinové sedenie nad slovíčkami raz týždenne za menšie, každodenné dávky, napr. 10 – 15 minút.  

Takéto pravidelné učenie zabezpečí, že so slovíčkami nestratíte kontakt. Hovoríte, že každý deň znie nejako veľa? Predstavte si, že slovíčka vytiahnete napríklad pri raňajkách alebo počas pracovnej prestávky. To už neznie tak strašne, však? A aj tu platí, že by ste sa nemali venovať len novým slovíčkam, ale hlavne opakovať tie predošlé. Nové slovíčka by mali tvoriť len okolo 10 – 15 % z nášho celkového učenia sa slovnej zásoby.

Slovíčka každý deň po troške - ilustračný obrázok

Aj vám odľahlo po zistení, že zabúdanie slovíčok nemá nič spoločné so zlou pamäťou? Teraz už len stačí vymeniť bifľovanie za 4 efektívne metódy a pri najbližšom rozhovore nebudete musieť slovíčka beznádejne loviť v hlave. 

Začnite sa učiť menej nových slovíčok a viac energie venujte opakovaniu. Zamerajte sa pri tom na precvičovanie konkrétnych slovíčok v praxi, aby neostalo len pri učení. V rámci precvičovania vyskúšajte tematické konverzácie, ktoré naštartujú vaše rozprávanie v reálnom živote. A hlavne sa trpezlivo venujte slovíčkam každý deň.

Ak vám nejaké slovíčko kde-tu vypadne, je to úplne normálne. Nevzdávajte to hneď. Precvičovanie a opakovanie je najdôležitejšie, a ak si osvojíte túto jednoduchú vec v učení, zaručujeme vám, že pocítite obrovskú zmenu vo výsledkoch.

Chceli by ste sa dozvedieť viac o metódach, s ktorými poľahky zvládnete nielen slovnú zásobu ale aj rozprávanie či porozumenie? Vďaka našim online jazykovým kurzom objavíte kompletný systém na učenie sa akéhokoľvek jazyka zábavným a efektívnym spôsobom. Želám vám veľa radosti z učenia.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Ja mam rovnaky problem v kazdom jeziku. Poznam moc slov v tom jeziku, ale nemozem si zapamatat ich slovenski nebo ceski vyraz co s tim. Stokrat si najdem ten vyraz v slovniku nebo nejakom prekladaci na internete i nepamatam si to. Hlavne ked citam knihy ide ma porazit.

    1. Janka, na zapamätanie slovíčok sa s nimi potrebujeme stretávať častejšie a dostať ich do aktívnej slovnej zásoby. Vyskúšajte napríklad cielené používanie slovíčok, ktoré sa chcete naučiť, pri rozprávaní alebo písaní.
      Ďalšie tipy na učenie sa nájdete i v ďalších článkoch na našom blogu. Prajem vám veľa zdaru!
      Daša z Jazykového mentoringu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová