Najlepšie knihy pod stromček

Tipy na najlepsie knihy pod vianocny stromcek blog

Máte doma knihomoľa a rozmýšľate, čím ho potešiť pod stromček? Alebo hľadáte dobrú knižku pre seba? Tak ste tu správne! My v Jazykovom mentoringu čítame neustále. A tie najlepšie knihy radi odporučíme!

Inšpirujte sa titulmi, ktoré nám v roku 2021, ako sa hovorí, „odfúkli dekel“ silou svojich myšlienok alebo vynikajúcim príbehom (k niektorým sme pridali aj osobné odporúčania členiek nášho tímu). A nemôže chýbať ani zoznam najlepších jazykových knižiek pre všetkých, ktorí si medzi novoročné predsavzatia zaradili aj položku: „Naučiť sa jazyk.“

Ku každej knihe pridávame odkaz na Martinus, kde si o nej môžete prečítať podrobnejšie informácie a prípadne ju rovno aj objednať. Keď na stránke prejdete nižšie, vždy tam nájdete ten-ktorý titul na výber v rôznych vydaniach, verziách a jazykoch. Pripravení? Tak poďme na to:

  1. Chcem sa naučiť jazyk.
  2. Chcem si zlepšiť život.
  3. Chcem sa niečo nové dozvedieť.
  4. Chcem sa zorganizovať.
  5. Chcem si pri knihe oddýchnuť.

1. „Chcem sa naučiť jazyk.“

Či sa chystáte oprášiť svoju stredoškolskú nemčinu alebo sa chcete počas dlhých zimných večerov zohriať pri ohnivej španielčine, v tejto kategórii si určite nájdete niečo pre seba. Vybrali sme sem len zopár knižiek pre angličtinu a nemčinu. Ak nie ste angličtinár či nemčinár, pozrite si náš druhý článok špeciálne o jazykových knihách pre samoukov, v ktorom sme vybrali tituly až pre 7 jazykov.

» Bilingválne knihy «

Ako ich názov napovedá, bilingválne knihy sú knihy v dvoch jazykoch. Sú to známe tituly zjednodušené pre rôzne úrovne a je na nich super, že text v cudzom jazyku máte preložený hneď vedľa, takže sa nemusíte pri čítaní otravovať so slovníkom. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete v článku o bilingválnych (dvojjazyčných) knihách.

» Zjednodušené knihy «

Zjednodušené knihy sú taktiež známe tituly upravené pre rôzne úrovne, často majú slovníčky na konci kapitoly. Nie je super, že si svoje obľúbené knižky môžete prečítať v aj v jazyku, ktorému zatiaľ až tak nerozumiete?

» Učebnice «

Niekto ich miluje, niekto zaspáva už len pri pohľade na ne. Pravda je taká, že dobrá učebnica vám pri správnom prístupe dokáže cestu za plynulosťou nesmierne skrátiť. Ak ešte nemáte tú svoju, vyberte si z nášho zoznamu:

» Cvičebnice «

Ako sa najlepšie učiť gramatiku? Cvičenia, cvičenia, cvičenia. Poriadna cvičebnica je pri učení sa jazyka na nezaplatenie!


2. „Chcem si zlepšiť život.“

Ak v kníhkupectve obchádzate regál s knižkami na sebarozvoj veľkým oblúkom, lebo si myslíte, že sú tam určite samé pseudo-ezo-hlúposti, je čas to zmeniť. Mnohé tzv. self-help tituly sú také nabité užitočnými informáciami, že pokiaľ ich budete uplatňovať, naozaj vám zmenia život. Vieme z vlastných skúseností. 😉

» Návyky a motivácia «

5-sekundové pravidlo (Mel Robbins)

Tiež vám často chýba odvaha? V tejto knihe sa dozviete o 5-sekundovom pravidle, vďaka ktorému prekonáte strach a konečne začnete robiť to, na čo ste si nikdy netrúfli.

5-sekundové pravidlo (Mel Robbins)
Digitálny minimalizmus (Cal Newport)

Digitálny minimalizmus (Cal Newport)

Ak máte pocit, že vám sociálne siete a technológie príliš zasahujú do života, v tejto knihe zistíte, ako sa oslobodiť od obrazoviek a premeniť ich zo zlého pána opäť na dobrého sluhu.

Najšťastnejší človek na zemi (Eddie Jaku)

Eddie v koncentračnom tábore prišiel o rodinu, priateľov aj vlasť. Ale prežil a tak si sľúbil, že sa bude každý deň usmievať. Dnes ľuďom na celom svete rozpráva o nádeji, ktorá sa dá nájsť aj v najtemnejších časoch.

Najšťastnejší človek na zemi (Eddie Jaku)

„Vyrozprávané veľmi krásne a s pokorou. Vždy na mňa zapôsobí, keď 100-ročný človek dáva rady, čo si v živote vážiť.“

Veronika Ivánová
Odpútaná duša (Michael A. Singer)

Odpútaná duša (Michael A. Singer)

Kniha o tom, ako utíšiť v hlave neutíchajúci hlas a nájsť v živote pokoj a šťastie.

„Jedna z top kníh v mojom živote.“

Lydka Machová

» Finančná gramotnosť «

Najbohatší muž v Babylone (George S. Clason)

Nájdete tu jednoducho vysvetlené základné pravidlá trhovej ekonomiky a praktické rady, ako peniaze získať, udržať si ich a ako zariadiť, aby zarábali ďalšie peniaze. 

Najbohatší muž v Babylone (George S. Clason)

„Jednoduché, jasné, užitočné. Táto knižka mi pomohla skrotiť moje osobné financie v časoch, keď mi na konci výplaty ostávalo ešte príliš veľa mesiaca. :)“

Katka Václaviková
Psychológia peňazí (Morgan Housel)

Psychológia peňazí (Morgan Housel)

Hoci si možno myslíte, že s peniazmi narábate úplne racionálne, v skutočnosti ste podvedome ovládaní svojimi osobnými predstavami, skúsenosťami a marketingom. Vďaka tejto knihe lepšie pochopíte, ako peniaze fungujú a ako s nimi správne pracovať.

» Zdravie «

Prečo spíme (Matthew Walker)

Radi ponocujete? Spánok má obrovský vplyv na každú jednu oblasť našich životov a po prečítaní tejto knihy už nikdy nedovolíte, aby vám z vašich 8 hodín v posteli niečo ukrojilo. 

Prečo spíme (Matthew Walker)

„Je to mega! Až jsem z toho včera nemohla spát!“

Veronika Frýbortová

» Kritické myslenie «

Sila rozumu v bláznivej dobe (Ján Markoš)

Ako odhaliť, keď sa vás niekto snaží manipulovať? Ako zistiť, či článok, ktorý čítate, je dôveryhodný? Ako rozoznáte hoax od pravdy? To zistíte v tejto príručke kritického myslenia, ktorú by si mal prečítať každý používateľ internetu.

Sila rozumu v bláznivej dobe (Ján Markoš)
Foto: Alžbeta Dobrovolná

„Najviac sa mi páči, že autor všetko ilustruje na reálnych príkladoch zo slovenského internetu. Takže v knihe nájdete napríklad konkrétne výroky našich politikov, ale aj facebookové statusy známej satirickej stránky Zomri.“

Katka Václaviková
Moc Faktov (Hans Rosling a kol.) 
Foto: Alžbeta Dobrovolná

Moc Faktov (Hans Rosling a kol.) 

Po prečítaní tejto knihy budete prekvapení, aký skreslený je možno aj váš pohľad na svet. Objavíte 10 inštinktov, ktoré vám falošne nahovárajú, že svet ide dole vodou, a naučíte sa s nimi bojovať, aby ste ho videli realistickejšie.

» Vzťahy, rodina «

Muži sú z Marsu, ženy z Venuše (John Gray)

Ak máte niekedy pocit, že vaša polovička je z inej planéty, nie je to náhoda. Vďaka tejto knihe zistíte, ako preklenúť rozdiely medzi mužom a ženou v partnerskom vzťahu a dosiahnuť hlboký a láskyplný vzťah.

Muži sú z Marsu, ženy z Venuše (John Gray)
Psychológia pre milujúcich rodičov (Jana Bašnáková, Eva Vavráková, Jana Zemandl)

Psychológia pre milujúcich rodičov (Jana Bašnáková, Eva Vavráková, Jana Zemandl)

Je v poriadku nechať bábätko vyplakať? Ako mať múdre dieťa? Čo robiť, aby dobre spalo? Tri psychologičky a mamy radia (aj budúcim) rodičom, ako sa starať o bábätko v prvom roku života. 


3. „Chcem sa naučiť niečo nové.“

Radi objavujete nové veci? Tieto fascinujúce knihy zmenia váš pohľad na autizmus, stromy a ľudstvo ako také.

Narodený v modrú stredu (Daniel Tammet)

Aké je to byť iný ako väčšina ľudí? Ponorte sa do mysle autistického génia, ktorý sa dokázal za týždeň naučiť islandčinu a čísla vidí ako farby. Fascinujúca a dojemná autobiografia.

Narodený v modrú stredu (Daniel Tammet)
Ľudskosť (Rutger Bregman)

Ľudskosť (Rutger Bregman)

Ak ste presvedčení, že ľudstvo je vo svojej podstate zlé a sebecké, tak táto kniha váš názor otočí o 180°. 

Tajný život stromov (Peter Wohlleben)

Stromy nie sú len korene, kmeň a koruna. Vedeli ste, že komunikujú pomocou koreňových systémov, navzájom si pomáhajú a dokážu sa varovať pred nebezpečenstvom? 

Tajný život stromov (Peter Wohlleben)

„Milujem turistiku a po prečítaní tejto knihy sú prechádzky lesom celkom novým zážitkom!“

Katka Václaviková

4. „Chcem sa zorganizovať.“

Ako sa zorganizovať, keď sa úlohy v práci aj doma sypú jedna za druhou, a zároveň si nájsť čas aj na zamyslenie sa nad životom a svojimi cieľmi? V tejto kategórii nájdete naše obľúbené diáre a denníky, ktoré vám pomôžu získať kontrolu nad vlastným časom.

Žurnál (madebythe)

Viaceré členky nášho tímu nedajú na Žurnál dopustiť! Je krásny, príjemný do ruky, vyrobený na Slovensku a pomôže vám skrotiť aj ten najneupratanejší týždeň či život. Okrem toho si v ňom môžete odsledovať, či dlhodobo smerujete k naplneniu svojich cieľov a nenecháva priestor na výhovorky. 😉

Žurnál (madebythe)
Žurnál (madebythe)

„Za najväčší benefit Žurnálu považujem, že ma donúti dlhodobo rozmýšľať nad životom a či ma to, čo robím, dovedie tam, kam sa chcem dostať. A ak nie, čo by som mala zmeniť, aby som sa tam dostala.“

Veronika Švec Báthoryová
Päťročný denník Tam a Späť

Päťročný denník Tam a Späť

V tomto denníku má každý deň v roku priradenú jednu konkrétnu otázku, na ktorú odpoviete a zároveň vidíte, ako ste na ňu odpovedali takto pred rokom, dvoma či piatimi. Vďaka tomu máte prehľad o svojej ceste za posledných 5 rokov, ako ste sa zmenili a aké témy sa vám v živote opakujú a mali by ste ich možno riešiť. Je to fascinujúci pohľad!

Fitness diár (Fitshaker)

Ak sa snažíte žiť zdravšie a potrebujete pomocníka, ktorý vás v tom nenechá samú, skúste Fitness diár. Efektívne cviky, chutné recepty, inšpiratívne články a mnoho iného vás bude sprevádzať počas celého roka a podporovať vás v zdravom predsavzatí.

Fitness diár (Fitshaker)

5. „Chcem si pri knihe oddýchnuť.“

Oddych pri šálke čaju a dobrom príbehu. Aj vy ho tak zbožňujete? Vyberte si zo zoznamu kníh, ktoré sa dokonale hodia k večernej pohodke v kresle pod dekou.

» Niečo napínavé «

Temná hmota (Blake Crouch)

Perfektný sci-fi triler o cestovaní medzi paralelnými realitami.

Temná hmota (Blake Crouch)

„Neskutočný príbeh. Toto by mali aj sfilmovať!“

Lydka Machová
Trhlina (Jozef Karika)

Trhlina (Jozef Karika)

Mysteriózny román poodhaľujúci prípad miznutia ľudí v pohorí Tribeč.

„Rozmýšľaš, či je to skutočnosť alebo výmysel, celý príbeh znie veľmi realisticky. Navyše sa kniha viaže na Slovensko, o to pôsobí desivejšie. Nevieš ju pustiť z ruky a zhltneš to na posedenie!“

Veronika Ivánová

Niečo na zamyslenie

Kvety pre Algernona (Daniel Keyes)

Kultový príbeh o mužovi s IQ 68, ktorý sa stal géniom, a jeho život sa úplne otočil.

Kvety pre Algernona (Daniel Keyes)

„Veľmi silná a smutná kniha. Prinútila ma premýšľať o tom, ako sa ako spoločnosť pozeráme na ľudí s mentálnym znevýhodnením. Odporúčam.“

Lydka Machová
Rivers of Babylon (Peter Pišťánek)

Rivers of Babylon (Peter Pišťánek)

Divoké 90. roky na Slovensku zachytené očami kuriča Rácza, z ktorého sa stane obávaný šéf podsvetia.

Príbehy vášho života (Ted Chiang)

Kniha vynikajúcich sci-fi poviedok, podľa ktorej bol natočený napríklad aj úspešný film Prvý kontakt.

Príbehy vášho života (Ted Chiang)

„Mám rada, keď ma autori prekvapia niečím novým a prinútia zamyslieť sa. Každý príbeh v knihe je novým podnetom pozrieť sa na svoj život a svet okolo iným pohľadom a možno aj prehodnotiť, ako žijem(e), a ako by sme mohli žiť lepšie.“

Daša Oravcová

» Niečo čarovné «

Zaklínač (Andrzej Sapkowski)

Oddychová séria fantasy románov o zaklínačovi Geraltovi, ktorý sa nechtiac zapletie do mocenských intríg medzi kráľmi, čarodejnicami a nadprirodzenými silami.

Zaklínač (Andrzej Sapkowski)
Foto: Alžbeta Dobrovolná

„Zaklínačov svet je živý, milujem jeho suchý humor a očarilo ma autorovo využitie poľskej mytológie, ktorá je aj nám ako spolu-Slovanom veľmi blízka.“

Hanka Jokelová
Meno vetra (Patrick Rothfuss)

Meno vetra (Patrick Rothfuss)

Nádherne napísaná séria o chlapcovi, ktorý sa napriek svojmu ťažkému detstvu dostal do nebezpečnej školy mágie a vďaka svojej nezlomnej vôli sa stal legendárnym čarodejníkom.

» Niečo dojemné «

A každé ráno je cesta domů delší a delší (Fredrik Backman)

Krásny príbeh o tom, ako vníma svet človek s postupujúcim Alzheimerom.

A každé ráno je cesta domů delší a delší                     (Fredrik Backman)

„Backman je majster v stavbe príbehu pomocou drobných nenápadných epizódiek, ktoré spolu vytvoria neskutočne silnú pointu. Zimomriavky.“

Katka Václaviková
Na zázraky máme nos (ČERVENÝ NOS Clowndoctors)

Na zázraky máme nos (ČERVENÝ NOS Clowndoctors)

Zážitky zdravotných klaunov, ktorí prinášajú smiech deťom a seniorom do nemocníc.

„Budete sa smiať, budete plakať, ale hlavne sa táto kniha dotkne vášho srdca.“

Katka Václaviková

» Niečo vtipné «

Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre (Dominika Sakmárová)

Slovenka spísala svoje zážitky zo študijného pobytu na Taiwane a v Číne s dôrazom na to, ako sa líšia naše zvyky a myslenie od myslenia ľudí z ďalekého východu.

Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre               (Dominika Sakmá
Foto: Alžbeta Dobrovolná

„Mala som z tejto knihy trochu kultúrny šok, ale v dobrom. Najviac ma pobavila časť, keď autorkina kamoška z Taiwanu prišla na Slovensko a nestíhala sa čudovať. :)“

Katka Václaviková
macky nie su ovce sarah andersen

Mačky nie sú ovce (Sarah Andersen)

Knižka vtipných komiksov zo života od svetoznámej ilustrátorky, ktorá sa učí žiť v „dospeláckom“ svete.

Vybrali ste si knižku, ktorá bude najbližšie kraľovať vášmu nočnému stolíku? Uprednostníte nejakú vzdelávaciu alebo hľadáte skôr silný príbeh? Dajte nám vedieť do komentára, ktorá vás zaujala a keď ju dočítate, ozvite sa, ako sa vám páčila. Prajeme príjemné čítanie!


Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

10 Komentárov

10 Odpovedí

  1. Celkom dobrý článok. Chcel som ho zdieľať na facebooku, ale nenašiel som tlačítko. Zazdieľal som článok ručne, ale to tlačítko by sa hodilo 🙂

  2. Prosím vás môžete mi poradiť dobrý anglicko-slovenský, alebo anglicko-čestký slovník? Angličtinu používam, ale keď čítam knihy, je tam stále dosť výrazov, ktoré si potrebujem preložiť.

    ďakujem

    1. Dakujem za super tipy 🙂 , kniziek ma zaujalo hned niekolko. No nakolko milujem knizky, tak uz neviem co skor citat 😀 . Urcite by som si ale chcela precitat Tajny zivot stromov, nieco z tych motivacnych a A kazde rano je cesta domu delsi a delsi. A Preco spime ma caka v sufliku, len som sa k nej zatial znovu nedostala, ale citala sa super hned od zaciatku a odporucanie na nu mam uz z niekolkych zdrojov. A vedeli by ste mi odporucit nejaku levelovu knizku so zaujimavym pribehom? Kludne aj vyssi level okolo 5. Akurat vacsinu klasickych pribehov uz otec ma. Dakujem 🙂

      1. Evka, super, že ťa zaujalo hneď toľko knižiek! Veríme, že si čoskoro nájdeš čas na všetky, ktoré by si si chcela prečítať. 🙂
        Čo sa týka odporúčania knižky pre otca, poznáš napríklad edíciu Short Stories in English od Ollyho Richardsa? Ide o rôzne kratšie príbehy s rozširujúcimi cvičeniami. Z tých klasických zas môže ísť o knižky z edície Macmillan Readers, či Penguin Readers. Stačí si vybrať primeranú úroveň a pozrieť, ktoré tituly otec ešte nečítal.

    2. Zuzka, ako píše Peter, slovníky Lingea sú dobrá voľba. Ak by si chcela najskôr vyskúšať bezplatnú alternatívu, použi napríklad Prekladač Google, ktorý sa dá taktiež používať v mobile a pri bežných výrazov dokáže spraviť dobrú službu. Nech sa ti príjemne číta. 🙂

  3. ja ešte doplním knižky, ktoré u mňa zarezonovali a veľmi dobre sa čítali a sú to Atomic Habits (James Clear), Big Magic (Elizabeth Gilbert), Man’s Search For Meaning (Viktor E. Frankl), Educated (Tara Westover), The Glass Castle (Jeannette Walls), potom pre nielen študujúcich, ktorí hľadajú inšpiráciu ako byť viac zorganizovaní s praktickými tipmi ako na to odporúčam knižku od Jade Bowler – The Only Study Guide You’ll Ever Need, alebo od Plan and Organize Your Life. od Beatrice Naujalyte, obidve som kúpila cez http://www.bookdepository.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová