5 dôvodov, prečo čítať knihy v angličtine pre začiatočníkov

Blog_anglicke knihy_titulka

„Keď ja by som si chcel/a čítať knihy po anglicky, ale som ešte len na začiatku, tak to nemá zmysel. Musím počkať, kým budem mať lepšiu slovnú zásobu.“ Kdeže, nemusíte čakať! Ak i vy patríte medzi knihomoľov, určite vás potešíme správou, že ani na začiatočníckej úrovni v angličtine nemusíte od svojej obľúbenej aktivity upustiť. Naopak, práve čítanie vhodných anglických kníh vám môže výrazne pomôcť pri získavaní novej slovnej zásoby a zabezpečení potrebného kontaktu s jazykom.

5 dôvodov, prečo čítať anglické knihy pre začiatočníkov

Dôvodov, prečo začať čítať knihy aj na začiatočníckej úrovni, je hneď niekoľko a ak ste o tejto efektívnej metóde na zdokonaľovanie sa v angličtine ešte neuvažovali, určite by ste mali začať.

  • Oživenie učenia: používate učebnicu pre samoukov alebo navštevujete jazykový kurz? Možno máte občas pocit, že vás to už nebaví tak ako na začiatku a chcelo by to zmenu. Je to úplne prirodzené, a ak by ste na tento svoj pocit nereagovali, hrozí, že vás kontakt s jazykom prestane baviť úplne a vypadnete z rytmu. Preto si pravidelné učenie spestrite vhodnou knižkou v angličtine a rozšírte si jazykové obzory.
  • Pravidelný prísun novej slovnej zásoby: vďaka čítaniu anglických kníh oveľa lepšie využijete slovíčka, ktoré sú pre vás relevantné, ako tie, ktoré sa učiť musíte, hoci ani neviete, či ich niekedy aj použijete. Slovíčka sa totiž nenaučíme tak, že ich raz niekde vidíme alebo počujeme a už ich navždy ovládame. Naopak, potrebujeme sa s nimi stretávať v kontexte viackrát a stále si ich znalosť utvrdzovať. Pri čítaní kníh v angličtine tak máte zaručené, že potrebná slovná zásoba vás bude opakovane sprevádzať v celej knižke.
  • Správnosť výrazov: stalo sa vám, že ste si niekedy chceli poznačiť nejaký výraz, ale neboli ste si istí, či je správny a či sa ho nenaučíte zle? S anglickou knihou sa vám to nestane. Pri nových slovíčkach a slovných spojeniach sa môžete spoľahnúť, že sa ich naučíte dobre hneď od začiatku. Nebudete tak musieť neskôr napravovať nazbierané zlozvyky, nesprávne väzby či dokonca chybný zápis slovíčok.
  • Správna výslovnosť: pri mnohých knižkách určených na učenie sa angličtiny sú aj nahrávky, takže zabijete dve muchy jednou ranou. Nielenže si rozšírite relevantnú slovnú zásobu a zabezpečíte si pravidelný kontakt s jazykom, vďaka dostupným nahrávkam sa učíte správnu výslovnosť už pri čítaní knihy po anglicky či následnom opakovaní. Čítanie tak môžete kombinovať s počúvaním. Vezmite si nahrávky na cesty a využite hluché časy na trénovanie výslovnosti. Výhodou je okamžitá možnosť preveriť si správnosť.
  • Zdroj na spätné preklady: Už ste počuli o spätných prekladoch, alebo ich dokonca vo svojom učení aj aktívne využívate? Potom istotne viete, že na efektívne fungovanie tejto metódy potrebujete pravidelný prísun vhodných a gramaticky správnych viet či slovných spojení. Pri čítaní knižky v anglickom jazyku natrafíte na množstvo zaujímavých pasáží, ktoré si môžete spracovať formou spätných prekladov, a tak sa posúvať v angličtine vpred. A ak túto začiatočnícku metódu na učenie sa jazykov nepoznáte, jej podrobné vysvetlenie nájdete v našom kurze Kľúč k jazykom určenom pre začiatočníkov.

2 typy anglických kníh na čítanie pre začiatočníkov

Čo by ste teda ako začiatočník v angličtine mali čítať, aby ste sa zlepšovali a zároveň vás to aj bavilo? V našich končinách máme bohatú ponuku hneď dvoch typov jednoduchých anglických kníh, ktoré vám pomôžu preklenúť začiatky a zároveň vám osviežia učenie.

1. Dvojjazyčné knihy

Dvojjazyčné knihy (v češtine nazývané aj zrcadlová četba) už podľa názvu prezrádzajú, že ide o knižky v dvoch jazykoch súčasne. Nás bude teraz zaujímať kombinácia angličtiny a slovenčiny (prípadne češtiny). Ak sa však náhodou učíte aj iný jazyk, určite sa poobzerajte po aktuálnej ponuke v kníhkupectvách.

Pri dvojjazyčných, alebo bilingválnych knihách máte originálny text na jednej strane a preklad do vášho jazyka na strane druhej. To znamená, že máte kedykoľvek pri čítaní po ruke referenciu vo vašom jazyku, ktorému dobre rozumiete, ak si potrebujete niečo preložiť alebo len overiť. Dvojjazyčnú knihu si môžete taktiež zvoliť podľa náročnosti, a tak na začiatok siahnuť po takej, ktorá vám pomôže rozbehnúť sa v čítaní v anglickom jazyku. Tieto knihy sú zároveň skvelým zdrojom na už spomenuté spätné preklady.

Ktoré knižky sú teda dvojjazyčné? Nižšie nájdete niekoľko konkrétnych príkladov, do ktorých sa môžete začítať alebo sa inšpirovať inými titulmi z rovnakých vydavateľstiev. Uvádzame kombináciu so slovenským aj českým jazykom, aby ste mali pestrejší výber. Prípadne si pozrite celú sekciu dvojjazyčných kníh na Martinuse.

  • Anglicko-slovenské knihy z vydavateľstva Lindeni: Robinson Crusoe, Malý princ / The Little Prince obe prinášajú texty na úrovni A1/A2 so skvelým bonusom v podobe MP3 nahrávky. To znamená, že knihu pri čítaní môžete zároveň počúvať a zdokonaľovať sa vo viacerých jazykových zručnostiach zároveň. Knihy z tohto vydavateľstva vychádzajú v kombinácii so slovenským jazykom.
Blog_anglicke knihy_ukazka_1
  • Knihy z českého vydavateľstva INFOA, napr. Gulliver’s Travels, Anne of Green Gables, podobne ako predchádzajúce, sú vhodné na čítanie na úrovni A1/A2, tentokrát v kombinácii s českým jazykom.
  • Do tretice môžete siahnuť aj po knihách z českého vydavateľstva Edika, napr. Black Beauty, ktoré sú taktiež vhodné pre začiatočníkov s náročnosťou od úrovne A1/A2.

2. Zjednodušené čítanky v angličtine

Podobne ako pri dvojjazyčných knihách, aj zjednodušené čítanky už svojím názvom prezrádzajú, že budú obsahovať zjednodušený text. To znamená, že v ponuke nájdete rôzne príbehy prerozprávané jednoduchšou slovnou zásobou, slovnými spojeniami ľahšími na porozumenie či nie príliš dlhými vetami. Často pracujú len s určitým okruhom slovíčok, takže si pri čítaní vystačíte iba s niekoľkými desiatkami slov.

Pri zjednodušených čítankách môžete siahnuť po knihách v angličtine aj zo zahraničných vydavateľstiev, keďže sa v tomto prípade nepracuje s prekladom ale s textom iba v jednom jazyku.

Ak ste sa s takýmto typom ľahkých kníh v angličtine ešte nestretli, nižšie uvádzame hneď niekoľko konkrétnych príkladov.

  • Knihy z edície Pearson English Readers: Easystart, napr. The Pearl Girl, na porozumenie ktorej vám stačí len 200 základných výrazov. Pri knihe Marcel and the Mona Lisa zas máte k dispozícii aj nahrávku, takže môžete pri čítaní textu zároveň počúvať.
  • Ak ste sa už stretli s vydavateľstvom známeho polyglota Ollyho Richardsa TeachYourself, a vyskúšali ste ich niektoré učebnice, určite siahnite aj po zjednodušených príbehoch v anglickej knihe Short Stories for Beginners. Knižka je vhodná už od úrovne A2/B1 a okrem textov v nej nájdete aj doplňujúce cvičenia na vlastné otestovanie sa.
Blog_anglicke knihy_ukazka_2
  • Do tretice môžete začať čítať anglické knižky z vydavateľstva MacMillan, konkrétne z edície Starter, kde nájdete knižky zjednodušené tak, aby vám na porozumenie textu stačilo poznať 300 slov. V ponuke nájdete rôzne známe knižky, takže ak vás baví dobrodružná literatúra, istotne si vyberiete. Ak by ste nevedeli, s čím začať, tu sú dva príklady za všetky – Around the World in Eighty Days alebo Gulliver’s Travels in Lilliput

Iba čítať anglické knihy nestačí!

Samozrejme, aby sme sa niečo aj naučili, nestačí si iba raz niečo prečítať, preto rozhodne s prečítaným textom pracujte i ďalej. Na čo teda treba pri čítaní anglických kníh pre začiatočníkov pamätať?

  • Aktívne si všímajte, aké slovné spojenia a zvraty boli v texte použité a snažte sa učiť v danom kontexte. Vďaka kontaktu so živým jazykom bude vaša slovná zásoba pestrá a aktuálna.
  • Aby ste sa knihe mohli skutočne venovať a nenechali sa rozptyľovať inými povinnosťami, vyhraďte si na čítanie pravidelný čas a priestor a snažte sa ho aj dodržať. 
  • Nebojte sa pustiť do čítania, aj keď zo začiatku nerozumiete všetkému. Čím viac budete trénovať, tým viac sa bude vaše porozumenie zlepšovať a postupne začnete chápať význam niektorých neznámych výrazov i z kontextu.
Blog_anglicke knihy_ilustracia
  • Ak máte takú možnosť, využite aj nahrávky k anglickým knihám a kombinujte čítanie s počúvaním. Nielenže tak urýchlite svoje učenie ale zároveň sa budete zlepšovať vo viacerých oblastiach súčasne.
  • A ak nemáte nahrávku k dispozícii, pomôžte si napríklad digitálnym slovníkom výslovnosti FORVO, kde si jednotlivé výrazy môžete nechať nahlas prečítať rodenými hovoriacimi.
  • Pri elektronických knihách zas môžete využiť Readlang – šikovného pomocníka na čítanie internetových a elektronických textov – a knižku si doň nahrať a postupne prelúskať pomocou integrovaného prekladača.
  • Dobre vám poslúži aj aplikácia na slovíčka v mobile alebo klasický papierový zošit na spracúvanie slovnej zásoby či poznámok. Ocenia ho predovšetkým tí, ktorí si nechcú písať do knižky 🙂

Aký je ďalší krok?

Najdôležitejšie je začať. Preto nemusíte veľmi dlho premýšľať, do akej knihy sa pustíte a jednoducho si niektorú zvoľte. Či sa už rozhodnete pre dvojjazyčnú knihu alebo zjednodušenú čítanku, začať čítať je prvý krok na vašej jazykovej ceste. Každá minúta strávená s jazykom bude totiž zúročená a pomôže vám dosiahnuť vaše ciele. Ak vás navyše čítanie baví a dokážete sa preň nadchnúť, potom čítanie v angličtine bude pre vás to pravé.

Samozrejme, pamätajte na to, že zvolený učebný materiál by byť mal o trošku náročnejší, ako je vaša súčasná úroveň. Ak by ste sa chceli hneď pustiť napríklad do románu v angličtine určeného rodeným hovoriacim, jazyková náročnosť vás prevalcuje. Rýchlo vás čítanie prestane baviť, keďže sa bez slovníka nepohnete a porozumieť celej vete či odseku by vám trvalo večnosť. 

Čo by ste teda mali spraviť, aby bolo vaše učenie vyvážené, bavilo vás dlhodobo a prinášalo aj želané výsledky? Nastavte si svoj vlastný učebný plán a rozhodnite sa, ako dlho a často sa jednotlivým aktivitám budete venovať. Nemalo by totiž zostať iba pri čítaní anglických kníh. 

Práve s vytvorením učebného plánu na mieru vám pomôže náš online kurz Kľúč k jazykom pre začiatočníkov v jazyku. Prezradíme vám v ňom, ako správne pracovať s učebnicou pre samoukov či ako si zvoliť ďalšie rozmanité doplnkové aktivity (napr. čítanie anglických kníh). Dozviete sa v ňom aj to, ako správne robiť spomínané spätné preklady, ktoré sú skvelou metódou pre začiatočníkov.

Vo videomoduloch s celkovým trvaním viac ako štyri hodiny nájdete podrobné rady o metódach, učebniciach či iných vhodných učebných materiáloch. Nájdete tam však aj konkrétne ukážky, ako s nimi pracovať a získate podrobný pracovný zošit na poznámky. I vďaka tomuto kurzu tak čítanie anglických kníh pre začiatočníkov bude pre vás nielen zábavnou ale aj efektívnou metódou.

Kluc k jazykom mockup kurzu

Tagy:

Podobné články

1 Komentár

Jedna odpoveď

  1. Dobrý večer,

    chcel by som si odinštalovať Readlang, lebo mi nabehla platená verzia. Neviem to ale vyriešiť. Mohli by ste mi poradiť ?
    Ďakujem. Peter Daubner

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová