VIDEO: 6 zásad pre dlhodobé zapamätávanie slovíčok

VIDEO 6 zasad pre dlhodobe zapamatavanie slovicok titulny obrazok

Možno ste už počuli o mojom videokurze Majster jazykov a ste zvedaví, ako vyzerá zvnútra, aké sú v ňom videá a akým spôsobom vôbec učím zásady efektívneho učenia sa jazyka.

Rada by som vám dala malú ukážku z tohto videokurzu. Ukážem vám jedno celé video z kurzu, v ktorom hovorím o zásadách, ktoré platia pre efektívne učenie sa slovíčok.

Je to trocha teórie, ale uvidíte, že vychádza z mojich praktických skúseností z učenia sa 9 jazykov a je podaná veľmi prakticky a dá sa hneď využiť. Ak dopozeráte video/dočítate článok do konca, môžete sa tešiť aj na malý darček. 🙂 Tak nech sa páči, pozrite si ochutnávku z videokurzu Majster jazykov. A ak radšej čítate, pod videom nájdete aj prepis.

Tu je mojich 6 zásad na uchovávanie si slovíčok do dlhodobej pamäti.

1. Opakovanie > nový materiál

Často stretávam ambicióznych samoukov, ktorí sa chcú každý deň naučiť 50 alebo až 100 nových slovíčok, ale zabúdajú pri tom, čo budú robiť so slovíčkami zo včera či spred týždňa. Tieto ambície, žiaľ, končia veľmi rýchlo, pretože zistia, že síce sa dnes naučili 50 slovíčok a mali super pocit, no krivka zabúdania je neúprosná a čoskoro tie slovíčka zabudnú.

Práve krivka zabúdania nám pomáha pochopiť, že je oveľa dôležitejšie si veľa a často opakovať – tým častejšie, čím novšie pre nás slovíčka sú. Čím sú pre nás staršie, tým menej si ich potrebujeme pripomínať, lebo mozog si ich už po mnohých opakovaniach pamätá. 

Ebbinghausova krivka: Vďaka pravidelnému opakovaniu v správnych odstupoch (na začiatku častejšie a neskôr menej často) si postupne zapamätáte aj slovíčka, ktoré by ste inak zabudli.

2. Učte sa často, po malých dávkach

ucte sa postupne

Opäť, netreba byť príliš ambiciózni. Ak sa budete snažiť naučiť 50 alebo 100 slovíčok na jedno posedenie, nebude to efektívne. Omnoho účinnejšie je zobrať si 5 alebo 10 slovíčok denne a stále si ich opakovať. Pokojne sa môžete učiť slovíčka v 10-minútových dávkach 2-3x denne. Takýto spôsob je pre náš mozog omnoho lepší než si sadnúť a bifľovať sa ako v škole.

3. Učte sa slovíčka z rôznych oblastí

Vedci zistili, že keď mali študenti rozdelené učivo podľa témy (napríklad na biológii najprv dýchacia sústava, potom kosti, svaly atď.) a vždy sa učili jednotlivé témy osobitne, tak na teste dosiahli oveľa horšie výsledky, než keď im tie témy premiešali (trošku o dýchacej sústave, trávení, svaloch…).

Zaujímavé však je, že tí študenti, ktorí sa učivo učili podľa jednotlivých tém, mali z učenia lepší pocit a mysleli si, že test napíšu určite dobre. V skutočnosti však nezvládli test zďaleka tak dobre ako študenti, ktorí mali informácie premiešané a v podstate sa stále vracali k starším poznatkom a nabaľovali na ne nové. Tí zas mali pocit, že sa vôbec neučili a test dopadne určite zle. V skutočnosti dopadli oveľa lepšie.

Tento jav vieme využiť aj pri učení  sa cudzích jazykov. Je oveľa vhodnejšie si slovnú zásobu premiešať tak, aby sa nám striedali rôzne javy, napríklad frázové sloveso nasledované výrazom s predložkou, potom nejaké prídavné meno atď.

Ľudia často robia chybu, že sa snažia slovíčka zoskupovať do homogénnych celkov (zvieratá, nábytok, čísla,…), no naša pamäť funguje inak. Slovíčka si potrebujete premiešavať, hoci možno vnútorne nebudete mať ten “správny” pocit, že sa učíte efektívne.

4. Slovíčka si nestačí len čítať, treba sa z nich skúšať.

testujte sa zo slovicok

Testovanie samého seba je extrémne dôležité. Preto aj vo videokurzoch, keď chcem, aby si študenti niečo zapísali do pracovného zošita, dám im otázku, počkám, kým si to zapíšu, a až potom poviem odpoveď. Prečo? Lebo keď dáte mozgu otázku a necháte ho, nech sa nad ňou zamyslí, tak si správnu odpoveď zapamätá oveľa lepšie.

Preto je dôležité si najprv pozrieť slovíčko vo vašom rodnom jazyku, napríklad “dom”, povedať si, že po anglicky je to “house” a až potom si pozrieť odpoveď a overiť si ju.

V škole sme si mysleli, že keď si zoznam slovíčok prečítame 100x, tak ich budeme vedieť. No nebolo to tak. Čítanie nie je efektívny spôsob naberania informácií, zo slovíčok sa treba skúšať.

5. Vyhľadávajte si vlastnú slovnú zásobu

pri uceni sa jazyka ste ako detektiv

Pri učení sa cudzieho jazyka ste detektívom, ktorý pozoruje texty a nahrávky a vyberá si z nich slovíčka, ktoré ho zaujímajú. Nemusíte si z knihy vypísať všetky nové slovíčka. Oveľa dôležitejšie je vybrať si také, ktoré si chcete zapamätať a chcete ich vedieť použiť, a tie si spracovať niektorou slovíčkovou metódou

Opäť, zo školy sme zvyknutí sa učiť inak – mali sme v učebnici text napríklad o životnom prostredí a učili sme sa všetky výrazy, ktoré nás ako deti ani veľmi nezaujímali, ale museli sme, lebo sme vedeli, že to bude na písomke. 

Nerobte to. Vyberajte si slovnú zásobu sami cielene podľa toho, čo sa vám páči. 

Takisto nie je dobré, ak si zoberiete slovnú zásobu, ktorú pripravil niekto iný. Potrebujete si slovíčka sami aktívne vyhľadať a nie ich dostať na tácke, lebo to dopadne tak ako v škole. A všetci vieme, že z dlhodobého hľadiska takýto prístup nefunguje.

6. Učte sa nahlas (ak sa dá)

ucte sa slovicka nahlas

Ako dieťa som túto zásadu používala podvedome – na všetky predmety som sa učila nahlas. Videla som na sebe, aký obrovský rozdiel to robilo pre moje zapamätávanie. 

V prípade cudzieho jazyka je učenie sa nahlas ešte o to dôležitejšie, že si cvičíme aj produkciu jazyka, čiže rozprávanie, formulovanie myšlienok a výslovnosť. Zároveň sa počujeme. Učenia sa nahlas má neskutočné výhody, takže ak sa dá, určite učenie nahlas zaraďte do svojej rutiny

Samozrejme, ak idete práve v autobuse alebo čakáte u lekára, tak to nejde, ale ak sa vám podarí učiť sa nahlas aspoň párkrát do týždňa, výsledky budú oveľa výraznejšie.

Darček na stiahnutie: Ebook o učení sa pomocou kartičiek!

Dotýka sa niektorá z týchto zásad aj vás a zaradíte ju do svojho učenia? Verím, že sa vám toto video z videokurzu Majster jazykov páčilo a získali ste na učenie sa slovíčok nový pohľad.

A teraz darček, ktorý som spomínala na začiatku! Mám pre vás praktický návod, ako si sami vytvoríte kartičky na učenie sa slovíčok podľa zásad, o ktorých som hovorila. Učenie sa s kartičkami nie je nič zložité, ale zopár pravidiel tam predsa len je.

Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a budete si môcť ebook stiahnuť a pustiť sa do efektívnejšieho učenia sa slovíčok hneď teraz. Držím palce a nezabudnite, zábava je na prvom mieste.

Tagy:

Podobné články

4 Komentáre

4 Odpovede

  1. so zapamätaním anglických slovíčok mám problém. Naučiť sa 10 nových slovíčok denne sa mi vždy zdalo málo. Asi tam bude chyba.

    1. Július, ďakujeme za váš komentár. Skúste využiť tipy na učenie sa slovíčok, ktoré odporúčame. Verím, že vám to pomôže učiť sa efektívnejšie a zábavne zároveň. Prajem veľa zdaru! Daša z Jazykového mentoringu

  2. Na dlhšie som sa odmlčal. No žiaľ nerobím nejaké pokroky okrem bežnej komunikácie aj to často na smiech. držím sa zásady: kto chce mi rozumie či ma opraví.
    Pekný deň
    I.B.

    1. Dobrý den, Igor, učení se cizího jazyka je dlouhodobý proces a člověk se někdy dostane do fáze, kdy ten pokrok není až tak velký jako na začátku. Obzvlášt, když přijde nějaké období, kdy máme menší kontakt s jazykem (zaneprázdněnost, nemoc apod.). To je všechno úplně normální. Po nějakém čase je však dobré se zamyslet nad motivací, proč se chci jazyk naučit a zase se dostat do pravidelného kontaktu s jazykem. Vyberte si metody, které Vás baví, nebo zkuste úplně nové, třeba Vás zaujmou. Věřím, že se Vám podaří znovu naběhnout, ze začátku tomu dejte klidně méně času, ale chce to opravdu být s jazykem pravidelně. Držím Vám palce! 🙂 Veronika z Jazykového mentoringu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová