Má zmysel učiť sa najpoužívanejšie slovíčka?

Video o tom, či sa učiť slovíčka zo zoznamov najfrekventovanejších slov

Chcete sa naučiť cudzí jazyk alebo ho rýchlo posunúť na lepšiu úroveň? Čo by ste v takom prípade spravili? O tom, ako najlepšie pristupovať k zoznamom najpoužívanejších slovíčok v jazykoch, si povieme v dnešnom videu.

(Ak radšej čítate ako počúvate, v článku nižšie nájdete voľný prepis celého videa.)

Väčšina ľudí si myslí, že najrýchlejšia cesta k lepšej úrovni vedie cez najčastejšie používané slovíčka. Je to veľmi ľahké. Stačí, keď si do Google zadáme napríklad „2000 najfrekventovanejších slov“, a v momente nám vyhodí dlhý zoznam tých najdôležitejších slovíčok v danom jazyku. 

Myslíme si, že keď sa celý zoznam postupne naučíme, budeme vedieť tie najpoužívanejšie slová. A tým pádom sa bez problémov dorozumieme v cudzom jazyku

Super nápad, nie? Teoreticky áno, ale v praxi to, bohužiaľ, takto nefunguje

A v tomto článku si posvietime na to: 

  • prečo cesta k lepšej úrovni jazyka tadiaľto nevedie a, 
  • ako sa učiť slovíčka efektívne tak, aby sme sa bez problémov dohovorili. 

Nebifľujte sa slová samostatne 

Keď si pozriete na Googli napríklad najpoužívanejšie slová v angličtine, tak medzi nimi nájdete kopec slov ako určitý člen „the“, zámeno „you“, „which“, alebo príslovku „then“. Sú to slová, ktoré nemá zmysel sa učiť samostatne, pretože samostatne nič neznamenajú. 

Ak sa nabifľujeme takéto slová bez toho, aby sme ich vedeli použiť v kontexte, môžeme skončiť so svojským prejavom, ktorému nikto nebude rozumieť. Ako napríklad tieto vtipne znejúce doslovné preklady z češtiny do angličtiny: 

Príklady doslovných prekladov z češtiny do angličtiny - Je mazaná jako liška. = She's lubricated like a fox.
Nad týmito prekladmi by si rodený hovoriaci asi lámal hlavu.

Keď sa človek naučil, že české slovo „pokoj“ je „living room“, tak „odpočívej v pokoji“ bude „relax in the living room“. Pokiaľ viete aspoň trošku po anglicky, tak ste určite pochopili, že tieto výrazy sú doslovne preložené z češtiny a v žiadnom prípade ich nemôžeme takto v angličtine použiť. 

Ak sa „pokoj“ povie v angličtine aj „peace“ aj „living room“, ako máme teda vedieť, ktoré z nich máme kedy použiť? 

Učte sa slovíčka v kontexte 

Ak nechceme rozprávať vtipne ako v predošlých príkladoch, nesmieme slovíčka iba vyberať samostatne zo zoznamu a doslovne ich prekladať. Potrebujeme ich čerpať z textov, kde vidíme, ako sú použité v kontexte. Môžeme ich objavovať v prirodzených textoch alebo videách pomocou titulkov a takto sa postupne oboznamovať so slovnou zásobou. 

Zabudnite na zoznamy najfrekventovanejších slov

Ak sa chcete zamerať len na tie najfrekventovanejšie slovíčka a myslíte si, že učenie slovíčok v kontexte by bola strata času, nemusíte sa vôbec obávať. Tých 2 500 až 3 000 slov, ktoré sa najviac používajú v danom jazyku, tvorí okolo 80 % všetkých textov. 

Na začiatok sa to môže zdať veľa, ale verte mi, že keď sa do tej angličtiny, nemčiny, ruštiny… pustíte, veľmi rýchlo sa ich naučíte. Tie najpoužívanejšie slová sa budú veľmi často v textoch opakovať. Ak ich budete neustále počuť alebo vidieť v rôznych kontextoch, nakoniec sa ich naučíte správne používať a vyhnete sa doslovným prekladom.  

Má teda zmysel učiť sa najpoužívanejšie slová? 

Odpoveď na túto otázku znie: „Nie, pokiaľ to robíte zo zoznamu.“  

Skúste si spraviť malý test

Vyberte si zo zoznamu 30-50 slovíčok denne a naučte sa ich. Zopakujte to napríklad päť dní za sebou a o týždeň alebo o dva si skúste ich znalosť na sebe overiť: 

  • Koľko z tých slovíčok ste si reálne zapamätali? 
  • Ktoré z nich viete reálne použiť vo vetách?  

Nie, nemám na mysli v doslovne preložených frázach, ako sme uvádzali vyššie. Naopak, v skutočných vetách, ktoré majú zmysel a ktoré rodený hovoriaci pochopí. 

Keď si takýto testík urobíte, sami sa presvedčíte, že naozaj sa omnoho viac oplatí čerpať slovíčka z prirodzených viet v konkrétnych kontextoch. Ak si ich zapíšete a naučíte sa ich spolu s niektorými ďalšími slovíčkami, s ktorými boli spojené, za krátky čas pocítite výrazné pokroky a dorozumieť sa s rodenými hovoriacimi už nebude žiadny problém. 

Ak teda hľadáte skutočne efektívnu metódu na učenie sa slovíčok, vyskúšajte kartičky. Vďaka kartičkám si novú slovnú zásobu uložíte do dlhodobej pamäti a už nikdy ju nezabudnete! Zaujíma vás, ako takéto učenie funguje? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a my vám pošleme ebook s podrobným návodom, ako si kartičky vyrobiť a ako sa s nimi správne učiť.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová