Ako sa vyhnúť trápnemu pocitu pri vyslovovaní nových hlások?

ako sa vyhnúť trápnemu pocitu pri vyslovovaní nových hlások?

Pri nácviku správnej výslovnosti v cudzom jazyku máme my, dospelí, oproti deťom malú nevýhodu. Pri snahe napodobniť nové zvuky v jazyku, ako je napríklad „th“ alebo „r“ vo francúzštine alebo španielčine, sa často cítime trápne, a tak namiesto správnej výslovnosti ich vyslovíme radšej po slovensky.

Pokiaľ sa daný jazyk učíme vo väčšej skupine ľudí, obávame sa výsmechu a zahanbenia, pretože nová výslovnosť nám nie je prirodzená a nedokážeme slovíčka vysloviť správne hneď na prvýkrát.

Ako na to?

Preto je dôležité učiť sa správnu výslovnosť aj doma, kde v súkromí môžeme opakovane vyslovovať nahlas nové hlásky a nikto iný nás pritom nepočuje. Môžeme to skúšať hoci aj desaťkrát za sebou, a aj keď to zo začiatku neznie úplne správne, nemusí nám to byť trápne.

Pri nácviku správnej výslovnosti je dôležité skúsiť napodobniť nové zvuky, hlásky či celé slovíčka viackrát podľa toho, ako ich počujeme.

Ak sa raz totiž naučíme vyslovovať takpovediac po slovensky, v budúcnosti bude pre nás ťažšie sa od nesprávnej výslovnosti odnaučiť. Po dosiahnutí určitej plynulosti v jazyku je spätná zmena výslovnosti pomerne náročná a vyžaduje si veľkú dávku odhodlania a úsilia.

Vyhnite sa chybám hneď na začiatku

Ako príklad môžem uviesť moju francúzštinu, ktorú som sa od začiatku učila sama bez učiteľa či spolužiakov v kurze. Francúzske „r“ som sa naučila vyslovovať tak, ako som ho počula a dnes bez problémov dokážem vysloviť francúzske „francais“. Pri učení mi to nebolo trápne, práve naopak, vnímala som to úplne normálne a prirodzene.

Na druhej strane pri nemčine, ktorú som sa učila v škole, mám problém odnaučiť sa od slovenského „r“. Ak vyslovím napríklad „Frankreich“, vôbec to neznie nemecky. Hovorím tak už 15 rokov a ťažko sa to s odstupom času mení.

Cvičiť, cvičiť a ešte raz cvičiť

Na týchto dvoch príkladoch krásne vidno, prečo je dôležité cvičiť výslovnosť aj v súkromí a vyhnúť sa tak prípadnému pocitu trápnosti. Nebojte sa učiť doma sami a snažte sa nové zvuky v jazyku opakovať čo najviac. Nikto vás tak zo začiatku nebude počúvať a posudzovať a časom sa stratí aj prípadný pocit trápnosti.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová