VIDEO: Máte radi minimalizmus? Uplatnite ho aj v učení sa jazyka 

Máte radi minimalizmus?

Začali ste sa učiť cudzí jazyk a chcete z neho vedieť všetko? Rozumieť, keď na vás niekto prehovorí, pekne, kvetnato sa vyjadrovať a vždy s istotou vedieť, aký správny gramatický čas použiť? A tak sa pustíte do učenia a začnete robiť všetky činnosti naraz – trénujete slovnú zásobu, vypĺňate gramatické cvičenia, sledujete seriály, čítate knihy a občas sa s niekým porozprávate. 

Aj keď na prvý pohľad vyzerá logicky, že sa treba venovať sa všetkým aktivitám súčasne, pravdou je, že pri tomto spôsobe učenia bude váš pokrok iba veľmi málo viditeľný. Existuje oveľa efektívnejšia cesta k zvládnutiu jazyka. Naša jazyková mentorka Niki vám vo videu prezradí, ako na to. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis.

#1 Zvoľte si priority

Skúste sa počas určitého obdobia (jeden až tri mesiace) zamerať iba na určité oblasti jazyka, ktorým sa budete venovať naplno. Napríklad si môžete zvoliť:

  • počúvanie – pustiť si trikrát týždenne jednu časť seriálu,
  • slovnú zásobu – precvičiť si každé ráno slovíčka pomocou aplikácie ANKI,
  • písanie – využiť ChatGPT na krátku konverzáciu počas pracovných dní. 

Oveľa rýchlejšie tak v týchto oblastiach uvidíte pokrok, ktorý vám prinesie veľkú dávku motivácie do ďalšieho učebného obdobia, v ktorom sa môžete pre zmenu zamerať na oblasti, ktorým ste sa doteraz nevenovali. 

#2 Vyberte si hlavný jazykový zdroj

Dajte si pozor, aby ste sa nezahltili veľkým množstvom materiálov.  Existujú skvelé youtubové kanály či podcasty, neustále vznikajú nové aplikácie, publikujú sa nové knihy a človek nevie, po čom skôr siahnuť. 

Keď už máte ujasnené, na ktoré oblasti sa chcete v najbližšom období zamerať, je dobré si pre každú z nich zvoliť jeden hlavný zdroj na učenie. Môže to byť napríklad kniha pre samoukov (ak ste začiatočník) alebo jeden konkrétny kanál na YouTube. 

Je super udržiavať si prehľad aj o ostatných materiáloch a mať ich v zálohe, ak by vás tie súčasné prestali baviť a napĺňať. Avšak predtým, ako sa rozhodnete materiál, vystriedať, dajte mu šancu. Naučte sa s ním poriadne pracovať a využite ho na maximum. Striedanie materiálov je síce vzrušujúce, ale nedovolí vám preniknúť do jazyka hlbšie. 

#3 Budujte si pevné základy a aplikujte minimalizmus do učenia

Keď staviate dom, je dôležité najskôr vybudovať pevné základy, aby bol stabilný a odolný. Podobne je to aj pri učení sa jazyka – bez pevných základov sa v ňom ďaleko neposuniete. 

Ako teda uplatníte minimalizmus a budovanie pevných základov v samotnom učení? Ako príklad si dajme slovíčka. Neučte sa slovíčka zo zoznamov fráz a idiómov, ktoré síce znejú dobre, ale v skutočnosti ich v bežnej komunikácii takmer nepoužijete. Svoju pozornosť zamerajte na slovnú zásobu, o ktorej viete, že ju pri rozprávaní alebo písaní naozaj využijete. Samozrejme, občas narazíte na nejaké zaujímavé slovné spojenie alebo špecifický výraz, ktorý si budete chcieť poznačiť. Kľudne to spravte, ale dajte si pozor na to, aby ste svoj hlavný čas a úsilie venovali slovíčkam, ktoré v danej chvíli potrebujete.

Tak si vytvoríte dobrý základ, na ktorom budete stavať neskôr, a zároveň sa nezahltíte zbytočnými slovíčkami, na ktoré príde rad možno až o niekoľko mesiacov.

#4 Zamerajte sa na bežné konverzácie a chyby, ktoré v nich robíte 

Je dôležité vedieť identifikovať chyby, ktoré v jazyku robíte a ďalej s nimi pracovať. Tu môže skvele pomôcť učiteľ, ktorý vám ich pri konverzáciách poznačí. Vy sa k vašim častým chybám potom môžete pravidelne vracať, problémové javy precvičovať.

Pamätajte teda, že menej je viac. Vyberte si pár metód a zdrojov a tým sa venujte naplno. Pokiaľ neviete, akými metódami začať, môžete sa inšpirovať týmto videom, v ktorom vám Lydka prezradí svoje obľúbené tri metódy.


Tak čo, rozhodli ste sa aj vy vyskúšať v učení minimalizmus? Určite neoľutujete. Uvidíte, že s čistejšou hlavou sa vám bude učiť lepšie, než keby ste sa neustále naháňali a snažili sa venovať všetkému. Aké ďalšie nástrahy na nás číhajú pri učení sa jazyka? A ako sa im vyhnúť a urýchliť tak svoju cestu za plynulosťou? Dozviete sa v Lydkinom bezplatnom webinári Jazykové pasce. Zaregistrujte sa aj vy!

Zaregistrujte sa na webinár a zistite, aké nástrahy na vás číhajú pri učení sa jazyka a ako sa im vyhnúť, aby ste sa naučili cudzí jazyk ľahko, rýchlo a zábavne.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová