VIDEO: Bojíte sa rozprávať v cudzom jazyku? Skúste toto

Titulná fotka k článku: Bojíte sa rozprávať v cudzom jazyku

Ak sa bojíte rozprávať v cudzom jazyku, lebo si potrebujete v pokoji premyslieť, čo poviete, mám pre vás perfektné riešenie: Precvičujte písanie! Nie, nepôjde o nudné písanie slohov či esejí, ako ho poznáme zo školy. Písanie v angličtine môže byť oveľa zábavnejšie. Zaujíma vás, ako na to? Potom si rozhodne nechajte ujsť nasledujúce video, ktoré vám ponúkne úplne nový pohľad. Ak radšej čítate ako počúvate, pod videom nájdete jeho prepis.

Pozrieme sa jednotlivé aktivity, ktoré sa spájajú s písaním. Možno budete prekvapení, ale nepôjde o písanie vo forme, na ktorú ste zvyknutý zo školy alebo jazykových kurzov. Predstavím vám totiž veľmi zaujímavé metódy na precvičovanie si písania pre samoukov cudzích jazykov. 

4 podoby písania

#1 Písomný prejav (na štýl esejí)

Keď hovoríme o písaní v cudzom jazyku, možno si automaticky spomeniete na všetky slohy, eseje, motivačné listy či listy kamarátom, ktoré ste museli vedieť napísať na maturitu alebo v jazykovej škole. Všetko, čo som spomenula patrí do štýlu školských esejí. Našťastie to nie je zďaleka jediná podoba písania. 

#2 Písaná forma jazyka (abeceda a pravopis)

Pri písaní uplatňujeme aj písanú formu jazyka – spôsob, akým sa slovo píše. Niektoré jazyky používajú inú abecedu, napríklad ruština azbuku. Druhým aspektom písanej formy je pravopis – súhrn pravidiel o používaní grafických znakov. V angličtine poviem napríklad „inaf“, ale napíšem „enough“.

#3 Písanie cvičných textov (na precvičenie iných zručností)

Na písanie sa môžete pozrieť aj ako na prostriedok na precvičenie iných zručností. K najzaujímavejším aktivitám pre samoukov patrí napríklad písanie krátkych textov. Práve nim sa budeme venovať v druhej časti článku.

#4 Interaktívne písanie (četovanie a fóra)

Ak komunikujeme s inou osobou, ide o tzv. interaktívne písanie. V tomto prípade využívame jazyk v praxi, aby sme vyjadrili myšlienky, o ktoré sa chceme podeliť. Cudzí jazyk používame ako nástroj na komunikáciu, dorozumenie sa či vyjadrenie názorov. Vieme niekomu pomôcť, vieme sa opýtať otázku. A práve to chceme pri používaní cudzieho jazyka všetci dosiahnuť. 

Písanie cvičných textov

Písanie dokážeme využiť ako úžasný nástroj na dosiahnutie iných jazykových cieľov. Z uvedených štyroch podôb písania sa budeme v nasledujúcej časti venovať tretej – písaniu cvičných textov. Ide o rôzne typy textov, ktoré môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

a) Písanie vlastných krátkych textov

Recept na špagety, niečo o sebe, pár slov o tom, aký ste mali deň… Takéto krátke texty si môžete zapisovať na papier alebo do počítača. Že neviete, o čom písať? Tu je niekoľko námetov:  

  • Denník. Najjednoduchší spôsob písania krátkych textov. Každý z nás vie, čo sa nám v živote stalo, na čo myslíme a podobne. O každom dni viete napísať 2 – 3 vety. Celkom jednoducho, bez dlhého premýšľania a bez potreby špecifickej slovnej zásoby. 
  • Zhrnutie deja podcastu alebo epizódy seriálu. Keď si vypočujete podcast alebo si pozriete epizódu seriálu, skúste si napísať, čo sa stalo, kam sa pohol dej alebo aké myšlienky ste si vypočuli. Takto si precvičíte slovnú zásobu, ktorú ste počuli, a zároveň nemusíte rozmýšľať, o čom písať. 
  • Môj názor na danú tému. Vezmite si akýkoľvek slovenský alebo český časopis a pozrite si, aká aktuálna téma sa rieši v spoločnosti. Napíšte svoj názor na tému. Úplne jednoducho, nerozmýšľajte nad tým, že váš text by mal mať nejakú formu. Píšte tak, ako by ste chceli niekomu povedať, čo si o téme myslíte. 
  • Zhrnutie udalostí posledných dní (zo správ). Ak radi pozeráte správy a zaujímate sa o politické, športové či kultúrne dianie, zhrňte si udalosti posledných dní. V tomto prípade však môžete mať trošku problém so slovnou zásobou. Preto je tento spôsob písania vhodný najmä pre tých z vás, ktorí sledujete správy v cudzom jazyku a chcete si precvičiť slovnú zásobu. 
  • Krátky príbeh s použitím minulých časov. Vymyslite si krátky príbeh a použite v ňom napríklad minulé časy, ktorým ste sa venovali v gramatických cvičeniach. Opäť veľmi jednoduchým spôsobom. 
  • Krátky príbeh s použitím 10 slov/idiómov. Príbeh môžete napísať aj s využitím konkrétnej slovnej zásoby. Mali ste napríklad hodinu na Italki s lektorom, ktorý vám zapisoval chyby alebo nové slová? Vezmite si 5 – 10 z nich a napíšte niekoľko viet, ktoré ich budú obsahovať. Rovnako môžete pracovať s idiómami. Ide o extrémne užitočné a hlavne zábavné cvičenie. Až vtedy, keď máme slovo použiť v príbehu, si totiž otestujeme, či mu skutočne rozumieme. 
  • Fiktívny list kamarátovi. Napíšte fiktívny list kamarátovi, ktorého ste niekoľko rokov nevideli. Napíšte mu o svojom živote, čo sa vám stalo, akú máte rodinu, prácu a podobne. Písať môžete o čomkoľvek.
  • Poznámky z knihy, ktorú čítam. Pri čítaní sí píšte poznámky, čo vás v knihe zaujali. Kniha môže byť pokojne v slovenčine alebo češtine, ale poznámky si píšte v cudzom jazyku. 

Pri písaní textov môžete využiť ktorýkoľvek z týchto námetov. Text nemusí mať žiadnu špeciálnu formu. Je to jednoducho váš cvičný text, ktorého účelom je cvičiť si cudzí jazyk. 

Výhody písania cvičných textov

Písanie takýchto cvičných textov prináša hneď niekoľko výhod. 

1. Je podobné rozprávaniu, ale máme viac času a menej stresu

Písanie textov je výstupnou aktivitou, čím sa podobá rozprávaniu. Máme však viac času na premýšľanie, a teda aj menej stresu. Veľa ľudí má z rozprávania strach, pretože sa boja, že si nebudú vedieť spomenúť na slovíčko, budú robiť chyby v gramatike a podobne. Pri písaní si viete všetko vopred premyslieť, pozrieť si slovíčko a až potom napísať. Čas je v tomto prípade veľmi dôležitý faktor.  

2. Vieme si čokoľvek zistiť alebo overiť (slovíčko, gramatiku, pravopis)

Pri rozprávaní musíte pracovať s tým, čo máte v hlave. Pri písaní si viete preveriť nielen slovíčko, ale aj pravopis. Poslúži vám internet, slovníky alebo gramatické príručky. 

3. Je vhodné na kombinovanie s inými zručnosťami (slovná zásoba, gramatika, počúvanie…)

Písanie cvičných textov môžete krásne kombinovať s inými zručnosťami. Napríklad si po vypočutí podcastu alebo pozretí seriálu môžete napísať zhrnutie vlastnými slovami. Alebo si písaním môžete precvičiť gramatiku a slovnú zásobu, ktorú ste sa učili – povedzme minulé časy, modálne slovesá alebo čokoľvek iné. 

4. Je ideálne pre mierne pokročilých, ktorí sa ešte boja rozprávať

Ak ste v cudzom jazyku mierne pokročilí a bojíte sa urobiť veľký krok v rozprávaní, písanie textov je ideálny spôsob na jeho precvičovanie. Písanie predstavuje vlastne akýsi mostík k rozprávaniu. Precvičujeme si vyťahovanie myšlienok z hlavy, ale ešte ich nemusíme povedať.  

5. Tému aj formát vieme ľahko prispôsobiť svojim záujmom

Ak nechcete písať o správach, nemusíte. Napíšte fiktívny alebo reálny list kamarátovi. Napíšte o svojom živote, o svojej práci, o svojej prvej učiteľke na škole – tých možností je naozaj veľa. Každý si vie vybrať niečo, čo ho baví a zaujíma. 

6. BONUS: Písaním môžeme pracovať aj na svojom osobnom rozvoji

Bonusom pri písaní cvičných textov je fakt, že okrem zlepšovania svojho cudzieho jazyka môžete pracovať aj na svojom osobnom rozvoji. Napríklad písaním denníkov a žurnálov v cudzích jazykoch, ktorým sa budeme venovať v ďalšej časti. 

b) Denníky a žurnály v cudzích jazykoch

V zahraničí pomerne bežná vec, u nás už pomenej. Písať si denník je vynikajúci spôsob na precvičovanie písania. Na výber máte viacero možností, napríklad: 

  • denník vďačnosti,
  • 6-minútový denník,
  • motivačný diár,
  • budovanie návykov,
  • finančný plánovač,
  • denník na plnenie snov,
  • denník pre zamilovaných,
  • denník na chudnutie.

Možností je naozaj neúrekom. :–) Pre jednotlivé jazyky existujú rôzne typy takýchto denníkov, pričom si do nich píšeme krátke texty, ku ktorým nás navádza samotný denník.

Mne osobne sa takéto veci veľmi páčia a vediem si ich nielen z jazykových dôvodov, ale aj pre osobný rozvoj. Rada si nájdem čas, aby som si naplánovala napríklad svoje dlhodobé ciele. Píšem si, kde chcem byť o rok, čo chcem dosiahnuť, čo som sa naučila. Myslím si, že písanie denníkov má úžasné benefity pre život. A keď sa navyše spojí s učením cudzieho jazyka, zabijete dve muchy jednou ranou. Takto môžete začať písať aj vy. Myslím, že práve denník je najprirodzenejšia forma písania. 

Uviedla som vám len niekoľko príkladov denníkov, ktoré sme s tímom našli vo viacerých jazykoch. Sú k dispozícii v nemčine, taliančine, angličtine či ruštine.

Ďalším z nich je aj denník otázok a odpovedí. Na každý deň v roku v ňom nájdete otázku, na ktorú máte odpovedať. Napríklad „čo sa chystáš urobiť zajtra?”, „kedy si naposledy jedla pizzu?”, „si skôr extrovert alebo introvert?” Je veľmi zaujímavé čítať si odpovede spätne. Zisťujem, ako som sa cítila pred 2 – 3 rokmi. Osobne tieto veci milujem. Ak k nim inklinujete aj vy a robili by ste ich aj bez cvičenia si cudzieho jazyka, môže to byť naozaj pekné spojenie.

Možností, ako písať texty, je naozaj veľa. Ak si teda chcete precvičovať písanie, určite si nájdete tú svoju podobu a formu. 

Písaním sa učenie jazykov ani zďaleka nekončí

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová