VIDEO: Ako sa mám naučiť jazyk, keď mám k nemu odpor?

Musíte sa naučiť jazyk, ku ktorému máte odpor? V tomto článku zistíte, ako ho prekonať.

Niektorí ľudia majú šťastie a učenie sa jazyka ich baví. Možno si každý deň učebný proces úplne neužívajú, ale cieľový jazyk sa im páči a tešia sa, až v ňom zvládnu plynule rozprávať. Ale čo ak je vaša situácia iná? Máte k tomu jazyku odpor, ale naučiť sa ho musíte, či už kvôli práci, blízkej osobe, alebo sťahovaniu do zahraničia. Čo s tým? Naša jazyková mentorka Niki vám vo videu prezradí 4 tipy, ako sa do jazyka zamilovať. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis.

#1 Vneste do vášho učenia zábavu

Zábava je najdôležitejším pilierom pri učení sa jazykov. Ak vás učenie baví, vaša pamäť funguje oveľa efektívnejšie. Ľahko sa tiež dostanete do stavu “flow”, keď stratíte pojem o čase a vydržíte sa učiť oveľa dlhšie. Skúste si nájsť cestičku, ktorá vám učenie spríjemní ー počúvajte v tom jazyku hudbu, ktorá sa vám páči, pozrite si v ňom seriál, pustite si video či podcast s vaším obľúbeným športovcom, spisovateľom alebo hercom, kde rozpráva  jazykom, ktorý sa učíte.

#2 Spojte príjemné s užitočným

Vedeli ste, že počas dňa vykonávate množstvo činností, ktoré môžete prepnúť do vášho cieľového jazyka, vďaka čomu s ním strávite viac času? Spojíte tak príjemné s užitočným. Ak cvičíte, zacvičte si podľa videa v cudzom jazyku, ktorý sa učíte. Ak si pred spaním čítate, zaraďte večer aj jednu stránku z cudzojazyčnej knihy. Ak sa učíte niečo nové, alebo vás zaujíma nejaká konkrétna problematika, preštudujte si ju vo vašom cieľovom jazyku. 

#3 Vytvorte si v učení systém

Aby ste sa dokázali naučiť jazyk na plynulú úroveň, je potrebné mať učebný plán a vytvoriť si k nemu správne návyky. A to bez systému nepôjde. Venujte sa jazyku pravidelne a v malých dávkach. Zvoľte si konkrétne aktivity a určite si presný čas, kedy a ako často sa budete učiť. Napríklad si stanovte, že si každý večer pozriete 20-minútovú epizódu seriálu, alebo si každé ráno počas cestovania do práce autobusom precvičíte slovíčka. 

Uvidíte, že ak sa budete jazyku pravidelne venovať, budete sa posúvať vpred, a to vás bude motivovať tráviť s ním ešte viac času. Nič vás totiž nenakopne viac ako vlastný pokrok. Keď na sebe pocítite zlepšenie, pravdepodobne sa zmení aj váš vzťah k jazyku. 

Dôkaz, že tento prístup funguje, je Lydkin príbeh s učením sa nemčiny. Na začiatku ju naozaj neznášala. Gramatika sa jej zdala zložitá, melódia nepekná, výslovnosť tvrdá a zlá. Aby však mohla študovať na univerzite prekladateľstvo, musela sa v nemčine do dvoch rokov zlepšiť. Rozhodla sa preto každý deň pol hodinu sledovať nemecké seriály. O pár týždňov začala nemčine oveľa lepšie rozprávať, ale hlavne, do nemčiny sa doslova zamilovala. Nemčina znela zrazu melodicky, gramatika bola zábava, spravila si dokonca tabuľku, kde si každý deň odškrtávala, že sa učila. Takýmto jednoduchým spôsobom Lydka úplne zmenila svoj vzťah k nemčine, vyštudovala ju a nakoniec ju aj profesionálne tlmočila.

#4 Začnite sa jazyk učiť inak

Na začiatok sa v jazyku učte oblasti, ku ktorým nemáte odpor. Ak máte negatívny vzťah k jazyku kvôli gramatike, zamerajte sa radšej na slovíčka, počúvanie alebo čítanie. Ku gramatike sa dostanete neskôr, keď si jazyk viac obľúbite. Pokiaľ vám jazyk znie škaredo, viac čítajte, alebo sa venujte precvičovaniu písania. Hlavne sa začnite učiť inak ako doposiaľ. 

Namiesto toho, aby ste sa znovu prihlásili do jazykového kurzu, kde vám nesedel učiteľ a dynamika výučby, vyskúšajte sa učiť cudzí jazyk ako samouk. Sami si nájdete metódy, ktoré vás budú baviť, zvolíte si učebné zdroje na témy, ktoré vás zaujímajú a budete tak mať možnosť sa do jazyka naozaj zamilovať. 

Učili ste sa niekedy jazyk, ku ktorému ste mali odpor? Aký to bol jazyk a ako to učenie dopadlo? Radi si vaše skúsenosti prečítame v komentároch a ak chcete svoj vzťah k jazyku konečne zmeniť, no neviete, kde začať, prihláste sa na Lydkin bezplatný webinár, v ktorom vám odhalí 3 efektívne a zároveň zábavné metódy na učenie sa jazyka.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová