Ako si vybrať najvhodnejší jazykový kurz?

jazykovy kurz

Máme tu nový školský rok a možno sa niektorí z vás chystajú do lavíc. Teda do tých jazykových. V tomto článku zhŕňame niekoľko dôležitých faktorov, nad ktorými by ste sa pri výbere jazykového kurzu mali určite zamyslieť.

Jazykový kurz má najväčší prínos hlavne na začiatku, keď máte najviac otázok. Je jednoduchšie a rýchlejšie opýtať sa priamo učiteľa, hlavne ak ešte nie ste úplne zvyknutí učiť sa sami. Zároveň môže byť prospešná aj skupinka spolužiakov, s ktorými sa navzájom motivujete a učenie je tak väčšia zábava. Zvyknete si na pravidelnosť učenia a jazyk sa stane prirodzenou súčasťou vášho týždenného harmonogramu. Užitočný môže byť aj prípravný kurz na jazykový certifikát. Počas takéhoto kurzu sa budete sústrediť hlavne na to, ako sa pripraviť na skúšku, aké typy úloh a otázok vás budú čakať na skúške a budete precvičovať modelové situácie. 

Nech ste na akejkoľvek úrovni, samoštúdium je stále veľmi podstatné a veľmi ho odporúčame už aj od úplných začiatkov. Ak na učenie jazyka budete využívať len čas vyhradený hodinami v jazykovej škole, pokrok bude pomalý. Ak však pridáte pár hodín samoštúdia týždenne, váš pokrok môže byť aj o polovicu rýchlejší ako pokrok vašich spolužiakov. Ak si neviete predstaviť, ako by ste vo svojom zaneprázdnenom programe našli minúty či hodiny týždenne nazvyš, prečítajte si náš článok o tom, ako si nájsť čas na učenie, aj keď vlastne nemáte čas. 

Ako si teda vybrať kurz najvhodnejší PRE VÁS? Slová „pre vás“ sú v tomto prípade veľmi dôležité. Ideálny kurz pre všetkých neexistuje, každý má v jazyku iné priority, inú motiváciu naučiť sa ho, iné množstvo voľného času… Práve preto uvádzame niekoľko bodov, ktoré odporúčame zohľadniť pred tým, než si vyberiete jazykový kurz.

1. Ako často a ako dlho?

kalendar

Všeobecne platí, čím častejšie, tým lepšie. Jazyk sa naučíte len tak, ak s ním strávite veľa času. Ako sa hovorí, učenie jazyka je maratón, nie šprint. Kurz jedenkrát do týždňa nie je veľmi efektívny spôsob. Pri takýchto kurzoch je obzvlášť dôležité doplniť ho samoštúdiom počas týždňa. 

Trvanie vyučovacích hodín je rôzne, väčšinou od 45-60 minút až po „trojhodinovky“. Samostatná kapitola sú intenzívne kurzy, pri ktorých strávite učením aj celé doobedie, ale kurz potom samozrejme trvá kratšie. Tu však musíme upozorniť, že z hľadiska dlhodobého zapamätávania si čohokoľvek je omnoho efektívnejšie učiť sa viackrát po malých dávkach, ako raz do týždňa v intenzívnom bloku. 

Nech si vyberiete akýkoľvek kurz, zamyslite sa, či je váš kontakt s jazykom vyvážený. To znamená, ak máte dvakrát do týždňa hodinu a pol vyučovanie v jazykovke, skúste pridať ďalšie tri, štyri hodinky počas týždňa. V ideálnom prípade sa učíte spolu aspoň hodinu denne. Čím viac času strávite s jazykom, tým rýchlejšie uvidíte pokroky.

2. Koľko ľudí je v skupine

ludia

Veľmi jednoducho – čím menej ľudí, tým viac priestoru pre vás. S nižším počtom študentov však stúpa aj cena kurzu.

V skupinke, kde vás bude dvadsať, pôjde pokrok veľmi pomaly, hlavne ak sa nebudú všetci spolužiaci učiť rovnako zodpovedne ako vy, a tým pádom sa stále bude na niekoho „čakať“ – dookola rovnaké gramatické otázky, prípadne čakanie s novým učivom „keď tu budeme všetci“. A nehovoriac o tom, že kým na vás príde rad, rozprávať budete tak päť minút každú druhú hodinu… 

Súkromné doučovanie je z tohto hľadiska určite najefektívnejšie – platíte si za to, že sa učiteľ venuje celú hodinu iba vám. Nemusíte sa deliť o čas na rozprávanie s inými študentmi. Hodinu si viete prispôsobiť podľa vašich predstáv, rozprávate sa na témy, ktoré zaujímajú vás. Nevýhodou však je, že takýto spôsob učenia je väčšinou veľmi nákladný.  

3. Kto vás bude učiť? 

ucitel

Vo väčšine prípadov vás bude učiť slovenský učiteľ, v niektorých kurzoch vás môže učiť aj native speaker (rodený hovoriaci). Vôbec však neplatí, že native speaker je najlepší učiteľ. To, či pre vás má kurz s native speakerom zmysel, záleží od vašej úrovne. V začiatkoch vám bude lepšie rozumieť slovenský učiteľ, ktorý vám bude zrozumiteľne vedieť vysvetliť, prečo robíte konkrétnu chybu, bude rozumieť vašim problémom s gramatikou a výslovnosťou, pretože si nimi pravdepodobne v minulosti prešiel tiež. 

Ak už však máte vysokú úroveň (C1, C2) a potrebujete napríklad vylaďovať výslovnosť a doplňovať slovnú zásobu o rôzne nuansy a kolokácie, vtedy má native speaker, samozrejme, veľkú pridanú hodnotu.

Ak uprednostňujete native speakera kvôli počúvaniu, tak to ste asi ešte neobjavili čaro podcastov! Vďaka podcastom môžete počúvať hocičo, hocikedy, kedykoľvek a ako dlho chcete, na témy, ktoré vás naozaj zaujímajú. A zadarmo. (A to sme ešte nespomenuli kanály na Youtube či seriály v originálnom znení…)

Pri učiteľovi je dôležité, či vám dáva dostatočný priestor na rozprávanie, na tom si dajte naozaj záležať. Ak máte pocit, že málo rozprávate, poproste učiteľa, aby sa prispôsobil vašim potrebám. Ďalej je dôležité, či vás motivuje aj do učenia mimo kurzu, či berie do úvahy vašu spätnú väzbu na kurz… Učiteľ, ktorý vyhovuje vašim známym, nemusí vyhovovať vám. Každý máme iné priority a očakávania, vyhovuje nám iný prístup. Chcete predsa na kurz chodiť s radosťou, či nie?

4. Cena…

cenovka

Pri tomto bode asi netreba veľa vysvetľovať. Cena stúpa spolu s množstvom hodín, s odbornosťou lektorov, so značkou jazykovej školy, nepriamo úmerne súvisí s počtom ľudí v skupinke a tak ďalej. Je to dôležitý faktor, ktorý nás častokrát môže odradiť od zapísania sa na kurz. Našťastie však dnes máme obrovské množstvo spôsobov, ako sa môžeme jazyk učiť aj sami, a doplniť tak platené hodiny s učiteľom bezplatným samoštúdiom.

Ako vyťažiť z jazykového kurzu maximum?

Pravidelne navštevujte kurz

Jedine ak kurz budete navštevovať naozaj pravidelne, budete vidieť výsledky. Ak aj náhodou nemôžete prísť na hodinu, vypýtajte si od učiteľa alebo od spolužiakov poznámky k hodine a doštudujte si, čo ste zameškali. Keď prídete na hodinu, kde sa rozoberá téma z minulej hodiny a vy sa neviete zapojiť, pretože vám chýba slovná zásoba, nové gramatické štruktúry, alebo čokoľvek iné, tá hodina má pre vás len veľmi malú pridanú hodnotu. Z toho, že budete počúvať spolužiakov, sa jazyk nenaučíte.

Robte si úlohy a učte sa z vlastných chýb

Ak vám učiteľ zadá domácu úlohu, spravte si ju. Je to skvelá príležitosť, ako ostať v kontakte s jazykom medzi hodinami. Ak prídete na hodinu bez toho, že by ste si doma pozreli, čo ste robili na poslednej hodine, oveľa ťažšie sa vám bude na hodine rozbiehať. Budete si musieť na všetko spomínať znova. Ak si však medzi hodinami zopakujete, čo ste sa na poslednej hodine učili, na ďalšej hodine už si to budete ďalej upevňovať. Opravené chyby si spätne pozerajte, spracujte si ich a poučte sa z nich. 

Pomôže, ak si viditeľne v kalendári vyhradíte čas nielen na návštevu kurzu, ale aj na robenie domácich úloh. Pravidelne ho dodržiavajte, aj keď úlohu na ďalšiu hodinu stanovenú nemáte – v takom prípade si napríklad zopakujte, čo sa robilo na minulej hodine, prípadne si spravte cvičenia z učebnice, ktoré ste doteraz nerobili. (Určite si nezabudnite neskôr overiť správnosť odpovedí!)

Zapájajte sa na hodine

Platíte si za možnosť rozprávať, tak rozprávajte! Vždy, keď sa to dá. Čím viac budete rozprávať, tým rýchlejšie budete vedieť pohotovo reagovať v cudzom jazyku. Zistíte, kde robíte chyby a budete vedieť, na čo sa máte sústrediť. Ak máte pocit, že vám učiteľ dáva málo priestoru na rozprávanie, povedzte mu to!

Sústreďte sa

Odpovedajte v duchu na všetky otázky, aj keď práve neodpovedáte vy, ale váš spolužiak. Robte si poznámky. Aj takto sa učíte jazyk.

Zoberte spolužiakov po skončení hodiny na kávu!

Alebo na pivo, že vraj rozväzuje jazyk… Využite, že ste v komunite ľudí, ktorí majú rovnaký cieľ. O tom, ako sa efektívne rozprávať so spolužiakmi, sme písali v tomto článku.

Ozvite sa, ak vám niečo nevyhovuje

Nie vždy vám síce budú vedieť vyjsť v ústrety, hlavne ak je vás v skupine viac. To však neznamená, že to nemáte aspoň skúsiť. Máte pocit, že sa na hodine rozpráva veľmi málo? Zdajú sa vám použité zdroje nudné, články neaktuálne, prípadne mimo okruhu vašich záujmov? Chceli by ste, aby učiteľ priniesol okrem knihy nejaké iné zaujímavé zdroje? Opýtajte sa! Je to váš čas, snažte sa ho využiť čo najefektívnejšie

Nájdite si aspoň jeden iný zdroj

Obklopte sa jazykom aj mimo kurzu. Nájdite si napríklad nejakú zaujímavú knihu v danom jazyku, kľudne aj takú, ktorú ste už čítali v rodnom jazyku. Alebo pozerajte váš obľúbený seriál v originálnom znení. Počúvajte podcasty, sledujte youtube kanály… Spýtajte sa učiteľa, či vám vie odporučiť nejaké zaujímavé zdroje v danom jazyku. A ak sa vám stále máli, na našom facebooku pravidelne zverejňujeme tipy na zaujímavé zdroje, inšpirujte sa! Super tipy zároveň často zdieľame na našom blogu. Ak sa učíte napríklad nemčinu, určite vám príde vhod náš blog o tom, ako sa učiť modálne slovesá v nemčine.

Majte reálne očakávania

Nečakajte, že sa jazyk naučíte iba tak, že budete chodiť na kurz, a to je všetko. Nečakajte ani žiaden zázrak od učiteľa, on vás môže iba smerovať a sprevádzať, učiť sa však musíte sami.

Motivujte sa!

Nájdite niečo, čím sa odmeníte napríklad po dvoch mesiacoch pravidelného učenia – nové slúchadlá na počúvanie podcastov, predplatné Netflixu na trénovanie počúvania, dvojjazyčná knižka či krásny zošit na zapisovanie slovíčok. Ak sa odmeníte užitočnými učebnými pomôckami, budete mať do učenia ešte väčšiu chuť. Nestačí? Naplánujte si výlet do krajiny, kde sa rozpráva jazykom, ktorý sa učíte. 

Vytvorte si vlastný jazykový kurz

Ak ste ani po prečítaní našich rád a tipov nenašli pre seba ideálny jazykový kurz, vyskúšajte si vytvoriť vlastný jazykový kurz, šitý na mieru priamo vám. Nezabudnite pri tom na štyri piliere učenia sa jazyka:

  1. Vyberte si niekoľko efektívnych METÓD, ktoré budete pri učení využívať. Inšpirujte sa napríklad našimi článkami na blogu – Goldlist (metóda na učenie sa slovíčok), Podcasty (metóda na trénovanie počúvania), TED (zaujímavé videá na trénovanie počúvania), seriály na Netflixe (nie len na angličtinu, ale napríklad aj na francúzštinu), Self-talk (metóda na trénovanie rozprávania), efektívne konverzácie so spolužiakmi alebo so známymi.
  2. Vytvorte si SYSTÉM, podľa ktorého budete tieto metódy striedať. Podcasty cestou do práce, päť strán knižky pred spaním, polhodinka gramatiky ráno po raňajkách… Učte sa vtedy, keď máte čas – hlavne pravidelne. Ideálne je nastaviť si aktivity tak, aby ste s jazykom strávili aspoň pol hodinu každý deň.
  3. Systém si vytvorte tak, aby ste s učením jazyka strávili čo najviac ČASU, ako vám len váš denný rozvrh dovolí. Porozmýšľajte, kam môžete zaradiť ešte nejakú aktivitu, kľudne aj po malých častiach. Pätnásť minút počúvania v rannej zápche, desať minút čítania pri poobednej káve, dvadsať minút goldlistu pred spaním… Obklopte sa jazykom, stane sa pre vás úplne prirodzený.
  4. BAVTE SA pri tom! Nebaví vás knižka? Zoberte inú. Podcast je nudný? Stiahnite si ďalší. Stále opakujeme, že učenie vás musí hlavne baviť. Ide to tak omnoho jednoduchšie. Naozaj.

Tak čo, už viete, ktorý jazykový kurz si vyberiete? Viem, že nájsť nejaký, ktorý by spĺňal všetky kritériá, nie je jednoduché, ale verte, že sa oplatí hľadať. Odmenou vám bude rýchlejší pokrok a väčšia zábava pri učení. Alebo sa staňte samoukom – je to stále populárnejšie 🙂

O autorke:  

Hana Jokelová s jazykmi začala na základnej škole, avšak už od deviatich rokov navštevovala aj mimoškolské jazykové kurzy angličtiny a nemčiny v rôznych jazykových školách v Bratislave. Neskôr si pridala aj kurzy španielčiny a francúzštiny. 

Vďaka toľkým kurzom si vyskúšala najrôznejšie typy kurzovej výučby (klasickú “dvojhodinovku” dvakrát za týždeň, “trojhodinovku” raz za týždeň, intenzívny letný kurz (niekoľko hodín každý deň) aj 60-minútové hodiny dvakrát do týždňa v práci). Učila sa so slovenskými učiteľmi aj s rodenými hovoriacimi, v malých skupinkách (traja ľudia) aj vo veľkých (dvadsať ľudí). 

Až po 20 rokoch navštevovania kurzov v jazykových školách začala hľadať efektívnejší spôsob a zapojila sa do Akadémie samoukov. Za tri mesiace domáceho učenia pokročila viac, ako za tri roky v jazykovej škole. Odvtedy nedá dopustiť na “samoučenie”. Sú to už dva roky, čo nenavštevuje žiaden jazykový kurz a aj napriek tomu sa ďalej zlepšuje vo francúzštine a v španielčine. Jej najobľúbenejšie metódy sú seriály, podcasty, čítanie kníh a goldlist.

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová