Tipy na spravodajstvo v cudzom jazyku

blog-zahranicne spravodajstvo

Chápeme, že správy a informácie sa na vás denne šíria zo všetkých strán a že sú chvíle, keď ich už možno máte celkom dosť. Aj u nás v tíme to vnímame podobne. Ale vojna na Ukrajine sa dotýka nás všetkých a je dobre zostať informovaní. 

Navyše, čítanie a počúvanie správ sa dá veľmi dobre prepojiť práve s cudzím jazykom. Tak zostanete v obraze a zároveň si zlepšujete angličtinu, nemčinu či francúzštinu. Rozmýšľali ste, že by ste si vyhľadali informácie v zahraničných médiách, ale nie ste si istí, ktoré zdroje využiť?

Pripravili sme pre vás súhrn 6 zdrojov zahraničného spravodajstva, ktoré nám v tíme pomáhajú udržať si prehľad o aktuálnych udalostiach. Veríme, že aj vám pomôžu zorientovať sa v množstve verejne dostupných informácií a popritom popracovať na svojom jazyku. 

6 zdrojov zahraničného spravodajstva

Angličtina

Ukrainecast zdroj správ v cudzom jazyku
Zdroj: Ukrainecast

Lydkin TOP tip na zdroj správ v angličtine  je podcast Ukrainecast. Dozviete sa nielen čo sa udialo každý deň, ale tiež lepšie pochopíte širší kontext momentálnej situácie, či vypočujete si rozhovory s ľuďmi priamo v centre diania. 

Za podcastom stoja prvotriedni žurnalisti, ktorí strávili vo východnej Európe desiatky rokov a poznajú súvislosti a pozadie súčasných udalostí. Vysvetľujú veci jasne, aj medzi riadkami. Podcast nájdete aj v aplikáciách Apple a Spotify.

Medzi ďalšie naše obľúbené zdroje v anglickom jazyku patrí najväčšia spravodajská organizácia na svete BBC News a tiež britský denník The Guardian

Nemčina

Správy v nemčine na kanáli Tagesschau
Zdroj: Tagesschau

Pre nemčinárov máme tip na spravodajský kanál Tagesschau, ktorý podrobne sleduje a zachytáva vývoj súčasných udalostí.

Informácie, ktoré vám pomôžu utvoriť si vlastný obraz o momentálnom dianí nájdete aj na nemeckej spravodajskej stránke DW News, kde máte na výber až z 30 jazykov

Francúzština

Najnovšie informácie vo forme článkov a reportáží nájdete aj na stránke francúzskej spravodajskej televízie France 24. Okrem francúzštiny si na nej môžete správy prečítať tiež v angličtine, španielčine a arabčine.

Jednota, súcit a pochopenie pre ľudí utekajúcich z domova sú práve teraz dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. A vyplývajú aj z informovanosti o súčasnej situácii.

Ak správy sledujete, využite to na zlepšenie sa v cudzom jazyku a ušetríte čas, ktorý by ste si inak museli vyhradiť osobitne na učenie. Veríme, že naše tipy na zahraničné zdroje vám pomôžu nielen ostať v obraze, ale tiež nabrať novú slovnú zásobu a dobre sa do jazyka započúvať či začítať. 

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová