Whereby: Rozprávajte sa online rýchlo a jednoducho

Rozpravanie cez internet pomocou Whereby

Keď sa učíte cudzí jazyk, skôr či neskôr budete chcieť (alebo musieť) v cudzom jazyku aj prehovoriť. Určite odporúčame rozprávať radšej „skôr“ a pravidelne. Rozprávanie si treba jednoducho natrénovať. Nečakajte na „potom“ a zabudnite na výhovorky typu „ešte sa musím toho veľa naučiť, než začnem rozprávať“. 

Je to oveľa jednoduchšie, ako sa môže zdať. Čím viac budete cvičiť rozprávanie v cudzom jazyku, tým rýchlejšie si ten jazyk aj osvojíte. Prečo? Jednoducho preto, že keď rozprávate, ste odkázaný na vlastnú hlavu a na to, čo ste sa doteraz pasívne naučili. Napríklad frázy, ktoré ste si predtým vypísali do zošita, si najlepšie upevníte tak, že ich použijete v úplne inom kontexte napríklad v rozhovore. 

Rozprávanie je dôležité aj pri cvičení výslovnosti. Nové zvuky si natrénujete rýchlejšie, keď ich budete vyslovovať nahlas a veľa opakovať. No a čo, že si pri vyslovovaní niektorých slovíčok pripadáte smiešne. Skúšajte. Robte chyby. Opravte sa. A znovu! 

Je to čoraz jednoduchšie 

Skratky na naučenie sa cudzieho jazyka vám ponúknuť nevieme. Zato pomôcky, ktoré vám na tejto ceste pomôžu, tých máme pre vás hneď niekoľko. Stále pribúdajú nové možnosti, ako absolvovať konverzačné hodiny bez toho, aby ste museli vystrčiť päty z domu. Z pohodlia vášho gauča sa viete skontaktovať cez internet, a to aj bez väčších technických zručností.

Pomôcky, o ktorých budeme hovoriť, nie sú iba pre tých, čo sa učia cudzí jazyk. Užitočné sú aj vtedy, ak práve z rozličných dôvodov (napríklad pre sociálnu izoláciu počas koronavírusu) nemôžete navštevovať vašich blízkych, ktorých by vaša spoločnosť potešila. A najväčšia výhoda? Nepotrebujete žiadne komplikované inštalácie ani veľké počítačové zručnosti. Jednoduchú obsluhu zvládnu malí aj veľkí, a dokonca aj tí menej technicky zdatní. 

Ak majú všetci zúčastnení smartfón

Naše múdre mobilné telefóny toho dokážu v dnešnej dobe toľko, že vás určite neprekvapí možnosť videohovorov. Ak vy aj váš komunikačný partner máte smartfón alebo tablet, môžete si vybrať z niekoľkých aplikácií a do pár minút ste v spojení.

U nás najrozšírenejšie sú napríklad Whatsapp, Messenger alebo Viber. Väčšinou stačí jednoducho otvoriť konverzáciu s daným človekom, kliknúť na ikonu kamery hore pri profilovom obrázku a držať mobil pred sebou. Nepotrebujete ani špeciálny mikrofón, úplne postačí aj ten zabudovaný vo vašom mobile alebo tablete. 

Dá sa to aj bez smartfónu?

V prípade, ak jeden zo zúčastnených nemá ani smartfón ani tablet, ale má k dispozícii počítač s kamerou, dá sa, samozrejme, využiť aj ten. Mimochodom, videohovory cez počítač sú častokrát pohodlnejšie, najmä ak plánujete napríklad hodinový rozhovor v cudzom jazyku – z držania telefónu pred tvárou vám o chvíľku stŕpne ruka.

Veľa z vás určite pozná Skype. Ak ho už máte nainštalovaný a viete ho používať, je to určite skvelá voľba. Ak ste však nováčik, alebo ste ho už dlho nepoužívali, môže vás zaskočiť vyžadovaná aktualizácia programu alebo najnovšie zmeny používateľského prostredia. Veľa ľudí má problém sa na Skype zorientovať, a ak k tomu pridáme ešte nutnosť technických zručností, nie je to asi najlepšia voľba pre všetkých. 

Ide to aj jednoduchšie

A to vďaka Whereby. Kedysi známe aj pod menom appear.in, Whereby je možnosť, ako sa s niekým spojiť cez videohovor na jeden klik. Veľmi jednoducho sa ovláda, viete si cez túto aplikáciu aj písať a dokonca tomu druhému viete aj zdieľať svoju obrazovku. Funkcionalitou je Whereby veľmi podobné programu Skype, no v tomto prípade nie je potrebná žiadna inštalácia

Všetko zvládnete cez váš internetový prehliadač. S konverzačným partnerom sa spojíte tak, že mu pošlete váš jedinečný webový odkaz. On naň klikne a do niekoľkých sekúnd sa už počujete a vidíte na obrazovke!

Whereby: Ako na to?

Aby ste si mohli vygenerovať spomínaný jedinečný link, potrebujete sa najprv zaregistrovať. Na hlavnej stránke kliknite vpravo hore na „Get started“.

Registracia na stranke Whereby

Prihlásiť sa môžete pomocou svojho Gmailového účtu (kliknite na „Sign up with Google“), alebo ak taký nemáte, pomocou hocijakej inej emailovej adresy, pričom nižšie vyplňte vaše meno (to sa bude zobrazovať pri vašom videu počas hovoru), a váš email. Kliknite na „Sign up“.

Registracia na stranke Whereby cez Gmail alebo inu emailovu adresu

Objaví sa vám ponuka plánov, ktoré sa líšia počtom miestností (teda jedinečných webových odkazov), ktoré môžete používať, a počtom ľudí, ktorí tento účet využívajú. Pre našu potrebu je úplne postačujúca verzia „Free“ úplne vpravo, ktorá je zadarmo

Ponuka planov na stranke Whereby

Vytvorte si vo Whereby miestnosť

Do okienka, ktoré sa vám ukáže po kliknutí na „Get started“, napíšte názov miestnosti. To, čo napíšete, bude súčasťou webového odkazu, ktorý potom budete posielať vášmu konverzačnému partnerovi. Vyberte si preto niečo jednoduché a stručné, tak aby ste nemuseli názov miestnosti stále meniť, napríklad svoje meno (hanka-j), prípadne niečo ako hanka-francuzstina. Ak už náhodou taká miestnosť existuje, pridajte čísla alebo špeciálne znaky, aby ste sa odlíšili. Pozor však, nepíšte do názvu miestnosti písmená s diakritikou (š, č, á, a podobne). 

Vytvorenie vlastnej miestnosti na stranke Whereby

Kliknite na „Create My Room“ a hotovo! Práve ste si vytvorili vašu virtuálnu miestnosť, do ktorej sa dostane len ten, kto použije váš jedinečný odkaz

Ak by ste chceli tento názov neskôr zmeniť, prejdite myškou na prázdne biele miesto vedľa zeleného tlačidla „Go to room“ a kliknite na tri bodky, ktoré sa tam objavili. Zjaví sa vám možnosť „Delete“, čiže vymazať miestnosť. Teraz jednoducho napíšte názov novej miestnosti, a tak si vytvoríte odkaz na novú miestnosť.

Vstup a vymazanie vytvorenej miestnosti na stranke Whereby

Začnite videohovor cez Whereby

Videohovor začnete jednoducho tak, že kliknete na zelené tlačidlo „Go to room“. Objaví sa okienko s náhľadom vašej kamery. Váš partner vás ešte nevidí ani nepočuje. Pred tým, než „vojdete do miestnosti“, máte ešte možnosť vypnúť si mikrofón alebo kameru tlačidlami s ikonkami. Pre vstup do miestnosti stlačte modré tlačidlo „Join meeting“.

Vypnutie mikrofonu alebo videa pred hovorom

Po vstupe do miestnosti na ľavej strane uvidíte seba, a na pravej strane uvidíte výzvu zdieľať odkaz na túto miestnosť. Kliknite na „Copy link“ – odkaz sa vám skopíruje a už ho stačí len poslať vášmu konverzačnému partnerovi

Ak by to z akéhokoľvek dôvodu nešlo, nič sa nedeje. Odkaz na vašu stránku je vždy rovnaký a jednoducho sa dá aj napísať priamo do prehliadača – prvá časť je vždy „whereby.com/“ a druhá je názov vašej miestnosti, v našom prípade „hanka-j“. 

Kde najst odkaz na miestnost

Miestnosť, ktorú ste si vytvorili, budete mať k dispozícii vo svojom profile až kým ju nevymažete. Čiže keď sa nabudúce budete chcieť s niekým rozprávať online, nemusíte si vytvárať novú miestnosť. Odkaz na vašu miestnosť je funkčný aj vtedy, ak práve nie ste prihlásený vo svojom profile na Whereby stránke. Čiže stačí si ho niekde uložiť, a potom pred videohovorom jednoducho skopírovať do vášho prehliadača a ten istý link poslať aj vášmu partnerovi.

Posielanie odkazu na Whereby miestnost cez email

Vo virtuálnej miestnosti

Vnútri vašej miestnosti máte počas hovoru možnosť vypnúť/zapnúť kameru („Cam“) alebo vypnúť/zapnúť mikrofón („Mic“). Pri vypnutí sa ikonka kamery alebo mikrofónu zafarbí na červeno. (Na obrázku vyššie je mikrofón vypnutý a kamera zapnutá.) 

Ďalej viete zdieľať svoju obrazovku („Share“). To je veľmi užitočné, ak tomu druhému chcete ukázať niečo na svojom počítači bez toho, aby ste mu to museli posielať. 

Viete si tu spolu aj písať („Chat“) – okno chatu sa zobrazí v pravej strane obrazovky. Užitočné na posielanie si odkazov alebo nových slovíčok. Tu si však dajte pozor! Konverzácia sa po odídení z miestnosti zmaže. Čiže ak si budete písať slovíčka, alebo posielať linky, skopírujte si ich predtým, než odídete z miestnosti! Ak sa bojíte, že nechtiac stratíte poznámky, pošlite si ich napríklad na email alebo používajte Google Docs. Online písací editor, ktorý umožňuje spolupracovať na jednom dokumente v skutočnom čase viacerým osobám naraz. Môžete ho zdieľať napríklad s vaším konverzačným partnerom a poznámky budete mať pred každou hodinou aj počas nej po ruke.

Ikonka „People“ vám ukáže, kto je aktuálne v miestnosti. 

Ak chcete ukončiť hovor a odísť z miestnosti, stlačte poslednú ikonku s mávajúcou rukou „Leave“. Hovor ukončíte aj jednoduchým zavretím okna prehliadača.

Lydka a Hanka sa spolu zhovaraju cez Whereby

Technické detaily – Na čo netreba zabudnúť!

Whereby funguje na notebooku s kamerou alebo aj na mobile. Na mobile si môžete link miestnosti otvoriť jednoducho v prehliadači, alebo si môžete stiahnuť mobilnú aplikáciu Whereby

Slúchadlá s mikrofónom oceníte najmä pri dlhších rozhovoroch. Pomôžu aj pri konverzáciách v cudzom jazyku, aby ste čo najlepšie rozumeli vášmu konverzačnému partnerovi. Aj v prípade notebooku aj mobilu sa však zaobídete aj bez slúchadiel.

Ak sa počas konverzácie zasekne video alebo zvuk, jednoducho načítajte stránku znovu. Vo väčšine prípadov to problém vyrieši. Ak máte problémy s videom, na vine môže byť kapacita internetového pripojenia, ktorá je primalá. Vtedy pomôže vypnúť kameru a ostane vám iba zvuk.

Niektoré problémy môžu byť spôsobené aj internetovým prehliadačom. Ak nepomohlo obnovenie stránky, skúste zmeniť prehliadač. Odporúčame Whereby používať v Google Chrome.

Poďme na to!

Ak ste Whereby skúsili podľa nášho návodu, určite nám dáte za pravdu, že jeho používanie je naozaj jednoduché. Teraz sa už nemôžete vyhovárať na to, že ste „technický antitalent“. Miestnosť máte nachystanú a odkaz na ňu máte uložený a ľahko prístupný, čiže keď si budete dohadovať konverzáciu, partnerovi pošlete iba krátku správu napríklad emailom: „Ahoj Lydka, dnešná konverzácia vo francúzštine platí! Stretneme sa o 16:00 na Whereby – jednoducho klikni na tento odkaz: whereby.com/hanka-j Teším sa!“ 

A ak by ste chceli pozdvihnúť vaše rozhovory v cudzom jazyku na vyššiu úroveň, prečítajte si, ako môžete zefektívniť vaše konverzácie, aj keď sa rozprávate napríklad len so svojimi spolužiakmi. Prajeme veľa prekonverzovaných hodín!

03/2020

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová