Kolotoč dobrých skutkov

Kolotoč dobrých skutkov titulná foto

Aj vy sa tak tešíte na sviatky? V tíme Jazykového mentoringu máme Vianoce už od októbra a nie je to preto, že už odvtedy sú v obchodoch salónky. 🙂 V októbri sa u nás totiž začal vianočný Kolotoč dobrých skutkov! Čo to znamená?

Každý člen nášho tímu dostal od firmy 100 eur a sám sa mohol rozhodnúť, kam tieto peniaze pošle. Každý týždeň potom jeden z nás odprezentoval, aký projekt podporil a prečo. A potom nominoval ďalšieho člena tímu na ďalší týždeň, až kým sme sa vystriedali všetci. Vďaka takémuto postupnému „charitatívnemu kolotoču“ sme mali dosť času zamyslieť sa nad každým projektom a podebatovať o ňom. 

Dokopy sme takto prispeli na dobrú vec sumou až 1 500 eur a radi by sme sa s vami podelili o projekty, ktorým sme sa spolu rozhodli pomôcť. Ako sa hovorí – sto ľudí, sto chutí a presne taký je aj náš výber: 

Svetielko nádeje

Veronika, naša manažérka tímu, sa rozhodla podporiť neziskovú organizáciu Svetielko nádeje, ktorá pomáha deťom s rakovinou. 

svetielko nadeje logo

„Nedávno rekonštruovali priestory detskej onkológie a hematológie v Banskej Bystrici, aby sa tam choré deti mohli cítiť aspoň trošku lepšie, keď už sú nútené tam tráviť toľko času počas vyšetrení či liečby. Kvôli tomu a aj na ich bežné aktivity sa im zíde každé euro. :)“

OZ Cesta von

Katka sa rozhodla podporiť OZ Cesta von, ktoré pomáha bojovať s generačnou chudobou vo vylúčených komunitách cez vzdelávanie detí už od narodenia. 

OZ cesta von logo

„OZ Cesta von zastrešuje projekt Omama, v rámci ktorého školí Omamy – ženy z komunít, ktoré pomáhajú mamám v osadách pracovať s ich deťmi a rozvíjať ich už v predškolskom veku, aby mali šancu na lepší život a mohli uniknúť z bludného kruhu generačnej chudoby.

Práve projekt Omama už sledujem niekoľko rokov, vidím, akú neskutočnú prácu robia a veľmi im fandím. Lebo konečne začal niekto reálne s týmto problémom niečo robiť a čím viac Omám bude, tým viac detí má šancu normálne žiť.“

Centrum Slniečko

Jazyková mentorka Daška sa rozhodla pre nitrianske Centrum Slniečko, organizáciu, ktorá pomáha obetiam sexuálneho, domáceho a rodovo podmieneného násilia.

centrum slniečko logo

Okrem iného prevádzkujú poradňu pre obete a krízové centrum, zabezpečujú fungovanie takzvaného bezpečného ženského domu na utajenej adrese pre týrané ženy, ktoré sa rozhodli od násilníka odísť, vytvorili špeciálny program na prevenciu násilia a vzdelávanie v tejto oblasti pre deti Kozmo a jeho dobrodružstvá. Pred pandémiou niekoľko rokov po sebe zorganizovali benefičný koncert Bez modrín, pričom tento názov nesie aj ich podcastová séria o danej problematike.

„Mám pocit, že naša spoločnosť ešte stále nedospela do bodu, v ktorom by sme nielenže žiadne násilie a ubližovanie netolerovali, ale aj spravili všetko preto, aby takéto niečo deti a ženy nemuseli vôbec zažívať. Preto veľká vďaka za všetky podobné iniciatívy, ktoré sa snažia aspoň plátať, čo sa ešte dá, zachraňovať, svojpomocne vzdelávať a pomáhať učiť sa žiť s celoživotnými traumami.“

Nadační fond dětské onkologie Krtek

Jazyková mentorka Veronika vybrala Nadační fond dětské onkologie Krtek.

Nadační fond dětské onkologie Krtek logo

Jedným z ich projektov sú ‚Onkologicky léčené děti v Brně‘. Ich činnosť je založená na 3 pilieroch:

  1. Personalizovaná liečba a výskum liečby detských nádorov
  2. Zlepšovanie kvality života pacientov a ich rodín
  3. Domáca starostlivosť

„Co mě k tomuto výběru vedlo? Je to zkušenost z blízkého okolí. Učitelka mého syna ze školky má 4 děti a loni o vánocích se téměř ze dne na den dozvěděli, že dcera má akutní myeloiodní leukémii. Nemoc se zhoršovala a jediné řešení byla transplantace kostní dřeně.

Každopádně jsem si uvědomila, jak je tato nemoc strašná a kolik na ní trpí dětí, zároveň, jak tím hrozně trpí celá rodina a stojí celá léčba těchto nemocí nemalé peníze nejenom nemocnice, ale i rodiny. Proto jsem ráda za takové projekty, které se snaží rodinám opravdu maximálně pomáhat, a to nejenom bezprostředně během léčby, ale také potom, kdy se nemocný vrátí domů a rodina musí začít normálně fungovat.“

Svoboda zvířat

Vďaka jazykovej mentorke Niki majú v našom výbere organizácií zastúpenie aj zvieratká. Rozhodla sa svoj príspevok darovať organizácii Svoboda zvířat

svoboda zvířat logo

„Organizace pomáhá chránit práva zvířat od nelidského zacházení, jejich použití při testování v laboratořích, organizují petice, přednášky, demonstrace, jednají s úřady, navrhují změny zákonů…

Napomohli již těmto věcem:

  • zákaz kožešinových farem v ČR,
  • zákaz testování kosmetiky a jejích složek na zvířatech v ČR,
  • celoevropský zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech,
  • zákaz obchodování s výrobky z tuleňů v EU,
  • nahradit některé pitvy a pokusy na zvířatech ve výuce na několika školách a  fakultách,
  • zákaz dovozu a prodeje psích a kočičích kožešin v EU,
  • zákaz drezury a vystupování nově narozených jedinců vybraných druhů v cirkusech,
  • zachránili desítky opuštěných koček a našli jim nové domovy.“

OZ Pomoc každej labke

Jazyková mentorka Maťka sa rozhodla tiež pomôcť zvieratkám, konkrétne združeniu Pomoc každej labke, ktoré prevádzkuje aj Azyl u Badyho. 

Azyl u Badyho logo

„Nášmu 10 ročnému psíkovi diagnostikovali v júni rakovinu a vedela som, že koniec sa blíži. Je psychicky veľmi náročné starať sa o choré zviera, ktoré milujete, no viete, že jeho čas sa kráti a vy s tým nemôžete nič urobiť. A váš psík je taký dokonalý, že aj v bolestiach vás miluje a teší sa, že ste ho pohladili. 

Toto občianske združenie úzko spolupracuje s útulkami na Slovensku a psíkovia, ktorí v útulkoch nie sú adoptovateľní z dôvodu vyššieho veku alebo choroby, namiesto eutanázie putujú do tohto zariadenia, kde dôstojne dožijú svoj život. Momentálne sa v azyle nachádza 12 psíkov a 14 mačičiek. Viete si tu aj virtuálne adoptovať psíka alebo mačičku a takto svojimi peniazmi pomôcť podporiť ich finančne náročnú liečbu.“

OZ Vagus

Naša projekťáčka Veronika hneď vedela, komu chce pomôcť – občianskemu združeniu Vagus. Toto združenie na Slovensku už 10 rokov pomáha tisíckam ľudí bez domova. Neznamená to však iba jedlo a šatstvo.

OZ Vagus logo

„Je mi naozaj sympatické, že sociálni pracovníci z Vagusu zabezpečujú ľudom bez domova základné potreby, odborné poradenstvo a ľudský prístup s láskou, vďaka čomu majú možnosť vrátiť sa do bežného života.

Činnosť Vagusu ma veľmi zaujala už dávno, pretože si často ani neuvedomujeme, že skončiť na ulici nemusí byť ani také ťažké, a že množstvo ľudí za to nemôže, nie sú to len ‚alkoholici a beznádejné prípady‘. Každý večer, keď si líham do postele, myslím na to, ako mi je dobre, ak mám teplú a suchú posteľ a môžem sa vyspať krásne doružova. Preto som sa rozhodla prispieť tým, ktorí takýto luxus nemajú.“

Diecézna charita Žilina

Ľuďom bez domova sa rozhodla pomôcť aj naša marketingová asistentka Barča, ktorá sa stotožňuje s názorom, že mnohí nemôžu za to, že sa ocitli na ulici a v dnešnom svete sa tomu veľakrát ani nemožno čudovať. Preto vybrala Diecéznu charitu Žilina.

Diecézna charita Žilina logo

„Mám silno v spomienkach, keď som každé ráno cestou do práce pri jednom z jej centier vídala skupinku bezdomovcov, ktorí prišli na teplý čajík. Bola som vďačná za to, že majú miesto, kde cítia aspoň na chvíľu, že nie sú sami.

Zároveň musím priznať, že ma hnevalo, že musím prechádzať cigaretovým dymom, ktorý ich vždy obklopoval. To bolo pre mňa vždy skôr potvrdenie, že dávať im peniaze priamo nemá veľký zmysel. Charita tento problém rieši v projekte Hlinený dukát – kúpite si hlinený dukát a dáte ho bezdomovcovi, ktorý ho u nich vymení za jedlo, osobnú hygienu, nocľah. Začiatky možno budú ťažšie, kým si na ne zvyknú, ale myslím, že je to super riešenie.“

Chuť žiť

Copywriterka Verča mala v rozhodovaní jasno. Vybrala organizáciu Chuť žiť, ktorá pomáha mladým a deťom s poruchami príjmu potravy. 

Chuť žiť logo

„Poruchy príjmu potravy (PPP) majú najvyššiu úmrtnosť spomedzi psychických porúch a pritom iba 25 % pacientov vyhľadá odbornú pomoc. Je to stále téma, o ktorej sa v spoločnosti až tak veľa a otvorene nerozpráva.

Chuť žiť tvorí tím odborníkov, ľudí s osobnou skúsenosťou aj nadšencov, ktorí pomáhajú ľuďom s PPP vďaka prevenčným a osvetovým aktivitám, cez bezplatnú linku pomoci, podporné skupiny, nutričnú terapiu alebo psychologické sedenia.

Táto téma je mi blízka práve preto, že aj ja som ako tínedžerka trpela poruchou príjmu potravy a pamätám si ten začarovaný kruh, z ktorého sa len ťažko hľadá cesta von bez odbornej pomoci. Preto som vďačná za organizácie, ktoré pomáhajú mladým nájsť novú chuť do života.“

Liga za duševné zdravie

Tak trochu ostaneme v téme, pretože členka tímu Hanka vybrala organizáciu Liga za duševné zdravie, ktorá na Slovensku šíri osvetu o duševných chorobách pomocou takmer 40 rôznych projektov (linka dôvery Nezábudka, rôzne informačné kampane, prieskumy, vlastný podcast…). 

Liga za duševné zdravie logo

„Téma duševného zdravia je podľa mňa veľmi dôležitá, pretože informovanosťou, prevenciou a ľahko dostupnou pomocou môžeme predchádzať ťažším prípadom. Ja som túto tému začala viac vnímať v bývalej práci, keď som si sama prešla miernym vyhorením. Našťastie som sa z tejto situácie dostala, no je to skúsenosť, ktorú určite nikomu neprajem.

Môžete sa však dostať do stavu, z ktorého sa bez pomoci nedostanete. Preto by som si želala, aby táto téma nebola taká stigmatizovaná. Želám si, aby boli ľudia viac všímaví voči svojim blízkym, priateľom, kolegom či podriadeným, aby bola pomoc oveľa dostupnejšia, a aby sa rozhodli vyhľadať pomoc aj ľudia, ktorí si myslia, že ‚na tom nie sú až tak zle‘. A presne toto všetko má za cieľ Liga za duševné zdravie.“ 

OZ Živica

Soňa od začiatku vedela, že jej voľba padne na projekt, ktorý súvisí s ochranou životného prostredia. Preto sa rozhodla podporiť občianske združenie Živica

OZ Živica logo

„Témy ochrany prírody a udržateľný spôsob života a fungovania spoločnosti sú mi veľmi blízke. Vnímam to citlivo hlavne kvôli dcérke. Záleží mi na tom, v akom stave zanecháme našu planétu pre ďalšie generácie a niektoré prognózy sú celkom desivé.

Keďže si myslím, že je to do veľkej miery aj otázka vzdelávania, rozhodla som sa pre lokálne občianske združenie Živica, ktoré sa venuje environmentálnemu vzdelávaniu. Nejde však o žiadne nudné prednášky, ale vzdelávanie zážitkom! Živica organizuje projekty na školách, v ktorých sa škola sama rozhodne, v akej oblasti sa chce zlepšiť, napr. odpady, voda, zelené úradovanie a pod. Spoločne sa na projekte podieľajú učitelia aj žiaci a výsledkom je zelenšie fungovanie školy, ale aj pochopenie envirotém cez prax a konkrétnu skúsenosť.“ 

IPčko.sk

Baška sa rozhodla podporiť organizáciu IPčko. Je to skupina mladých ľudí, psychológov, sociálnych pracovníkov a študentov, ktorí túžia pomáhať iným ľuďom. Psychologičky a psychológovia pomáhajú nonstop, bezplatne a anonymne na 3 linkách pomoci. Okrem pomoci cez telefón poskytujú rady aj cez chat, e-mail a videohovory, vytvárajú podcasty, odborné materiály pre rodičov, učiteľov, či zdravotníkov.

Logo IPcko.sk

„Pracovníci IPčka denne pomáhajú ľuďom v rôznych náročných životných situáciách. Či už ide o stratu zamestnania, šikanu v škole, tragédiu v rodine – snažia sa pomôcť každému. Aj oni sú však len ľudia a tiež potrebujú našu pomoc. Momentálne dokážu vypočuť len každého 6. volajúceho, ostatným sa ozve obsadzovací tón. Chcem ich teda podporiť v ich snahe zmeniť čo najviac problémov na príbehy so šťastným koncom. Nikdy nevieme, či ich ‚zajtra‘ nebudeme potrebovať my, naše deti, či blízki.“

Planéta Zem sa usmieva

Šéfka Lydka pomohla svojím príspevkom na platforme Startlab zrealizovať projekt Planéta Zem sa usmieva

Planéta Zem sa usmieva logo

„Autorka je zerowasterka, ktorá podnecuje deti cez detské knižky, aby netvorili zbytočný odpad a správali sa k našej planéte láskavo. Klimatické zmeny považujem za najväčšiu hrozbu ľudstva pre najbližšie desaťročia. Ak nepodchytíme deti, aby zmenili správanie, ktoré je dnes pre ľudí samozrejmosťou, tak na to doplatíme všetci. Starších ťažko prerobíme, ale deti by sme ešte mohli stihnúť ovplyvniť. :)“ 

Liga proti Rakovine

Náš nový kolega Marián sa rozhodol podporiť Ligu proti Rakovine. Tak ako väčšinu z nás, motivuje ho k tomu skúsenosť z jeho okolia. 

Liga proti Rakovine logo

„Jedna moja kamarátka, ktorú poznám od 10 rokov, prekonala minulý rok rakovinu prsníka s tým, že jej dávali pred začatím liečby šancu na prežitie 5 %. Viem, akým peklom si prešla ona aj jej rodina, preto by som rád venoval môj príspevok práve tomuto projektu.“

Návrat

Náš marketingový manažér František vybral neziskovú organizáciu Návrat, ktorá považuje za jediný domov pre dieťa rodinu.

Návrat logo

„Rodina je podľa nich optimálne prostredie v ktorom môže dieťa dozrieť v plnohodnotnú a zodpovednú bytosť. Je to priestor, ktorý poskytne dieťaťu lásku, prijatie, pocit bezpečia a istoty. Preto od roku 1993 organizácia Návrat presadzuje a podporuje návrat detí z detských domovov do rodín. Poskytuje komplex služieb, ktoré sprevádzajú rodičov na ceste od prvotnej myšlienky na prijatie dieťaťa až po realizáciu rodičovstva.“


Ďakujeme všetkým organizáciám a podporovateľom, že pomáhajú tým, ktorí si sami pomôcť nemôžu. Samozrejme, organizácie a projekty v našom zozname určite nie sú jediné, ktoré si zaslúžia podporu. Nedokážeme síce pomôcť všetkým, no týmto zoznamom by sme vás chceli inšpirovať. Pridajte sa k nám a pomôžte tam, kde to podľa vás práve treba. 

Máte aj vy medzi charitatívnymi projektami nejakú srdcovku, ktorú už podporujete, alebo chcete podporiť? Napíšte nám do komentára, nech všetci vidia, že keď každý z nás pridá ruku k dielu, spolu dokážeme veľké veci. Veríme, že konanie jednotlivca môže ovplyvniť veľké zmeny a dopomôcť k tomu, aby sme sa tu mali všetci lepšie.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová