Úžasný pokrok v jazyku už za dva mesiace – inšpirujte sa príbehom Martiny

Titulná fotka - rozhovor s akademistkou, ktorá sa za 2 mesiace posunula v portugalčine z A1/2 na B1.

Martina Kudlovská ešte prednedávnom sotva skomolila pár viet v portugalčine. Dnes číta texty o inflácii a s lektorkou sa rozprávajú o rozdieloch vo finančných systémoch rôznych krajín. Ako dokázala urobiť takýto úžasný pokrok v jazyku? Prinášame vám príbeh Martiny, ktorý vás určite inšpiruje.

Na fotke je Martina, v rukách drží učebnicu portugalčiny.

Martina pochádza z Košíc, ale žije už sedem rokov v Prahe, kde momentálne pracuje na IT oddelení v nadnárodnej firme. Vyštudovala však niečo úplne iné – učiteľstvo angličtiny a nemčiny, a tak popri hlavnej práci vyučuje zopár súkromných žiakov. 

Vo voľnom čase veľa športuje a pomerne intenzívne sa venuje učeniu sa cudzích jazykov, momentálne brazílskej portugalčiny. Čítajte ďalej a dozviete sa, vďaka čomu sa jej darí tak krásne napredovať.

Nakopnutie do učenia vďaka Akadémii samoukov

Martina sa o Jazykovom mentoringu dozvedela v podstate náhodou. 

Natrafila som na rozhovor s Lydkou, ktorý bol v Trochu inak s Adelou a odtiaľ som sa postupne preklikala k Jazykovému mentoringu. Celá tá myšlienka ma hneď zaujala, začala som odoberať newslettre a sledovať videá na YouTube.”

Portugalčina nikdy nebola na zozname vysnívaných jazykov, ale keďže Martinin partner je z Brazílie a občas za jeho rodinou cestujú, tak sa z nej stal jazyk, ktorý potrebuje. 

„Vlastne som sa ju začala učiť už dávnejšie, ale stále to bolo tak on-off. Raz sa mi odsťahovala učiteľka, raz sa mi prestalo chcieť, nevedela som si nájsť udržateľný systém, a s priateľom som sa rozprávať hanbila. Až vďaka Akadémii samoukov sa mi podarilo definitívne sa nakopnúť.

„Taký pokrok by som inak urobila za 4 – 5 rokov a tu mi to trvalo 6 týždňov.”

Efektívny systém je kľúčom k úspešnému učeniu

Možno to poznáte aj vy. Konečne sa pustíte do jazyka, ale zakaždým do toho niečo príde a po čase motivácia opadne. Preto je systém kľúčom k úspešnému učeniu sa. A práve potreba vytvoriť si efektívny systém bola jedným z hlavných dôvodov, prečo sa Martina prihlásila do Akadémie samoukov.

„Som pomerne chaotický človek a ťažko nachádzam udržateľný systém. Aj preto, že často chcem robiť sto vecí naraz. 🙂 Povedala som si, že aj keď sa v Akadémii naučím jednu novú vec, tak to stojí za to. A nakoniec ich samozrejme bolo oveľa viac. :)“ 

Učebnica portugalčiny, zošit s poznámkami, peračník s perami a chladený drink na spríjemnenie učenia.

Ako si vlastne do učenia taký systém priniesť? Súčasťou Akadémie samoukov je vytvorenie si učebného plánu, ktorý pomôže dostať jazyk do každodenného života. A to sa podarilo aj Martine. 

„Aj keď môj učebný plán nie je koncipovaný tak, že v konkrétnu hodinu dňa robím konkrétne veci, vďaka Akadémii sa mi podarilo integrovať prácu s jazykom do každodenného života a dnes je to pre mňa samozrejmosť.” 

To najdôležitejšie, čo si Martina z Akadémie odniesla, bolo zapisovanie si učenia (v ktorom pokračuje aj po kurze), systém učenia sa slovnej zásoby a hlavne odblokovanie strachu z rozprávania. 

Zábavné jazykové metódy podľa vlastného výberu

Existuje veľa metód, ako sa učiť jazyky efektívne a zároveň zábavne. V Jazykovom mentoringu ich máme k dispozícii až 40! Ide len o to, aby si každý našiel tie, ktoré mu osobne vyhovujú. 

Martininou najobľúbenejšou metódou je jednoznačne pozeranie seriálov a videí na YouTube.

„Keď mám čas, tak si niečo zapnem a keď sa tam objaví fráza, ktorá ma zaujme, alebo sa mi zdá, že je veľmi využiteľná, tak si ju vypíšem. Výrazy si vypisujem rôzne – do telefónu, počítača či na papier, a približne raz za týžden ich spracujem do kartičiek. S tými sa snažím potom pracovať každý deň, keďže to ozaj nie je časovo náročné.”

Krabička s kartičkami na učenie sa slovíčok.

Možno si teraz poviete, že to znie super, ale čo robiť, keď s jazykom len začínate a pri pozeraní či čítaní veľa nerozumiete? Martina má skvelý tip aj pre začiatočníkov.

„Keď sa začínam učiť úplne nový cudzí jazyk, nepúšťam sa hneď do seriálov, ktoré nepoznám. V tomto prípade ostáva moja najobľúbenejšia metóda Harry Potter. 🙂 Keďže knihy poznám takmer naspamäť, asi by som ich mohla čítať v akomkoľvek cudzom jazyku a veľa by som sa naučila.”

Martina sedí na lavičke v parku a číta Harryho Pottera v portugalčine.

Súhlasíme, že najmä na začiatku je kľúčom siahnuť po obľúbenom zdroji, ktorý vám je veľmi známy v rodnom jazyku. Budete prekvapení, ako rýchlo začnete rozumieť aj bez slovníka.

Čo robiť, keď motivácia do učenia poklesne?

No niekedy aj s premakaným plánom a zábavnými metódami motivácia poklesne. To je úplne normálne. Martina má z vlastnej skúsenosti skvelý tip na to, čo robiť, keď sa vám do učenia nechce. 

„Dobrý tip je podľa mňa vyhradiť si na učenie trebárs 10 minút. Najťažšie je začať a keď sa to už podarí, človek pri tom často zotrvá aj dlhšie.”

Počas Akadémie samoukov boli pre ňu veľkou motiváciou aj súťaže, Sieň slávy a rôzne výzvy. 

„Zobudil sa vo mne nejaký súťaživý duch. 😀 Tak som potom študovala o sto šesť, aby som aj ďalší týždeň bola v Sieni slávy.”

Martinu v Akadémii samoukov okrem súťaží poháňala k vytúženým výsledkom aj Motivačná tabuľka, kde si naši samoukovia zapisujú svoje učenie. Vidieť čierne na bielom, koľko času človek strávil s jazykom, je naozaj inšpirujúce. Martine sa podarilo za dva mesiace venovať portugalčine neuveriteľných 123 hodín. Pozrite sa sami.

Grafy Martininho učenia z prvej polovice Akadémie samoukov.
Grafy Martininho učenia z prvej polovice Akadémie samoukov.

Rozprávanie v cudzom jazyku bez stresu? Aj to sa dá!

Bezproblémové rozprávanie v cudzom jazyku je cieľom väčšiny ľudí. V Akadémii samoukov motivujeme ľudí, aby rozprávanie neodkladali, ale venovali sa mu, aj keď ich brzdí strach. Pretože rozprávanie sa zlepšuje len precvičovaním. O tom sa presvedčila aj Martina.

„Vďaka Akadémii som začala rozprávať po portugalsky s priateľom a prestala som sa pri tom cítiť trápne. Našla som si aj učiteľku. Pri prvej hodine som sa klepala, že nič neviem. Teraz prekecám 60 minút v podstate na samospúšť.”

Martina si tiež obľúbila metódu self-talk, čiže rozprávanie sa so samým sebou. Znie vám to zvláštne? Aj Martina mala na začiatku pochybnosti… 

„Predtým som bola voči self-talku skeptická, pretože som mala strach, že ma nikto nebude opravovať a naučím sa zle, ale teraz naň nedám dopustiť. Pomáha prekonať stres, otvoriť ústa a nacvičiť si ten jazyk aj ‘fyzicky’.”

Pokrok v jazyku už za dva mesiace

Martinin pokrok s portugalčinou v Akadémii samoukov je naozaj krásnym úspechom.

„Vždy som si myslela, že na jeden jazyk mi treba tak 10 rokov, kým sa dostanem na nejakú úroveň. Rôzne jazyky som sa začala učiť a vzápätí som to nechala tak, že na to nikdy nebudem mať čas. Našťastie mi tieto predstavy Akadémia úplne pretvorila. Na začiatku Akadémie by som svoju znalosť portugalčiny odhadla niekde na úrovni A1/2 a dnes si trúfnem povedať, že je to okolo B1.”

V Jazykovom mentoringu veríme, že jazyky sú bránou do sveta. Aj Martine sa ich podarilo naplno využiť v pracovnej oblasti. 

„V podstate sa dá povedať, že ku každej jednej svojej práci som sa dostala vďaka jazykom. Pracujem v odbore, ktorý som neštudovala, a dostala som sa tam práve preto, lebo potrebovali ľudí, ktorí rozprávajú výborne anglicky či nemecky. Obzvlášť s nemčinou sa v našich zemepisných šírkach človek naozaj nestratí.”

Čo odporúča Martina nádejným samoukom?

Láka vás predstava naučiť sa cudzí jazyk, ale myslíte si, že jazyky nie sú pre vás, chýba vám motivácia alebo nemáte čas nazvyš? Martina vám odporúča najprv sa zamyslieť, prečo sa chcete daný jazyk naučiť. 

„Ak je dôvod dosť silný, začnite tým, že si nájdete zdroj, ktorý vás bude baviť. Potom si stanovte reálny časový cieľ – 15 minút denne je viac ako 3 hodiny raz za týždeň. No a samozrejme, ak chcete ísť do toho ozaj naplno a dozvedieť sa množstvo tipov a zaujímavých informácií, každému by som odporučila Akadémiu. Neoľutujete. :)”

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová