Z B1 na C1 za rok a pol? Príbeh Janky a jej francúzštiny

Zasekli ste sa v jazyku na B1? Ako sa odtiaľ dostať až na plynulú úroveň?
Janka Alkaya Šikulová - vďaka účasti v Akadémii samoukov sa dokázala za rok a pol naučiť po fráncúzsky z úrovne B1 na C1.

Janka Alkaya Šikulová žije v Bulharsku a pracuje ako konzultantka pre IT spoločnosť. A jej snom bolo naučiť sa po francúzsky. Začala v roku 2005, chodila na kurzy, učila sa aj na vysokej škole, ale nikdy sa vo francúzštine necítila komfortne a zasekla sa niekde medzi B1 a B2 (to poznáme mnohí, však?). Nechala to tak, až kým po 12 rokoch od začiatku učenia nenarazila na kurzy Jazykového mentoringu a nedala francúzštine poslednú šancu s našimi metódami. 

A jej život sa otočil naruby… Prečítajte si príbeh o jej ceste za plynulosťou.

“Keď som začala v septembri 2017, bola som skeptická, ale hovorila som si, že možno tentokrát to vyjde. Dnes som nadšená svojím výsledkom.

A má byť prečo. To, čo sa jej podarilo po roku a pol učenia sa, je naozaj pecka!

Ale poďme pekne poporiadku.

Na jeseň 2017 si Janka kúpila videokurz Majster jazykov a hneď ho začala uplatňovať. Začala pracovať s Goldlistom, sledovať francúzske seriály a hlavne, úplne zmenila svoj postoj k učeniu. Skutočný zlom však prišiel vo chvíli, keď sa zapojila do svojej prvej Akadémie samoukov:

“Ozajstný posun pre mňa prišiel v prvej Akadémii samoukov, do ktorej som sa zapísala po prelúskaní Majstra jazykov. Tam som si ešte viac ujasnila, čo presne chcem a išla som ešte viac do hĺbky. Tam sa začal môj maratón učenia sa, ktorý trvá dodnes. :)”

Láska na prvý pohľad

Janka sa do učenia sa jazyka úplne zamilovala. Do svojho učebného plánu si navolila metódy, ktoré ju najviac zaujali a spravila dobre – nikdy ju neomrzeli a nemala potrebu ich meniť:

  • počúvala podcasty (hlavne o jedle a osobnostnom rozvoji),
  • čítala francúzske časopisy (napríklad Elle),
  • slovnú zásobu naberala efektívne pomocou metódy Goldlist, aplikácie Anki a kartičiek,
  • viedla pravidelné konverzácie vo francúzštine cez stránku Italki.

Jankin plán bol pekne vyvážený, zaradila si doň dostatok vstupných metód (čítanie, počúvanie), vďaka ktorým mala množstvo slovnej zásoby do Goldlistu a Anki, a túto slovnú zásobu aj hneď aktívne využívala pri konverzáciách. Tak to má vyzerať! Ako vidno z grafov jej učenia, na začiatku si stanovila plán na 8 hodín učenia týždenne, no v priemere sa učila týždenne až 13,3 hodiny!

Jankino učenie v prvej polovici Akadémie samoukov
Jankino učenie v druhej polovici Akadémie samoukov

Láska aj na druhý a tretí pohľad

Učenie sa cudzieho jazyka v podpornej skupinke v Akadémii samoukov ju neskutočne bavilo. Až tak, že sa rozhodla pokračovať ďalej. Jej ďalšia Akadémia samoukov v zime 2018 bola mamičkovská (Janka je mamina trojročnej dcérky Jasminky), takže v nej okrem poriadnej dávky motivácie do učenia získala aj množstvo super tipov na jazykové materiály pre deti. A jej tretia Akadémia už bola špeciálne ušitá pre potreby pokročilých akademistov, ktorí sa kurzu predtým zúčastnili minimálne raz. Nové videá s ešte premakanejšími radami ju posunuli ďalej míľovými krokmi.

Začala som podcasty počúvať nielen tak ledabolo, ale opakovať ich, aktívne čítať a vtedy už som bola schopná čítať literatúru vo francúzštine tak, aby som si to aj užila. Časopisy boli totálna oddychovka, ktorej som sa nevedela dočkať.”

Nové priateľstvá vďaka Akadémii samoukov

Janka vedela, že bez pravidelných konverzácií sa vo francúzštine ďaleko nedostane, takže keď sa jej naskytla príležitosť, nadšene sa do nich pustila:

”Ozvala sa mi Viky z prvej Akadémie samoukov a spýtala sa ma, či by som chcela rozprávať francúzsky, na rozličné témy, nielen stále o tom istom, že ako sa máš a čo si robila. Bola som nadšená. Tam sa začala naša cesta s Viky, ktorá trvá dodnes viac-menej každý týždeň, aj keď popri deťoch a práci sa to nie vždy dá. Nikdy sme sa nevideli, ale viem o nej toľko vecí! Prebrali sme asi úplne všetko od ekológie, cez varenie, cestovanie, osobnostný rozvoj.”

Postupne si Janka a Viky našli skvelý systém na konverzácie. Pred konverzáciou si vždy stanovili nejakú tému, aby sa na ňu mohli pripraviť a každý rozhovor ich nejako obohatil:

“Najskôr sme počúvali podcasty na rôzne témy, potom sme spolu robili kurzy na Coursere a Edx po francúzsky a momentálne sme sa dostali k čítaniu článkov na vopred vybranú tému, o ktorej potom diskutujeme. Takže vždy máme aj nejakú prípravu pred rozhovorom. 🙂 Naučila som sa od nej veľa, nielen z francúzštiny, a je pre mňa veľmi inšpiratívnym človekom.”

Jankine poznamky pred konverzaciou s Viky
Jankine poznámky, ktoré si spravila pred konverzáciou s Viky.

Bravúrny výkon aj pod stresom!

Poznáte “speed dating”? Ide o tzv. rýchle rande, na ktorých máte na rozhovor s potenciálnym partnerom len pár minút a keď si navzájom sadnete, idete na ozajstné rande. Tento fenomén sa preniesol aj do sveta pracovného trhu a vznikli tzv. “speed interviews”. A presne takýchto rýchlych pohovorov sa zúčastnila aj Janka na jar 2019 – rok a pol po tom, ako sa začala učiť s Jazykovým mentoringom. Na tom by nebolo nič čudné, keby tieto pohovory neboli vo francúzštine. 

Absolvovala 10 trojminútových pohovorov vo francúzštine. Síce žiadnu prácu nehľadala, lebo chcela pokračovať v materskej dovolenke, ale prijala to ako výzvu vyjsť zo svojej komfortnej zóny a zistiť, či dokáže cudzí jazyk pohotovo používať aj vo vypätej situácii. Predsa len, predať sa za tri minúty je ťažké aj v rodnom jazyku! A aká bola jej radosť, keď videla, že zamestnávatelia boli z jej francúzštiny nadšení! Len si predstavte, aké sebavedomie jej to muselo dodať. 🙂

Treba aj oddychovať

Po tom, ako Janka svoju francúzštinu takto krásne vyšpičkovala, cítila, že potrebuje trošku zmenu a oddych. Francúzštinu úplne nevypustila – podcasty a týždenné konverzácie s Viky si nenechala ujsť.

Namiesto francúzštiny sa však naplno pustila do turečtiny. Využila všetky znalosti, ktoré už mala vďaka Majstrovi jazykov a viacnásobnej účasti v Akadémii samoukov a za 5 mesiacov sa jej podarilo dostať z nuly takmer až na komfortnú hranicu.

„Za 5 mesiacov som sa pohla viac než predtým za 10 rokov.“

Aké metódy využívala na turečtinu?

  • Počúvanie: v turečtine nenašla nejaké schopné podcasty, tak fungovala skôr na YouTube (Daire, Basak Kablan, TED po turecky), seriáloch a divadelných hrách (Radyo Tiyatrosu).
  • Slovná zásoba: Anki, Goldlist.
  • Rozprávanie: v Sofii má veľa tureckých známych, tak rozprávanie cvičila (a dodnes cvičí) s nimi.

Certifikáty vo Francúzskom inštitúte

Na jeseň 2019 sa Janka vrátila k francúzštine s ambicióznym plánom: spraviť si skúšku na úrovni B2. A dopadlo to, ako inak, famózne:

“Počas prípravy som k svojej rutine pridala učenie sa gramatiky a robenie testov z rôznych kníh. Skúška prebehla úplne skvele a rozprávanie bola najjednoduchšia časť, ktorú som si užila. Na skúške som mala taký pocit, že by som mohla skúsiť aj C1 a takisto z cvičných testov som mala pocit, že by to mohlo ísť, a tak som po krátkej pauze znova začala s prípravou na certifikát. Voilà, výsledok je, že mám čerstvý certifikát C1 a neuveriteľne si to užívam.” 

Janka nás touto správou neskutočne potešila! Samozrejme, takýto úspech neprichádza len tak zadarmo. Denne francúzštine venovala približne hodinu a pol. Nie vždy to bola len zábava, lebo musela robiť aj veci, ktoré ju až tak nebavia: písanie, slohy, naučiť sa písať listy, venovať sa gramatike. Ale vďaka efektívnym metódam týmto veciam nemusela obetovať príliš veľa času, takže ju to nestihlo znechutiť.

Po získaní certifikátu na úrovni C1 si dopriala na nejaký čas zaslúžený oddych. Číta len knižky v slovenčine a angličtine a užíva si svoju plynulú francúzštinu – počúva rádio a občas si pustí podcast, momentálne napríklad Femme ambitieuse, Creative lifestyle, Le Bookclub, Temps&Equilibre, Travail. A samozrejme, týždenné konverzácie s Viky veselo pokračujú. 🙂 

Janka Alkaya Šikulová s dcérkou Jasminkou

Úspech vďaka systému a vnútornej motivácii

Vďaka našim kurzom si Janka konečne vie sama usmerňovať svoje učenie a nadobudnuté znalosti uplatnila opakovane pri učení sa rôznych jazykov. 

“Akadémie mi pomohli v tom, že už sa viem sama zorganizovať a viem sa aj sama motivovať, znalosti som využila pri turečtine a aj pri osviežovaní si angličtiny pred návratom do práce. Pre mňa boli toto najlepšie investované peniaze v živote.”

Takto vyzerala Jankina cesta od večnej mierne pokročilej úrovne vo francúzštine až po vysnívaný certifikát na úrovni C1. Certifikát však nie je to najdôležitejšie, hoci určite poteší. Vďaka Majstrovi jazykov a Akadémii samoukov Janka získala sebavedomie, že dokáže hocičo, čo si zaumieni. Stačí, keď na tom bude systematicky pracovať efektívnymi metódami. A to, že si našla skvelú kamošku na nekonečné rozhovory, je naozaj na nezaplatenie. 🙂

“Pre mňa Majster jazykov a Akadémie samoukov predstavujú veľkú životnú zmenu, lebo som videla, že sa to dá, že môžem dosiahnuť to, po čom túžim a konečne si povedať, áno, viem francúzštinu. To nie je o tom certifikáte, aj keď ten je odmena, ale ja viem, ako sa cítim, keď rozprávam, keď čítam, viem, čo som do toho dala a kde sa momentálne nachádzam, na čom mám naďalej pracovať.”

Milá Janka, ďakujeme, že sme mohli v našich kurzoch stretnúť takú skvelú osôbku ako ty a prajeme ti veľa zdaru v živote aj dosahovaní tvojich (nielen jazykových) cieľov. 🙂

A ak sa aj vy chcete naučiť, 

  • ako sa máte efektívne učiť jazyk
  • ako sa dokopať do učenia, hoci sa vám práve nechce,
  • čo spraviť, aby vás učenie bavilo,
  • ako si v učení vytvoriť systém
  • ako pri učení vytrvať dlhodobo a nevzdať to po dvoch týždňoch…

…ak aj vy chcete

  • konečne prekonať strach z rozprávania v jazyku,
  • prestať sa hanbiť za svoju výslovnosť a gramatiku,
  • prestať hľadať slovíčka v pamäti,
  • dosiahnuť také parádne výsledky v angličtine, nemčine, španielčine či inom jazyku ako Janka…

…tak sa inšpirujte Jankiným učením a pridajte sa do Akadémie samoukov aj vy!

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová