Kritický pohľad na môj TED talk od odborníka na jazyky

Kritický pohľad na Ted talk Lýdie

Je to už viac ako dva roky, odkedy som si v e-mailovej schránke našla pozvánku rečniť na prestížnej konferencii TED v New Yorku. Že som mala na prípravu takejto dôležitej prednášky len necelé 3 týždne? Čo už, takéto pozvanie sa predsa neodmieta! A tak som jednoducho musela prikývnuť a dať tomu naozaj všetko. Aj keď som v tom čase mala dohodnuté vystúpenie na inej konferencii, aj keď sme v Jazykovom mentoringu práve otvárali nový kurz, aj keď som bola práve chorá a vedela som, že let do New Yorku bude náročný. 

A oplatilo sa. 🙂 Za dva a pol roka od zverejnenia mojej prednášky ju videlo už skoro 12 miliónov ľudí. Medzi nimi aj známy polyglot Olly Richards, ktorý sa na ňu nedávno pozrel kritickým okom skúseného polyglota. Angličtinári Ollyho určite poznajú vďaka jeho populárnemu podcastu „I Will Teach You A Language“, v ktorom krásnou britskou angličtinou rozoberá rôzne aspekty učenia sa cudzích jazykov. Okrem toho tvorí aj videá na svoj YouTube kanál. Nedávno natočil video, v ktorom reaguje na myšlienky z mojej prednášky TED

Olly je ostrieľaný polyglot, ovláda 8 jazykov, a na jeho reakciu som bola naozaj zvedavá. Bolo zaujímavé sledovať, v čom sa naše pohľady na učenie sa jazykov zhodujú a ktoré myšlienky z prednášky ho zaujali najviac. Celé video s Ollyho komentárom (v angličtine) si môžete pozrieť tu: 

Ollyho postrehy by sa v krátkosti dali zhrnúť takto:

  • Učte sa od niekoho, kto si celým procesom učenia sa jazyka už prešiel. Nemusíte skúšať všetky dostupné metódy na sebe, jednoducho „odkukajte“ od skúsených polyglotov to, čo naozaj funguje. A práve metódy, ktoré vám v Jazykovom mentoringu odporúčam, mám odskúšané nielen na sebe, ale aj na tisíckach spokojných absolventov. Verím, že si medzi nimi každý nájde aj tú svoju.
  • Polygloti nie sú géniovia, sú to obyčajní ľudia, ktorí v sebe objavili vášeň pre jazyky a našli taký spôsob učenia, ktorý pre nich nie je mučením, ale zábavou.
  • Učenie vás musí baviť, no iba zábava na naučenie sa jazyka nestačí. Potrebujete mať aj systém, ktorý budete dodržiavať a ktorý vás bude motivovať venovať sa jazyku aj v tie dni, keď sa vám práve nič nechce. 
  • Nesnažte sa venovať všetkému naraz. Vyberte si na začiatok niekoľko konkrétnych metód, ktoré budete používať (napríklad podcasty, goldlist a self-talk). Z nich si vytvorte učebný plán, aby ste každý deň vedeli, čomu sa budete v ten deň venovať. Dôležité je učiť sa pravidelne a vytrvať dostatočne dlho. Buďte trpezliví, pokrok na sebe neuvidíte hneď, všimnete si ho až po nejakom čase. 
  • Často sa mi stáva, že ľudia nad mojimi myšlienkami o učení sa jazykov mávnu rukou so slovami: „Tebe sa to povie, ty máš talent na jazyky.” No ako Olly hovorí vo videu, problém nie je nedostatok talentu, ale váš doterajší spôsob učenia sa. Nemôžete sa spoliehať iba na učebnicu alebo učiteľa, že vás jazyk naučí. Skúšajte nové veci, zistite, čo funguje vám a toho sa držte. 

Ako vidno z Ollyho komentárov, na učenie sa cudzích jazykov sa pozerá rovnako ako ja a prednášku v závere videa ohodnotil desiatimi bodmi z desiatich. Som poctená a veľmi sa z takéhoto krásneho hodnotenia teším. 🙂

Ak by ste si chceli moju prednášku TED pripomenúť celú, nájdete ju v tomto videu:

Chcete vedieť, ako to vyzerá v zákulisí takejto významnej konferencie a ako som sa popasovala s nečakanými výzvami? Prečítajte si článok o mojom dobrodružstve s TEDom

A ak sa vám zdá, že sme už TED niekedy spomínali, nemýlite sa. V Jazykovom mentoringu prednášky TED videá často odporúčame aj ako vynikajúci zdroj materiálov na počúvanie, takže ak vás tento formát zaujíma, môžete začať mojím videom a nechať sa vtiahnuť do sveta tých najzaujímavejších myšlienok od najväčších odborníkov vo svojich oblastiach. Prajem vám príjemné pozeranie!

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová