VIDEO: Koncoročné plánovanie cieľov a predsavzatí mi výrazne zlepšilo život. Robím ho takto!

Titulka k článku: Koncoročné plánovanie mi zlepšilo život.

Aj vy v týchto dňoch bilancujete rok 2022? Čo sa vám podarilo a čo, naopak, nevyšlo? Premýšľate, čo vám prinesie rok 2023? Ako si správne bilancovať predošlý rok a naplánovať ten ďalší? Vo svojom novom videu vám poradím, ako zvládnete koncoročné plánovanie cieľov a predsavzatí pomocou voľne dostupnej príručky. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis. Článok je oproti videu aktualizovaný o moje najväčšie úspechy v roku 2022.

Jedna z vecí, ktorá mi výrazne zmenila kvalitu života, je koncoročné plánovanie si cieľov a predsavzatí do ďalšieho roka. Vždy v decembri sa zamyslím, kde sa v živote nachádzam, kam smerujem, čo sa mi podarilo alebo nepodarilo. A som presvedčená, že takéto dlhodobé plánovanie a prehodnotenie života z nadhľadu pomôže vyriešiť veľa vecí aj vám.

V nasledujúcich minútach vám zazdieľam, ako takéto koncoročné plánovanie robím ja. Možno vás bude motivovať, aby ste sa zamysleli, ako by mal vyzerať váš ďalší rok. Hoci sa video nezaoberá jazykovými témami, úspešné plánovanie súvisí aj s učením sa jazykov. Ak si totiž stále neviete nájsť čas na učenie sa cudzieho jazyka, práve koncoročné plánovanie cieľov vám tento problém pomôže vyriešiť. 

„Koncoročné plánovanie mi zmenilo kvalitu života. A vám pomôže nájsť si čas na učenie sa jazykov.”

Citát, ktorý hovorí za všetko

Stále sa za niečím naháňate, máte veľa práce a nedokážete si do života zaradiť niečo nové – napríklad jazyky, šport či zdravšie stravovanie? Máte pocit, že netrávite dosť času s priateľmi, partnerom, deťmi, rodičmi, starými rodičmi a život uteká z roka na rok rýchlejšie? Všetky tieto problémy vám dokáže vyriešiť práve koncoročné plánovanie si predsavzatí. 

V bežnom živote ste zvyknutí fungovať veľmi rýchlo. Robíte si plány len na krátke obdobie – čo budete robiť nasledujúcich pár hodín, nasledujúci deň, prípadne týždeň? Ale kedy máte priestor zamyslieť sa nad tým, aký život vlastne žijete? Máte priestor na veci, ktoré sú pre vás naozaj dôležité? 

Veľmi sa mi páči citát od Oscara Wilda, ktorý hovorí: „Ak chceš vedieť, aké sú skutočné hodnoty človeka, pozri sa na to, na čo míňa peniaze a čím trávi čas.“ Táto veta mi priniesla dôležité uvedomenie. Ako vlastne trávim čas? Keď ľudia hovoria o svojich hodnotách, najčastejšie uvádzajú zdravie, rodinu, priateľov, lásku a podobne. Ale koľko času a energie v skutočnosti venujem tomu, aby som sa postarala o svoje zdravie? Práve takéto otázky si kladiem pri dlhodobejšom plánovaní. Keďže ho robím už niekoľko rokov, pomohlo mi uvedomiť si, v ktorej oblasti musím niečo zmeniť.

„Ak chceš vedieť, aké sú skutočné hodnoty človeka, pozri sa na to, na čo míňa peniaze a čím trávi čas.“ – Oscar Wilde

Koncoročné plánovanie cieľov a predsavzatí krok za krokom 

#1 Doprajte si čas a príjemnú atmosféru  

Pri plánovaní si v prvom rade urobte príjemnú atmosféru. Ja sa zvyčajne zababuším do deky a zapálim si aromalampu s príjemnou vôňou. Pustím si príjemnú hudbu, spravím si čaj alebo niečo malé na zjedenie. Vyčlením si približne 3 hodiny času úplne pre seba a začnem si plánovať svoj ďalší rok.

#2 Stiahnite si príručku

Na koncoročné plánovanie vám odporúčam využiť nejakú príručku, resp. sprievodcu. K dispozícii je ich pomerne dosť. Na Slovensku možno poznáte diáre Žurnál. Ja používam bezplatnú príručku Year Compass, ktorú si môžete stiahnuť na stránke www.yearcompass.com. Tento sprievodca vás krásne prevedie procesom plánovania vo dvoch dôležitých fázach. 

#3 Zhodnoťte si predsavzatia z aktuálneho roka

Príručka Year Compass ponúka veľmi zaujímavý spôsob pre bilancovanie aktuálneho roka. Najskôr vás vyzve, aby ste si napísali všetky pracovné i osobné udalosti, ktoré sa v danom roku stali. Následne si ich zaradíte do kategórií – životných oblastí, ktoré príručka obsahuje. Príručka vás navedie na oblasti, o ktorých možno bežne neuvažujete – napríklad rodina, kamaráti, vzdelávanie, financie, zdravie a ďalšie. 

Získať prehľad o predchádzajúcom roku je pre mňa veľmi cenné. Bilancovaním som napríklad prišla na to, prečo som sa v roku 2021 necítila dobre. Zistila som, že som sa takmer vôbec nestretávala s kamarátmi – najskôr kvôli lockdownom, a potom kvôli tomu, že som nerobila aktívne kroky. Tieto stretnutia mi naozaj veľmi chýbali. Celý rok som sa venovala hlavne pracovným veciam, ale nemala som čas pre seba. A práve druhý krok plánovania si predsavzatí umožňuje tieto nedostatky zmeniť. 

#3 Naplánujte si cieľe na nasledujúci rok

Zaradením udalostí z predchádzajúceho roka do konkrétnych oblastí zistíte, že niektoré zostali úplne prázdne. Napríklad ste sa nestretávali s priateľmi a nestarali ste sa o svoje zdravie. Tento proces vás navedie, aby ste si v týchto oblastiach naplánovali aktivity pre ďalší rok.

Jednou z oblastí, ktorým ste nevenovali pozornosť, môže byť napríklad učenie sa jazykov, lebo na ne nemáte čas. My v Jazykovom mentoringu dávame ľuďom návod, ako sa naučiť cudzí jazyk. V Akadémii samoukov ich presne učíme, ako na to, prevádzame ich celým procesom učenia sa. Predtým je však dôležité, aby ste si učenie sa jazykov do plánu vôbec zaradili a chceli na sebe zamakať.   

Ďalšou oblasťou môže byť, že chcete viac cestovať. Prečo necestujete? Možno sa bojíte, že nebudete rozumieť a strach vás stále blokuje. Túžba cestovať vás však možno privedie k predsavzatiu, že si vyhradíte čas aj na učenie sa cudzieho jazyka

Ja som si napríklad uvedomila, že nerobím veľa preto, aby som bola fit. Nešportujem, nestarám sa o svoje zdravie. Vďaka koncoročnému plánovaniu som zistila, že túto oblasť nemám vôbec pokrytú. Som zdravá, ale nie vlastným pričinením. Rozhodla som sa začať cvičiť s Fitshakerom domáce videá a otužovať sa. Odvtedy si pravidelne dávam studené sprchy a chodím plávať do jazera. 

Takéto ročné plánovanie vám ukáže, kde máte priestor zaradiť do svojho života veci, ktoré sú pre vás dôležité. Avšak nesmiete ostať len pri plánovaní. 

Čítajte aj: Čo má spoločné otužovanie s učením sa jazyka? 

#4 Stanovte si akčné kroky na dosiahnutie cieľov

Ak si stanovíte ciele príliš ambiciózne, nemusíte ich dosiahnuť. Rozdeľte si veľké ciele do menších akčných krokov. Keď som sa napríklad rozhodla, že sa budem viac stretávať s priateľmi, do svojho to-do listu v aplikácii Todoist som si vložila úlohu „zorganizovať stretnutie s kamoškami”, ktorá sa mi každý mesiac opakuje. Kamoškám sa každý mesiac ozvem a dohodneme si reštauráciu alebo kaviareň, kde sa stretneme. Je to veľmi jednoduché predsavzatie, ak si však pripomienku do kalendára nedám, na organizáciu stretnutia zabudnem a nevidíme sa aj pol roka. 

Je veľmi dôležité, aby ste si stanovili konkrétne kroky, ktoré vás privedú k stanovenému cieľu. Keď si napríklad poviete, že by ste chceli zdravšie žiť, takáto formulácia je veľmi vágna a neuchopiteľná. Pravdepodobne so zmenou životného štýlu nič nespravíte a o rok nezbadáte zlepšenie. Ale ak si stanovíte predsavzatie, že sa celý nasledujúci mesiac budete trikrát do týždňa otužovať studenou sprchou, je pravdepodobnejšie, že svoj plán dodržíte. 

Uvediem ďalšie príklady zo života. Túžila som tráviť viac vedomého času so svojím manželom a pravidelne s ním chodiť na rande. Aby som nemusela vždy rozmýšľať, kam pôjdeme, do svojho to-do listu som si zapísala úlohu, aby som vypísala všetky reštaurácie v okolí, ktoré by sme chceli navštíviť. Rovnako chcem viac času tráviť aj so svojimi rodičmi. Akčným krokom tohto predsavzatia bolo dávať im na narodeniny a Vianoce zážitkové darčeky – napríklad výlet alebo pobyt na chate, ktorý absolvujeme spolu. 

Toto všetko sú veci, ktoré som si uvedomila vďaka tomu, že si bilancujem doterajší rok a plánujem si ďalší. Ak takéto koncoročné plánovanie nerobíte, alebo ho robíte len v hlave, odporúčam vám, aby ste si ho napísali. Rozdiel je obrovský. Navyše je veľmi zaujímavé, keď si na konci roka pozriete, čo ste si naplánovali a v akom rozsahu ste plán splnili.

Prekonajte prekážky 

Väčšina ľudí si koncoročné plánovanie nerobí, lebo vidia dve prekážky:

Prekážka #1: Aj tak nedodržím predsavzatia, ktoré do plánu napíšem

Tiež patríte k tým, ktorí si robia plány a predsavzatia, ale nedodržia ich? Napriek tomu treba plánovať. Aj ja mám vo svojom živote oblasti, v ktorých svoje predsavzatia stále nedokážem dodržať. Trvalo mi 3 roky, kým som reálne začala robiť niečo so svojím zdravím. Skúšala som, ale nepodarilo sa mi vydržať. Stále som hľadala nejakú cestu, aby som sa mohla hýbať tak, aby ma športovanie bavilo. Pri koncoročnom plánovaní na mňa opakovane vyskakovalo zrkadlo, ktoré ma nútilo vstúpiť si do svedomia a hľadať inú cestu, ako môžem tento konkrétny cieľ naplniť. 

Aj keď si myslíte, že svoje ciele nedodržíte, napíšte si ich. Nastavte si zrkadlo, buďte k sebe úprimní. Inak žijete svoj život bezcieľne, plynie vám pomedzi prsty a netrávite ho tak, ako by ste chceli.     

Prekážka 2: Na takéto plánovanie predsavzatí nemám čas 

Naozaj nemáte čas? Tak si ho nájdite! Hneď po pozretí tohto videa si naplánujte v kalendári konkrétny čas, keď sa vzdialite od rodiny a bežných povinností. Plánovanie si môžete urobiť doma, v kaviarni, v knižnici či v saune – jednoducho kdekoľvek, kde máte pokoj. Stiahnite si príručku Year Compass alebo akýkoľvek iný materiál na dlhodobé plánovanie a pustite sa do toho. Verte mi, že ak urobíte tieto jednoduché akčné kroky, plánovanie si predsavzatí vám výrazne zlepší kvalitu života a pomôže vám ho žiť tak, ako si sami predstavujete. 

Budem veľmi rada, keď nám dáte v komentároch vedieť, ako si plánujete rok vy. Prajem vám úspešné plánovanie nasledujúceho roka a hlavne, aby prebehol presne podľa vašich predstáv. 

Pozrite si aj: VIDEO: Vďaka týmto 2 rutinám mám čas na všetko dôležité

A aké teda boli moje najväčšie úspechy v roku 2022?

  • Za najväčší osobný úspech považujem svoju svadbu v septembri. 🙂 Teším sa, že ju nič neprekazilo, že sa hostia zabavili, a najmä, že mám pri sebe úžasného človeka, s ktorým môžeme kráčať životom spolu. A prezradím aj najnovšiu info: práve dnes odlietame na svadobnú cestu! Neskutočne sa tešíme. 🙂 Sledujte Facebook a Instagram, určite sa podelím o nejakú fotku.
  • Za najväčší pracovný úspech považujem prerábku nášho hlavného kurzu Akadémia samoukov. Robili sme na ňom s celým tímom dlhé mesiace, a na výslednú podobu kurzu sme veľmi hrdí. Akadémiu vylepšujeme nonstop v podstate od samého začiatku Jazykového mentoringu v roku 2016, ale teraz sme ju dostali na ešte vyšší level. Kto si zažil staršiu aj novšiu Akadémiu, vie, o čom hovorím.
  • A do top 3 mojich úspechov za rok 2022 sa jednoznačne dostáva aj založenie neziskovej iniciatívy Buddíci pre Ukrajincov, ktorá sa v podstate stala mojou druhou prácou popri Jazykovom mentoringu. Prepájame Ukrajincov so Slovákmi, ktorí ich učia slovenčinu našou vlastnou konverzačnou metódou – bez nutnosti vedieť po ukrajinsky či rusky. Je neuveriteľné, ako úžasne dokáže človek niekomu pomôcť, ak mu venuje len jednu hodinu týždenne. Ak vás to zaujalo, pozrite si stránku www.buddici.sk.

Chcete si aj vy vyhodnotiť svoj rok 2022? Určite si nenechajte ujsť moje video o Ročnom plánovaní.

Verím, že vás video inšpiruje dosiahnuť všetky ciele a predsavzatia, ktoré si stanovíte. Prajem vám aj s celým tímom veselého Silvestra a šťastný nový rok!

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Tak toto video bolo načasované práve pre mňa Lydka. Super ďakujem krásne, že si sa podelila o tieto super informácie ohľadom plánovania. Ja plánujem od roku 2018 /možno s ročnou prestávkou/ mám nato špeciálny Diár, kde robím týždenne, mesačné, polročné a ročné zhodnotenie. Presne, ako si to popísala v príspevku…. človek si na konci zhodnotenia uvedomí, kde mu to uteká….kde musí pridať…atď. Videjko mi prišlo nesmierne vhod, pretože tento víkend sa akurát chystám na zhodnotenie roka a veľmi ma oslovila pomôcka, ktorú si poradila YearCompass …hneď som si to stiahla, veľmi dobrým a usmerňujúcim spôsobom je vytvorená. Veľká vďaka, že si sa podelila o tieto informácie. Ja verím, že tento Nový rok 2023 už dám konečne aj ja naplno Angličtinu, ktorú nesmierne potrebujem a nedokázala som sa jej venovať tak, aby som v nej napredovala. Želám tebe a celému tvojmu kolektívu všetko dobré po celý Nový rok 2023
    Krásný večer
    Renáta

  2. Renata, skvelé! Veľmi sa tešíme, že video padlo na úrodnú pôdu. 🙂 Prajeme veľa zdaru do ďalšieho plánovania. (Daša z Jazykového mentoringu)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová