VIDEO: Appky na učenie jazykov sú obľúbené, ale…

Appky na učenie sa jazykov sú obľúbené, ale ...

Jazykové aplikácie sú skvelým nástrojom na ceste k zvládnutiu cudzieho jazyka. Pomáhajú nám zlepšiť si slovnú zásobu, výslovnosť či gramatiku. Viete však, že ich používanie so sebou prináša aj nevýhody? Na čo si dať pozor, vám vo videu porozpráva naša jazyková mentorka Nikola. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis. 

Prečo máme radi aplikácie na učenie sa cudzích jazykov? 

Jazykové aplikácie sa nám páčia, pretože:

  • sú veľmi vizuálne a atraktívne,  
  • sú ľahko dostupné – máme ich k dispozícii v mobilnom telefóne,
  • môžeme s nimi efektívne využívať „hluchý čas” – napríklad keď cestujeme verejnou dopravou alebo na niekoho čakáme, 
  • nám dokážu pripomenúť, že je čas na učenie – takže nezabudneme a vytvoríme si návyk,
  • obsahujú rôzne rebríčky a porovnávanie sa s inými používateľmi, čo na nás pôsobí motivačne. 

Čítajte aj: Existuje lepšia appka ako Duolingo? Skúste Clozemaster!

Jazykové aplikácie majú aj svoje nevýhody

#1 Sú zamerané na pasívnu znalosť jazyka

V aplikáciách chýba rozprávanie, ktoré je veľmi dôležitou súčasťou jazyka. V niektorých aplikáciách síce existuje možnosť nahrávať zvuk, ale ide skôr o mechanické opakovanie, pri ktorom si opakujeme slová, aby sme si zlepšili výslovnosť. Nie je to skutočné rozprávanie, pri ktorom musíme vyjadriť svoje myšlienky. 

Môže byť preto demotivujúce tráviť s aplikáciou veľa času, keď stále nie sme schopní rozprávať tak dobre, ako by sme chceli. Dôvodom je, že aplikácie sa zameriavajú len na určité oblasti a chýba v nich aktívne precvičovanie.

„Aplikácie vás nenaučia rozprávať. Chýba v nich aktívne precvičovanie.” 

#2 Slovná zásoba je vopred vybraná

Pri učení sa cudzieho jazyka vždy odporúčame vybrať si vlastnú slovnú zásobu na základe toho, čo nás zaujíma a čo naozaj chceme vedieť používať. Slovná zásoba v aplikácii môže byť pre nás nerelevantná, a preto si ju ťažšie zapamätáme. Hoci tieto slovíčka môžu byť užitočné, nemáme takú motiváciu učiť sa ich, ako keby sme si vybrali vlastné.

Aplikácie tiež často zoskupujú slovnú zásobu do rôznych tematických celkov (napríklad zvieratá, škola, jedlo a podobne). Učenie sa takýchto zoznamov sa však veľmi podobá tradičnému školskému systému a slovíčka sa nám môžu pliesť. A úprimne, naozaj potrebujeme poznať všetky druhy zeleniny, nábytku alebo oblečenia? 

Iste, jedného dňa by sme chceli vedieť všetko. Je však oveľa efektívnejšie, keď sa sústredíme na slovnú zásobu, ktorú v danej chvíli potrebujeme. Zvyšok sa naučíme neskôr, keď sa s danou slovnou zásobou stretneme. 

„Slovná zásoba v appke môže byť pre vás irelevantná. Sústreďte sa radšej na slovíčka, ktoré potrebujete.“

#3 Väčšina aplikácií nie je založená na SRS

Najväčším problémom aplikácií je, že väčšina z nich nie je založená na SRS – po anglicky Spaced Repetition System – alebo intervalové opakovanie. Tento systém stavia na tom, ako dobre sme sa dané slovíčko naučili. Ak je pre nás ťažké, potrebujeme ho vidieť častejšie. Ak ho už poznáme, nemusíme si ho opakovať tak často. 

Väčšina aplikácií na slovnú zásobu však len opakuje výrazy rovnako často – bez ohľadu na to, či ich poznáme alebo nie, čo je extrémne neefektívne.

“Aplikácie nezohľadňujú, aké slovíčka poznáte a nepoznáte, čo je extrémne neefektívne.”

Sú teda jazykové aplikácie vhodné?

Ak sa pýtate, či aplikácie na učenie sa jazykov používať alebo nie, odpoveď znie: môžete. Aplikácie však používajte len ako doplnok k iným účinným metódam, napr. vlastnoručne vyrobené kartičky alebo metóda Goldlist

Čítajte aj: 7 najväčších chýb pri učení sa slovnej zásoby

Myslite na limity aplikácií. Len 10 – 15 minút denne strávených s aplikáciou vás jednoducho nenaučí používať jazyk aktívne. Snažte sa preto kombinovať. Využite zábavnosť aplikácií a kombinujte ich s inými účinnejšími metódami. Dajte si ich napríklad ako odmenu po naozaj náročnom učení.

“Aplikácie používajte len ako doplnok k iným účinnejším metódam.” 

Ako sa naučiť slovíčka raz a navždy? 

Jednou z najlepších metód, ktoré vám pomôžu pri učení sa slovíčok, sú kartičky. Viete, ako ich vyrobiť a využívať tak, aby ste sa učili naozaj efektívne? Stiahnite si náš ebook Dobrodružstvo s kartičkami, v ktorom sme pre vás zhrnuli všetko podstatné. 

A ako sa učíte slovíčka vy? Máte nejakú obľúbenú aplikáciu? Dajte nám vedieť v komentároch.

Tagy:

Podobné články

2 Komentáre

2 Odpovede

  1. Na poslední internetové konferenci, kterou pořádal Broňa Sobotka a spol., jsem získal tip na „slovíčkovou“ aplikaci DuoCards. Tuto aplikaci považuji za velmi zdařilou z těchto důvodů:
    – nabízí předdefinovaná slovíčka, ale umožňuje jednoduše vkládat vlastní
    – je založena na principu SRS
    – zasílá připomínky, přehledy, motivuje
    – lze s ní pracovat jak na PC, tak v mobilu
    Prosím, otestujte tuto aplikaci z vašeho pohledu a výsledek sdělte i pro další samouky na vašem webu. Děkuji.

    1. Dobrý deň, Miroslav, ďakujeme za váš komentár a tešíme sa, že hľadáte efektívne spôsoby na učenie sa jazykov. Spomínanú aplikáciu DuoCards testujeme a v prípade, že bude dobre zapadať do nášho konceptu, budeme o nej vhodným spôsobom informovať.
      Prajem veľa zdaru do ďalšieho učenia. Daša z Jazykového mentoringu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová