Do Bratislavy príde na Stretnutie polyglotov vyše 400 jazykových nadšencov

polyglot-blog

Viete, že niektorí ľudia dokážu plynule rozprávať aj 5, 10 či dokonca 20 jazykmi? Sú to polygloti, milovníci jazykov. Učia sa jazyky zväčša ako samoukovia, a dokážu v nových jazykoch zrozumiteľne komunikovať už behom pár mesiacov. Napríklad hyperpolyglot Richard Simcott z Veľkej Británie sa dohovorí vo viac ako 30 jazykoch, vrátane veľmi ťažkých jazykov ako je islandčina.

Od 31. mája do 4. júna 2017 sa na Ekonomickej univerzite v Bratislave bude konať podujatie Stretnutie polyglotov (po anglicky Polyglot Gathering), na ktorom sa zúčastní asi 400 obdivuhodných ľudí, ktorí hovoria viacerými jazykmi. Minuloroční účastníci sa dohovorili v priemere šiestimi jazykmi, ale mnohí z nich ich majú na menovke vypísaných omnoho viac. Účasť na podujatí však nie je podmienená žiadnym počtom jazykov, je otvorená všetkým nadšencom jazykov.  

Stretnutie polyglotov, alebo po anglicky Polyglot Gathering (www.polyglotbratislava.com) je neformálne podujatie, ktoré sa doteraz konalo vždy raz za rok v Berlíne. Tento rok sa organizátori z Berlína rozhodli spolupracovať s Lýdiou Machovou z Jazykového mentoringu, ktorá pomáha ľuďom učiť sa jazyky svojpomocne, a Petrom Balážom, koordinátorom združenia E@I, ktoré stojí za mnohými úspešnými portálmi na výučbu jazykov, aby priniesli podujatie do Bratislavy. Pre mnohých polyglotov, ktorí sa akcie zúčastňujú pravidelne, je to vítaná zmena, pretože takto môžu nielen vidieť svojich kamarátov, precvičiť si aj menej používané jazyky a stráviť príjemný týždeň, ale taktiež spoznať novú krajinu, o ktorej často nevedia mnoho.

Dva týždne pred začiatkom podujatia sa zaregistrovalo už vyše 400 jazykových nadšencov z 55 krajín, a Bratislavy sa už nevedia dočkať. Organizátori pre nich pripravujú zaujímavé aktivity, a tohtoročnou novinkou bude, že program sa 5-dňovým oficiálnym Stretnutím polyglotov neskončí. Záujemciovia budú mať možnosť spoznať aj iné kúty Slovenska, medzi iným Bojnice či Banskú Štiavnicu.   

Hlavnou časťou 5-dňového podujatia budú prednášky samotných polyglotov na rôzne témy súvisiace s jazykmi a učením sa jazykov, ktoré sú prezentované v niektorom zo svetových jazykov. Účastníci tak zdieľajú tipy na učenie sa väčšieho počtu jazykov, ich udržiavania, zlepšovania prízvuku a pod. Obľúbené sú tiež workshopy, v ktorých sa prezentuje konkrétny jazyk z pohľadu človeka, ktorý sa ho chce naučiť ako cudzí jazyk. Nie je neobvyklé, že polygloti si zo Stretnutia polyglotov odnesú nový zoznam jazykov, ktoré ich zaujali, a často aj knižky alebo iné materiály, aby mohli hneď začať.

Stretnutie polyglotov nie je konferencia, ale skutočné „stretnutie“, na ktorom ide predovšetkým o utužovanie komunity polyglotov. Mnohí sa poznajú z predošlých podujatí alebo z youtubových kanálov či blogov. Medzi prednáškami, na obede aj pri večernom programe je to preto veľmi živé, a tiež pestré. Rozhovory medzi polyglotmi totiž prebiehajú vo všetkých možných jazykoch. Každý ma na krku veľkú menovku, na ktorú si vypíše jazyky, v ktorých ho ostatní môžu osloviť. Predstavovanie tak zväčša býva v angličtine, ale už od druhej vety sa často prechádza na iný jazyk podľa voľby z menovky. Pre mnohých polyglotov je takéto stretnutie vzácnou príležitosťou precvičiť si jazyky, s ktorými nemajú žiaden živý kontakt. Na podujatí tak môžete začuť ľudí, ako si vymieňajú dojmy z včerajšej zábavy po latinsky alebo sa bavia o predošlej prednáške v jazyku tamang. Najpopulárnejšie sú však európske jazyky, a prekvapivo veľké zastúpenie medzi jazykmi polyglotov má aj esperanto – plánový medzinárodný jazyk.   

Videá z minuloročných Stretnutí polyglotov sú všetky dostupné na Youtube. Medzi najsledovanejšie videá patrí aj prezentácia Luca Lampariella zo Stretnutia polyglotov 2014, v ktorej ponúka detailný návod, ako dosiahnuť v jazyku plynulý prejav, podobný rodenému hovoriacemu:

Mali by ste záujem zúčastniť sa tohto podujatia? Je otvorené všetkým milovníkom jazykov! Skutočne nie je potrebné ovládať istý počet jazykov, aby ste sa mohli zúčastniť. Registrácia na podujatie je možná cez stránku www.polyglotbratislava.com, kde nájdete aj kompletný program prednášok, registračný poplatok je 140 eur za celých 5 dní.

Najlepšie rady od 5 najznámejších polyglotov?

Ak sa vám 5 dní zdá priveľa, alebo je poplatok za účasť na Stretnutí polyglotov pre vás príliš vysoký, tak máme pre vás iný návrh: príďte na prednášku Jazyky očami polyglotov, na ktorej vám svoje najlepšie tipy predstaví päť najznámejších polyglotov z Polyglot Gatheringu:

  • Richard Simcott z Anglicka, ktorý sa dorozumie vo vyše 30 jazykoch, a momentálne si pridáva slovenčinu 🙂
  • Judith Meyerová z Nemecka, organizátorka a iniciátorka Stretnutia polyglotov, ktoré predošlé tri roky organizovala v Berlíne. Judith sa dohovorí v 14 jazykoch.
  • Luca Lampariello z Talianska, jeden z najsledovanejších polyglotov na Youtube, známy svojou schopnosťou dokonale napodobniť prízvuk v cudzích jazykoch. Momentálne pracuje na maďarčine, svojom 13. jazyku.
  • Benny Lewis z Írska, ktorý sa preslávil svojím blogom a rovnomennou knihou Fluent In Three Months. Benny sa začal prvý cudzí jazyk učiť, keď mal 23 rokov, a je známy tým, že sa dokáže rýchlo naučiť základy v jazyku, aby sa dohovoril už po troch mesiacoch. Dnes sa dohovorí v 11 jazykoch.
  • Steve Kaufmann z Kanady, tiež veľmi známy z Youtubu. Ovláda 11 jazykov a o učenie sa jazykov sa zaujíma aj z akademického prostredia.

Na štvorhodinovej prednáške nám títo majstri jazykov predstavia svoje najlepšie tipy o učení sa jazykov. Prednáškami vás bude sprevádzať jazyková mentorka Lýdia Machová a všetko bude simultánne tlmočené do slovenčiny.

Zaregistrujte sa na webinár a objavte 3 skvelé metódy na učenie sa jazyka, ktoré môžete okamžite zaviesť do praxe.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová