Ukrajinčina pre Slovákov a slovenčina pre Ukrajincov: zoznam bezplatných zdrojov na učenie

Ukrajinske zdroje_blog_titulka

Na Slovensko v posledných týždňoch utekajú tisíce ľudí z Ukrajiny a mnohí sa rozhodli, že u nás prečkajú dobu, kým sa budú môcť vrátiť domov. A viacerí možno ostanú aj na stálo. 

Potrebujú pomoc so zorientovaním sa v cudzej krajine a my sme nesmierne dojatí, koľko Slovákov im aktívne pomáha, napríklad aj vo facebookovej skupine Buddies pre Ukrajincov v Bratislave, ktorú založila polyglotka a zakladateľka tejto stránky Lýdia Machová. Môžete sa do nej pridať aj vy – viac info nájdete na konci článku.

Ak sa však s Ukrajincami neviete dorozumieť, pomôcť im je o niečo ťažšie. Obrovské množstvo Slovákov sa preto rozhodlo naučiť sa aspoň základy ukrajinčiny a Ukrajinci sa zas chcú/potrebujú naučiť po slovensky. Kde však hľadať vhodné zdroje či appky pre jedných aj druhých? 

V tomto článku sme pre vás prichystali zoznam užitočných jazykových zdrojov pre tých z vás, čo sa chcú naučiť po ukrajinsky, ale aj pre Ukrajincov, ktorí chcú vedieť po slovensky, takže ak nejakých poznáte, určite ocenia, ak im tento článok pošlete, aby aspoň vedeli, kde začať.

Zoznam budeme priebežne aktualizovať o rôzne tipy, pričom sme zdroje rozdelili do niekoľkých hlavných kategórií. Na rýchlejšiu orientáciu ich nájdete nižšie v texte:

Mám záujem o ukrajinský jazyk

Hľadám materiály na učenie sa slovenského jazyka pre cudzincov

Mám záujem o ukrajinský jazyk

Slovníky

Lingea logo

Spoločnosť Lingea bezplatne sprístupnila svoj ukrajinsko-slovenský online slovník. Nájdete v ňom viac ako 22000 hesiel, 5000 príkladov a 44000 prekladov. K slovníku sa jednoducho dostanete na počítači alebo v mobile s pripojením na internet.

Forvo logo

FORVO – digitálny slovník výslovnosti, je šikovnou pomôckou pre každého, kto sa chce naučiť správnu výslovnosť v ukrajinskom jazyku. Jednotlivé frázy sú nahovorené rodenými hovoriacimi a pokrývajú rozmanité oblasti od pozdravov až po nakupovanie.

Kurzy

Zatiaľ sme žiadne vhodné nenašli, na doplnení pracujeme. Ak máte tip na dobrý kurz ukrajinčiny pre Slovákov (môže byť aj cez angličtinu), dajte nám vedieť v komentári pod článkom.

E-booky

Základy ukrajinčiny cez slovenčinu si pre vás pripravili autorky zo stránky ukrajiński.online. V e-booku, ktorý si môžete stiahnuť cez tento odkaz, nájdete ukrajinskú abecedu a výslovnosť, jednoduché frázy, ktoré využijete pri konverzácii, ako aj rôzne užitočné výrazy od čísloviek, pomenovanie smerov až po aktuálne slovíčka.

Aplikácie

50languages logo

Aplikáciu 50languages veľmi dobre poznajú nielen naši študenti, ale využijete ju i vy pri učení sa základných fráz a výrazov ukrajinského jazyka. Výhodou je bezplatný prístup a možnosť nastaviť si ľubovoľnú kombináciu materinského jazyka a jazyka, ktorý sa učíte. Stiahnite si ju do svojho telefónu s operačným systémom Android alebo iOS.

FunEasyLearn logo

Vydavateľ jazykových aplikácií FunEasyLearn má v ponuke špeciálnu aplikáciu na učenie sa ukrajinčiny. Po stiahnutí aplikácie do mobilu s Androidom alebo iOS si nastavte slovenčinu ako rodný jazyk a začnite sa učiť ukrajinské frázy.

Iné jazykové materiály

4read logo

Portál 4Read na svojej stránke prístupnil niekoľko audiokníh v ukrajinskom jazyku pre deti. Rozprávky si môžete bezplatne pustiť priamo na stránke.

Návody

ebook prekladac google viber slovensky mockup

Potrebujete sa jednoducho spojiť a dorozumieť s ukrajinskými známymi? Pripravili sme pre vás prehľadný návod na aplikácie Viber a Prekladač Google, vďaka ktorými vaša komunikácia prebehne rýchlo a v oboch jazykoch. E-book je v slovenčine aj ukrajinčine.

Hľadám materiály na učenie sa slovenského jazyka pre cudzincov

Slovníky

Lingea logo

Spoločnosť Lingea bezplatne sprístupnila svoj ukrajinsko-slovenský slovník. Nájdete v ňom viac ako 22000 hesiel, 5000 príkladov a 44000 prekladov. K slovníku sa jednoducho dostanete na počítači alebo v mobile s pripojením na internet.

Forvo logo

FORVO – digitálny slovník výslovnosti, je šikovnou pomôckou pre každého, kto sa chce naučiť správnu výslovnosť v slovenskom jazyku. Jednotlivé frázy sú nahovorené rodenými hovoriacimi a pokrývajú rozmanité oblasti z bežných situácií.

Kurzy

slovake-eu_logo

Multijazyčný portál slovake.eu obsahuje rozmanité informácie o Slovensku, multimediálny obsah (texty, nahrávky a videá), ako aj bezplatné online kurzy slovenského jazyka cez rôzne jazyky – takže ak máte vo svojom okolí Ukrajincov, ktorí sa chcú naučiť po slovensky a ovládajú napríklad ruštinu, angličtinu, nemčinu či iný jazyk, môžete im tento portál poslať

V súčasnej dobe sa chystá i ukrajinská verzia portálu, aby sa slovenčinu mohli učiť aj tí, čo vedia len po ukrajinsky. Po jej sprístupnení ju pridáme do nášho zoznamu.

Slovak Friends logo

Slovak-Friends ponúkajú bezplatný kurz slovenčiny pre utečencov z Ukrajiny. Kurz bude prebiehať cez aplikáciu ZOOM v termíne od 16.5. do 3.6.2022 a je vhodný pre dospelých začiatočníkov. Kurz bude prebiehať v angličtine a viac informácií nájdete na tejto stránke.

e-slovak_logo

Na stránke e-slovak.sk nájdete bezplatný kurz slovenčiny pre cudzincov cez anglický jazyk. Stačí sa zaregistrovať a začať sa učiť užitočné frázy, ktoré využijete v každodenných situáciách.

ucimesaslovencinulogo

Učíme (sa) slovenčinu je e-learningová platforma, obsahujúca minikurzy, ktoré sú zamerané na rôzne jazykové témy a gramatické javy, ako aj na rozvoj komunikačných zručností. V bezplatnej časti nájdete videá s prepisom textu, rôzne kvízy a interaktívne cvičenia. Tento portál je v slovenčine, teda je vhodnejší pre tých, čo už slovenčinu ovládajú aspoň v základoch.

LearnSlovak_YT_kanal

Learn Slovak with Stories je youtubový kanál s množstvom krátkych video lekcií slovenčiny. Paulína Kožuchová, autorka kanálu, vám na konkrétnych príkladoch predstaví rôzne slovenské frázy, zaujímavosti a zvyklosti. Na ešte lepšie porozumenie si môžete zapnúť titulky v slovenskom jazyku.

E-booky

Prvá pomoc po slovensky je jazyková príručka od Studia Academica Slovaca v ukrajinskom jazyku. Ako e-book vo formáte PDF si ju môžete stiahnuť cez tento odkaz a posunúť známym, ktorí sa potrebujú zoznámiť so slovenčinou.


Slovenčina pre žiadateľov o azyl je príručka špeciálne pre potreby výučby slovenského jazyka v azylových táboroch. Autorkou je Miriam Uramová a knihu vydalo občianske združenie Človek v ohrození. Obsahuje prehľadné lekcie, ktoré študentov prevedú základmi slovenčiny a predstavia im užitočné frázy od zoznamovania sa až po hľadanie si práce. E-book si môžete stiahnuť cez tento odkaz.

Aplikácie

50languages logo

Aplikáciu 50languages veľmi dobre poznajú nielen naši študenti, ale využijú ju aj utečenci pri učení sa základných fráz a výrazov slovenského jazyka. Výhodou je bezplatný prístup a možnosť nastaviť si ľubovoľnú kombináciu materinského jazyka a jazyka, ktorý sa učíte. Stiahnite si ju do svojho telefónu s operačným systémom Android alebo iOS.

Naucte sa slovencinu

Naučte sa slovenčinu je aplikácia ponúkajúca až 5000 užitočných konverzačných fráz v slovenčine. Dostupná je pre Android ako aj iOS.

Naučte sa Slovensky

S aplikáciou Naučte sa Slovensky sa naučíte až 1000 najdôležitejších fráz, ktoré vaši ukrajinskí známi využijú pri cestovaní alebo pobyte na Slovensku. Aplikácia je bezplatná pre mobily s operačným systém Android. Výučba prebieha cez anglický jazyk.

Prečítajte si tiež: Appky na učenie jazykov sú obľúbené, ale…

Návody

ebook prekladac google viber ukrajinsky mockup

Potrebujete sa jednoducho spojiť a dorozumieť so slovenskými známymi? Pripravili sme pre vás prehľadný návod, ako sa jednoducho dorozumiete cez Viber a Prekladač Google s ľuďmi, s ktorými nemáte spoločný jazyk. E-book je v slovenčine aj ukrajinčine.

Ak ste i vy sami vytvorili a sprístupnili rôzne užitočné pomôcky na učenie sa ukrajinského jazyka či slovenčiny pre cudzincov, a chceli by ste sa o ne podeliť s našimi čitateľmi, napíšte nám na info@jazykovymentoring.sk, a dohodneme sa na ich zaradení do nášho prehľadu.

Staňte sa “buddíkom” pre ukrajinskú rodinu, alebo “buddíkov” pomôžte koordinovať

A ak chcete pomôcť ukrajinským rodinám osobne (ubytovaním, sprievodom po úradoch, zorientovaním sa po meste, zháňaním práce, odvozom z hraníc alebo inak), pridajte sa k iniciatíve Lydky Machovej Buddíci pre Ukrajincov v Bratislave. Je tam už 1700 ľudí, niektorí zháňajú veci pre “svoje” rodiny, ktorým pomáhajú, iní zas pomoc ponúkajú a takto sa dávajú dokopy. Skupina slúži na pomoc ukrajinským rodinám v Bratislave.

Lydka a partia dobrovoľníkov, ktorí skupinu koordinujú, zároveň veľmi potrebujú dobrovoľníkov, ktorí im pomôžu jednak so správou samotnej rýchlo rastúcej skupiny, ale tiež s efektívnejším prepájaním buddíkov a ukrajinských rodín, ktoré to potrebujú. Ak by ste chceli nejako Ukrajincom pomôcť, radi pracujete na internete a oslovila vás myšlienka prepájania Slovákov a Ukrajincov, určite sledujte posty v skupine, kde tím iniciatívy hľadá nové posily (príkladom je tento Lydkin príspevok). Ďakujeme krásne!

buddies pre ukrajincov v bratislave - fb skupina

Najnovšia aktualizácia: 03/2022

Tagy:

Podobné články

3 Komentáre

3 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová