Ako stráviť s jazykom maximum času a prekonať všetky prekážky pri učení? - Prečítajte si Monikin príbeh

Ako stravit s jazykom maximum casu

Monika Petreje je učiteľka nemčiny a mama 5 detí. Ako sama hovorí: “Máme väčšiu rodinu, takže materstvo je u mňa na prvom mieste. A od toho sa odvíja celý môj život, všetky moje aktivity a celkový priebeh dňa.” 

Ako stravit s jazykom maximum casu - Monika pri uceni sa

Aj učenie sa jazykov Monika prispôsobila nabitému rozvrhu veľkej rodiny. A na každý moment dňa sa pozerá ako na možnosť byť s jazykom. Kde iní hľadajú výhovorky, Monika šikovne prepája svoj dlhý zoznam povinností s počúvaním, konverzáciami, gramatikou a slovíčkami. A hoci prekonávanie prekážok v učení nie je vždy jednoduché, ide jej to fantasticky.

Dôkazom je aj to, že Monika úspešne absolvovala už 6 našich online kurzov, medzi nimi aj 3 Akadémie samoukov. Na konto si pripísala taliančinu aj angličtinu, a teraz si vylepšuje milovanú nemčinu. 

Ako sa jej darí skĺbiť náročnú starostlivosť o veľkú rodinu, domácnosť, záhradu a ešte aj prácu s učením? Čítajte ďalej. 

Na začiatku bola snaha pomôcť svojim žiakom…

Monika objavila Jazykový mentoring, keď hľadala spôsob, ako oživiť hodiny nemčiny pre svojich žiakov. Chcela im priniesť niečo nové, čo by ich nadchlo, aby sa na hodinách nenudili. 

“Začala som na blogu, kde som zisťovala, o čom Jazykový mentoring vlastne je. Potom prišli na rad Lydkine Youtube videá typu, ako sa naučiť slovíčka efektívne. A to bolo naozaj revolučné, lebo dovtedy sme poznali len “metódu” slovníček – pravá a ľavá strana a učíš sa ich naspamäť.”

Monikine prvé skúsenosti s Jazykovým mentoringom sa stali zdrojom inšpirácie v jej učiteľskej praxi. No keď v roku 2020 prišla pandémia a všetci sme odrazu ostali doma, Monika sa rozhodla otestovať čaro zábavného a efektívneho učenia aj sama na sebe.

“Tak som si povedala, čo ja budem robiť celé to obdobie a ozvala sa vo mne láska k taliančine.” 

… a prerástlo to do obrovskej lásky k učeniu

Ako snúbenci, Monika s manželom absolvovali pešiu púť naprieč Talianskom a keď dorazili do Ríma, povedali si, že na nejaké výročie svadby sa tam vrátia. A tak akčná Monika navrhla manželovi, aby sa pustili do taliančiny.

“Objednala som Kľúč k jazykom a dva mesiace sme išli presne podľa odporúčaných knižiek, zdrojov a postupov. Práve bola jar a my sme si užívali učenie vonku v záhrade. Alebo sme išli na prechádzku so slúchadlami v ušiach.”

Ako stravit s jazykom maximum casu - Monika pri pocuvani v prirode

Monika s manželom si veľmi obľúbili aj metódu spätných prekladov, ktorá je skvelá pre úplných začiatočníkov.

“Toto bola moja prvá osobná skúsenosť s vašimi kurzami a videla som, že to funguje. My sme po dvoch mesiacoch bez problémov dokázali komunikovať na jednoduchej úrovni.”

Potom sa Monika začala orientovať na angličtinu, aby získala lepšie možnosti na pracovnom trhu. 

To už som bola rozhodnutá, že idem do Akadémie samoukov. Vhupla som do toho rovnými nohami a Akadémia bola v podstate taká barla, ktorá ma pri učení ešte viac držala.”

Učebný plán šitý na mieru

Dôležitou súčasťou učenia sa v Akadémii samoukov je vytvorenie si učebného plánu, ktorý vám pomôže dostať jazyk do každodenného života. A Monike sa to podarilo napríklad aj tým, že vymenila auto za autobus.

“V aute sa musím sústrediť na cestu, ale keď zvolím autobus, mám čas úplne pre seba a pre svoj jazyk. Domov prídem s tým, že aha, už mám 50 minút počúvania za sebou, aj vypísané slovíčka z podcastu. Vytvorila som si efektívny systém a večer som si ľahla do postele s takou radosťou, čo všetko som stihla. A toto ma naučila Akadémia.” 

Dobrá príprava je polovica úspechu – vytvorte si prostredie, v ktorom bude učenie samozrejmosťou

Využitie času na maximum Monika postupne objavovala aj v ďalšej Akadémii samoukov. 

“Zistila som, že mi nestačia jedny slúchadlá, ale potrebujem mať troje. Jedny v kabelke, druhé zavesené nad posteľou a tretie na pracovnom stolíku. Aby sa náhodou nestalo, že idem počúvať a musím ich zháňať po celom dome.” 

A tak si Monika kúpila rovno 5 slúchadiel. Ak by sa jej aj niektoré pokazili, hneď má náhradné a nemôže sa vyhovárať. 

“Je dôležité pripraviť sa na učenie dopredu. Hlavne na tie kritické situácie, keď viete, že máte kopec povinností a času nie je nazvyš. Mať poruke slúchadlá, farebné fixky alebo knihu, a stiahnuté podcasty v mobile,  je to najmenej, čo môže človek pre učenie urobiť.”

Efektívne a zábavné učenie popri domácich povinnostiach

Jazyky nemusia byť o bifľovaní a nudných učebniciach. Monikina najobľúbenejšia metóda je počúvanie zahraničných podcastov. Práve preto, že sa dá krásne prepojiť s domácimi činnosťami.

Napríklad pri varení. Tam som zistila, že keď si pustím podcast v mobile a zvolím maximálnu hlasitosť, aj tak nič nepočujem. Nabehla som teda do elektra, kúpila som si reproduktor a už môžem byť aj vo vedľajšej miestnosti a nič mi neujde. Takže teraz počúvam podcasty aj pri upratovaní a v záhrade, keď okopávam kvetinové záhony.”

Monika sa naučila operatívne reagovať a prekonávať prekážky, ktoré sa prirodzene vyskytnú pri procese učenia. Aj to bola vec, ktorá jej vyplynula až z praxe v Akadémii.

“Neplatí výhovorka, že nepočujem, lebo hučí voda alebo vysávač, tak z učenia nič nebude. Ale nájdem spôsob, ako to vyriešiť, lebo jazyk je moja priorita.

“Nedá sa” neexistuje

“Spomínam si, keď som raz umývala okná a ešte som nemala ten reproduktor. Bola som hore na rebríku a nastal problém, kam si dať mobil, keď potrebujem obe ruky. Chytila som crossbody kabelku, dala mobil do kabelky a fičala som. Lebo som vedela, že v rámci svojho učebného plánu si potrebujem napočúvať 20 minút.”

Ako stravit s jazykom maximum casu - Monikino pocuvanie pri práci

Monika najnovšie spojila počúvanie podcastov aj s behom, ktorý jej dodáva potrebnú dávku energie do učenia.

“Moje dievčatá mi niekde našli opasok s kapsičkou na mobil. Takže teraz sa mi už mobil nenatriasa vo vrecku. 🙂 Takéto zlepšováky skvele uľahčujú učenie.” 

Prepájaním učebných metód s bežnými dennými činnosťami s jazykom poľahky strávite kopec času. Monikin graf učenia z  Akadémie ukazuje, že sa jazyku venovala v priemere 12,5 hodín za týždeň. Wau!

Ako stravit s jazykom maximum casu - grafy Monikinho ucenia Akademia samoukov

Prekážky sú na to, aby sa prekonávali

Monika zistila, že popri domácich prácach sa dajú zvládnuť nielen podcasty, ale aj metóda self-talk (precvičovanie rozprávania so samým sebou). 

“Napríklad kosenie v lete. Kosačka bola pre mňa spúšťač self-talku, lebo nikto nepočuje, že rozprávam. Hučí to, ale ja sa počujem. Takže som sa vôbec nemusela hanbiť, že si hovorím sama pre seba. A vždy pri večernom kosení som si pekne porozprávala, čo som za celý deň robila.”

Aj takto môže vyzerať efektívne učenie v Akadémii samoukov bez dlhých hodín strávených nad knihami. To znie super, však?

Nové priateľstvá a zlepšovanie jazyka vďaka konverzáciam so spolužiakmi

Súčasťou Akadémie sú tiež konverzácie s ďalšími akademistami v kurze. Väčšina samoukov sa na začiatku tejto predstavy doslova desí, no potom si ich neskutočne užívajú. Len netreba dovoliť, aby vás strach z rozprávania zastavil.

Všetci v Akadémii sme na jednej lodi. Nejde tam o to, kto vie viac a kto menej, kto má za sebou 2 mesiace a kto 10 rokov učenia. Treba odhodiť pocit hanby a ísť do toho naplno.”

Konverzácie sú nielen o učení, ale aj o komunite ľudí, nadväzovaní priateľstiev a vzájomnej podpore. 

“Veľmi mi to pomohlo aj v kritických chvíľach. S mojou konverzačnou partnerkou sme si stanovili, že v utorok máme konverzáciu a ideme si prejsť predložky, alebo si každá pripravíme 10 viet pre tú druhú. A ja som si už z tej zodpovednosti nemohla povedať, že nechce sa mi do toho pustiť. Vedela som, že ona bude naučená a bude čakať, že si to spolu precvičíme. To bolo pre mňa obrovským hnacím motorom.

Aj gramatika môže byť zábavná!

Počas konverzácií sa Monika utvrdila aj v tom, že bez gramatiky to jednoducho nejde. 

“Pre mňa bolo kľúčové nájsť si dôvod, prečo je gramatika dôležitá. A práve pri konverzáciách sa mi potvrdilo, že keď je gramatika aspoň na takej základnej úrovni, aj tá komunikácia je jasnejšia. Človek lepšie pochopí, čo ten druhý myslí a vyhne sa nedorozumeniam.” 

A v rámci učenia sa gramatiky Monika pochopila, že v nej hlavne treba mať systém. 

“Dnes je k dispozícii veľké množstvo materiálov a cvičebníc na precvičovanie gramatiky a bez plánu sa v tom človek ľahko stratí. V Akadémii som mala na každý deň určené, čo sa budem učiť. Zaznamenávala som si, čo už viem perfektne a k čomu sa mám ešte vrátiť.”

Ako stravit s jazykom maximum casu - Monikine materialy

Na jazyku treba zamakať, ale ten pokrok stojí za to. A vďaka zábavným metódam to ide ľahšie!

Motivačná tabuľka, do ktorej si počas Akadémie dopĺňate svoje každodenné učenie a týždenné úlohy hnali Moniku vpred.

“Tie úlohy sú tak perfektne zostavené, každý týždeň máme niečo urobiť. A to je tiež úžasná motivácia. Nebudem mať predsa po dvoch mesiacoch prázdnu tabuľku.”

Monika je krásnym príkladom toho, ako sa dá jazyk zaradiť do každodenného života. Ušila si učebný plán na mieru zamestnanej mamy veľkej rodiny a vďaka obrovskej dávke sebamotivácie prekonala akékoľvek prekážky v učení.

“Jasné, že to stojí aj obetu. Aj ja by som sa koľkokrát najradšej pridala k manželovi, ktorý si vedľa číta časopis, alebo si s deťmi zahrala človeče. 🙂 Ale ten pocit, keď po polroku rozprávaš jednoduché vety, alebo si niečo zapneš a rozumieš tomu, je nenahraditeľný. A odrazu sa ti vďaka jazyku otvárajú nové obzory.” 

4 PILIERE JM zabava kontakt metody system

To je paráda však? A keď to zvládla Monika, zvládnete to aj vy. Ako? Presne podľa našich 4 pilierov učenia sa jazyka. Učenie vás musí v prvom rade baviť. Pri učení využívate efektívne metódy, ktoré fungujú. Jazyku sa venujete systematicky popri každodenných povinnostiach takže dokážete nazbierať obrovské množstvo kontaktu s jazykom.

Všetky tieto dôležité „ingrediencie“ získate v našom najobľúbenejšom kurze Akadémia samoukov!

Medzi najobľúbenejšie prvky Akadémie samoukov patria jednoznačne:

  • neustála podpora jazykových mentoriek, 
  • obrovská dávka motivácie v uzavretej facebookovej skupinke a 
  • odpoveďami nabité živé webináre.

Ak máte pocit, že vaše učenie často zlyháva práve preto, lebo vám chýba podpora a niekto, kto by vás ťahal vpred, Akadémiu samoukov si zamilujete.

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová