Rozhovor: „Prekvapilo ma, aké jednoduché bolo zaradiť jazyk do každodenného života"

Rozhovor s akademistkou Majkou

Majka sa presťahovala do Rakúska a nemčinu potrebovala v každodennom živote. Pri rozprávaní však mala blok, ktorý jej bránil komunikovať. Ako sa jej ho podarilo odstrániť? A ako dokázala učenie sa jazyka zaradiť do svojho života popri starostlivosti o malého synčeka? Pozrite si rozhovor s Majkou, ktorú vyspovedala naša jazyková mentorka Maťka. Ak radšej čítate, pod videom nájdete jeho prepis. 

Mentorka Maťka: 

Ahoj Majka, vítam ťa v dnešnom vysielaní. Som veľmi rada, že si prijala pozvanie do štúdia.

Majka:

Ahoj, ďakujem za pozvanie.

Mentorka Maťka: 

Si úspešnou absolventkou nášho kurzu Akadémia samoukov. S akým jazykom si prišla do Akadémie?

Majka: 

Chcela som sa lepšie naučiť nemčinu, pretože sme sa presťahovali do Rakúska a potrebujem nemčinu v každodennom živote. Takže to bol ten hlavný dôvod.

Mentorka Maťka:

Ty si sa nemčinu učila aj predtým, ako si vstúpila do Akadémie samoukov. Ako vyzeralo tvoje učenie pred Akadémiou? 

Majka:

Nemčinu sa učím od piatej triedy na základnej škole. Na strednej a vysokej škole bola mojou prioritou angličtina, takže nemčinu som mala len tak bokom. Po skončení školy som nemčinu veľmi nepoužívala. Teraz ju však už budem naozaj potrebovať. Začala som sa učiť intenzívnejšie, keď syn nastúpil do škôlky. Mala som trochu viac času a učila som sa z klasických učebníc gramatiky a slovníkov. Používala som aj aplikáciu Italki.

Potom som natrafila na Lydkine videá a dávali mi naozaj zmysel. Takže som vstúpila do Akadémie, ktorá ma v učení veľmi posunula.

Mentorka Maťka:

Bolo niečo, čo ťa na Akadémii samoukov prekvapilo? 

Majka:

Veľmi ma prekvapilo, aké bolo jednoduché zaradiť jazyk do každodenného života. Predtým som vždy mala pocit, že si musím k učeniu na dve hodiny sadnúť, mať čas, kľud a učiť sa. Lydka nám však predstavila rôzne techniky a finty polyglotov, čo mi naozaj veľmi pomohlo. Veľmi ma prekvapilo, ako mi pomohlo počúvanie. To ma naozaj posunulo. Zrazu som vnímala, že používam slová alebo gramatické výrazy, ktoré by mi predtým nenapadli.

„Prekvapilo ma, aké jednoduché bolo zaradiť jazyk do každodenného jazyka. Veľmi ma posunulo najmä počúvanie.” 

Mentorka Maťka:

Keď si bola v Akadémii, mala si malého synčeka. Ako sa dá skĺbiť život mamy, ktorá sa stará o malé dieťa, s učením? Keď sa máme učiť hodinu denne? Bolo to pre teba náročné?

Majka:

V niektorých okamihoch áno. Keď som si potrebovala písať alebo pracovať s počítačom, robila som to, keď večer spal alebo keď bol doobeda v škôlke. Spolu s ním som vedela počúvať napríklad podcasty s jedným slúchadlom v uchu a keď sme boli vonku na prechádzke. Čítali sme si detské knižky v nemčine, aj tam je slovná zásoba. Takže dalo sa. :–)

Mentorka Maťka:

Ako vyzeral tvoj deň? Nájsť si hodinu denne môže byť náročné. Delila si si učenie alebo si sa učila všetko večer naraz? 

Majka:

Učila som sa vtedy, keď som mala čas. Niektoré aktivity sa dali zvládnuť aj popri synovi. Bolo zábavné, keď som mala dohodnutú hodinu na Italki, lenže on nešiel do škôlky, lebo bol chorý. Ale keďže hodinu som už mala zaplatenú, pustila som mu rozprávku a dúfala som, že vydrží.

Čítajte aj: Platforma Italki: Ako si nájsť konverzačného partnera? 

Mentorka Maťka:

Jazyk má mnoho oblastí. Aby sa človek posunul, mal by si v jednom období vybrať tri z nich. Preto si aj v Akadémii vyberáme tri priority, na ktoré sa počas dvoch mesiacov jej trvania zameriame. Jednou z priorít je aj rozprávanie. Čo ty a rozprávanie v nemčine? Vidíš na sebe posun v rozprávaní? 

Majka:

Rozprávanie bolo hlavným dôvodom, prečo som začala s Akadémiou. Potrebovala som sa dohovoriť. Veľa písanému aj počutému prejavu som rozumela, mala som však veľký blok v rozprávaní. Nevedela som sa vyjadriť. Prekážalo mi to hlavne v porovnaní s angličtinou. V situáciách, kde som sa vedela v angličtine plynule vyjadriť, mi to v nemčine nešlo. Preto som mala veľké zábrany rozprávať.

V tomto mi Akadémia naozaj pomohla. Ako Lydka hovorí, naučiť sa rozprávať sa dá iba tak, že človek rozpráva. Takže odvtedy využívam možnosť porozprávať sa s iným rodičom v škôlke, s pani učiteľkou, so susedou a už nemám taký strach.

“Akadémia samoukov mi pomohla odbúrať blok v rozprávaní. Naučiť sa rozprávať sa dá iba tak, že človek rozpráva.” 

Mentorka Maťka:

Takže ak sa ťa spýtam, aký posun si na sebe videla po Akadémii, bude to práve rozprávanie? Oslobodila si sa a zistila si, že sa dá v nemčine komunikovať bez zábran? 

Majka:

Áno, toto je pre mňa veľký posun.

Mentorka Maťka: 

Komu by si odporučila Akadémiu samoukov? Pre akých ľudí je podľa teba vhodná? 

Majka: 

Odporučila by som ju ľuďom, ktorí sa chcú jazyk naučiť, ale tvrdia, že na to nemajú čas. Existujú rôzne triky, ako napasovať jazyk do každého dňa. Výhovorka, že nemám čas, už neplatí. 

Mentorka Maťka: 

Čiže tvrdenie, že nemám čas, je výhovorka? Dá sa s tým pracovať? 

Majka:

Áno. Vždy sa s tým dá pracovať. Sme veľa na mobile, na počítači, získavame veľa informácií. Všetko sa to dá robiť v jazyku, ktorý sa chceme naučiť. 

Mentorka Maťka: 

V Akadémii si sa dozvedela množstvo zaujímavých metód. Ktoré tri metódy na teba zapôsobili najviac a odnášaš si ich do života? 

Majka: 

V rámci Akadémie sme vypĺňali veľmi dobre vypracovaný dotazník, z ktorého nám vyšli vhodné metódy. Pre mňa boli najvhodnejšie počúvanie YouTube videí a podcastov a aplikácia Italki, kde si dohodnem hodinu s učiteľom. Na slovnú zásobu mi vyšla metóda Goldlist. Tá naozaj funguje, aj sa mi veľmi páči. 

Čítajte aj: Metóda Goldlist: Ako sa naučiť slovíčka a navždy si ich zapamätať? 

Mentorka Maťka

Keď si už načrtla dotazník, ako si v Akadémii samoukov vedela, na čo sa zamerať? V Akadémii nemáš učiteľa, nikto ťa nevedie. Ako si vedela, čo si vybrať? 

Majka: 

Pred Akadémiou mi chýbala štruktúra učenia sa. Dotazník bol postavený tak, že každý si našiel metódy, ktoré mu vyhovujú a ktoré vie zaradiť do každodenného života.

Mentorka Maťka: 

Čiže dotazník ti dal nejaké možnosti, ktoré si zvážila a podľa toho si sa rozhodla, ktorým smerom sa pustíš? 

Majka: 

Áno, a to mi zároveň pomohlo, aby som každý deň vedela, čo mám robiť. Nemusela som rozmýšľať, či sa idem učiť z učebnice alebo robiť slovíčka. Bolo potom veľmi jednoduché si k učeniu na chvíľu sadnúť a spraviť naplánované veci.

Mentorka Maťka:

A čo ty a Motivačná tabuľka – nástroj, kde si zaznamenávame svoj progres? Bola pre teba naozaj takou motivačnou? 

Majka: 

Áno, bola motivačnou. Každý večer som zapisovala čas, ktorý som venovala jazyku, aj ktorej konkrétnej technike. Tam som videla, keď som bola pozadu, a potom som učenie po večeroch doháňala. Bolo to naozaj motivačné. Je neuveriteľné, koľko času na jazyk sa mi podarilo v priebehu dňa nájsť. Predtým by som vôbec nepovedala, že sa to dá. 

Mentorka Maťka:

Čiže keď človek spätne pozrie na týždeň a zistí, že strávil 7, 8, možno 9 hodín s jazykom, predtým by si povedal, že neexistuje – toľko času ja nemám.

Majka:

Áno.

Mentorka Maťka:

Ako vyzerá tvoje učenie alebo kontakt s nemčinou teraz? Myslíš si, že si z Akadémie odnášaš niečo do života? Pretože keď človek ukončí školu alebo nejaký kurz, s jazykom v podstate skončí. Ako to je s tvojou nemčinou teraz?

Majka:

V učení sa nemčiny stále pokračujem. Každý deň sa venujem slovíčkam, počúvaniu a aktívne vyhľadávam príležitosti na rozprávanie. Naďalej používam Italki. Takže dalo mi to veľa.

Mentorka Maťka:

Nastala teda v tvojom živote po absolvovaní Akadémie nejaká zmena? Stal sa z teba odvážnejší človek? Púšťaš sa do vecí, do ktorých by si sa predtým nepustila? Že si vystúpila z komfortnej zóny? A že si sa rozhodla so mnou urobiť tento podcast?

Majka:

Áno. Presne tak. 

Mentorka Maťka:

Super. Ďakujem ti veľmi pekne za rozhovor a želám ti, aby sa ti s nemčinou aj naďalej dobre fungovalo a aby sa stala už navždy súčasťou tvojho života.

Majka:

Ďakujem. 
Nie je úžasné, aké pokroky Majka spravila? V našej komunite máme miesto aj pre vás! Objavte s nami skvelé tipy, ako sa učiť efektívnejšie a zábavnejšie. Pripojte sa k nám a zažite zmenu. Nové kurzy Akadémie samoukov otvárame pravidelne!

Zaujíma vás, ako vyzerá Akadémia samoukov zvnútra? Zadajte svoju mailovú adresu do formulára nižšie a pošleme vám krátke video, ako to vyzerá v tomto revolučnom kurze.

Tagy:

Podobné články

0 Komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Bezplatný Webinár

Ako sa naučiť cudzí jazyk z pohodlia domova zábavnou formou bez bifľovania, jazykovky alebo vycestovania do zahraničia.

Lýdia Machová